+1.
Każdy olej się wymienia. Nie każdy producent aut/części tego wymaga ale każdy producent oleju zaleca. Zresztą koszt jest na tyle śmieszny, że raz na kilka lat nie powinno stanowić to żadnego problemu...
Również mogę polecić firmę BCS:thumbright:
Printable View
+1.
Każdy olej się wymienia. Nie każdy producent aut/części tego wymaga ale każdy producent oleju zaleca. Zresztą koszt jest na tyle śmieszny, że raz na kilka lat nie powinno stanowić to żadnego problemu...
Również mogę polecić firmę BCS:thumbright:
Wymieniłem ten olej Mobilube 1 75W90 na FUCHS TITAN SINTOFLUID FE 75W i powiem wam, że jest nieporównywalnie lepiej. Co więcej samochód stał cały dzień na mrozie -7C.
Generalnie jest podobnie jak na fabrycznym oleju przed wymianą, być może nawet deczko lepiej, ale nie ma co porównywać do 75W90 gdzie nawet przy temperaturze +6C miałem trudności w przerzucaniu 1->2->3.
U mnie przy 260k był ciemno brązowy. SINTOFLUID ma jasno słomiany kolor.
Dlatego napisałem, że nie każdy producent zaleca. Większość VAGowskich manualnych skrzyń teoretycznie nie musi mieć zmienianego oleju. Ale uwierz mi, że tylko teoretycznie. Widziałeś kiedyś olej, który po 10 latach i 200kkm dalej ma takie same właściwości jak nowy? ;) To, że jak go spuszczasz to ma fajny kolor nie oznacza jeszcze, że od razu możesz go przelać do butelki i sprzedać jako nowy ;) W tym temacie można by wiele dyskutować a i tak każdy wie swoje więc nie ma to większego sensu.
Świetny wybór.
ostatnio wymieniłem olej w skrzyni w Touranie TDI BXE skrzynia JYK na Valvoline 75W i od tego momentu skrzynia zaczęła haczyć na 2 biegu, ponownie zalałem ale tym razem oryginalnym VW G052512A2 i haczenie ustąpiło, kumpel miał identycznie w 8P BKC, zresztą to częsty objaw że po wymianie oleju na inny niż zalecany przez VW właśnie dwójka zaczyna haczyć, osobiście nie polecam innych olejów niż ori VAG. Oczywiście olej należy wlewać otworem po wykręceniu czujnika wstecznego, ja z kolei w swoim 8P /BLS skrzynia JCR/ lałem małym odpowietrznikiem, który znajduje się obok czujnika wstecznego
Witajcie,
jako że nie znalazłem lub może słabo szukałem info na temat wymiany oleju w skrzyni zakładam nowy wątek.
Czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć ile wchodzi oleju do skrzyni FUH gdzie znajdują się korki do spustu i zlewu oleju i czy taki plastikowy "bagnet" wystający z przodu skrzyni to jest do pomiaru oleju czy to coś innego?
Nikt nie jest w stanie doradzić/odpowiedzieć??
Chodzi ci chyba o FVH? Wchodzą równo 2 litry oleju G060726A2
W tym problem ze w książce serv mam wlepę i jest skrzynia FUH tak samo i na skrzyni, co do "bagnetu" nie jest on na łączeniu skrzyni z silnikiem tylko centralnie w skrzyni dosłownie pod wybierakiem ok 7cm. W poprzednich samochodach nie miałem problemu z wymianą oleju a tutaj... Nie wiadomo za co się zabrać :D
skrzynia FVH jest jedyna 5biegową skrzynią stosowaną dla silnika 1.6 w 2003roku ( RM2004 )
skrzynia jak twierdzisz FUH, w ogole nie istnieje w a3, moze masz zle podrobione naklejki..
skrzynia FVH, silnik 75KW BGU, 2003
http://i58.tinypic.com/29pxijc.jpg
http://i62.tinypic.com/14xl6qh.jpg
http://i58.tinypic.com/2rpac21.jpg
wymiana oleju, uzupelnianie
http://i58.tinypic.com/n1347l.jpg
http://i58.tinypic.com/250uubr.jpg
http://i58.tinypic.com/25552it.jpg
widać że FUH montowana była w bliźniaczym Golfie 5
Cytuj:
VOLKSWAGEN GOLF TRANS/GEARBOX - 2004 to 2006 Mk5 Manual G/Box 1.6 Petrol BGU FUH 5SP
metti, nie wiem skad wyciagnales to zdanie, ale..
skrzynia FUH montowana byla i owszem w VW ( w audi zadnym, nigdy ) , ale tylko Touranie ( 2003 ) ,
zeby tego bylo malo, jest to skrzynia 6b automat ;)
http://i60.tinypic.com/2gxmu6u.jpg
w golfie 5 z silnikiem 1.6 tak samo FVH
http://i58.tinypic.com/2itk6c2.jpg
ze strony www.carparts-uk.com możliwe że to błędna informacja
I już sam w tej chwili nie wiem. Nie mogłem zrobić zdjęcia z numerami ze skrzyni bo nie mogłem podejść z aparatem, ale sprawdziłem jeszcze w bagażniku jest naklejka troszkę wytarta ale jestem pewny na 100% ze jest napisane FUH...
