Witam.
Od pewnego czasu radio (RNS-E)lapie mi doslownie 2 stacje, czesto nagle zaczyna lapac wiecej.
Nastepny problem z glosnikami, lewa strona przerywa a czasem nagle zaczyna grac normalnie.
Problem z kablami?
Printable View
Witam.
Od pewnego czasu radio (RNS-E)lapie mi doslownie 2 stacje, czesto nagle zaczyna lapac wiecej.
Nastepny problem z glosnikami, lewa strona przerywa a czasem nagle zaczyna grac normalnie.
Problem z kablami?
A probowales najlatwiejszego????
Wyjadz i sprawdzic to podejrzewasz
Jaka masz antene ? w dachu czy w tylnej szybie ?
Moze to potrzebne: http://www.kufatec.de/shop/product_i...Sportback.html
Antena jest na dachu, poki co nie probowalem jeszcze nic kombinowac z braku czasu. Chce cos pogrzebac w weekend.
borys1822 jak jest z wyjmowaniem tego radia, samochod mam kilka miesiecy, wczesniej w audi nie grzebalem;-).
Bez czego? takiego http://allegro.pl/klucze-wyjmaki-do-...435435568.html do radia nie podchod? bo si? nam?czysz, mo?esz zniszczy? a po co? S? ta?sze ale tamte mog? by? zrobione z puszki i si? po?ama
Prawdopodobnie mam jeszcze gwarancje na elektryke, wiec teoretycznie radio powinno podchodzic pod umowe, jesli nie kupie klucze i zaczne sie bawic.
Dzieki za pomoc, jak ogarne sie z tematem odpisze.
Pozdrawiam.
ps. znalazlem na ebayu%-)
http://cgi.ebay.co.uk/VW-AUDI-SEAT-S...item4cf28e147a
tylko Polacy sprzedaja takie klucze:-).
u mnie jest cos takiego że w środku miasta łapie stacje a po wyłączeniu gubi je, tzn są nie podświetlone a po kilku minutach po włączeniu dopiero się podświetlają, raz chwyta raz nie:/ antena w szybie, na poprzednim radiu nie było problemów:/
Klucze juz kupione, wiec jak tylko dojda wyciagne i sprawdze czy wszystko jest dobrze podlaczone.
Witam
Kupiłem oryginalną mapę DVD 2 do mojego Audi do navi RNS-e, niestety nie chce jej wczytać. Po włożeniu płyty do napędu wyświetla: błąd odczytu DVD, a następnie włóż DVD z mapami. czy ktoś wie co to może być za problem? dodam, że kilka dni temu wgrałem pl menu
Pozdrawiam
Dawid
dawid, załatw inną płytkę - będzie wiadomo czy urządzenie czy nośnik;
zresztą skoro oryginał to reklamuj :-P
ale nie wiem właśnie czy problemem nie jest to, że wgrałem inny soft
A ja mam troszkę inny problem. RNS-E dzisiaj mi zgłupiał tzn. przestał widzieć satelity i pozycję zlicza na podstawie prędkości i skrętu kół. Zaraz chyba odkręcę schowek i spróbuję sprawdzić czy czy wtyczka anteny GPS nie wypadła z gniazda. Jakieś inne propozycje ?
P.S. już po problemie - cos antena nie stykała
Laser masz Brudny może ..spróbuj wyczyścić go
mój problem dotyczy tego że jak chcę włączyć radio to jedynie błyska co 5 sekund tak jak by chciało się uruchomić ale nie da się.
Co mam robić pomóżcie!
Audi a3 2006 1.9 TDI (RNS-E navigacja)
Wciskam przycisk włączenia lub przekręcam kluczyk w stacyjce też Radio się nie odpali.
Przy zegarach również nic nie pokazuje (ciemno).
Jedynie słychać wiatraczek cały czas od radia i takie ciche odgłosy oraz te błyski tak jak by włączyć i wyłączyć telewizor.
Odpiszcie proszę!!!
