a jak ze strata mocy ?Cytuj:
Oryginalnie napisane przez wlodek555
Printable View
a jak ze strata mocy ?Cytuj:
Oryginalnie napisane przez wlodek555
Strata mocy jest wogóle nie odczuwalna, a nawet mam wrażenie że na gazie jest bardziej elastyczny silnik, wydruku z hamowni nie mam ale warto byłoby to sprawdzić.
Witam. Ja mam od niecałych dwóch tygodni instalke sekwencyjną BRC montowaną w Chojnicach.
Wszystko jest cacy, nalatałem 1500km a wydałem jedynie 350zł hehe
Wczoraj robiłem od siebie do Gdyni taką pierwszą konkretną trasę, dobrą prostą drogą (szczecin- gdańsk) i średnie spalanie przy 50km zrobionych w mieście na 290 przejechanych wyszło 9,1:) można dodać margines błedu ale i tak jestem wniebowzięty:D
W moim przypadku występuje jednak jeden poważny minus. Na zimnym silniku po przełączeniu już z benzyny na gaz samochód gaśnie. Nie tylko przy ruszaniu ale nawet na wciśnietym sprzęgle. Nagle jakby sie dusił. Już raz skręcałem dość dynamicznie na skrzyżowaniu swieżo po wyjsciu od dziewczyny póżnym wieczorkiem;) i zgasła mi furka. hehe zablokowana kierwa, słabiutkie hamulce a ja jadę prosto zamiast w prawo:P pózniej z pięc razy trzeba kręcić rozrusznik żeby zapalił. Gdyby to było w dzień mógłbym mieć nieźle prze.......
Hehe ale teraz przed każdym wyjazdem wkręcam go sobie na obroty:)
Troszkę się rozpisałem i pewnie trochę nieczytelnie ale starałem się jakoś w skrócie opisać moją przygode z lpg.
PS. Może ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać. Wszystkie filtry, kable i świece wymienione.Byłem raz na regulacji ale oni tylko podeszli szybko bo 3 furki robili, a jak mówiłem na gorącym silniku jest wszystko cacy, więc musiałbym postawić tam samochód na cały dzień co jest niemożliwe z powodu pracy of corse:P
Pozdro
chmielhash, czasem tak jest bo gaz potrzebuje odpowiedniej temperatury żeby działało ok, niech ci zwiększą temperaturę przełączania i będzie dobrze, mój jak się za szybko przełączy to może nie gaśnie ale telepie do momentu kiedy nie osiągnie odpowiedniej temperatury silnik
chmielhash, w ziemie też ci się przełączy, tu nie chodzi o temperaturę zewnętrzną a płynu chłodzącego
No właśnie tak myślałem nad tym bo on ustawił od 20 stopni no ale to fachowiec i mówił że wszystkim tak ustawiają. Spróbuję tą opcję jak tylko wytrzasnę woolny dzień i zobaczymy na ile bedzie lepiej.Widziałem koledzy tu mieli od 35 stopni. Dużo wam pali benzynki??
Martwi mnie tylko co to będzie w zimę:)Biorąc pod uwagę to że mieszkam w Poznaniu pewnie zanim na uczelnię dojadę nawet się nie przełączy na gaz:/
A jak sie sprawuje opcja z przełączaniem na gaz przy ustalonych obrotach?? to chyba jeszcze gorzej co:)
Ja tylko przypomne, że tu jest dział Warsztat, nie służy on do prowadzenia dyskusji typu 'mi pali tyle, ile Tobie pali?' i podobnych. Poza tym temat spalania był już tyle razy poruszany na technicznych... Tak więc proszę nie robić tu zbytnego OT bo posty polecą wiadomo gdzie.
Poza tym kolega larius podał mi tego linka gdzie sprawa gazu i temperatury jest w miarę wyjaśniona... Funkcja Szukaj nie gryzie :)
chmielhash, w ziemie też ci się przełączy, tu nie chodzi o temperaturę zewnętrzną a płynu chłodzącego
[ Komentarz dodany przez: larius: Pią 10 Sie, 2007 11:52 ]
mod: i na tym zakończmy OT, jest odpowiedni topic na ten temat.
