kontrolka oleju jak i płynu chłodzącego zapala się oraz daje sygnał dźwiękowy, później pulsuje przez kilkanaście sekund i sama gaśnie, NIE po podniesieniu maski !! Tylko sama gaśnie i jeśli jest coś nie tak, to zapala się ponownie po kilku minutach.
Printable View
kontrolka oleju jak i płynu chłodzącego zapala się oraz daje sygnał dźwiękowy, później pulsuje przez kilkanaście sekund i sama gaśnie, NIE po podniesieniu maski !! Tylko sama gaśnie i jeśli jest coś nie tak, to zapala się ponownie po kilku minutach.
Dobra, nie ma sensu ciągnać tego dalej.
Nie powiedziałem że podniesienie maski rozwiązuje problem, kontrolka gaśnie tylko na jakiś czas, i po przejechaniu pewnej ilości kilometrów zapala się ponownie.
Sprawdziłem to, u mnie zapala się kontrolka informująca o niskim poziomie oleju, podnoszę maskę, wchodzę do auta i kontrolka po kilku sekundach gaśnie sama.
Poziom oleju oczywiście jak najbardziej w porządku.
Co do ciśnienia oleju, MaGGu, gdy jest niskie ciśnienie oleju zapala się kontrolka ciśnienia oleju a nie jego poziomu. Jeżeli zapala się kontrolka ciśnienia oleju to znaczy że pompa oleju nie wyrabia lub w misce jest zbyt mały poziom oleju aby wytworzyć odpowiednie ciśnienie, a my mówimy tu o przypadku kiedy poziom oleju jest prawidłowy.
Kontrolka poziomu oleju powinna gasnąć dopiero po uzupełnieniu poziomu oleju a nie sama z siebie.
Zapomniałem dodać że w zamku maski jest czujnik otwarcia maski. Może to rozjaśni że podniesienie maski może mieć z tym związek a u mnie ma, ponieważ mogę zrobić 1000 km ze świecącą się kontrolka niskiego poziomu oleju i ona nie zgaśnie, nawet po wyłączniu silnika i ponownym uruchomieniu da sygnał dźwiękowy i będzie się świecić, dokładnie do czasu aż nie podniosę maski samochodu. Potem znowu na jakiś czas jest spokój.
Nie wszystkie A3 mają czujnik poziomu oleju za to wszystkie mają ciśnienia.
no wlasnie, poziomie a nie cisnieniu
poziom oleju za niski, siweci sie kontrolka na zolto
jakbys mial cisnienie nie teges bedzie sie swiecic na czerwono i na pewno nie zgasnie
a to ze gasnie ci po otwarciu maski, a nie czasem jak "trzasniesz" maska
starsze tdi nie maja czujnika poziomu oleju, dopiero nowsze od PD (2000>) chyba
Mam A3 ASZ 11/2000, jest także czujnik otwarcia maski.
Nie ma to związku z trzaśnięciem maską, gdy kontrolka się zapali, otwieram maskę, nie zamykam jej, i patrze na licznik, kontrolka gaśnie, dopiero po tym zamykam maskę.
Nawet gdy po zaświeceniu się kontrolki wyłączę zapłon i przy wyłączonym zapłonie zajrzę pod maskę, po ponownym włączeniu zapłonu kontrolka już się nie zapali. Gdybym nie otworzył maski, kontrolka zapali się ponownie po właczeniu zapłonu.
Chciałem tylko poinformować osoby czytające ten temat że ten problem wcale nie musi mieć bezpośredniego związku z samym czujnikiem poziomu oleju.
