Mechanik powiedział że to na 99% coś ze sprzęgłem bo tak ostro ciągnie i przez to nie można wrzucić i wyrzucić biegów...Nie obędzie się bez rozbierania wszystkiego;/ ,ale tylko tak będzie można stwierdzić co jest nie tak.
Printable View
Mechanik powiedział że to na 99% coś ze sprzęgłem bo tak ostro ciągnie i przez to nie można wrzucić i wyrzucić biegów...Nie obędzie się bez rozbierania wszystkiego;/ ,ale tylko tak będzie można stwierdzić co jest nie tak.
to wina wałka sprzęgłowego skrzyni, jest rozwalona obudowa, wałek ma luzy, wsuwa się i wysuwa przez co powoduję w pewnych momentach ciągnięcie na wciśniętym sprzęgle oraz jak to nazwałeś przycinanie się pedała.
Miałem dokładnie takie same objawy, napoczątku wymieniłem komplet sprzęgła i nowy dwumas, okazało się że nic to nie dało, no to dalej, napewno wysprzęglnik przepuszcza więc znowu skrzynia w dół i wymiana. Dalej nic, no to pompka, ale nie kupowałem już, sprawdzili ją ciśnieniowo była dobra. Wkońcu przebłysk mechanika, skrzynia biegów i luźny wałek, okazało się trafne.
Więc powiem żeby wyjęli skrzynie i sprawdzili.Zastanawiam się co lepiej zrobić :czy kupować używaną skrzynię czy naprawiać tą która mam ;/
Jeżeli znasz dobry zakład zajmujący się naprawą skrzyń biegów to wydaje się to rozsądniejsze. Z używką możesz mieć podobne historie jeżeli nie wyciągałeś jej osobiście z samochodu z pewnym (niskim) przebiegiem.
Tez radze remontowac. Mialem podobny przypadek. Jesli, czego nie zycze okaze sie ze musisz zmienic obudowe, uwazaj zeby ci zalozyli dobre lozyska. Angole w serwisie sprzedali mi do obudowy starego typu a moja byla juz po moidyfikacji i walek znowu wyskoczyl. Moglem kupic skrzynie po 130 tys km ale wolalem zrobic swoja choc drozej mnie to wyszlo. Sprawa jest zreszta typowa, wiec jedno masz z glowy.
W takim razie może mi ktoś powiedzieć jakie łożyska muszę kupić?
Czy ktoś mi może powiedzieć czy odpowietrzając sprzęgło odkręca się śrubkę przy odpowietrzniku na skrzyni?czy ta pompka sprzęgła pod pedałem sprzęgła też ma odpowietrznik i trzeba ją odpowietrzyć|??
Dokladnie
odkrecasz srubke bo wlasnie od tego ona jest
zakrecasz i pompujesz pedalem sprzegla
ta czynnosc powtarzasz do momentu az przestanie syczec z odpowietrznika
a pompke przy pedale zostawiasz w spokoju
Czyli sprzęgło mam odpowietrzone prawidłowo. Pozostaje wyjęcie skrzyni i sprawdzenie czy nie ma luzów na wałku...
Orientuje się ktoś jaką skrzynię muszę kupić ?Chodzi mi dokładnie o kod skrzyni ...Czy jak mam np KNS to muszę kupić dokładnie taka ,czy również pasują inne P&P ?
Czy kod zaznaczony na zdjęciu to kod mojej skrzyni??
http://img838.imageshack.us/img838/601/kodskrzyni.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Czy muszę kupić dokładnie taką samą skrzynię z kodem GRF czy inne do silnika 2.0TDI też pasują?
Może mi ktoś odpowiedzieć na to pytanie.To bardzo ważne.Patrząc po zdjęciach widze jakby było jakies inne mocowanie półosi?Nie znam sie na tym więc nie wiem.Ale niektóre z kodem GRF mają takie ,a niektore takie .Dołączam foto.Poza tym te skrzynie wydają się identyczne.Z symbolem np KNS moge kupićm po przebiegu 5tyś km.
http://img202.imageshack.us/img202/8...rzyniagrf1.jpg
http://img89.imageshack.us/img89/1854/skrzyniagrf.jpg
Dlaczego nie pojedziesz do zakladu specjalizujacego sie w skrzyniach albo chociaz nawet zadzwonisz...? Strasznie kombinujesz. Przeciez nie siedza na forum sami mechanicy.
Dzwoniłem do kilku zakładów w moim mieście i nikt nie zajmuje sie regeneracją skrzy.Mój mechanik mówi że lepiej kupić używana skrzynię .Dlatego chce wiedzieć czy z innym kodem będą pasowały.