Zaczalbym od przeprowadzanie restartu, ale do tego potrzebujesz kabel.
witam nie chce zakladac nowego tematu wiec napisze tu,mam nadzieje ze nikt sie nie obrazi:)szukam serwisu gdzie mogli by mi naprawic rns-pu 193b.problem polega na tym ze nie da sie z nim polaczyc w zaden sposob(vcds nie widzi radia),nawet przy wymontowaniu radia i odpowiednim podpieciu i wymuszeniu wgrania softu.jest tylko czarny ekran i napis set oryginal cd-rom.moze ktos ma namiary na dobry serwis.bo juz 3 naprawde dobrych magikow nie dalo rady
Jaczek,są takie płytki do czyszczenia napędów CD/DVD. przykład pierwszy lepszy: http://allegro.pl/plyta-do-czyszczen...966412596.html
nie, to nic nie da. uzyj ipa - alkohol izopropylowy.
odrecasz gorna obudowe i juz masz dostep do lasera. ipa na patyczek do uszu i przecierasz. tylko nie za duzo, zeby nie kapalo.
a na koniec przedmuchaj sprężonym powietrzem i będzie prawie jak nowy.
w sklepach z częściami elektronicznymi
lub
http://www.micro-chip.pl/index_elektronika.php
to srodek tez uzywany detalingu, a dokladnie do scierania starego wosku, pasty polerskiej etc. M4ciek ma pewnie hektolitry, pogadaj z nim, potrzebujesz 2 kropli.
na allegro tego masa:
http://allegro.pl/listing.php/search...l+izopropylowy
Witam,
ostatnimi czasy naprawiałem kilka takich RNS-E i RNS-E Media PU z chińskimi napisami Set Orginal CD-ROM oraz Check CD-ROM, w 90% nie jest to wina napędu....
Pozdrawiam
Skoro nie wina napedu, moze zdradzisz nam czego to jest wina?
U mnie problem polega na tym ze przestał mi w pewnym momencie czytać mapy 2012, które to u M4cieka czyta bez problemu, wiec nie wina płyty, czyta natomiast 2011 też nagrywane oraz ori 2007.
Dzięki Czaro muszę w takim bądź razie skontaktowac sie z Maciejem może tez ma wyjmaki do RNSa, bo pilniczkiem pewno sie nie uda ??
- - - Aktualizacja postu - - -
tajemnica zawodowa:(
matysa3 to nie wina lasera.start na starszych mapach nic nie da sprawdzone,bo trzeba wylaczys wgrywanie nizszego softu a w moim przypadku zadne urzadzenie diagnostyczne nie widzialo navi.w moim przypadku naprawa rns-pu wyniosla 500zl dj dar3k naprawil.
ps.szkoda ze pl menu spowrotem nie dales
Nie twierdze że to wina lasera. Moje RNSe uwaliłem tak przez wgranie softa z PL Menu i własnie po tym pojawił*się*chiński napis.
Gdzieś na zagranicznym forum gość miał ten sam problem i uratował ją wrzucając mape ze starszych roczników które posiadały soft w sobie.
Moja Navi też nie jest widoczna po podłączeniu VAGa
Już mnie to denerwuje. Gość zapewniał że wszystko będzie działać*a teraz jeżdżę autem w którym jest cisza.
z tego co pamiętam to mapy z 2010 roku miały nowy soft, który aktualizował RNS-E do ver. 750
Witam
Mam nawi RNS-E w swoim Seacie Exeo i mam spory problem. Jak zakupiłem go z niemiec to była wersja softu w nawi SW 0200 a HW H05.
