Sterownik jest zasilany na 12 v ktore podlaczasz z auta. a baterie sluza tylko do pilota aby mogl laczyc sie z modulem droga radiowa. ten sterowik takze jest wyposazony w sterowanie kierunkami. zostaje kwestia podlaczenia. takze mozna zamawiac.
Printable View
Sterownik jest zasilany na 12 v ktore podlaczasz z auta. a baterie sluza tylko do pilota aby mogl laczyc sie z modulem droga radiowa. ten sterowik takze jest wyposazony w sterowanie kierunkami. zostaje kwestia podlaczenia. takze mozna zamawiac.
przy kolumnie kierowniczej przewod czarny z bialym i czarny z zielonym.
Diody prostownicze najlepiej dac od nowego sterownika w kierunku przewodzenia do kierunkowskazow.
ok dzięki tomek, jeszcze tylko napisz mi jak mozesz, jak przełozyc immo i dam ci juz spokój:D
Z kluczyka Twojego np warsztatowego lub tego ktorego uzywasz na codzien przekladasz pastylke z wewnatrz do drugiego kluczyka.I po sprawie.Jesli boisz sie ja uszkodzic bo z tego co pamietam jest w takiej jakby szklanej fiolce mozesz sobie poprostu sklonowac transponder u slusarza np. i wtedy wogle nie musisz wyciagac z kluczyka tylko wkladasz klona do nowego i gra giara.
aha ok, dzieki tomek:) sterownik i scyzoryk juz zamówiłem i czekam na kuriera, ale coś czuje że i tak sam nie dam rady tego wszystkiego podłączyć mam nadzieje że bede mógł liczyć na waszą pomoc, wszystko bede pisał z czym mam problem.
Dasz rade.Na forum wszystko jest wystarczy poszukac.
dzisiaj byłem zapytać sie gostka co mi juz kiedys dorabiał kluczyk do wcześniejszego auta ile bedzie kosztować przełożenie immo i zrobienie kluczyka. facet musiał sie przyznać ze immo sie nie podejmie, tylko zebym jechał do serwisu a gdyby nie było immo to za dorobienie kluczyka by wziął 50 zł, skubany drogi sie zrobił, do wczesniejszego auta za 20 zł kluczyk mi zrobił i jego surówka była. no nic moze gdzies znajde temat gdzie dokładnie bedzie opisane jak immo przełozyć bo cos czuje ze jakbym pojechał do ASO to by mnie ładnie skosili:P
generalnie to mozesz kupic transponder immo na allegro i sam zaprogramowac VAGiem ale nie wiem czy to ogarniasz no i pin potrzebny. Transponder MEGAMOS'a crypto 48
Poczytaj.
http://www.a3-club.net/forum/showthread.php?t=197.html
okej poczytam:) ale czy ze zrozumieniem to sie okaże:D
właśnie przysłali mi kluczyk, więc wziąłem sie za przełożenie immo ze starego kluczyka (ja wybrałem akurat warsztatowy, podstawowego nie ruszałem, zostawie go na czarną godzine:) ). Kapsułka z immo była mocno przyklejona, ale gdzieś wyczytałem żeby pomazać go pędzelkiem nasączonym zmywaczem do paznokci (bardzo to pomaga, odrazu klej puścił), po czym rozebrałem scyzoryk, w rowek gdzie jest miejsce na immo wpuściłem troszeczke kleju i wrzuciłem kapsułke i po robocie:) teraz czekam na sterownik. (uff jakoś sobie z immo poradziłem, myslałem że nie dam rady:P)
No widzisz nie taki diabel straszny...
