Dobra, nie ma sensu ciągnać tego dalej.
Nie powiedziałem że podniesienie maski rozwiązuje problem, kontrolka gaśnie tylko na jakiś czas, i po przejechaniu pewnej ilości kilometrów zapala się ponownie.
Sprawdziłem to, u mnie zapala się kontrolka informująca o niskim poziomie oleju, podnoszę maskę, wchodzę do auta i kontrolka po kilku sekundach gaśnie sama.
Poziom oleju oczywiście jak najbardziej w porządku.
Co do ciśnienia oleju, MaGGu, gdy jest niskie ciśnienie oleju zapala się kontrolka ciśnienia oleju a nie jego poziomu. Jeżeli zapala się kontrolka ciśnienia oleju to znaczy że pompa oleju nie wyrabia lub w misce jest zbyt mały poziom oleju aby wytworzyć odpowiednie ciśnienie, a my mówimy tu o przypadku kiedy poziom oleju jest prawidłowy.
Kontrolka poziomu oleju powinna gasnąć dopiero po uzupełnieniu poziomu oleju a nie sama z siebie.
Zapomniałem dodać że w zamku maski jest czujnik otwarcia maski. Może to rozjaśni że podniesienie maski może mieć z tym związek a u mnie ma, ponieważ mogę zrobić 1000 km ze świecącą się kontrolka niskiego poziomu oleju i ona nie zgaśnie, nawet po wyłączniu silnika i ponownym uruchomieniu da sygnał dźwiękowy i będzie się świecić, dokładnie do czasu aż nie podniosę maski samochodu. Potem znowu na jakiś czas jest spokój.