Moze sprobuj do nich zadzwonic. Niestety z Warszawy, ale zajmuja sie tylko skrzyniami i sprezarkami.
http://allegro.pl/sklep/9592646_serw...a-rembielinski
Ps. Niestety ich strona nie dziala, chyba nie odnowili domeny :/
Dzwoniłem do nich i facet dość konkretny.Kazał przywieźć i mówi że przy mnie ją rozłożą i od razu mi poda koszty naprawy.Jeżeli koszty będą jakieś duże to wtedy poszukam używki i stracę najwyżej te 150zł za diagnozę mojej bo tyle sobie życzą.
Mysle, ze warto sprobowac.
moze warto tez poczytac forum
np :
http://www.a3-club.net/forum/showthr...t=32825&page=3
a w tym temacie rowniez tabelki skrzyn manual, montowanych z silnikiem 2.0TDI
warto porownac przelozenia itd
w tym temacie o dwoch najpopularniejszych skrzyniach w starej 8p, czyli GRF i HDV
http://www.a3-club.net/forum/showthr...hdv#post412277
o roznicach w polosiach itd
wszystko da sie zrobic, tylko czasem trzeba jeszcze pare innych elementow zmienic, trzeba przekalkulowac czy warto.
Dzwoniłem do ASO i powiedzieli mi ze pasuje GRF i HDV do mojego auta.
Skrzynia nie wyje.Zrobiłem tak jak napisałeś.Biegi wchodzą idealnie.Nawet jedynka i wsteczny wchodzi idealnie jak przytrzymam 4 sekundy sprzegło.Największy problem jest z ciągnącym sprzęgłem i wyjęciem jedynki i wstecznego.Coraz bardziej myśle o tym że to coś ze sprzęgłem ,a nie ze skrzynią.W poniedziałek na 8 rano jestem umówiony z mechanikiem i zobaczymy co jest grane po wyjeciu skrzyni(mechanik jak sie przejechał to powiedział ze to 99% cos ze sprzegłem ,a nie ze skrzynią).
zgadza sie, jest prawie identyczna jak GRF i HDV, tylko teraz pytanie czy pasuje mechanicznie p&p ?
jak jest z obudowa, polosiami itd, tego raczej na forum nikt ci nie powie
Aso dyletanci ci nic nie powiedza poza tym co im etka wyswietli, a ta pokazuje przy modelu 2004 dwie skrzynie i koniec, wszelkie porowania i to czego nie ma w dokumentacji przekracza zakres objetosci szarych komorek pana inzyniera z aso.
nie bylo na szkolenie, to znaczy ze sie nie da
trzeba albo zobaczyc " na zywo " , albo gadac z goscmi jak ci co masz do nich jechac, zajmujacy sie tylko i wylacznie skrzyniami
Kołnierz półosi napędowej 107 mm i w GRF i KNS ,więc to by pasowało.Tylko nie wiem czy mam półosie przykręcane czy nie;/ W poniedziałek będzie wszystko wiadome.Może kupie używkę KNS z 2009 r i się umowie że w razie jak nie będzie pasować to zwrócę i tyle ....
Po wymianie tej pompki sprzęgła jest jeszcze o wiele gorzej.Pedał sprzęgła często zostaje w połowie i muszę go naga od dołu "brać" .Już sam nie wiem czy ta pompka nowa była wadliwa czy co....
odpowietrzyles uklad ?
2 razy 2 róznych mechaników mi odpowietrzało i raz sam ;/
Skrzynia zdjęta.Skrzynia ma luz delikatny poprzeczny(na boki) i dość duży podłużny Około 3-4mm.Mechanik jednak twierdz że skrzynia jest dobra.A dzieje się tak wszystko przez koło dwumasowe.Koło jest nadal przykręcone i można nim tak jakby ruszać mocno na boki i mechanik mówi że to od tego.Dodam że nie miałem problemów z draganiami na aucie itp(czyli objawów uszkodzonego dwumasu) .Już nie wiem co o tym myśleć....
jest uszkodzona skrzynia, wlasnie mam swoja na stole i dorabiam 3mm podkladke do walka sprzeglowego/ lozysko koncowe. po rozebraniu widaz ze bez tej tuleji zeby czasem moga sie krzaczyc ze soba co powoduje blokowanie 1/r jak chcesz jakies zdjecia by pokazac o co mi chodzi to daj znac.
