Kup oryginalny (dużo droższy nie jest) w ostateczności ten wahlera. Wymiana jest prosta tu jest opisane wraz ze zdjęciami http://a3-club.net/forum/showthread.php?p=138365
Printable View
Kup oryginalny (dużo droższy nie jest) w ostateczności ten wahlera. Wymiana jest prosta tu jest opisane wraz ze zdjęciami http://a3-club.net/forum/showthread.php?p=138365
u mnie niestety nie byl to prosty i tani termostat...bo moja wersja z 2000 roku z pazdziernika juz jest bardziej skomplikowana ...dzis moja niunia dostala nowa obudowe termostatu z termostatem i czujnikiem, tak jak bylo w linku nizej...kosztowala ori 239zl :( i juz wszystko dziala jak nalezy:D :thumbright:
gratulacje :D
termostat wymieniony i teraz jest lepiej, szybciej mam ciepłe powietrze i spokojnie łapie temperaturę 80-90 stopni po dużo krótszym czasie, stary termostat wyglądał na dobry a tu zonk
drogo - sam termostat mozna chyba za 50zeta kupic ( wahlera czy cos - ta niemiecka firma, otwiera przy 87C a orginalny przy 88 ) do tego płyny ( 3a co 2 lata wymieniac ale jak robisz termostat to by wypadalo ) 2x23zl + woda destylowana, i filtr powietrza ( tez sie od razu wymienia ) 15zl. calość masz 115zl + robocizna. moj mechanior za to + wymiane oleju wzial w last weekend 90zl ( musial zdejmowac alternator ) czyli bez oleju to jakies 30-40 zeta taniej ;p
suma sumarum z czujnikiem ( ktory kosztuje grosze ) powinnas z robocizna sie zamknac max w 200zeta ;p
Nie wiem co ma wspólnego z wymiana termostatu filtr powietrza ( tez sie od razu go wymienia ? )... Równie dobrze możesz jeszcze pisać filtr kabinowy ( czemu nie) , itd. Juz bardziej filtr powietrza pasuje wymieniac razem z filtrem oleju ( i samym olejem) , ale jesli sobie taką zasadę przyjąłeś to wporządku :)
Troszkę temat odgrzeje ale i skomplikuję, choć mam nadzieję że nie za bardzo.
zauważyłem w moim autku (Audi A3 1.8T 150 KM silnik AGU), że dzieją się dziwne rzeczy z temperaturą cieczy.
1 Ogrzewanie działa bez zarzutów, dla testów ustawiłem 26*C w kabinie i tyle było
2 wskaźnik temperatury cieczy do wczoraj (przez ostatni miesiąc) oscylował w granicach 85-90, potem spadł 80-85, a dziś już 75-78
3 silnik trzyma obroty "nisko", czyli na poziomie 800, jak przy w pełni rozgrzany.
4 nie zauważyłem żeby auto zagrzewało sie dłużej (obserwowałem klimę, nawet przy mrozach -20*C w kabinie było cieplutko i nie czekałem na to jakoś przesadnie długo)
5 po zgaszeniu silnika, kilku minutach przerwy (wystarczy około 2-3), ponownym uruchomieniu temperatura wskazywana na zegarach to 90*C
Teraz moje pytanie o poradę gdzie szukać, Termostat, czujnik temperatury, czy coś jeszcze innego. Może ktoś podsunie myśl jak sprawę zdiagnozować VAGiem, lub odeśle do właściwego tematu.
INFORMACJA!
dla tych którzy chcą napisać "użyj opcji szukaj". Szukałem, ale póki co nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na mój problem.
Z góry dziękuję Elmo_pf
To ja dorzucę pytanie od siebie... po ilu kilometreach wasze dieselki się rozgrzewają w tych temperaturach powietrza które mamy teraz? (-5 do -10 st)?
Ja muszę przejechać z 10 km albo i więcej, żeby temperatura skoczyła do około 90 stopni na wskaźnikach...
A u was?
EDIT: elmo, punkt 5 wskazuje na termostat... czytałem inne wątki i zachowanie było podobne...
Do elmo_pf. Tez mam 1.8 t agu i podobny problem. Wariuje mi wskazówka temperatury cieczy. Silnik bardzo wolno sie nagrzewa i osiaga 90 stopni na moment(wedłu wskazówki) po czy potrafi momentalnie opasc do 60 stopni w czasie tych samych parametrów pracy silnika. Ostatnio jechałem 300km na mrozie -16 i wskazowka była na 60 stopniach po tej trasie.... Silnik poza postojami praktycznie sie nie nagrzewa a jesli juz to za moment wskazówka szybko opada. Zastanawiam sie czy to tylko termostat czy moze przy okazji tez czujnik temperatury (a moze i wskażnik na desce?)