Jak dostaniesz sterownik to gdzie go podlaczyc i jak znajdziesz na forum takze niczym sie nie łam.
pzdr.
a wiec przysłali mi dzisiaj sterownik no i tak jak myslałem dla mnie to czarna masa:( i odrazu rodzą sie pytania, ten kabel czerwony (z bezpicznikiem) i czarny co to mam poprowadzić aż do akumulatora tak jak jest narysowane na rysunku? (zdjecie niżej) bo co mi nie gra:P i dalej ja mam tam 4 kosci przy tej podstopownicy to w którą mam sie wpinac? (patrz zdjecie nizej) i jeszcze mam pytanie poniewaz dostałem dwa schematy jeden sterowanie - lub + i drugi schemat sterowanie siłownikami i który mnie dotyczy? (zdjęcie niżej0 rozumiem że ten drugi bo juz mam centralny z kluczyka wiec ale wole zapytać:P i jeszcze jedno pytanie dostałem jakąś konfiguracje za pomocą lutowanych zwór (zdjecie niżej) i stąd moje pytanie yyy o co tu chodzi? mnie to dotyczy? czy to jest w przypadku gdy nie ma sie centralnego z kluczyk (gdy sie nie ma siłowników) prosze o szybcie odpowiedzi (bo auto rozebrane) i sory jesli zadaje banalne pytania ale mówiłem juz wcześniej ze laikiem jestem w tych sprawach:(
Zdjęcia:
Schemat sterowania - lub +
http://img860.imageshack.us/img860/5...1117540001.jpg
Schemat sterowania siłownikami
http://img508.imageshack.us/img508/8...1117540002.jpg
Konfiguracja.....
http://img685.imageshack.us/img685/8...1117550001.jpg
http://img94.imageshack.us/img94/571...1117550002.jpg
http://img12.imageshack.us/img12/699...1117550003.jpg
Kości
http://img130.imageshack.us/img130/3...1118140001.jpg
Dodano:
spróbowałem sam, bo nikt nie odpisywał i podpiąłem kabel niebieski do kabla szarego i kabel zielony do kabla czerwonego z brązowym paskiem(czyli otwieranie i zamykanie) tak jak kiedyś pisał mi o tym kolega kamil17932, wpiąłem te kable do tej żółtej kostki po lewej stronie (bo tylko w niej znalazłem kabel szary i kabel czerwony z brązowym paskiem:P) mam nadzieje że do dobrej sie kostki wpiąłem:P ale teraz nie wiem co dalej, spróbuje znaleźć te kable od kierunkowskazów przy kolumnie kierowniczej o których pisał wcześniej kolega tomekAGUtylko za bardzo nie wiem gdzie je szukac:( bo tam pod kierownicą to masa kabli idzie:/ i o jakie diody prostownicze chodzi? to ja jeszcze jakieś diody potrzebuje? same podpięcie kabli nie bedzie wystarczac? i jeszcze nie wiem czy te dwa kable czerwony i czarnypodpiąć pod akumulator? czy po prostu gdzieś idzie wiązka kabli od akumulatora i w nie sie wpiąć bo do akumulatora to mi raczej kabla nie wystarczy i nie wiem nawet jak je tam dołem puścić:P i zostają jeszcze dwa kable: pomaranczowy - II kanał 1. sec MASA 400Ma i drugi kabel KOMFORT 18/sec masa po zam. MASA 200Ma i tych dwóch kabli to juz w ogóle nie jarze po kiego one tu są, oraz jest jeszcze jeden krótki czarny kabel który wychodzi z tyłu sterownika i tez nie wiem po co on jest ale to poczekam aż panowie wrócicie i może mi wytłumaczycie bo już pewnie nie raz to robiliscie:)
kostka brazowa cie interesuje.
s schemat z konfiguracja + lub minus/
najpierw radze sprawdzic tak aby na kablach zamykania i otwierania pojawiala sie masa (minus) a nie plus.
czyli podlacz na krotko ten z bezpiecznikiem do + akumlatora i czarny do minusa.