Chciałem zmienić soft na 0650 i znalazłem jakiś obraż płyty w necie. Wypaliłem płytkę i wrzuciłem do nawi. Radio rozpoznało aktualizacje i ją rozpoczeło. Pasek postępu doszedł do końca następnie zrestartował nawigacje i uruchomił ponownie. Robiłem wszystko na wyłaczonym zapłonie. Teraz jednak mam problem bo wchodząc w Car>Version mam SW X--- a HW H05
Co jest grane ? Soft 0650 też miał dać możliwość regulacji MIDDLE TONE poza BASS I TREBEL ale u mnie to sie nie pojawiło. Szukam i szukam ale mogę znaleźć pomocy. Będe wdzięczny za pomoc. Mam w nawi oryginalną płytkę z mapami ale bez PL. Jest to płyta z 2010 SEAT. Coś czytałem aby zmienić w kanale 97 pozycje na 1 i zrobić downgrade do niższej wersji softu. Czy zrobię to zwykłym takim tanim kablem VAG KKL ? Bo taki posiadam a chyba do nawi on zadziała jak czytałem... I chyba najlepiej zrobić downgrade do wersji jaka jest na oryginalnej płycie więc pewnie bedzie to 0200. Tylko czy ten sposób zadziała ? Bo niektórzy piszą ze nie działa. Obecnie aktualizacja nawet do PL Menu z softem 0750 nie rusza... Widzi naped Software update ale nie rusza odczyt i wgrywanie.
Radio jest z EU bo auto z niemiec i są na nie papiery.
KOD PIN to chyba cztery ostatnie numery z numeru seryjnego ?
Czy powie mi ktoś jeszcze jak nagrać płyte z update jesli mam pliki spakowane RAR. Poprostu dowolna płyta CD o dowolnej etykiecie płyty i nic więcej ?
Może ktoś udostępnić mi sprawdzony soft 0650 a tez najlepiej drugi z PL menu wiec to chyba 0750...
PS
Męcze się jeszcze z nagraniem MAP 2014 with SPeeds. Kupiłem płyty Verbatim DVD+R DL, mam nagrywarkę LG GSA-4167B i za pomocą programu ImageBurn zmieniam typ księgi. I tam trzeba ustawić DVD+R czy DVD+R DL??
HI,
Skoro to exeo to znaczy, że prawdopodobnie masz RNS-E PU, LED MEDIA, jak zwał tak zwał, czyli z końcówką nr części 193
Dla tej wersji, softy mają niższy numer np SW 200 (z mapami 2014 chyba jest 220) i nie wepchniesz tam softu od RNS-E 192 czyli 650 czy 750 itd.
Kto wie jaki soft wgrałeś, w sumie zmodowany soft może mieć dowolny numer SW...
Żeby wgrać soft z oryginalnej mapy musisz zrobić opcję downgrade VCDS'em, kanał 97/1 - niestety nie wiem, co potrafi "zwykły" kabel..
sam sprawdź
Jakby kod PIN był ostatnimi cyframi numeru seryjnego to jakie to byłoby zabezpieczenie... szukaj kodu przepiętego do którejś instrukcji
Co do booktype tu też musisz sam sprawdzić lub poszukać w necie, bo co nagrywarka to inny opis booktype'u...
Skoro nagrywasz płytę 2014 to tam już będzie najnowszy soft, więc nie kombinuj z oddzielnymi softami... no chyba, że chcesz spolszczenie.. tylko po co?
A w jaki sposób odzyskać jak nie mam kod PIN w mojej wersji ?
Rozumiem ze zmieniam opcje 97>1 i nie wyłaczając radia po tej zmienie wkładam płytę z softem...?
Witam
Czy udało się komuś naprawic RNS-E Media po nieudanej aktualizacji oprogramowania. Poajwiaja mi się chińskie znaczki oraz napis SET ORGINAL CD-ROM
Jednak jak wkładam oryginalną mapę 2010 to nic się nie dzieje tylko napis CHECK CD-ROM
Soft jaki wgrywałem to jakiś 0209 niby miał być PL a uszkodził nawi.
Proszę o pomoc bo już ręce opadają a w aucie cisza.
Witam
Kupiłem Rns-e i po sprawdzeniu wersji mam:
SW: X---
HW: h77
Map: pusto
Nowa mapa 2014 oczywiście nie działa.