Jak mozesz to prześlij mi jakies fotki na maila. drakodrako1@wp.pl
Dobrze że to warsztat mojego kolegi(szkoda że ma kiepskich mechaników) to chociaż można sie dogadać normalnie.Zamówił dwumas i jutro się przekona że nowy tez ma luz.Skrzynie kupie z oznaczeniem KDM po małym przebiegu z tym że będę musiał dokupić półoś przykręcana;/
rozbiez szkrzynie i zobacz co bedziesz musial z nia zrobic, jutro powklejam fotki i opis rozbierania skrzyni ( nic latwiejszego ) i nawet jego mechanicy beda w stanie to skorygowac.
Ja dzis skonczylem wszystko skladac, skrzynia smiga az milo, a wystarczy tylko dac komus dorobic tuleke 1.5mm sciagnac jeden kapselek na skrzyni, sciagnac zabezpieczenie, podciagnac lozysko, wsadzic podkladke, zabezpiecznie i smigac. koszty ? jakis 30zl dotoczenie tuleki.
bede mial chwlke to wszystko dokladnie opisze.
Opisz wszystko.Mi jutro od rana najpierw zmieniają tylko kompletne sprzęgło ,a jak nie pomoże to zwalają skrzynię i wkładają drugą.Kolega mi powiedział że sami chcą sie przekonac od czego to jest,dlatego najpierw sprzęgło.... Ich zdaniem to jest przez dwumas.Opisz dokładnie jak możesz jak naprawić tą skrzynię (i jaki miałeś luz wzdłużny czy poprzeczny i ile mniej więcej mm).Moge jeszcze zwrócić tą skrzynie co kupiłem i naprawić swoją:???:
ok, a wiec krok po kroku.
sciagamy dekielek oznaczony numerem 4.
http://i1002.photobucket.com/albums/...n0w3y_pl/2.jpg
sprawdzamy czy w obudowie widac rowek jak na zdjeciu ponizej.
http://i1002.photobucket.com/albums/.../WP_000129.jpg
jeżeli mamy taki rowek to mamy dwa wyjscia, sciagnac skrzynie i rozebrac by oddać do obróbki ( frezowania o dodatkowy mm ponizej wyzlobienia ) i dorobic 2mm tulejkę ? albo spróbować dorobic 1mm tulejkę ale to nie bedzie tak wytrzymałe jak piersza opcja.
Ja w zwiazku z tym ze mialem skrzynie rozebrana na czesci pierwsze wykonalem opcje pierwsza i aktualnie wszystko chodzi idealnie.
a teraz pokaże dlaczego blokują nam sie biegi i skrzynia wyje na 5 biegu.
http://i1002.photobucket.com/albums/.../WP_000130.jpg
widziecie inny odcien na zebach ? niestey te slady to skutek sciarajacych sie zebow gdyz walek jest zbytnio wysunięty.
Dziwi mnie ze tyle osób ma ten problem ale jeszcze nikt nie wyszukał ze nawet elsa ( vw ) zaklada ze obudowa moze sie wyrabiac w tym miejscu i trzeba stosowac podkladki centrujace, znalazlem to dzis w elsie jak szukalem jakich schematow itp.
http://i1002.photobucket.com/albums/...w3y_pl/3-1.jpg
Jezeli pomiar " a " wynosi 10mm to wszystko jest ok i skladamy skrzynie. jezeli pomiar a wynosi 10.7 i wiecej nalezy zastosowac podkladke korygujaca, niestety nie potrfilem nigdzie takiej podkladki znalezc ( numery w etce ).
Nie bede opisywal dokladnie sposobu rozbierania skrzyni bo osoba ktora sie bedzie za to zabierac powinna miec dosc dobre pojecie o mechanice samochodowej.
Dodam tylko ze jest to skrzynia modulowa i rozebranie jej jest latwe bez koniecznosci rozbierania poszczegulnych elementow ( zebatek itp ).
p.s - wszystkim tym co maja problemy z wybiciem 1 i wbiciem wstecznego itp radze sprawdzic ten rowek, nowa zaslepka kosztuje grosze a mozna zaoszczedzic grube tysiace.
Pozdrawiam
A miałeś również problem z ciągnącym sprzęgłem? I przez to na siłe trzeba wyrzucać bieg lub gasić auto... Pedał sprzegła też czasami zatrzymywał mi sie w połowie mimo że wymieniłem pompke sprzęgła na nową...
tak, mialem te wszystkie objawy, przez te przycinanie sie pedalu zalatwilem sprzeglo, mialem tez wycie 5tego biegu, czasem jak stalem to czulem ze auto ciagnie mimo ze mialem sprzeglo wcisniete, mialem dokladnie te same objawy co ty wiec dorabiaj tulejke za 30zl z nierdzewki i ciesz sie tania naprawa.