Jeszcze nie rozwiązałem tego problemu ponieważ nie mam na to na razie czasu, napisałem o tym ponieważ myślałem że ktoś wniesie coś budującego do tematu ale widzę że to jak tłumaczenie babciom w moherowych beretach że "ojciec dyrektor" to naciągacz.
a moze warto go wymienic nawet z czystej ciekawosci a nie dywagowac
czujnik kosztuje pare zlotych, ale to nie problem
czas tez nie, bo to pare minutek, tym bardziej jak sie znasz
teraz nawet nie wiesz czy cos wiecej sie nie dzieje
masz komputer, podepnij vaga i zobacz czy sa i jakie bledy
aa i caly czas jeszcze nie napisales czy swieci ci na zolto czy na czerwono kontrolka
jest to o tyle istotne ze np w przypadku 8p sa dwie rozne kontrolki, jedna z konewka i wezykiem jest od poziomu a druga z konewka jest od cisnienia
170zł i po temacie
Kontrolka jest żółta i informuje o poziomie oleju.
Koledzy, jak już powiedziałem wymiana czujnika nie jest dla mnie żadnym problemem, nawet gdyby ten czujnik kosztował 500 zł to nie był by to dla mnie problem jeżeli już o tym mowa.
Post nie jest debilny, debilne może być podejście niektórych ludzi do tego postu.
Po prostu wiem że mój problem ma związek z czujnikiem otwarcia maski i chciałem na ten temat podyskutować ale widzę że wasze podejście do problemu jest prostolinijne.
Podaje przykład: gdy samochód ma ustawiony tryb serwisowy typu LongLife, czujnik otwarcia maski podaje informacje do ECU o tym jak często właściciel dokonuje standardowych przeglądów eksploatacyjnych i między innymi na tej podstawie oblicza przebieg pozostający do przeglądu serwisowego.
Jeżeli ktoś orientuje w temacie i ma trochę inteligencji może zauważyć że może mieć to związek z problemem zapalającej się kontrolki poziomu oleju która gaśnie po otwarciu maski.
chlopei ale o co ci chodzi, probujemy z toba dyskutowac, znalezc przyczyne,
bardzo ciekawe jest to co napisales, skad wziels takie info ?
pytam z czystej ciekawosci, w 8l byl juz system longlife ?
zawsze myslelem ze oblicza longlife na podstawie stylu jazdy, sredniego spalania itd
jesli od otwarcia maski to co wtedy jak chce dolac plynu do spryskiwaczy tyko..
mam spryski reflektorow i plyn dolwam co drugi dzien, co wtedy ? a nie czekam az mnie komp poinforuje o niskim stanie plynu
hmm naprawde ciekawe
Tak w 8l po lifcie był longlife . U mnie jest odpowiedni wpis w kodach :)
Nie pamiętam już gdzie dokładnie zdobyłem takie informacje ale w A3 8L po lifcie był już stosowany tryb serwisowy LongLife.
Nie napisałem że komputer określa przebieg serwisowy tylko i wyłącznie na podstawie tego jak często zaglądamy pod maskę. Jest to tylko brane pod uwagę.
Jest tak jak piszesz Miro, przebieg do końca okresu serwisowego w trybie LongLife jest obliczany głównie na podstawie warunków w jakich użytkowany jest samochód czyli czy porusza się na trasach, w mieście itd.
Ale gdy użytkownik samochodu nie zagląda zbyt często pod maskę, lub nie robi tego wcale, komputer dostaje informacje o tym że poziom płynów eksploatacyjnych nie jest regularnie kontrolowany i dla tego wysyła nas na wszelki wypadek trochę wcześniej do serwisu.
poczytalem troche o tym i faktycznie jest to dosc znanym problem w VAG ?!
uszkodzony moze byc mikrostyk w zamku maski, ale to nie u ciebie bo gasnie po otwarciu i zamknieciu
jeśli zaczyna pikać i kontrolka świecić otwierasz maskę, komputer "myśli" że coś tam zrobiłeś (dolales olej itd) i masz spokój na następne 100 km.
ew. kasuje na "jedno zapalenie" , w wykasowaniu tego bledu pomaga tez odpiecie na kilka minut klemy akumulatora
jesli jednak zaswieca sie uparcie to wszystko wskazuje na uszkodzony czujnik oleju
na vagu najczesciej pojawia sie blad :
00562 - sensor for oil level /temperature (266)
27 - 10 implausible signal intermittent.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=186573
http://www.a6klub.pl/a6-c5-19-wieci-...d2ca7f1d9d95eb
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26077
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic410947.html
http://www.forum.vwgroup.pl/f169/pom...pka-oleju-255/
http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?p=485065
z tego co widac tyczy sie to tylko aut ktore maja 2 czujniki, dwie kontrolki, czyli 8l polifotwych i 8p
Tak jak napisałeś Miro, tyczy się to tylko aut po-liftowych.
