ale wydaje mi się że pod kątem późniejszej sprzedaży zostały porównywane modele 1.6 z 1.8 T
Printable View
ale wydaje mi się że pod kątem późniejszej sprzedaży zostały porównywane modele 1.6 z 1.8 T
1. A3 z 1.8T nie ma aż tak dużo jak 1.6..
2. Na forum zauważyłem, że co chwilę ktoś szuka 1.8T..
3. Na allegro długo stoją złomy albo auta o zawyżonej cenie, tak mi się przynajmniej wydaje;)
4. No TDI to wiadomo, że najbardziej lubiany silnik, ale temat był o 1.6 - 1.8T
fakt, mój błąd
Inna sprawa jest taka ze tutaj na forum wiekszosc chce 1.8 T bo zalezy mu na osiagach itp. A przecietny nabywca A3, nie zrzeszony w zadnym klubie, czesto maz ktory szuka autka dla zony ma gdzies osiagi i woli kupic 1.6 i to najlepiej z gazem. Wyglada tak samo a roznicy w osiagach zona i tak nie zauwazy to po co ma przeplacac ;)
niezrzeszeni kupuja 1.6 bo nie siedza w temacie i mysla ze 1.8T to bedzie nie wiadomo jak drogie w utrzymaniu itp.
a zona napewno zauwarzy jesli bedzie chodzilo o bezpieczenstwo np przy wyprzedaniu TIR-a
S3 1.8T 210KM QUATTRO nie spala mi wiecej jak 13 w mieście
kolegi żony a3 1.6 pali 11-12 więc to samo :thumbdown::thumbdown:
to zależy, w mieście to 7-8l/100km, co uważam za dobry wynik;)
To niech kolega żonie naprawi to 1.6 bo to spalanie jest z kosmosu..
Mi także wydaje się to dziwne. Albo 90% trasy stoi non stop w korkach, albo wciska gaz do oporu mając 20km/h na 4 biegu...
U mnie, jazda po Wrocławiu w rejonach średnio / słabo zakorkowanych wychodzi jakieś 8-9 litrów bardziej w stronę 9l, ale jazda zupełnie normalna bez mocnego zwracania uwagi na spalanie...
A może ma założony gaz i pali jej 11 litrów gazu?
rezultat z tego tygodnia: 7,5l na trasie, przy ciepłej wiosennej pogodzie, bez specjalnego żyłowania i z włączona klimą. (co prawda 8p, ale mam nadzieje, że silnik chyba ten sam co w 8L ;) )
zimą, niestety, 10l
Trasa :
- ekonomicznie 7 litrów
- normalnie 8 litrów
Miasto :
- normalnie około 8,5 - 9 litrów
- ogień od 13 litrów w górę
i mi niestety też tyle kotłuje ;/
domyślam się tylko że może to być kwestia sondy lambda bo raz na jakiś czas wyskakuje błąd na VAGu innych pomysłów nie mam...a dokładniej:
MIASTO:
9l/100 jazda bardzo emerycka
11l/100 jazda normalna ale po warszawskich korkach (tzn. 10 km z pracy do domu jade 30 minut)
TRASA:
7l/100 jazda oszczędna
7,8l/100 jazda normalna, z klimą i wyprzedzaniem
Dodano:
A kolega sam ma 1.6 a tak marudzi :):):)
Posiadam swoje auto kilka miesięcy i ogółem jestem zadowolony, ale jak mam spojrzeć na poprzednie auto (MAZDA 323 1991r 1,3 16V) to takie rzeczy jak falujące obroty, jakiekolwiek wymiany osprzętu silnika czy przepalające się żarówki, albo bezpieczniki podczas mojej 5-letniej kariery mnie nie dotyczyły.
ludzie tak chwalą..."kup coś z grupy VW, to będziesz jeździł i jeździł", gó**o prawda wiem na 100% że kiedyś wrócę do japońca.
Brat miał kiedyś golfa IV 1.6 - ciągle coś... teraz jeździ polo też ciągle jakieś ****rele odmawiają posłuszeństwa, znajomy - golf III teraz passat i też non stop coś się dzieje, a to wycieraczki nie działają, a to jakaś magiczna kontrolka się zapala, a to silnik pije olej.