Pozniej bedzie ci potzebny miernik aby sprawdzic co pojawia sie na kablach od zamykania i otwierania kabel zielony niebieski. jesli bedzie pojawial sie +to tzeba zalutowac tak jak pisze na schemacie do sterowania masa czyli zwor z2 z6 ale najpierw sprawdz co teraz pojawia sie
a kabel KOMFORT 18/sec masa po zam. MASA 200Ma jest po to aby miec domykanie szyb.
a pomaranczowy - II kanał 1. sec MASA 400Ma jest podajze do bagaznika jako osobny kanał a ten krotki cie nie interesuje wcale
uff czyli dobrze sie wpiąłem
aha czy musze najpierw miernik zakupić:P jakiś specjalny ma być? a nie moge użyć śrubokręt probówka bo tylko to mam pod ręką?:D
aha czyli dwa kable mam już z głowy, bo siłownika nie mam w bagażniku wiec otwierania tez nie bede miał w sumie mi to nie potrzebne czyli pomaranczowy i czarny krótki od sterownika odpadają, to dobrze:D mniej kabli:P
potrzebujesz cos takiego http://allegro.pl/profesjonalny-mier...549907111.html zawsze ci sie sprzyda/
Mozna by tez zrobic prowizorke na zarowke i nia testowac ale miernik jest lepszy
Ustawiasz miernik np jak na zdjeciu. i jeden przewod miernika dajesz do kabla np zamykania a drugi np do jakiejs sruby przy aucie tylko musi byc styk z blacha auta . i naciskasz guzik na pilocie od zamykania i jesli miernik zapiszczy to git jest sterowanie - http://img861.imageshack.us/img861/7818/14340925.jpg
Uploaded with ImageShack.us
kurde kamil normalnie szacunek, dzięki że mi tak wszystko tłumaczysz i zdjęcia wklejasz i sory jednocześnie ze ci czas zabieram, jak to zrobie (a to bedzie chyba zyciowy mój sukces haha) to jak cie znajde gdzies na trasie to cie upije chyba do nieprzytomności za te wszystkie rady:D jutro poszukam w sklepach takiego miernika albo podobnego jak ty mi pokazałes i spróbuje to zrobić. i to bez róznicy który podłącze czy zielony czy niebieski? ale w sumie podłącze taki jak ty mówisz:p
aha a wczesniej nie musze kodowac kluczyka? bo dostałem od nich tez taką kartke do kodowania kluczyka i do sterowania tym sterownikiem. i to bedzie działać jeszcze przed zalutowaniem?
ok, zapamietam. a powiedz mi (znowu głupie pytanie:P) w tym mierniku są trzy otwory na kable, w który otwór mam ten kabel włożyc?
Tak to wyglada kable stykasz do koncowek tych z miernika
http://img848.imageshack.us/img848/1466/13704834.jpg
Uploaded with ImageShack.us
a no tak zapomniałem przeciez o tych kablach. i co np czerwony kabel daje np do zielonego kabla a czarny przewód od miernika daje gdzies do sruby, tak? czy odwrotnie?
ok to pozostaje mi znalezc gdzies miernik (bo z allegro to znowu bym musiał czekac pare dni na przesyłke:p) jestem ciekaw czy u mnie cos takiego bedzie, ale znając zycie to bedą mieli tylko tony zarówek i srubokretów probówek a miernika na oczy nie widzieli:P
ale dalej i jak podłącze tak jak mówisz i mi zapiszczy to wtedy moge lutowac te zwory z2 i z6 tak? ja pierdziele troche przy tym jest roboty jak ktos sie nie zna:/
ale zaraz, albo ja zle patrze albo te zwory co są na tym rysunku pokazane
http://img94.imageshack.us/img94/571...1117550002.jpg
są juz zalutowane, wrzucam fotke:
http://img163.imageshack.us/img163/9...1122070001.jpg
sprawdzisz miernikiem bedziemy wiedziec wszystko
Kierunkowskazy!!!
Odkrecasz oslone manetek[dwie srobki od dolu na krzyzaka(cienki ale dlugi)]
wysuwasz kiere na max i zdejmujesz gorna oslone.Pod nia po lewej stronie znajduje sie duza prostokatna kostka, do niej wpiete sa dwa przewody od sygnalizacji kierunkow(czarny z bialym paskiem i czarny z zielonym)przewody obierasz z izolacji na odcinku 5mm i zabielasz cyna.Bierzesz dwie diody prostownicze i skrecasz ze soba nozkami polozonymi dalej od kresek znajdujacych sie na diodach. zabielasz cyna, lutujesz z przewodem ze sterownika i izolujesz.