Ja akurat nie mam żadnych błędów na VAG-u, kontrolka zapala się mniej więcej co dwa tygodnie, co zmusza mnie do zaglądnięcia pod maskę i przy okazji sprawdzenia czy wszystko jest okay.
Jest to bardzo dziwne niedomaganie tego czujnika ponieważ tak na prawdę działa on poprawnie, jeżeli poziom oleju w misce spadnie poniżej minimum to kontrolka nas o tym i tak poinformuje, pomimo tego ze czujnik czasem wariuje przy poprawnym poziomie oleju.
Przy następnej wymianie oleju, wymienię także czujnik i spróbuje się dowiedzieć jak on dokładnie działa i co może być przyczyna jego niedomagania.
Mój problem przedstawia się następująco:
- czujnik gaśnie po otwarciu klapy na jeden zapłon, potem zapala się znowu.
Wypięcie klemy nie załatwia sprawy.
Podpowiem, że 3 m-ce temu miałem mały problem z czujnikiem gdy zapalił się (poziom oleju był rzeczywiście na MIN) i po dolaniu oleju nie zgasła.
Wtedy reset poprzez zdjęcie klemy pomógł :D
Macie pomysł w którym kierunku podziałać?
adikkk, jak zakończyła się Twoja przygoda z czujnikiem?
hej, chcialbym sie podczepić pod ten temat i zapytać czego mi brakuje w tutaj na załączonym obrazku, bo jak miałem samochód na kanale to zauważyłem ze brakuje tu jakiegoś elementu, tylko jakiego? wydaje mi sie ze cos z poziomem oleju.
http://www.infocom.tkdami.net/a3/brakujacy.jpg
masz na mysli ze prakuje Ci wtyczki?
nie wiem czego brakuje, są jakieś piny i nie wiem co i jak z tym fantem.
te piny są od czujnika poziomu oleju. Jeśli nie ma żadnej kostki obok i nie świeci Ci poziom oleju tzn. że masz miskę z czujnikiem od innego auta a u Ciebie ten sensor jest nieobsługiwany. Ktoś go zostawił żeby dziury nie było. Nie wszystkie A3 maja
dzięki za informacje, sprawdzę czy takowa kostka jest
Hej co do wskaźnika oleju i czujnika przy otwarciu maski... Ja mam auto przed liftem ale jest to model lekko mieszany (końcówka rocznika 99). Niestety znika mi trochę oleju i co kilka tyś muszę tam coś dolać. Zdarzyło mi się jednak, że w międzyczasie coś robiłem pod maską i czujnik faktycznie nie krzyczał o niskim stanie oleju. Czyli u mnie komputer reaguje na otwarcie maski. Dziwi mnie jednak fakt, że poziom oleju był niski (poniżej minimum) a komputer mimo wszystko na to nie reagował tylko dlatego, że otworzyłem maskę...
a ja mam problem, bo mi się nie pali kontrolka:confused: autko kupiłam niedawno wiec dopiero odkrywam jego mankamenty. uciekł mi olej, po spuszczeniu było ok 2,5l (dobrze że tkneło mnie sprawdzić bagnecik) a na desce rozdzielczej żadnego alarmu nic, no poza napisu INSPEKCJA SERWIS. Gdzie na desce znajduje sie lampeczka oleju, czy jest to możliwe że takowej nie ma??
jest to audi z 98r 8L 1,9tdi
Warto byłoby podłączyć autko pod VAG'a, być może czujnik nawala?
ale czy takowa kontrolka istnieje ?? a jak tak to w którym miejscu na desce??