Myślę że jak ktoś kupił na przykładzie naszego forum nową A3 pod koniec lat 90-tych, początek 2000 i nie miał parcia na coś nowszego to jeździ i jeździ, a jak te samochody z allegro zmieniają właścicieli co 6 miesięcy to trudno z drugiej strony się dziwić.
przepraszam za mój długi wywód :) szerokości wszystkim ;)
No marudzę bo piszę jak jest z tym samochodem... a nie, każdy kotłuje się i denerwuje a jak się spyta to eeeeeeee super fura nic tylko lać i jeździć... Wady ten silnik jak dla mnie ma, napisałem już o tym... Ratuje go jedynie dosyć tania naprawa (przeważnie).
A Twoje spalanie jakieś super nadzwyczajne nie jest jeśli jeździsz w korkach... Poza tym ja już przechodziłem wymianę sond, obu, i nie zauważyłem najmniejszej różnicy pomiędzy padniętymi obiema sondami a obiema sprawnymi... Spalanie nawet nie drgnęło.
Ja też mam 1.6 APF i jak na razie poza spalaniem (ale często w korkach jazda praktycznie tylko miejska) 9.5~10l. nie widze minusów, żadnych awarii ani nic innego. Może dobrze trafiłem ale autko ma 185 koła przebiegu a na razie nic się nie dzieje złego.
Wcześniej miałem 1.9 TDI ALH i niby powinienem być happy a nie byłem ale to długi temat.
Mi w trasie wyszedł 6.5L a w mieście z 9spali w korkach więc nie jest źle :D
A jaki styl jazdy masz? Mi niecałe 10l. ale jest baardzo dużo hamowania silnikiem i bez gwałtownego przyspieszania.
spokojny ale czasami jak 3eba przycisnąć to przycisnę ;) i omijam korki jak się da ;)
To może jednak mój za dużo ciut pali bo jeżdżę eco :p a ciągle okolice 10 litrów się kłaniają :cool:.
Myślę, że to zupełnie normalne spalnie...8l w mieście...kurde niedługo mój diesel będzie gorszy od tych benzyn w spalaniu:D
Ludzie, co Wy się tak spinacie o ten 1 litr w tą czy w tą przy tych silnikach 1.6...
W 1.8T - tutaj to potrafią być dramaty przy ostrzejszej jeździe. I nie mówię o spalaniu rzędu 9 - 10 litrów, bo tyle, to auto pali przy stylu emeryckim...
Są koszta... Jest zabawa, jest impreza :)
Widzisz spinamy się o ten jeden litr bo 1.6 silniczek chodź poczciwy to zabawy za dużej nie ma :p .
Ja u siebie je?li chodzi o elastyczno??, wyprzedzanie n trasie nie mam najmniejszego problemu, naprawde daje rad?, tylko to spalanie w mie?cie jest tragiczne.
W sumie co? musi by? nie tak skoro taka r??nica w spalaniu w trasie i w mie?cie (trasa: ok 7,5, miasto: ok 10-11)
W sumie z tego co piszecie to Wam pal? mniej (8-9 w mie?cie), wi?c albo co? z tym moim wozid?em jest nie halo, albo Warszawa tak pot?guje spalanie :P
Dodano:
Dla mnie te? silnik ten ma swoje wady...ka?dy ma, poza tym jeszcze chyba nie widzia?em nikogo kto by narzeka? na swoje auto, cho?by sta?o regularnie w servisie :)
w sumie mo?e to nie wina sondy, jednej czy drugiej, ale wi?cej pomys??w nie mam. Na szcz??cie pozby?em si? faluj?cych obrot?w i wymieniaj?c t? rur? co idzie od przepustnicy http://moto.allegro.pl/przewod-rura-...753929722.html troch? zredukowa?em spalanie (ok 1-2 l/100km), bo ta stara by?a nieszczelna i silnik chyba lewe powietrze ci?gn??.
Hmmm ja b?d? zdania, ?e dla tego silnika 10l w mie?cie to raczej rzecz normalna... Nawet katalog m?wi o 10.5l w mie?cie...
Tia... nie wiem, mi osobi?cie ci??ko uwierzy? w takie rewelacje... No chyba, ?e m?wimy o mie?cie gdzie nie ma kork?w w og?le a jedynie 3, 4 skrzy?owania na krzy?...