Mój diselek czasmi przez cały dzien nie złapie odpowiedniej temperatury ale tak jak piszesz 10km albo i wiecej... Bo to jest taka zalezność jak się nie zagrzeje to sie nie wciska powyżej 2000 obrotów, a jak nie wciśniesz to znowu się nie zagrzeje :D
Proszę ,tylko już nie rozpisujcie się znowu o nagrzewaniu TDI ! BYŁO JUŻ TYLE RAZY! 10km to wynik w normie.
Tym którzy jeszcze śledzą temat chciałem powiedzieć że grupa objawów jakie tu opisałem świadczy o tym że padnięty jest termostat. Ja wymieniłem 4 dni temu na francuskiego werneta i jak na razie działa ok.
koszty to
termostat + oring 27 zł
płyn chłodniczy (1.5 litra koncentratu) 25 zł
robota free
płyn musiałem kupić bo część "oryginalnego" spłynęła do kanału.
Mam silnik APY i mam pytanie odnośnie wymiany , czy termostat jest w tym samym miejscu co w silniku AGN ?
Jaki płyn chłodzący polecacie? ile litrów potrzebuję ? , oraz termostat, czytałem że Wahler ale czy np Vernet też mógł by być ? bo ten pierwszy to u mnie4 w sklepie ok 100zł kosztuje
Jaka jest temperatura otwarcia termostatu dla mojego silnika ? przypominam APY
pozdrawiam
Moim skromnym zdaniem w silnikach 1.8/1.8T termostaty powinny być dokładnie w tym samym miejscu, choć mogę się mylić
Co do cen to napisałem w moim poprzednim poście, czyli 27zł za Wernet'a z oringiem i 25 zł za 1.5 litra koncentratu (1:1 z wodą destylowaną), powinno wystarczyć jeśli wyłapiesz większość z układu chłodzenia.
Co do temperatury to już gdzieś było i o ile się nie mylę to termostat powinien się otworzyć przy 87 st Celsjusza.
We wszystkich 1.8 termostat jest w tym samym miejscu...
Ok dziękuje bardzo za odpowiedzi , wymieniłem termostat i dalej jest to samo , jednak zauważyłem że dzisiaj wskaźnik przez chwilę [ około pół minuty] pokazywał prawidłową temperaturę po czym zaczął wolno opadać , także wniosek mam jeden czujnik temperatury coś wariuje,
w takim wypadku jeszcze jedno pytanie gdzie on się znajduje , w jakimś krućcu wodnym czy w głowicy [ chodzi o czujnik temperatury silnika który steruje wskaźnikiem]
pozdrawiam
Djeight
Ile nagrzewa się około agu do 90 stopni? Jestem świeżo po wymianie termostatu. Stary nie trzymał 90 stopni. Nowy raczej nie powala. 90 stopni po 7km. U ojca w Passacie b4 (benzyna) 90 stopni łapie po dużo szybciej. Te 7km to dużo czy normalne?
Heloo. Czy ktoś z forum miał taki problem? Kupiłem termostat w ASO i uszczelki i właśnie dzisiaj miałem mały zonk!Jadąc temp. mi nie podskoczyła a przejechałem 200 km!A jak się zatrzymałem to się unormowało! Dodam że jak ustawiłem na HI klimatronik to słabo mi grzało!Czy po 3 miesiącach ori termostat mógł paść?Nie wiem co teraz kupił nowy ori czy zamiennik.POMOCY
nie wymieniałem płynu i nie dodawałem uszczelniaczy a do czego pijesz:-0?
a to do tego że w moim przypadku termostat się zepsuł od czasu jak wlałem uszczelniacz do chłodnicy. Termostaty nie lubią takich dodatków.
Pytanie też ile masz syfu w tym płynie co masz teraz. Jak za 1 razem spuściłem cały płyn, to się za głowe chwyciłem.
ja już wymianiałem płyn wcześniej. a co w takim razie może być?Płyn ok.Nie wiem a kupić dlej ori czy zamienik było na forum czytałem ale już sam nie wiem.Czy mogą w przeciągu trzech miesięcy padać termostaty ori!szok
paragon!?Ja bym nawet nie pomyślał że mi się przyda!Chyba mam ale czy oddadzą kasę?
dzieki okazało sie ze ni mam paragonu!Dupa chlap!Nie mogę uwierzyć że tak to się dzieje!Na starym jeździłem 2 lata i nie wiem kiedy go ktoś wcześniej wymienił a teraz!Szkoda gadać nowy z ASO i takie cyrki!!!!!Ach co za pech!Dzięki bardzo jutro wymiana!!!!
ja wymienialem termostat z pol roku temu na zamiennik wahlera i wszystko jest ok. Kiedys nawet ktos pisal na forum ze zamiennik czasem dluzej wytrzyma niz ori z ASO.
Informacja!!!!!!!!
Dzisiaj rozebrałem termostat i okazało się, że jest cały czas otwarty!
Powodem tego były dwa (wąsy)kawałki plastiku który wylądowały w termostacie i zablokowały termostat żeby czasem jak się silnik schłodzi to się nie zamknął!