tak jak tutaj
http://images50.fotosik.pl/173/d26a8ca564e3d4ebmed.jpg
u mnie jest inaczej:
http://bora7.w.interii.pl/audi/P1220319.jpg
czy kontrolka nie powinna byc tu??
http://bora7.w.interii.pl/audi/P1220324.jpg
Odpal auto, naciśnij lewy pstryczek na zegarach dwa razy. U mnie powoduje to coś w rodzaju małego testu. Na fisie wyświetlają się kolejne symbole... na koniec pisze ok... Poza tym, sprawdź VAGiem czy nie ma jakiegoś błędu. Nie wydaje mi się, żebyś miała inne rozwiązanie w swoim aucie...
Kontrolka powinna zapalić się na FISie, tak jak napisał jaczek7. Innej opcji nie ma, no chyba, że nie masz w ogóle czujnika poziomu oleju bo i tak może być.
Witam mam podobny problem z czujnikiem. prawdopodobnie w moim silniku była zmieniona miska ojeju obecnie jest taka :
http://img264.imageshack.us/img264/6131/miskabez.jpg
a według etki powinna być raczej taka :
http://img687.imageshack.us/img687/5554/miskaz.jpg
i teraz cel pytania, wystaje mi tam kabelek do czujnika temperatury i poziomu oleju. Czy do tych misek bez tego otworu na czujnik tez coś przychodziło np sam czujnik temperatury bo nic takiego w etce nie mogę znaleźć. czy bez tego czujnika się obejdzie i mogę tak jeździć ??
Witam , dołączam się do tematu.. zapaliła mi się kontrolka "olej min". zmieniałem rozrząd 3m temu. Sprawdziłem 3 razy poziom jest ok. Sprawdziłem sposób z otwarciem maski, ku mojemu zdziwieniu kontrolka zniknęła. Jeździłem zadowolony 100km i znowu.. kontrolka, otworzyłem kolejny raz maskę zniknęła. po 50km znowu się pojawiła i teraz już nie znika. Mozę mi ktoś wyjaśnić o co chodzi ? uszkodzony czujnik? jakaś nie wykasowana inspekcja ? czasem nie ogarniam tego auta :)
U mnie wymiana czujnika zlikwidowała ten problem, teraz jest ok.
U mnioe tez wystapił problem żółtej kontrolki oleju....
Za pierwszym razem okazalo sie że poziom na bagnecie realnie jest minimalny...dolalem pol litra ...przy dolewaniu odkrylem galaretkę na korku wlewu....100km i znowu to samo z tym że tym razem poziom oleju jest ok..
Oto co myśle...
Może ten czujnik sie zabrudzil...trzeba by wymienic olej i wypłukać silnik.
Kolega ma E klase ...oddal auto do serwisu ale olej wymienili tylko na papierze ...zrobila mu sie na korku tez taka galaretka no i czujnik pokazywal caly czas za duzo oleju- po plukance wszystko wrocilo do normy
Witam,
Był minimalny poziom, po dolaniu i przejechaniu 50km, żółta lampka zgasła :).
a3 po lifcie
ja chcialbym sprobowac wymienic czujnik poziomu oleju, nie wiem czy pakowac ori uzywke, czy zamiennik!? cena ok 100zl, w serwisie vw nowka 350zl, co doradzacie!?
Mnie też dopadł problem żółtej kontrolki oleju z napisem MIN:
http://i48.tinypic.com/qq8n44.jpg
Po raz pierwszy zapaliła się ta kontrolka w trakcie jazdy, sprawdziłem poźniej poziom oleju i rzeczywiście było trochę mniej niż powinno być optymalnie, ale nadal w dopuszczalnym zakresie. Kontrolka ta zapalała się po 30-40 minutach jazdy, a po dłuższym postoju przy odpalaniu silnika już się nie świeciła.
Ponieważ i tak musiałem wymienić olej, zrobiłem to i po wymianie poziom oleju był blisko granicy MAX. Myślałem, że to rozwiąże problem.