Witam wszystkich, 3 lata lata temu założyłem instalacje firmy KME, średnie spalanie gazu to o 8 do 13 litrów przy maksymalnym "deptaniu", nie ma żadnego spadku mocy a wręcz przeciwnie auto jest bardziej elastyczne, a wszytko za sprawą jednej nie działającej sondy lambda. Na instalacji zrobiłem 50.000 km i nic sie kompletnie z autem nie dzieje, nie bierze oleju, nie śmierdzi gazem. Jeśli chodzi o walory wizualne, patrząc pod maskę wogóle nie widać żeby była założona instalacja gazowa. Jeśli chodzi o moje doświadczenia z instalacjami gazowymi to są bardzo pozytywne. Jeżdżę już 5 samochodem przerabianym, na gaz, lecz przerabiam tylko u jednego człowieka. Podstawa to dbać o filtry gazu i przestrzegać pewnych nawyków typu nie gazowanie auta na zimno żeby się przełączyło albo ilość paliwa w zbiorniku. Zasada jest taka że posiadając instalację musimy mieć 1/4 zbiornika paliwa, żeby pompa była cała zanurzona.
Wystarczy że mechanior zrobi odcięcie pompy paliwa przy przełączeniu na gaz i możesz jeździć z pustym bakiem ;)
8 lat jeździłem Peugeotem 306 na gazie II gen., przejechałem 100kkm i wszystko było git. Wymieniałam filtry na czas, o wszystko dbałem jak zawsze zresztą i nie było problemów. Po przejechaniu 80kkm musiałem już wymienić reduktor tylko bo się najprościej w świecie zużyła membrana.
Teraz zbieram kasę na cyklonB do mojej turbawki ;)
No i założyłem BRC Sequent 24. Przejechałem dopiero 500km bo mam ją od tygodnia, ale od razu zauważyłem brak elastyczności silnika i spadek mocy. Po weekendzie jadę na pierwszy przegląd bo akurat stuknie mi 1000km i zobaczymy co dadzą regulacje.
mathrix a jaki zalozył Ci reduktor i wtryskiwacze??mi zakladali reduktor firmy magic jet do 250hp i wtryski z jakas powloka teflonowa i gwarancja na 100.000 km....mam agu po chipie na 180hp i spadku mocy nie odczulem....przejechalem juz 16.000 km i jak narazie bez problemowo...moze reduktor masz za slaby
sprawdzilem reduktor i wtryski po modelach które mam wyszczególnione w FV i wszystko jest ok. dzisiaj bylem na pierwszym przegladzie po 1000km i poprosilem o regulacje. twierdza ze przestawili coś delikatnie- symbolicznie wręcz, a auto ciągnie jak szalone znów więc jest gitara :)
Chyba nie spodziewasz sie że stan bezproblemowej jazdy długo sie utrzyma na najtańszych gratach?
Reduktor ten jest dobrym rozwiązaniem konstrukcyjnym ale wykonanie z kiepskich materiałów powoduje że kończy swój żywot puszczając gaz do płynu chłodzącego-może nie każdy ale odsetek jest bardzo wysoki,to najbardziej awaryjny reduktor jaki powstał.
Wtryskiwacze OMVL REG FAST to tez niestety jedna z najniższych półek,moze nieco wyższa niż vatelk typ 30,ale niestety tanie komponenty mają to do siebie iż szybciej tracą swoje parametry i wzrost spalania oraz utrata mocy będzie nieunikniona.
A jak pod tym względem wyglądają elementy BRC?
Trudno mi cokolwiek powiedzieć o BRC bo mało jest informacji o komponentach w sieci.
Wszystko jest bardzo drogie,ale 2 letni serwis gwarancyjny to bardzo dobra rzecz.