Skąd te "wąsy" się wzięły?- z plastiku który trzyma termostat i przewód.
Naprawione i działa super.......
Audi A3 Lipsk
a pompa wody ja sie ma ?
a czemu sie za to brales
niegrzal sie ?
Witam
Jakies dwa, trzy tygodnie temu wymienilem termostat. Ostatnio przy
temperaturze 90 C przy predkosci od 140, 150km/h wzwyz badz od 4 500,
5 000 obrotow temperatura zaczyna mi spadac do 80-70 stopni. Po
przegazowaniu kilka razy temperatura wraca do 90 C. Jezdzac spokojnie
tego problemu nie zaobserwowalem, nie wiem czy kupilem jakis trefny
termostat czy czujnik mam do wymiany? Czy ten czujnik mozna sprawdzic
czy jest sprawny podlaczajac sie pod komp?
Czy ten czujnik mozna sprawdzic
czy jest sprawny podlaczajac sie pod komp?[/QUOTE]
------------tak kolego na Vag-u Ci wyjdzie czy to czujnik. Ja myślę że to właśnie będzie czujnk
Dzieki za info, jak to sprawdze to dam znac czy to wina czujnika.
Pozdrawiam
Cześć,pomóźcie....
Mam problem z temperaturą silnika w moim aucie, czytałem trochę na forum na ten temat, ale nie znalazłem rozwiązania.
Miesiąc temu szalała mi temperarura silnika, pierwsze co przyszło mi na myśl to termostat, więc go wymieniłem i na chwilę wszystko było ok, od kilku dni mam ten sam problem, jednego dnia jest wszystko ok (wskazówka zatrzymuje się na 90*) a następnego dnia leci dalej do 110 za chwilę wraca na 90, i spowrotem 110. Sprawdzałem Vagiem, czujnik temperatury nie ma błedów. Poziom płynu jest ok,
Gdzie jest problem?
Czy termostat mógł się popsuć po tak krótkim czasie???
Jakiej firmy termostaty polecacie???
A może to jeszcze coś innego??
Jednak chyba termostat. Nie było żadnych błędów na temat czujnika.
Nie wiem czy trafiłem na jakiś wadliwy czy jest jakaś inna przyczyna
tego, że odmawia posłuszeństwa po jednym miesiącu.
eennttee, a na jaki termostat wymieniłeś? kupiłeś ori czy jakiś najtańszy?
Nie pamiętam jakiej firmy, jakiś zamiennik firma na Wa.. nie pamiętam
A nie masz problemów z temperaturą??
Wymieniłem termostat, i czujnik telperatury i czły czas mam jakieś problemy, wariuje mi temperatura, wiesz ile jest czujników w TDI od temperatury cieczy??
Od temperatury cieczy są dwa : G62 i G2 zespolone w jeden czujnik.
po przeczytaniu kliku tematów nt termostatu doszedłem do wniosku, że muszę wymienić ponieważ w mieście trzyma temp ok 90 oC (na climatroniku wartość podobna) to na trasie temp spadała mi do 30 oC (odczyt z clim.) Wyminiłem na Wahler`a (koszt 65zł do 1,6) i mam dalej to samo. Sprawdzałem po nagrzaniu sie do ok 90oC węże oba są gorące, a przy 96oC właczają sie wentylatory.
Jak wam się wydaje? Wg mnie 30 oC to strasznie mało. Może czujnik G62?
Pozdrawiam
cichyStw Podlacz autko pod VAG , wydaje mi sie ze czujnik temp. plynu chlodzcego do wymiany
tez mi tak sie wydaje ze to bedzie czujnik ale kup ori bo z zamiennikami jest róznie ,Kupisz ori i zapomnisz o problemie
a ile taki ori czujnik może kosztować?? hmm można z tym uszkodzonym czujnikiem jeździć? u mnie w mieścinie nie ma aso, a kupiłbym jakbym jechał do wrocka za jakieś 2-3tyg.
Jeśli w mieście wskaźniki pokazują dobrze a poza temperatury spadają to waszym zdaniem jest to czujnik ? Moim zdaniem ewidentnie termostat, bo nie może tak być ,że czujnik poza miastem głupieje :)
Trzeba sprawdzić VAGiem czy G2 ( w module licznika - tylko nie wskaznik na liczniku , bo on tez oszukuje) pokazuje mniej wiecej to samo co G62 (w module silnika i na klimatroniku) i na tym koniec sprawdzania czujnika.Jesli są roznice to wymienic czujnik.
Zauwazylem,ze u mnie strasznie dlugo sie nagrzewa do 90st.W poprzednim autku po 5min.wskazowka byla juz na 90 a teraz czasami robie trase 20km a temp.osiaga tylko ok 80st.Ale nigdy nie przekracza 90 nawet jak w upal stoje w korku.Czy to normalne,czy cos jest nie halo?Chodzi mi o to powolne osiaganie 90st.