Ku mojemu zaskoczeniu kontrolka po 30-40 minutach jazdy znowu się zaświeciła - sprawdziłem później poziom oleju ale jest wszystko ok, nie ma wycieku i na pewno oleju nie jest za mało. Jak auto trochę postoi (mam na myśli postój na zgaszonym silniku) to już się ona nie świeci, by znowu się włączyć po kilkunastu-kilkudziesięciu kilometrach, czemu towarzyszy sygnał dźwiękowy taki sam jak w przypadku zapalania się rezerwy paliwa.
Jak rozumiem najprawdopodobniej czujnik do wymiany?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie :)
Raczej sie nie da, jest on w bardzo podobnym miejscu co korek do spustu oleju wiec jak go odkręcisz to nie ma możliwości żeby olej nie wyleciał, a wiadomo zanim założysz nowy przydało by sie dokładnie wszystko w koło wyczyścić coby uszczelka dobrze dolegała, warto wiec na spokojnie zlać olej do czystego pojemnika, wymienić czujniczek i powtórnie zalać ten sam olej
OK, dziękuję za pomoc :) Pojeżdzę jeszcze troche i poobserwuję czy problem nadal występuje - jeżeli tak, to czeka mnie wymiana czujnika.
Pozdr.
Jeśli jeszcze tego nie robiłeś to na początek odepnij i wyczyść kostke która jest wpinana w czujnik moze tam leży problem jeśli to nie pomoże to czujnik do wymiany
OK, spróbuję, dzięki.
Pojeździłem trochę, w tym także takie odległości po jakich wcześniej kontrolka się zapalała, i o dziwo na razie cisza, więc póki co nic nie ruszam. :)
Witam, mam podobny problem. Chciałbym jednak zapytać czy kontrolka od poziomu oleju może wskazywać zbyt niskie ciśnienie oleju lub coś podobnego? Czy można spokojnie jeździć mimo święcącej się kontrolki?
Pytanie drugie dotyczy modelu czujnika oleju do mego auta. Pani w sklepie pytała o kolor. Czy mógłby ktoś mi podpowiedzieć jaki czujnik kupić?
Z góry dzięki za pomoc!
Pozdr,
Emil
Różne rodzaje czujników mają różne kolory, jak się kupuje to najlepiej podać numer czujnika bo każdy z nich ma inny zakres ciśnienia, no i wiadomo różnią się też gwintem etc.
czujnik poziomu oleju bedzie sygnalizowal o jego niski stanie,natomiast cisnienia bedzie informowal iz jest malo oleju/zapchany filtr/pompa na wykonczeniu itd.
slabe cisnienie jest sygnalizowana czerwona kontrolka i nie zgansie
niski poziom oleju kolor kontrolki zotly (foto kolegi dzonn)
zachecam do zglebienia tego tematu bo wszystko jest napisane
witam!!!
Od pewnego czasu na komputerze mojega auta tj: audi a3 1,6 102km silnik AVU, pojawiał się komunikat minimum oleju, kilkanaście razy sprawdzałem poziom i był ok, w serwisie powiedziano mi że to czujnik poziomu oleju. Dodam ze komunikat na fisie wyświetlał się po przejechaniu ok 100km, po podniesieniu maski i wykręceniu korka wlewu oleju i sprawdzeniu poziomu na bagnecie komunikat gasł. Wymieniłem więc czujnik na nowy przy okazji olej też i filtry. Niestety po przejechaniu 100km komunikat ten sam Moje pytanie brzmi, czy to może są zaśniedziałe kable(końcówki styków sprawdziłem są ok.), czy też może trzeba kasować kody błędów w komputerze i dlatego wyświetla się ten komunikat?
prosze o pomoc!!!
strone wczesniej masz identyczny problem,diagnostyka vagiem i wykasowanie ewentualnych bledow wskazana
dzięki kolego a czy w grę wchodzi inny program niż VAG?
VAG-COM,VWTool,GMTool
wiecej informacji tutaj
http://www.a3-club.net/forum/showthread.php?t=9474