Nic nie lutuj tych zwor przeciez sa ustawione na " - "
przewod komfort 18 sek podlaczasz do zamykania do tego samego brazow-czerwonego w brazowej kostce
Napisalem w poscie wyzej po co stosowac diody ale nie zapisalo sie przy edycji.
Wiec tak Diody stosujesz aby odseparowac obwod kierunkowskazow od modulu.
Bez nich bedzie dzialac ale jakiekolwiek zwarcie w instalacji zabije Ci sterownik np.
to chodzi ci o to zeby jedna nozke diody przylutowac do kabla czarnego z bialym paskiem kolo kier a do drugiej kabel ze sterownika od kierunkow tak? A u mnie na kablach kierunkowskazow od sterownika sa zalozone bezpieczniki wiec raczej u mnie diody sa zbedne.
Tak o to mi chodzi jak przeczytasz jeszcze raz dwa posty w zwyz to wylapiesz ze tak napisalem.
Co do bezpiecznikow to niekoniecznie masz racje ale nie zycze nikomu zeby sie musial o tym przekonywac poniewaz bezpiecznik znajac zycie masz 10 A a dioda jest np 2 A i wywali szybciej niz bezpiecznik a prad o natezeniu 4 A czyli mniejszy niz wartosc przy ktorej pusci bezpiecznik potrafi narobic szkod i to znacznych w elektronice ale tak jak mowie nikomu nie zycze.
Teraz trzeba koledze grusze pomoc to załozyc :P
Jak wpina sie kolo podstopnicy to w tej kostce co sa kable zamknij i otworz tam czasem na kablu czerwonym nie ma 12v a na brazowym masy? zeby tam podpial wszystko?
Pod kolumna kierownicza (trzeba odkrecic oslone ktora jest przykrecona na trzy sruby torx od dolu i chyba ze 4 przy bezpiecznikach )oslone wyszarpujemy w dol i wysuwamy w strone fotela kierowcy. Pod oslona sa sruby z plusami (czerwone kable do nich)opisane 15A 30A itp. Tam podlaczasz plusa a do sruby z brazowymi kablami minusa i po robocie.
Nie cytuj postow bezposrednio przed tym w ktorym piszesz;)
a wiec załatwiłem od znajomego miernik, prawie identyczny ale chyba nie ma sygnału dzwiękowego bo to co zaznaczyłem na zdjeciu to raczej cos inneg niz sygnał dzwiękowy:/
http://img194.imageshack.us/img194/4...1117390002.jpg
tym bardziej ze zadnego sygnału nie słyszałem, moze dlatego ze te zwory są nie polutowane ale na zdjeciu wygląda jakby były. podłączyłem tak jak radziłeś, czyli:
- kabel czerwony od sterownika z bezpiecznikiem do plusa na akumulatorze
- kabel czarny od sterownika do minusa na akumulatorze
- kabel czarny z miernika podpiąłem pod kabel niebieski
- a kabel czerwony z miernika przyłożyłem do śruby
po czym wcisnąłem na pilocie otwieranie i nic:(
tak samo zrobiłem z drugim kablem zielonym i wciskałem zamykanie, również wiele srób próbowałem dotykac i szukałem takich czystych i niepomalowanych zeby była masa i nic, i teraz nie wiem co dalej a wy jak myslicie?
Kolego po to sie ludzie poca i Ci pomagaja zebys to czytał a nie zadawal wciaz pytania te same.POdpowiedzialem juz Ci na temat tego jak steruje Twoj sterownik jak i gdzie to podlaczyc.I
czyli mam wpiąc kable od sterownika do brązowej kostki:
* niebieski ze sterownika do szarego w kostce - otwieranie
* zielony ze sterownika do brozowo-czerwonego w kostce - zamykanie
to juz wczoraj zrobiłem, ale miałem sprawdzić czy mi na mierniku piszczy wiec wypiąłem.
i jak mam teraz te dwa kable + i - do akumulatora poprowadzic?