Ogólnie BRC bardzo łatwo się montuje i stroi co niestety nie zawsze jest zaletą bo mogą się brać za to osoby o różnym stopniu doświadczenia a nie tylko profesjonaliści (których jest i tak znikomy procenty) co skutkuje czasami kilometrami węży gazowych pod maską.
brc z tego co wiem to najczesciej oferuje kity w sklad ktorych przewaznie jako wtryski wchodza walteki.
To chyba podróby BRC od ruskich z rynku :D
Oni mają swoje wtryskiwacze,zazwyczaj bardzo drogie.
Witam koledzy, szwagier chce zakładac gaz do swojej A4 2.8 30V był u jednego gazownika i o mu zaproponował taki zestaw:
Zbiornik LPG i wielozawór,
Elektrozawór BRC GPL ET98,
Reduktor ciśnienia: BRC Genius Max
Wtryskiwacze: BRC IN03,
Czujnik ciśnienia i temperatury gazu BRC,
MAP Sensor BRC,
Centralka elektroniczna: BRC Sequent Plug & Drive,
Nowy przełącznik "push-push" z wskaźnikiem poziomu i sygnalizator akustyczny.
koszt to 3900 zł, co o tym myslicie? i moze ktoś moze polecić jakis dobry zakład w opolu lub okolicach ( mozy byc np. wrocław).
witam koledzy mam pytanko mianowicie posiadam w audi a3 1.8T '97 rok (180 koni) stara instalacje (2006 r) firmy "diego" sekwencja 53l (gazownik stwierdził, że bdb instalka jak na tamte czasy i chciałbym zmienić ją na nowszą, jak byłem u w/w gazownika widziałem, że specjalizują się w firmie BRC więc podejrzewam, że takową będą chcieli zamontować zapytałem i muszę dopłacić wiadomo to co ma zostać ze starej zostaje reszta wymiana cena 1700 zł dużo?:/ moje pytanie co zrobić ? zostawić starą czy bawić się w jakąś nowszą ? doradźcie proszę jaką firmę polecacie itd bardzo dziękuję
Ze starej zostanie Ci tylko butla i miedź jeżeli będą zakładli BRC wiec nie ma co sie dziwić ze tyle to wyjdzie,chyba że założą inna instalke (np stag) wtedy reduktor i wtryskiwacze by mogły zostać ze starej instalki i było by taniej,ale ja bym i tak nowe wstawił w/w elementy więc tanio nie będzie tak czy siak.
Witam .Mam zamiar zalozyc inst.do swojej a 3 1.8. Jestem z okolic Rzeszowa(blizej Bieszczad)Jedna z firm z Rzeszowa Sinja zaproponowala mi inst.
Stag 4 + wtr. REG i red zavoli 2 ....cena 2300 .Co sadzicie o tym zestawie?Jaki dobry zaklad proponujecie z ok Rzeszowa/Krosna/Sanoka . ??/
Mam taką samą jedynie wtryski mam magic jet i już rok bez żadnego problemu co będzie dalej sie okaże spalanie od 8 do 16 litrów zależy jaki styl jazdy :)
do auta z 125KM zamieniłbym wtryskiwacze REG na Hana i ogólnie auto powinno śmigac, oczywiście po odpowiedniej instalacji i regulacji przez kumatego gazownika.
witam
pamiętaj że dla wtrysków reg omvl 150 km to max co moga obsłużyć ale zawsze lepiej niz valteki typ 30 i magic jet, oczywiście hana to górna półka no ale koszt ok 400 zł wyższy, pamiętaj o filtrze puszkowym , dobrze filtruje gaz i wydłuza żywot listwy a co do zakładów to masz gościa w strzyżowie też zakłada stagi i to nie źle
MJ to rozlatująca sie kicha niestety,hana 2000 to wcale nie górna półka ale najlepsze w swojej cenie (kupowałem kilka dni temu w cenie 87zł za sztuke) i na chwile obecną nie ma nic lepszego,precyzyjniejszego i trwalszego niż hana 2000 w tej cenie.