Heh, no wiadomo... ka?dy tak czy inaczej swoje auto lubi :) Ja w swoim widz? wady, ale dalej nim je?d?? bo mimo tych wad dla mnie jest Ok... Na liczniku mam w tej chwili nieca?e 250ty? km, to w sumie nie jest z?y wynik jak na taki motor...
I tak trzyma?, mo?e jak uda si? wszystkie wady wyeliminowa? to co? si? poprawi...
Ostatnio ja z kolei chcia?em sprawdzi? jakie spalanie uda mi si? uzyska? na dojazdach do pracy... Obecnie robi? tras? 37km w jedn? stron?. 27km podmiejska jazda... zajmuje mi to jakie? 20 - 25 minut w zale?no?ci od nat??enia ruchu... pozosta?e 20 minut sp?dzam w mie?cie w korkach i na ?wiat?ach. Wynik jaki uzyska?em ostatnio to 7l ?rednio... Ale je?dzi?em na prawd? spokojnie, do 90 - 95 km/h raczej bez wyprzedzania, rano bez klimy po po?udniu w drodze powrotnej z klimatyzacj?... Nie wydaje mi si?, ?eby by?a jakakolwiek mo?liwo?? zej?cia ni?ej...
ja mam 1.8t 224hp ( BAM ) i tak :
trasa 100km/h 6 bieg i tempomat średnio 5,6-6,3 litra
miasto emerycka jazda udało się zejść do 9,8 litra / normalna jazda około 11 litrów / a dość dynamicznie to 12 litrów
oczywiście wszystko po przejechaniu 100km
No więc właśnie myślę że takie spalanie to raczej norma W Warszawie (ok 10l), braciak miał wcześniej golfa IV tez 1,6 AKL i na dojazdach do pracy 10 km trasa 10 km miasto średnio mu palił ok 8-9 l.
Chociaż zastanawiające jest to że kolega ma Passata 1,6 i mam wrażenie rozmawiając z nim że passat jest oszczędniejszy od A3.
ja u siebie mam na ten moment 197kkm i silnikowo na razie bez kłopotów, mam nadzieję że jeszcze trochę się pocieszę tym autem, bo szukałem dość długo, a założeniowo miał być 1.8T, ale trafić coś sensownego w budzie 5 drzwiowej (bo taki był priorytet) to chyba jakiś cud.
Ale trochę zazdroszczę że 1.8T palą właściwie tyle samo co 1.6 :)
A3 1.8T
spalanie w trasie - 7-8 litrów
spalanie w mieście 11-12 litrów
spalanie w cyklu mieszanym - 10 litrów
uśmiech na twarzy gdy wkrecasz go na obroty - BEZCENNE ! :P
1.8t 180hp
Trasa - 7.5-8l
Miasto -11-12l
Mieszany ok 9.5
i tak jak kolega wsponiam dzwiek wkrecania na obroty bez cenne oraz zdziwnienie panow z civic albo bmw na swiatłach tez jest dobre :)
~200KM
Trasa 9-12l
Miasto 10-12l
Felgi 18"
Mam audi a3 1.6mpi
Czy to prawda że zmiana biegu na wyższy przy 3000rpm
jest najkorzystniejsza dla mniejszego zużycia paliwa?
@Krzycho to wszystko zależy od rodzaju trasy,stylu jazdy zobacz wytestuj
Czy pomijanie biegów np z 2 na 4, 1na 3 na równej lub lekko pochyłej drodze to absurd? W jakimś artykule o ecodrivingu dowiedziałem się o czymś takim
Sam czasem w trasie przełączam z 3 na 5, ale tylko w przypadku jak jadę na 3 za jakimś wolnojadącym pojazdem, i po wyprzedzeniu mam prędkość taką, że mogę włączyć 5.. i tyle.
Ale z 2 na 4, czy 1 na 3 to wydaje mi się, że nic nie wnoszący zabieg. Może zasada jako taka w ecodrivingu występuje, ale chyba w zawodach ecodrivingu się sprawdzi.
Akademickie rozważania....
Co do spalania LPG:
Golf III 1.6 101 KM ok. 8l w długiej trasie
Audi A3 1.8T 150 KM; ok. 9l długiej trasie, a codzienne trasy do 2x 25km, zawsze 10l.