No i napisalem tez ze zwory masz dobrze i sterownik steruje masa tak jak powinien i tak jak jest w 90% samochodow ;)
I napisalem gdzie kierunki i zasilanie wpiac i gdzie komfort czyli wsio co potrzeba.A powiedz mi jak ten pilot pasuje.
i własnie jakoś podpiąłem tak tylko na szybko do akumulatora te dwa kable (jeden czerwony z bezpiecznikiem + i drugi czarny -) i wpiąłem sie znów do tej kostki tak jak niżej napisałem do tej brązowej kostki no i nic sie nie dzieje, pewnie cos zle robie ale nie wiem co:/ płytka do pilota pasuje idealnie jakby od niego była, baterie dali dwie mam nadzieje ze nie rozładowane:P bo juz głupieje dlaczego nic sie nie dzieje na nic nie reaguje:/ czy najpierw musze wszystko podpiąc później pilota zakodowac dopiero sprawdzic czy bedzie działac?
A dotknij tylko jakims kawalkiem przewodu z jednej strony na przewod brozowoczerwony a z drugiej do masy karoserii ale przedtem wez zamknij drzwi kluczykiem otworz i dopiero sprobuj
okej zrobiłem tak jak mówiłeś i sie zamkneło wszystko (prawe drzwi, bagaznik i wlew) oprócz oczywiscie lewych drzwi bo były otwarte
No widzisz.Czyli problem ze sterownikiem a wklej zdjecie od drugiej strony plytki.
http://img849.imageshack.us/img849/7...1118410001.jpg
to co by mi felerny sterownik sprzedali?;/ no bo chyba do akumulatora dobrze podpiąłem
Wogle takich rzeczy sie nie podpina bezposrednio do aku to raz ale nie to jest problemem.Podepnij tylko plus i minus i nadus pilota ktory kolwiek przycisk (otwieranie/zamykanie) i posluchaj czy przekaznik na sterowniku cyka przy wciskaniu
nic nie słychac:/ prąd raczej przechodzi bo gdy ptrzymam kabel do minusa i jak dotykam kablem z bezpiecznikiem do plusa to wyczuwalny prąd, nie widac iskier ale słychac jakby prąd przechodził ale nic w sterowniku nie słychac:/ bezpiecznik tez jest okej wiec juz nie mam pojecia co jest nie tak:/
a mozna jakoś miernikiem sprawdzić czy rzeczywiscie przechodzi prąd przez sterownik?
Mowisz ze slychac jak by przechodzil? To interesujace co piszesz ;) jesli nic nie pstryka to nie dziala sterownik lub piloty nie dzialaja.
Powiem tak.Parzac na chalupniczy sposob wykonania nadruku na laminacie sterownika to wcale bym sie nie zdziwil jakby byl skopany.
hehe tzn nie piszczy nic wiec to nie jest tak że go słysze:P ale jest inne zachowanie jakbym tylko do samego plusa dotknął przewód wtedy by sie nic nie działo a tak słychać takie drapanie jak przesuwam po plusie (tak jak jest w przypadku gdy jest duze napiecie tylko wtedy jest to intensywne i są iskry)
Dodano:
a mozna jakos inaczej sprawdzic czy prad przechodzi przez sterownik, tak jak wczesniej pisałem np miernikiem? jak nie to pozostaje mi tylko dzwonic do goscia z allegro i go ciepło przywitac:P
Spoko wiem o co chodzi:D
Sprawdz oba piloty moze tylko jeden nie dziala moze baterie zle wlozyles no niewiem co tu jeszcze moze byc.Jesli wszystko jest ok to moze zadzwon do sprzedawcy i powiedz ze po podlaczeniu zasilania nie slychac przekaznikow przy przelaczaniu wiec cos jest nie halo.