:)
Jezeli nie znasz zbytnio niemieckiego to lepiej sie nie bierz za tlumaczenia...
Printable View
można mnie ubić, ale szukałem na forum w szukaj i o tej firmie nie za wiele znalazłem...
więc dlatego wspomniałem o tym tłumaczeniu...
firmę z netu znam i tę stronę przeglądałem wiele razy ale nie za wiele z niej dla nie wynikało, wszystko tam jest dla golfa R32 (IV i V)
więc jak się ma 2.0TFSI i nie ma tego na stronie więc ochoczo podjąłem temat o DSG jak pojawił się ktoś konkretny na forum, który ma kontakt z tą firmą na oczy, dla mnie to ważne...
tym bardziej wie z autopsji i gadek o co biega...
jakby było coś wiadomo więcej liczę na podzielenie się wiedzą
z tego co załapałem nie byłoby zmiany z 6 biegów na 7 biegów
tylko muszę wymienić sprzęgiełka i program... dla wyższych Nm
czy dobrze łapie...
faktycznie muszę do nich napisać co mogą na mój temat zdziałać...
cena i elitarność przróbek wymaga mocnego zastanowanienia i przemyśleń i nakładów i oszczędzania
dziękuję za pomoc, jakby coś ktoś wiedział więcej o modach przy 2.0TFSI i modach przy DSG niech dalej dokleja posty:thumbright:
Prosze trafil sie nam Seat Leon z silnikiem TFSI 200ps BWA
Oto jego mozliwosci na ukladzie wydechowym MG Motorsport i naszym programie
http://www.compsport.pl/net/wykresy/Leon_tfsi.jpg
na serii miezrzylismy samochod tylko z ukladem wydechowym. pierwszy pomiar 228 a drugi 223. Widac i czuc rozniced po ukladzie wydechowym. Normalnie w tych samochodach na serii z seryjnym wydechem wychodzi kolo 210-213ps.
W przyszlym tygodniu pokazemy wykres silnika BWJ (blizniaczego BHZ) z tymi samymi modami ;-)
http://www.compsport.pl/net/wykresy/Cupra_BWJ.jpg
Samochod to Seat Leon II Cupra z silnikiem BWJ
Modyfikacje to:
1.Uklad wydechowy MG Motorsport na dwoch tlumikach i sportowym katalizatorze.
2.Modyfikacja oprogramowania CompSport
Samochod posiada jeszcze pewne rezerwy ktore bedziemy w stanie wykorzystac po zamontowaniu ori coolera z S3 ktory rozni te dwa silniki
ja nie mam pytan:D
mod: po co cytowac post bezposrednio pod nim ?? to nie odpowiedz na maila
A czy byłaby możliwość zobaczyć wykres seryjnej Cupry R ??
Poniżej wykres mojego TFSI AXX na skrzyni DSG. Pytanie z czego wynikają tak duże róźnice mocy na kołach pomiędzy BWA a AXX?
http://images31.fotosik.pl/183/e25b5dcf61ee197f.jpg
Kolego N4S proszę zapoznaj się z regulaminem forum i przywitaj w odpowiednim temacie !
http://www.golf5gti.com/ bardzo fajne i rozbudowane forum , jako ,ze kupilem wlasnie Golfa V GTI szukalem jakiegos porzadnego forum , ale nic nie moglem znalezc na polskich stronach. Auto plynie juz do mnie z USA , wiec niedlugo zaprezentuje :)
Pzdr.
czekamy czekamy a jakieś mody i zmiany przewidziane? I z ciekawości ile cię kosztowało to cacko tak przez Stany?
Myślę ,że narazie 200 PS mi spokojnie wystarczy , rok 2006 , kolor tornado red , manual ,27k mil przejechane , lekko uderzony w przód ( airbagi całe ) . Będę go miec tak pod koniec maja juz zrobionego to wrzucę fotki :)
Nie chce mówić ceny , bo ludzie, którzy kupili GTI z salonu dostaną białej gorączki :)
Auto z USA nie ma gwarancji tak?
Czy wszystko w wersji US jest tak jak w Europejskiej?