Wydrukowałem te fotki i zawiozłem mechanikowi.Ma rozebrać to i da mi znać.
Dodano:
Jest to wyrobione.Teraz nie wiem komu zlecić dorobienie tulejki.Rozumiem że tulejka musi być takiej grubości żeby było 10mm odległości tak jak na rysunku?
Dzwoniłem do jednego zakładu jaki znam ,który zajmuje sie naprawą skrzyń ,ale powiedział mi że jedynie może nową obudowę założyć i za same przełożenie krzyknął mi 500-600zł.Spróbujemy chyba opcji drugiej bo skrzyni chyba nie będziemy rozbierać.
Zakładam jednak druga skrzynię.Potrzebne mi jest auto ,a na ślusarza musiałbym czekać do środyi nie mam gwarancji czy uda się dorobić taka tulejkę bez rozbierania skrzyni. W razie czego jakby nowa skrzynia nie pasowała(bo muszę kupić nową półoś taką przykręcaną) to będę musiał rozebrać skrzynie i naprawiać obudowę.Dzięki wielkie za pomoc.Dam znać czy druga skrzynia o innym symbolu działa jak należy to może się komuś przyda taka wiedza.
Okazało sie że nie może być ta skrzynia KDM.Skrzynia pasuje ,ale półoś jest za krótka.Nie wiem jak jest to w nowszych modelach ,ale wyglada na to że muszę mieć skrzynię GRF lub HDV .Pozostaje mi naprawić moją skrzynię.
HDV nie pasuje zamiast GRF,jest inna półoś
Tak podaje ASO że pasują obie.Znalazłem kilka z kodem GRF i też jest przykręcana półoś w niektórych.Nie wiem od czego to zależy ;/ .Kolega n0w3y_pl napisał że naprawił skrzynię za 30zł.Dzwoniłem do gościa z Wawy i opisałem mu wszystko,a on na to"no tak częsty i znany przypadek" i powiedział że jak da naprawić obudowę to koszt 1300zł ,a jak będzie trzeba wymieniać obudowę to ponad 2tyś .I nie wiem czy nie kupię używanej bo znalazłem jedną blisko mnie ;/ Już mam dość tego wszystkiego.....
n0w3y_pl zrób temat w wartsztacie, na pewno się to kiedys komus przyda :thumbright:
Nie koniec telenoweli :) Zamówiłem kolejną półoś i ma być dłuższa od tej poprzedniej i niby powinna pasować:) Zobaczymy w poniedziałek.
Samochód odebrany.Wszystko jak na razie działa bez zarzutu.Półoś musi mieć 82,5 cm (włącznie z tą części która wchodzi do tej flanszy w skrzyni)Czyli jak ktoś ma skrzynię GRF i nie chce wymieniać znów na taką sama to można zmienić na skrzynię z innym kodem ,gdzie półosie są przykręcane z 2 stron.Z tabel patrzyłem tylko żeby przełożenia były takie same.Skrzynie GRF jest ciężko kupić z małym przebiegiem ,ponieważ montowane one były bodajże do 2006 r.Ja wolałem kupic używkę z małym przebiegiem....
wiec jaka w koncu ta wskrzynie kupiles ? podaj przynajmniej kod literowy i numer polosi , a nie wymiar
na koniec tej epopeii by pasowalo napisac konkrety
Kod skrzyni to KDM ,ale pasują też inne .Nie znam numeru półosi ,ponieważ na mojej był zdarty kod,ale patrząc na allegro to pasować będzie np; 1K0407272EN,1K0 407 272 RF .Nie wiem dlaczego końcowe oznaczenie jest inne ,ale na 99,9% to jest dokładnie to samo.
Witam,
Mój model to Audi A3 rocznik 2004, silnik 1.6 FSI, przebieg 165k jeśli nie był cofnięty.
Mam problem z skrzynią biegów albo z sprzęgłem. Autem wracałem z Niemiec około 1100 km i w połowie drogi zaczęło mi wybijać 6 bieg. Wcześniej wszystkie biegi wskakiwały na "klik" bez żadnych problemów. Teraz nie mam w ogóle szans wbić 6, a do tego zaczęło mi haczyć 3,4 i 5 bieg...nie wskakują płynnie na "klik" tylko muszę dosuwać silniej lewarek, bo inaczej mam zgrzyt. arrrrr
Miał może ktoś podobny problem? albo wie gdzie leży przyczyna?
pozdrawiam.
ps. auto posiadam od kilku dni.