Miro, podałeś wyżej rys. katalogowy skrzyni FVH i jest ok..... ale... tak jak tobie podałem wczesnej sprawa dziwnego "bagnetu" którego tutaj nie ma i dodatkowo ona ma inną budowę i kształt niż moja.
daj mi VIN na pw, zobaczymy co wyjdzie po fabryce
jakby nie bylo, jak sam widzisz wyzej, to FUH jest automatem
Wyślę wieczorem jak wrócę. Zrobię też zdjęcie bagnetu i naklejek i wrzucę tutaj.
Będę wymieniał uszczelniacz półosi bo się lekko sączy . Wiąże się to ze sprawdzeniem i ewentualnym uzupełnieniu oleju w skrzyni ( płynu ATF ).
I tutaj mam dylemat według instrukcji serwisowej skrzyni : 09G GJZ Tiptronic 6 biegów 2004 .
Olej / płyn ATF to : G 055 025 A2 / Esso JWS 3309.
Z tego co wyczytałem to olej w pełni syntetyczny koloru żółtego . I tutaj mam dylemat .
Spotkałem się też z tym że oleje JWS 3309 mają kolor czerwony . O ile się nie mylę to są to oleje mineralne.
Olej jakim jest zalana skrzynia ori to chyba olej syntetyczny . Kod Audi to G 052 025 A2 - nie wiem jaki kolor ale wydaje się że chyba żółty .
Może ktoś ma dostęp do takiej informacji jaki olej jest zalany ori w tej skrzyni .
Wiem że najprościej pojechać do ASO i kupić 2 litry w razie czego za około 170 pln ale chcem to robić u znajomego mechanika w sobotę i nie wiadomo ile trzeba będzie uzupełnić 0.5 czy 1,5 po wymianie uszczelniacza.
Nie patrz na kolory tylko na odpowiednie normy i klasy lepkości. Skoro i tak tam dłubiesz to warto wymienić olej a nie tylko uzupełnić. Najlepiej zalać oryginał - nie wymieniasz go przecież co roku więc koszt nie powinien aż tak boleć.
No i sprawa częściowo załatwiona. Uszczelniacz zmieniony , przy wyciąganiu półosi olej nie wylatuje ( nie trzeba uzupełniać ). No ale postanowiłem sprawdzić jak wygląda skoro i tak zakupiłem 2 literki oleju na wszelki wypadek .
Do skrzyń 09G 6 bieg. Tiptr. olej to : G 055 025 A2, Esso JWS 3309 ( kolor czerwony ).
Spuściłem olej z mechanizmu ... przepracowany z czerwonego zmienił kolor na brunatny :). Spuściłem jeszcze to co zleci z miski olejowej bej jej odkręcania czy odkręcania rurki olejowej ustalającej poziom ( tylko śruba ). Wyleciało 1.7 litra razem.
Uzupełniłem nowym. I stwierdziłem że wymienić trzeba. Teraz pobujam z 200km żeby się przemielił i zrobię wymianę . Cena w ASO zabija 120pln za literek na wymianę potrzeba 3,5 litra .
Oczywiście najlepiej wymienić te 3,5 potem pojeździć i ponownie wymienić kolejne 3,5l.
Cena oleju nie w ASO to koszt 45 średnio za litr w zależności od firmy wiec nie jest źle.
Mam tylko dylemat czy uszczelkę miski i filtr kupować ori w ASO czy dobry zamiennik. Przychylam się raczej ku dobremu zamiennikowi za ok 65 za uszczelkę.
Całkowity koszt wymiany o oi le robimy to samemu to 4x45 za olej + 65 uszczelka + 65 filtr lub ori 180pln. Jako że jest to zwykły filtr siatkowy nie ma sensu kupować ori ten za 65 też styknie.
Oczywiście należy jeszcze zakupić pierścień uszczelniający 09G 321 379 + drugi od korka spustu miski 09D 321 181.