magic jet obsłuży nawet 60 km / cyl tyle że ich awaryjność przy aktualnym wykonaniu jest na poziomie ok 20 % po 5 tys są do wywalenia( nie mylić z magicami z lat poprzednich)
Dodano:
Dodano:
dolicz jeszcze szynę na 4 cyl i przejściówki z kostki japońskiej na boschco da w efekcie ponad 100 zł za cyl przy cenie rega ok 150 zł za 4 cyl
Szyna nie jest potrzebna,wystarczy rozdzielacz i montowanie pojedyńczo-dzieki czemu można je ładnie schować,przejściówki już za 7zł są.
[QUOTE=pila24;836061]Szyna nie jest potrzebna,wystarczy rozdzielacz i montowanie pojedyńczo-dzieki czemu można je ładnie schować,przejściówki już za 7zł są.[/QUO
rozdzielacz kosztuje 12-15 zł hany pod pojedynczy montaz są o 5 zł droższe dolicz wysyłki i cała listwa wyjdzie ponad 400 zł plus filtr ok 45-50zł
kupiłem dopiero audi ale dzwoniłem do gazownika i pytałem o montaż jaka dobra instalacja i tak dalej powiedział że brc które oni montują zestaw z górnej półki koszt 2700zł i wystarczająco mają jeszcze wyższy zestaw za 3000zł ale mówił że ta tańsza mi wystarczy i jest bardzo dobra ale to w Legnicy
ja wybrałbym min STAG 300 plus z odpowiednio dobranymi komponentami.
BRC nie ma za dobrych reduktorów - można jest stosować pojedyńczo max do 150KM, oczywiście jesli ktos jeździ z łapciem na gazie to i alaska obsluzy 200KM :-)
a byle jaki montażysta może spierniczyć najlepszy zestaw w najminej wymagającym aucie. (znam to z autopsji)
dla montażystów najlepiej wsadzać pełny kit montażowy, a nie dobierać pojedyńczo odpowiednie komponenty pod dany silnik.
Obslużyć da rade nawet 70km z cylindra na cisnieniu powyzej bara.
Awaryjność ? Zależy co sie komu trafi. W golfie Magic jety na listwie juz prawie 20tys zrobione i nic od roku.
W a3-ce od lutego tak jak pisałem po montażu padł na pysk na drugi dzien jeden magic jet, po wymianie zrobiolem już tak jak właśnie piszesz 5tys km na gazie i narazie nie sa do wywalenia :) zobaczymy co bedzie dalej, puki co trzymaja sie dzielnie - a żeby tego bylo mało pracuja na czasach rzedu 24-27ms wiec dostaja po dupie tegie baty , wiec mysle ze jak by miały sie rozsypac to juz by to zrobiły :) A puki co działają jak w zegarku.
Nie zebym chwalil ale moj gazownik lubi sobie testować wtryski u siebie w hondzie accord 2.0 155km wolnossak , mowi że mial juz keihiny , magic jety, reg fasty, hana 2000, matrix hd544 , waltek nawet byl chwilowo. I doszedł do wniosku na podstawie awaryjnosci (no bo przeciez klienci przyjezdzaja na gwarancje jak wtryskiwacz itp padnie) że najlepiej wychodzi montować wtryski hana jesli chodzi o awaryjnosc, co do magic jetó to trafiaja sie od czasu do czasu ze padnie wtrysk, natomiast powiedział mi szczerze - że auto najlepiej mu pracowało jak miał magic jety w samochodzie , ani na hanie ani na żadnym z wtrysków silnik nie pracował tak kulturalnie i mało palil jak na magic jetach. Teraz właśnie myśli wrzucic magic jety bo sie za nimi ztesknił :)
Aha i bron boże żeby ktoś źle nie rozumiał - nie mówie że magic jety to najlepsze wtryski tylko jak na swoja cene i swoja elestyczność (praca z róznymi srednicami dysz) to sa to ciekawe wtryskiwacze. Sa też stosunkowo ciche w porownaniu do hany czy też mega głośnych Medów LR, przy ktorych silnik zaczyna chodzic jak traktor jak podniesie sie maske, magic jety u mnie sa zdecydowanie cichsze od wtryskow benzynowych, nagram filmik kiedys i wrzuce jaka jest różnica.