Np. hamulce?
Nie wiem czy to prawda ale w niemczech czytalem na przykladzie 350Z ze wersja US ma gorsze zawieszenie,slabsze hamulce itd...
Gwarancji auto nie ma , ma gwarancje na USA prawdopodobnie tylko , 2 kluczyki i ksiazke serwisową. Auto na USA różni się trochę od wersji Europejskiej z zewnątrz tylko tym ,że tylnią rejestrację ma kwadratową , a nie prostokątną , ale myślę,że chyba wymienię na prostokątną , a z wewnątrz różni się fotelami i trochę lepszym wyposażeniem seryjnym (radio z mp3 itp. ).
Też słyszałem ,że auta na USA mają gorsze zawieszenie itp , cóż zobaczymy, jak nie będzie mi pasować to się sprzeda :)
Myślałem ,że podjadę nim na zlot , ale zobaczymy czy mechanicy się wyrobią z robotą.
Możnaby zrobić ciekawe wyścigi Golf GTI vs. S3 :D
Ale masz skrzynie manualna czy dsg czy tiptronic?
Mam manuala .
Ja jestem bardzo ciekawy , pewnie S3 8P bym nie dał rady , ale 8L 1.8T - AMK,APY,AUL moze, moze ... :P
oczywiście mówimy o serii :P
Nawet S3 8L nie dasz rady.Wiem bo mialem eske,i nawet gdy byla jeszcze w serii to GTI zostawalo z tylu:p
EOT
Nie ważne kto będzie pierwszy , liczy się dobra zabawa ! ;)
2 tygodnie temu zrobiłem program w mojej S3, z tej strony chcialbym podziekować chłopaką z CompSportu staneli na wysokości zadania.
Auto jezdzi duzo lepiej, sprawdzalismy z seria i jest lekka przepaść.
Teraz czekam tylko na sportowy filtr powietrza i koniec z modami na jakis czas :)
Uprzedzam pytania, ktore moga sie pojawic NIE mam wykresu z hamowni i nie mam zamiaru jechac na hamownie ;)
to może powiesz ile wyszło KM i NM? :)
Podobno miedzy 290 a 300km, moment 390-400Nm.
Roznica jest taka ze seryjna eska z rolki od 80km/h do 190km/h dostaje ponad 2 długosci.
Na torze poznan celuje w 1:56-1:58
no to ładny wynik :)
Tylko pogratulować :)
i tak wszystko wyjdzie w praniu na zlocie ;)
jeszcze z nowym s3 nie mialem przyjemnosci
Nie są identyczne , bo te z USA mają seryjnie takie :
http://photos03.otomoto.pl/photos/30...C3488730_7.jpg
a z EU : sam wiesz jakie ... - wg mnie lepsze
z USA oplaca sie?
gr1zly gratulacje!!!!!!!!!!!!!!
gratuluję autka, w dobrym znaczeniu zazdroszczę tego silnika jako punktu wyjścia do tuningu (ja musiałem golfa jednak wybrać ze względu na ilość miejsca w środku i 5 drzwi) i wielką okazję
w S3 po chipie oscylują możliwości ok 400Nm i ok 300 PS - 310PS
(masz rację dane to nie wszytko dane na torze są najważniejsze i jak to się na żywca zbiera)
golf po zmianie wtrysków i turbiny z s3 miałby podobne parametry (ogólnie mówiąc, bo wtedy większy intercooler i dolot i wydech itd)
zmierz parametry swojego wozu
chciałbym porównać jakie dane ogólnie przed i po chipie,
a do Poznania za szybko się też nie wybiorę ;) choć podoba mi się
Nie za bardzo obejmuję dane audi, ale S3 265 PS przy 4x4 jest na pewno szybsza na 0-100 bo w dane: jakieś 5,7 s 0-100, w realu może i więcej ciut, ale i tak szybciej od GTI (S3 raczej wyżej pozycjonowany model)
a jak jest po chipie?
oettinger przy 305PS i 410 Nm podaje że ok. 5,5 s
przanalizowałem trochę też dane z golfa i go jednak gubi napęd na 1 oś!!!
przy starcie zamula raz że koła mielą i tak (dwa: DSG też nie ułatwia brew pozorom startu bo nie podkęci się obrotów na starcie) i tu za to golfa nie lubię ;)
ale lubię za wygodę :) coś za coś? jak kupowałem nie myślałem że aż tak daleko w tuningu z nim zajdę
jak to zawsze bywa suche dane jedno a życie drugie więc może podajcie dane swoich autek z tym silnikiem
zapraszam do komentarzy!