Jako że wlew jest lekko mówiąc tandetny a rurka wlewu wykonana z plastiku , który przez lata twardnieje i lubi się przy odbezpieczaniu kruszyć polecam zakupić nową .
Zestaw to :
Rurka olejowa - 09G 321 407
nasadka - 01M 321 435 B
zaślepka - 01M 321 432 A
Nie ma co zmieniać w warsztacie bo leją i tak najtańsze oleje z beczek czy dają najtańsze filtry i uszczelki jak kasują 600 pln.
Można to zrobić bez problemu samemu , jedyny warunek VCDS lub coś innego do odczytania temperatury ATF w skrzyni. Temperatura przy uzupełnianiu czy procedura jest bardzo ważna aby uzyskać odpowiedni poziom. Z drugiej strony nie mogło by to być prostsze jak w starych automatach za pomocą bagnetu :).
Podsumowujac jesli chce zmienic olej a nie chce placic 100zl za litr w ASO to z sensownych rozwiazan pozostaja mi tylko oleje Fuchsa?
Olej Fuchs to nie jest na 100% ten sam olej który jest z ASO: G052171A2. Polecam wlać oryginał.
Wysłane z mojego iPhone'a
100 pln cena spoko do mnie w ASO 180 za litr :) . A najlepsze jest to że kupując w ASO i tak nie znamy producenta na 100%. :) Cztery zera i cena 4 razy taka ...
Może ktoś powiedzieć jaki olej do S3 8P BHZ, model skrzyni JET, manual 6biegów.. ?
Jest jakiś super zamiennik zamiast tego z ASO po 100zł/1 litr? Fuchs?
Jest chyba napisane wyraźnie jaki olej zalać? Trzeba czytać ze zrozumieniem a nie zadawać po 300razy to samo pytanie. Manual nie ważne jaki w 2.0tfsi i olej zamienny fuchsa ktory podałem w którymś poście wyżej.
S3tfsi, tematy inne niz twoj nie sa smietnikiem, przed bezmyslnym zadaniem pytania zapoznaj sie z zawartoscia tematu.
witam. Czy ktoś wie w którym miejscu dokładnie jest śrubka od kontroli/wlewu oleju? Byłem ostatnio na kanale i nie znalazłem jej. Może łatwiej będzie do niej się dostać z góry po odkręceniu obudowy filtra powietrza?
Załączam pomocny w wyszukiwaniu właściwego oleju link http://olejefuchs.pl/wyszukiwarka-pl.html
Ostatnio wymieniałem olej + filtr w DSG Stronic 6, cena roboty materiału oraz osłony przegubu po dobrej znajomości wyszło 850 PLN
pablo jaką masz skrzynię? manual, automat?
też mam JCR, wymieniałem olej w tym roku i o ile dobrze pamiętam korek jest od strony czołowej, pamiętaj że oleju się nie wlewa tym korkiem tylko wybierakiem albo w biedzie odpowietrznikiem, ja zalewałem odpowietrznikiem, wchodzi 1.7 litra
Dzieki, ale teraz to się zdziwiłem całkiem, bo w książce do 8P jest napisane żeby lać korkiem od sprawdzania poziomu, tylko na obrazku chyba jest inna skrzynia całkiem. Mógłbyś dokładniej opisać gdzie lać olej? Lałeś z kanału, czy z góry jakoś? Super byłoby jakbyś zaznaczył na jakimś zdjęciu z neta, gdzie dokładnie ten olej lać. Tu masz dość dobre:
http://i.ebayimg.com/00/s/NzY4WDEwMjQ=/z/Y1gAAOSwPe1UDD1n/$_86.JPG
Znalazłem na necie taki opis do Caddy 1.9TDI - przedostatni post. Tam są też skrzynie JCR. Czy ktoś taką metodą wymieniał olej?
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1908608.html
Zalewa się górnym korkiem wlewowym. Potrzebna jest strzykawa, żeby wtłoczyć olej (nie ma dostępu, żeby po prostu wlać). Tłoczysz, aż zacznie się wylewać przez otwór. Na fotce z linku z elektrody jest to pokazane.
No tak, tylko metti napisał, żeby wlać wybierakiem albo odpowietrznikiem, a ten na zdjęciu korek na boku jest od sprawdzania stanu. Dlatego już nie wiem...