Natomiast jaki pieniądz taka jakość- przeważnie. Ja jestem zadowolony :) Co bedzie dalej - okaże sie :)
dla mnie magic to szrot i tyle 20 % awaryjności to na 10 listew 2 padaja to bardzo duzo średnią awaryjność produktów po niżej 5 % można uznac sie za dobre , temat listew to temat może można pisać i pisać ja mam swoje zdanie na ten temat i tyle albo listwa hana albo reg innych nie biore pod uwagę ( valtek typ 30 to tania tandeta handlowa typ 34 troche lepszy patrząc na czas reakcji ale za te pieniądze żadna rewelacja o magicach już pisałem, listwy matrix to rewelacyjny produkt wyjątkowo precyzyjne i szybkie czas otwarcia ok 1.8 mms tylko mają jeden feler... włosi nie dają gwarancji na Polskę pocieszeniem może być fakt że występuja zestawy naprawcze o wtryskach droższych typu med mtm czy kehin nie będe pisał bo to inna półka cenowa a co do regów,, cena przystępna ok 140-150 zł za 4 cyl do aut do 150 km są ok hana no cóż jak na razie produkt dobry zobaczymy jak długo awaryjność praktycznie zerowa koszt pow 400 zł za 4 cyl moja propozycja do tego autka to stag 4 plus reduktor kme silver ( przy założeniu że nie będziesz kręcił mocy po wyżej 175 km)i listwy reg lub hana to juz zależy od ciebie to twoje auto i twoja kasa pozdrawiam
Dlatego polecam magic jety pojedyncze a nie listwe , w razie problemu wymiana zajmuje max 2min w zależności jak kto gdzie ma zamontowany wtryskiwacz :)
Taka prawda.
Medy bardzo fajne wtryski ale też lubia sie kleic itp , aczkowiek sa z rzeklbym najwyzszej polki, kosztuja tak duzo ze na polskie realia prawie nikt ich nie kupuje :).
witam
mam zalozona instalacje lpg jakies 3 miesiace i nie narzekam tylko chcialem zaczerpnac opinii ludzi ktorzy sie znaja czy gazownik nie wcisnal mi jakiejs lipy :)
Reduktor Tomasetto Arctic
Wielozawor Tomasetto
Zbiornik stako
Jednostka sterujaca 4GAS II
Wtryskiwacze Hana 2000
silnik seria 150km a co do koloru to nie pamietam jutro spojrze :)
Obawiam się reduktora czy daje radę. Trzeba by to sprawdzić podczas jazdy może być na styk przy tej mocy a zwłaszcza w turbo może być już lipa...
hana 2000 czarne
Nie może być,czarne nawet do 1.6 za słabe a co dopiero do 1.8T. A po czym wnioskujesz ich kolor-po kolorze napisu czy plastiku ?Powinny być zielone do Twojego silnika.
po kolorze plastiku.. a to po napisie?
sprawdzone.. napis zielony :)
No to nasz odpowiednie :) Trzeba by było się przejechać z podpietym lapkiem pod kompa lpg i zobaczyć jak reduktor radzi sobie z ciśnieniem w silniku z turbiną,wydaje mi się ze artic może za wolno reagować z odbudowywaniem ciśnienia po wdepnięciu.