Ten model katalogowo niby ma:
golf 5 GTi manual 7,2 s 0-100
golf 5 GTI DSG 6,9 s 0-100
co dziwne jak mi mierzyli na torze to urządzenia podawały takie realne dane:
ale oto moje dane zmierzone jakimiś porządnymi przyrządami GPSu
i fragmenty danych do przemyślenia*:
Ze strony Kocaru:
"Golf V -2,0TFSI, 200KM, DSG
Warunki atmosferyczne
10°C, pogodnie, sucho, 1016hPa
Osiągi Przed modyfikacją / Po modyfikacji / Zysk
moc: ok 200PS (było jakieś 208PS)**/265 PS / ok 65 PS
0-100 km/h 7,6 s!!!* / 6,5 s / 1,1 s
100-160 km/h 9,8 s / 7,9 s / 1,9 s
100-200 km/h 26,0 s /18,1 s /7,9 s "
*ciekawe, śmiać mi się chce ale wobec danych fabrycznych przy zysku 1s miałbym z 5.9!!!!! hmmm marzenia, ale pomarzyć można bo to nierealne
** dane wcześniejsze z hamowni V-techu na serii
Z tym że, no właśnie stoper wtedy okłamuje bo mi zawsze wychodzi gdzieś 6,12 s, 6,2 s 0-100, start jest trudny na jedną ośkę przy tej mocy, koła mielą swoje nawet na suchym, ale albo licznik przekłamuje prędkości albo zegarek, albo błąd ludzki
AdiGTI dzieki, jak pozycze driftboxa od kumpla to sprawdze osiagi :)
gr1zly czekam czekam na dane
a kończąc wątek jak to idzie moje na żywo, bo myślę podobnie jak ty ale raz dałem się sprowokować szaleńcowi i zatem pojawiła się w necie odnalezione przeze mnie później taka oto ciekawa lekura: http://www.honda.gda.pl/smf/index.ph...c,23138.0.html :confused:
tego typu opowiesci z róznego typu forów mnie zawsze bawia.... ci goscie maja tak bujną wyobraznie ze głowa mała. Jak gdzies znajde to wkleje jak opisywał starcie zemna kierownik astry GSI znaczy myslal ze ja sie z nim scigam... :mrgreen:
AdiGTI po programie auto jest zupelnie inne duzo szybsze... ;)
Ale jaja :) najlepszy tekst " kolego coś źle przeczytałeś, zonk dostał baty ... ale za to w jakim stylu i OD KOGO ! " - jakby mieli Cie za Boga jakiegoś :D
Srogie są takie teksty ... :)
mnie też ten opis kiedyś ubawił do łez... :D
gościu faktycznie był napalony, chciał się pokazać lasce
ci z hond mają nas na muszce
ale też prawdą jest, że zaczynają uturbiać swoje hondy nawet do 300PS :twisted:
a przy ich wadze zostaje nam tylko audi a3 V6 czy R32 w wersji HGP i wzrosty od 405PS :p
ale może być więcej np. http://www.nl-ffm.de/data/nardo2006.pdf lub trochę mniej:
http://www.nl-ffm.de/data/r32_V.pdf ale to takie świąteczne nieosiągalne i nieracjonalne marzenie,
a co można se pomarzyć i są święta
więc może królik za 100 lat przyniesie kiedyś;):D:rolleyes: chacha
AdiGTI, jest lepszy sposob trzeba sprzedac nasze auta i kupic Impreze Type-25 na zakutym silniku Coswortha :D
no no :thumbright: http://www.youtube.com/watch?v=87aN0fB284Q
ale mnie ten plastik w japońcach dobija i ta ilość miejsca za kierownicą :(
i raz już z japońca przerzuciłem się na niemieckie i jestem zadowolony :thumbright:
ale sorki admin za zejście już sporo za margines tematu :salut: :thumbdown:
wracamy do gadania o modach silnika... :idea:
polecam by zobaczyć to >>> http://pl.youtube.com/watch?v=wwJa1fftrr0
ja się podbudowałem :king: :rambo:
a tu tylko 200PS i 1 oś wobec 240PS WRX 4X4
ciekawe i chyba zaskakujące na końcu porównanie porównanie :scratch:
chyba że założyć błąd pomiaru, bo robiła je blondynka :p :smurfin: panie przepraszam
zobacz jak tu nowe S3 vs GTI po samym chipie dają czadu
czyli od S3 265 PS conra golfowskie ok 240 PS
>>> http://pl.youtube.com/watch?v=-d_dLR...eature=related
więc moje 265 PS a twoje gr1zly 300Ps to dopiero ciekawe doświadczenie może być :safe:
szkoda, no ale coz
do zmierzenia osiagow i roznic dobra jest cwiartka
na torze ogromna role odgrywaja umiejetnosci no i znajomosc toru, biorac pod uwage ze w poznaniu nie bylem to najpierw musialbym sie kilka razy przejechac :) kiedys chetnie, szkoda ze tak daleko...
to też zależy bo nie liczy się tylko przyśpieszenie ale i elastyczność :rolleyes: i ogólne parametry samochodu >> zobacz filmik z poprzedniego postu między GTI a WRX :study: , wydawało mi się że WRX i 4X4 (oprócz deszczu) nie dają szans golfowi :oops: i nawet ten model chodził mi po głowie przez pewien czas :!:
często jest tak, że przyśpieszenie dobre ale elastyczność na dole słaba tak że np hondy przyśpieszają dobrze ale puchną na elastyczności bo potrzebują obrotów,
nie problem władować większą turbinę skoro normalnie będzie potrzebowała czasu by załapać ciąg
to jest kwestią kto co wybiera :)
ale masz racje i czynnik ludzki odgrywa na torze znaczną rolę, zwłaszcza znajomośc toru choć na starcie czynnik ludzki też jest ważny jak ten start na 1/4 wychodzi
inaczej nie było by takiego sportu i współzawodnictwa :dj:
dlatego najlepiej jak 2 samochody testuje jeden niezalezny kierowca, ktory dobrze zna tor, wtedy wyniki sa najbardziej wymierne
np. jak w top gear ;)
oczywsicie wspolzawodnictwo na torze jest bezcenne i napewno kiedys sie skusze :)
ja wole jazde po torze niż, wyścigi na 1/4 bo dostarcza mi to duzo wiecej przyjemności moge jezdzić na czas albo bezpiecznie latać bokami :)
a co do możliwości i zadowolenia z silniczka to ostatnio ustawiała się koło mnie na światłach oktavia combi RS benzin chyba i niestety została (dla wyjaśnienia młody gość był sam a ja miałem z 300 kg pasażerów) i został kilka długości; silnik ten sam a więc pomijając masę skodziny i moich pasażerów przy tym silniku tuning robi jednak wyrażną różnicę
sprawdziłem oktavia RS combi waży 1425 kg i wg danych 7,5 s 0-100 + jeden gościu na pokładzie
golf GTI DSG 1355 kg + 4 osoby = ok. 300 kg
Prosze was o rozmowe o "modach" silnika i o mniej OT
Forge wypuscił jakis czas temu twincooler do S3/ golfa GTI ciekawe czy dużo to może pomóc.
Dzwoniłem dzisiaj do 4 róznych firm i żadna nie ma sportowego filtra k&n do S3 czas oczekiwania od 3 tyg do 6 tyg paranoja!!
No to teraz mój dość skromny wynik. Na większy moment obrotowy podobno nie pozwala sterownik skrzyni DSG.
http://images25.fotosik.pl/183/14ff2ce4e559dd66.jpg