Blokowaliście wałek przełączający i wykręcaliście jego czop obrotowy, tak jak w tym opisie na końcu z linku z elektrody?
o którym górnym korku piszesz? Na pewno nie tym z boku, procedura wymiany oleju jest taka tak poniżej choć ja lałem odpowietrznikiem
http://www.fotem.pl/data/mini/male_f...5025fc6425.jpg
http://www.fotem.pl/data/mini/male_5...3be2b6a75f.jpg
http://www.fotem.pl/data/mini/male_7...e21bbaeb18.jpg
No i o to mi chodziło. Dzięki metti :thumbright:
Panowie, czyli wymiana oleju skrzyni biegów np. na TITAN SINTOFLUID FE 75W jest dobrym wyjściem, jeżeli bieg wsteczny, 1-wszy i 2-gi w chłodny/mroźny poranek wchodzi ciężko - ze zgrzytem?
Dodam, że moja skrzynia o symbolu GQQ była w tym roku naprawiana, a mechanik zalał ją olejem 75W90 (niestety nie wiem co to był za olej :/ ).
Od niedawna, rano podczas ruszania z miejsca pierwsze biegi wchodzą z oporem, zgrzytem, jak silnik złapie swoją temperaturę problem ustaje.
Wczesniej polecałem Fuchsa ale przejechałem się na tym oleju przez 8tys i powiem że jest to syf, wypłukał ładnie skrzynie, zlałem go po tych 8tys i był czarny jak smoła. Biegi zaczeły pod koniec wymiany chodzić cieżko, 1 i 2 - były problemy z szybkim startem, dopiero po rozgrzaniu jakoś znośnie chodził. Postanowiłem ze na ogień pójdzie oryginalny olej z ASO i tylko taki polecam zalewać. Skrzynia chodzi gładko jak nowa. TYLKO ORYGINAŁ! NR G052171A2 do manualnej skrzyni.
Zyzio zrobiłem na tym Fuchsie ~3x tyle km już co Ty i żadnych takich problemów nie mam. Wszystko śmiga jak powinno.
Może trafiłeś jakiś kiepski olej albo coś ze skrzynią nie tak, że tak bardzo go syfi? Jak był aż tak zabrudzony to normalne, że po wlaniu nowego będzie lepiej. Jakbyś wlał nowego fuchsa byłoby Ci tak samo lepiej ;)
Hmm również zalałem FUCHSA i też już mam go od roku . Od razu po zalaniu i przy minusowych temp. mam wrażenie, że jedynka lub wsteczny minimalnie ciężej wskakuje przed nagrzaniem. Na szczęście nie ma żadnych problemów jak u ZYZIA jednak też zalał bym dziś oryginał z tym, że jak ja sprawdzałem ORI nr u mnie był taki : G060726A2
W tych skrzyniach, nigdy olej ogólnego przeznaczenia nie będzie tak dobry, jak dedykowany. Gdyby tak było, to VW nie bawiłby się w różne płyny i różne nr-y co np jest w Hondzie, gdzie jest jeden MTF. Kwestia synchronizatorów i ich pracy/współpracy z olejem. Tak to zostało zaprojektowane, żeby olej ewentualnie brać od producenta auta. Plusem są zapewne niskie opory skrzyni i jej żywotność - czy właściwie dożywotność, na jednym rodzaju oleju. Minusem to co opisujecie, przy zalaniu środków uniwersalnych, nie dedykowanych pod konkretną skrzynię.
W Hondzie jest np tak, że czasem na oleju nie Ori skrzynia lepiej chodzi, niż na Ori, w VW jeszcze o tym nie słyszałem, albo poprawa nie jest długotrwała. Wiadomo świeży olej, ma też inne właściwości, niż przepracowany po jakimś tam czasie, któremu już np obniżyła się delikatnie lepkość.
W zeszłym tygodniu wymieniłem u siebie kpl sprzęgło z kołem oraz wlałem rzeczony olej Fuchs 75W. Jest rewelacja.
Przejechałem dopiero niecałe 2000 km ale jest dobrze.
Morgan fuchs legalny i świeży. Brany w petrostarze w Warszawie wiec nie ma opcji zeby cos nie grało. Biegi wchodziły dosyć ciezko i był problem ze zwazym startem, pamietam ze nawet po zalaniu świeżego fuchsa nie było tak gładko jak na ori oleju. Nie mniej jednak polecam oryginał a fuchsem to mozna na jedna wymianę oleju w silniku od razu przepłukać nim skrzynie. Łukasz do skrzyni quattro GVZ, JET lub KNZ jest ten olej ktory podałem.