Od czego zacząć, żeby nie skopcić radia.
1. Mapa 2008 jak soft się załaduje to próbować z nowszym softem?
2. Próbować kombinacje z softami na 650?
Masz prawdopodobnie wgrany zly soft. Zacznij od tego czy masz rns led czy zwykly. Obok klawisza Radio masz klawisz Cd/Tv czy Media ?
Jak jak do swojej led wgralem od zwyklej to tez mialem SW: X--- potem wgralen poprawny i jest wersja sw podana poprawnie.
Już z takim softem kupiłem, navi zwykła Cd/Tv.
To odnajdz jakis soft np 0650 i sprobuj wgrac a najlepiej najpierw vcdsem aktywowac opcje downgradu... ja tak robilem. Za pare min bede przed kompem to napisze jaki kanal. Wypal plytke odpowiednio i zobaczysz chyba ze masz oryginal z mapami to jej uzyj. Tylko aktywuj opcje downgrade.
W adaptacjach kanal 97 zmienic wartosc na 1. Zapisac i wloz wtedy bez wylaczenia stacyjki plyte z softem... jesli nie zadziala to wylacz stacyjke i wlac ponownie i dopiero wsadz plyte. Bo juz nie pamietam jak u siebie robilem. Ale u mnie jakoś zalapalo i mialem poprawny soft. Bo ja u siebie do wersji LED wgrale soft od zwyklej i wtedy tez nie podawala mi poprawnie softu.
Od niedawna mam S3 8P z 2010r z navi Audi Navigation Plus. Jak dowiedzieć się jaki to model RNS-? ? Ciekawy jestem jaki soft mam do niego poszukać i wgrać bo obecnie SW: 0200, HW: 03. Map PL z 2012 chodzi. Możecie podrzucić jakiś link abym mógł zassać mapki z 2015r z nowym softem. Najchętniej spolszczony. Czy w chwili spolszczenie menu na ekranie zegarów tez zmieni się na polskie?
Wersje masz na pewno LED 2010. Softu spolszczonego raczej na necie nie znajdziesz bo ja już szukałem i nie trafiłem... Ale jak znajdziesz to daj znać...
A nikt z forumowiczów nie może coś podrzucić? Może być też niespolszczona oby była 2015 z nowym softem. LED 2010? A gdzie znajdę potwierdzenie wersji RNS o której piszesz?
Widzę po wersji softu jaki masz...
A masz może coś nowszego niż 2012r. Mam to na oryginale.
Witam, posiadam Audi A3 8P 2004 rok oraz system Audi Navigation Plus. Chciałbym do niej wgrać mapy na 2015. Obecnie nie posiadam wgranej żadnej mapy a wersja software to 0750 / hardware H99, jest to jakaś zmodyfikowana wersja polska. Gdy chcę wgrać do niej mapy, podczas odczytu płyty wyświetla mi napis: Aktualizacja CD/DVD, a następnie nic się nie dzieje. Co może być przyczyną moich problemów ? W jaki sposób można to naprawić ? Czy nie jest to czasem spowodowane zbyt wysoką wersją software, którą posiadam obecnie ?
Pozdrawiam.
Znalazłem taka rnse na Allegro
Co myślcie o problemie braku głosu o którym pisze sprzedwca?
Zobacz ofertę: Rns-e Led Media 2012 Audi Navigation
http://allegro.pl/showItem2.php?item=5857363188
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Czytalem kiedys o jakis prolemach z glosnoscia polecen glosowych po zabawie z aktualizacja FW, ale z calkowitym brakiem sie nie spotkalem.
Siemano Panowie ma taką sytuację, że:
Napęd cały czas buczy, nie przyjmuje płyty w ogóle. Po wciśnieciu "EJECT" nic się nie dzieje. Nie wiem czy jest jakaś płyta w środku. Mi to wygląda jakby mechanizm wysuwania płyty był uszkodzony ?
Jak myślicie?