no dobra pojezdze jeszcze troche i zobaczymy jak sie bedzie spisywac.. dzieki :)
Sorry za odkopanie tematu ale chciałem coś dodać. Znajomy pracuje w firmie i montują gazy do różnych wynalazków. Z całej Polski się zjeżdżają. I zagazowali takie wynalazki jak właśnie S3 8l, Navarra V6, Porsche Cayenne Turbo S. Przy profesjonalnym podejściu do tematu i strojeniu max stratę jaką są w stanie uzyskać to do ~1%. I tak było w przypadku Cayenne. Przy 600 kucach uciekło tylko 6. Ogólnie bardzo zmienił podejście do gazu jak zaczął go profesjonalnie montować. I mnie nawet namawia :P
Ja mam gaz niedawno założony. Instalacja Stag 300 ISA2. Jeździ całkiem nieźle. Osobiście jeszcze musze odrobinę wzmocnić dawkę, doregulować ale polecam. Da się i turbo w niczym nie przeszkadza.
Jak zamierzasz wzmocnić tą dawke?:) komputer samo dobiera mieszanke-po to jest sonda lambda i inne czujniki.Jezeli jest możliwosc regulacji mieszanki w zakresie sondy tzn ze mieszanka jest dobra,jak wzbogacisz to komputer skróci czasy wtrysków by mieszanka była taka jak wczesniej.
Proponuje sprawdzić czy reduktor wyrabia z cisnieniem i jakie sa korekty dlugoterminowe sondy.
pila24 - nie do końca AQA ma waskopasmową sonde , w open loop ecu już nie skoryguje sobie dawki... A kolega Skoora jak chce sobie tą dawke wzmocnic i po co ? Intrukcje od staga czytał i wie czym sie to je ? Wpierw odczytaj nam korekte na 032 bloku w silniku vagiem na postoju( nie kasuj zadnych bledow vagiem przed oczytem bloku 032 bo skasujesz korekte). Zobaczymy kto i jak to zdrutował a potem możesz zrobic loga bloku 120 na silniku na 3 biegu na benzynie a potem na gazie (przez zrobieniem loga skasuj bledy). Zobaczymy jak Ci to pracuje.
Btw jaki reduktor masz (tylko nie pisz że dostałeś magic-a III bo to proszenie sie o problemy) ?
gregor10 jak wtryskiwacze zapętlają to ecu wali ze sztywnej mapy-i tak jest w każdym aucie z pracującym na mieszance stechiometrycznej realizowana strategia zasilania gdy dojdzie ciągle otwartych wtryskiwaczy,chodzi bardziej o jak szybko przechodzi silnik w taką strategię zasilania paliwem-z pewnością tym szybciej im bardziej doładowany silnik,ale jeżeli podczas normalnej jazdy sonda za bardzo przesuwa korekty na + albo na - to coś nie tak z ustawieniem instalacji jest albo wadliwe komponenty.Możliwe że u kolegi wtryskiwacze LPG nie wyrabiają gdy pracują w zapętlonym trybie,ale większe prawdopodobieństwo że reduktor ma za duże spadki.
Mozesz mu zubożyć(wysrac silnik) jak i wzbogacić w open loop i on to przyjmie. Sonda Pracuje przy pełnym obciązeniu tylko do 2tys rpm potem przechodzi w open loop i jak nie wystroisz go perfekcyjnie to cuda wianki będą sie dziać.
AQA własnie jedzie ze sztywnej mapy i jest to potwierdzenie tego co pisze. Gdyby nie jechał ze sztywnej mapy to by to potwierdzało to co piszesz że sonda zobaczy że jest ubogo i doda sobie korekty paliwowej i bedzie git, tak samo w drugą strone. 1.8T na waskiej sondzie niestety nie doda sobie przy pelnym obciazeniu paliwa badz ujmie... niestety. Przez co ten silnik jak i również inne można szybko zniszczyć.
gregor10
a powiedz mi jak sie sytuacja przedstawia w 1.8t AGU bo mam jedna sonde jest to na plus czy - ze tylko jedna pytam bo w lutym bede zakladał instalacje co polecasz??z góry dzieki za odp:-)