Fuchs przed napełnieniem był żółciutki przezroczysty. Po zlaniu był jak staczka, kolor ciemno brązowy. Pamietam ze jak zlewaliśmy oryginalny olej to po 180tys był nadal klarowny i to nas troche zaskoczyło bo w sumie nie trzeba byłoby go wymieniać ale chciałem profilaktycznie go zmienic z uwagi na przebieg. Dzis wiem ze oryginał nie ma sobie równych i do żadnego fuchsa nigdy nie wroce. Olej mozna kupic taniej na Allegro. W 200zl za 3 butelki mozna sie zmieścić a to jest 200% ceny takich samych butelek fuchsa za ktore zapłacimy koło stówy. Bierzcie oryginał co by skrzynia miała lżej. Co mi sie jeszcze rzuciło w oczy to płynność działania samej skrzyni. Starty sa o wiele gładsze bardziej miękko to chodzi. Auto żwawiej przyspiesza na tym oleju i hamowanie silnikiem jest bez szarpnięć a tak miało to miejsce czasami przy fuchsie podczas redukcji biegów.
Tyle w temacie z mojej strony. Dziekuje dobranoc 😉
Zyzio wszystko fajnie ale wrócimy do tematu jak zrobisz 10kkm na tym oleju. Jeśli dalej będzie wszystko jak dziś to super. Wtedy będę dalej obstawał przy tym, że trafiłeś na jakiś kiepski olej. Ale obawiam się, że skoro wylałeś z niej taki syf to coś niedobrego się tam może dziać, skądś musiały się tam wziąć te śmieci. Sam widziałeś, że ori olej po 180tys km był klarowny. Ze zdrowej skrzyni nawet po dużym przebiegu taki powinien być. A to, że teraz skrzynia pracuje jak malina po zalaniu nowym olejem to normalna sprawa - taki sam efekt opisywałeś po zalaniu skrzyni fuchsem (zanim wyedytowałeś posty ;) ). Zobaczymy tylko jak długo efekt się utrzyma, oby jak najdłużej.
Akurat o skrzyniach możemy trochę pogadać bo zajmuję się nimi zawodowo - tyle, że trochę większymi i mocniejszymi.
Poza tym nie jestem ani przedstawicielem fuchsa ani przeciwnikiem ori częsci z ASO. Ale w branży automotive pracuję nie od dziś i uwierz mi, że VW sam sobie olei nie produkuje.
Cosmo, z hondami to jest specyficzny temat bo wiele z ich skrzyń najlepiej śmiga na dobrym oleju silnikowym a nie przekładniowym ;)
Reasumując, lepiej lać ori olej do przekładni
Morgan zrobisz STAGE4 w swojej a3 ustawia Ci 450nm ktore skrzynia musi dźwignąć to zobaczysz co z tego oleju wyjdzie ;) jak go nalewalem to był żółty a wyszedł jak gowno. Oryginalny nowy jest sporo ciemniejszy i taki sam był zlewany. Vw sam oleju nie robi to racja ale ten fuchs to na bank nie jest oryginalny zamiennik, szkoda bo myslalem tak do tej pory ale praktyka pokazała ze jest inaczej.
Zrobiłem juz 2 tys i jest bez porównania. Skrzynia chodzi jak bajka, biegi delikatnie wskakują na swoje miejsce jakbys miał nowa skrzynie. Na zimnym czasami tak jak Łukasz napisał wsteczny czy jedynka potrafi wejść ciezko ale to nie wina oleju tylko przymarzniętego wybieraka, dzisiaj to zaobserwowałem jak auto stało na dworze ale tak było ZAWSZE odkąd mam to auto a to juz ponad 6 lat wiec uwierz mi znam je na wylot :)
Zalałem dedykowany oryginalny olej do skrzyni GQQ, weszło niecałe 2 litry. Różnica ogromna na plus. Nie ma "charczenia" na zimnym przy II-gim biegu, a i pozostałe biegi lepiej wchodzą. Miałem zalany 75W90 - to jakaś porażka, to nie jest olej do skrzyni. Gość, który naprawiał mi skrzynie ma minusa, że zalał takie g8wno, breja wypłynęła... Teraz nie wiem co z łożyskami, na razie nie buczą, przynajmniej nie słyszę teraz - oby tak zostało.
Do tych skrzyń tylko 75W, albo dedykowany, nic innego.
Za 2 litry + kw zapłaciłem lekko ponad 100 zł,
olej G 070 726 A2
Panowie auto A3 8P 2.0TDI Q BMN, skrzynia manual JLY padł uszczelniacz na wałku w skrzyni i dość dużo wyciekło oleju, przebieg 172k więc warto już chyba wymienić tylko jaki i ile litrów wchodzi.
OK nikt nie odpisał i uderzyłem do serwisu Audi.
Wg. nr Vin olej G 052 171 A2 cena 110zł za litr.