EBC Red Stuff nie nadają sie do tarcz ATE
do tarcz ATE PD kup klocki ATE albo FERODO (zwykłe)
jeśli nie razi cie wymiana płynu hamulcowego co rok albo i wcześniej to polecam RBF 600 albo dot 5.1
Pozdro,
Printable View
EBC Red Stuff nie nadają sie do tarcz ATE
do tarcz ATE PD kup klocki ATE albo FERODO (zwykłe)
jeśli nie razi cie wymiana płynu hamulcowego co rok albo i wcześniej to polecam RBF 600 albo dot 5.1
Pozdro,
Dzisiaj wymieniłem komplet na ATE.
Tarcze przód 288x25 (24.0125-0113 gładkie) i klocki przód z czujnikiem (13.0460-7122.2)
Tarcze tył 232x9 (24.0109-0123) klocki tył ATE (13.0460-2820.2)
Do tego wymieniłem płyn na Motul 5.1
Po 25 km tarcze nie są dotarte ale autko hamuje i tak lepiej niż na starych (fabrycznych).
Przy wymianie tarcz nie można zapomnieć o czyszczeniu piast i sworzni zacisków. Odradzam odkręcanie przewodów od zacisków jeżeli nie mamy zamiennych podkładek.
Tak jak pisali koledzy, na pytanie co zakładać samemu sobie trzeba odpowiedzieć. Jeżeli samochód ma fabryczną moc i seryjne ogumienie to można założyć ATE PD, natomiast jeżeli ktoś zakłada opony szersze niż seryjne to należało by pomyśleć o mocniejszym zestawie hamulców.
szybko klocki się zużywają na tarczach ate pd?
Webi z tym ogumieniem to mnie trochę zmyliłeś, napisz jaki ma rozmiar seryjne ogumienie ?
W moim autku (AGN z 97r.) oryginalne ogumienie ma właśnie rozmiar 205, nawet zapas mam na oryginalnej alufeldze w tym rozmiarze, a po resztą z kodów wyposażenia tak wychodzi:
H6T – tires 205/60 R 15 V – Opony 205/60 R 15 V
Przy normalnej jeździe spokojnie normalne tarcze wystarczają aby zatrzymać masę auta, dlatego mamy tarcze na 4 koła.
Ja mam ponad rok czasu ATE PD i różnice w hamowaniu widać z większych prędkościach, płyn mam ATE DOT 4 i jest wszystko ok.
Co do wymiany klocków przy takim zestawie to przygotujcie się co 15 000 na zmianę, nie radze czekać do skończenia klocka bo blacha klocka może zniszczyć tarcze i będzie lipa.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Jednak po raz kolejny założyłem TRW :)
Cześć,
Mam u siebie tarcze nacinane ATE PD i zużyły mi się klocki.
Czy normalne klocki (np. BOSCHa) do A3 1.8T będą pasowały czy muszą być o jakichś innych parametrach (rozmiarze)? Pomóżcie, co kupić?
dla mnie czy dla ciebie moze i nie ale dla potencjalnego kowalskiego to duzyyyy problemmmm ! ;) niestety takie podejscie ludzi w autach osobowych zaleca sie wymiane plynu (dot4) co 4 lata
Dodano:
Bosch,Ate,Breck,Ferodo premier moga być
Witam przeczytalem chyba z 20 stron tematu ale nie moge znalezc tego czego szukam amianowicie znalazlem na allegroszu tarcze brembo i klocki ferodo za 200zl kiedy zadzwonilem sprzedawca na tyl zaproponowal mi zestaw niemal polowe tansza master sports (MS) http://allegro.pl/tarcze-klocki-tyl-...824430592.html prosil bym aby ktos napisal conieco o tej marce gdyz nigdy wczesniej sie z nia nie spotkalem z gory dzieki :)
Czyli romzmiar klocków standardowy?
grubość: 20,3 mm
szerokość - 156,3 mm
wysokość - 74mm
to rozmiar standard ale do 288, do 280 są inne.
Wszytko wskazuje ze masz 288 więc rozmiar pasuje. Zeby nie było że jakiś sprzedawca powie Ci : tak klocki pasują do wszystkich A3, są takie same
:p
konrad914 ja bym nieryzykował i wybrał coś sprawdzonego np:Bosh lub Ate
no mi sie tez tak wydawalo tylko mechanik mowi ze to jest tyl i ze nie warto kupowac nic orginalnego z tad wziely sie moje watpliwosci moze ktos kiedys na tym jezdzil?
a co powiecie o takim zestawie tarcze brembo klocki ferodo? http://moto.allegro.pl/tarcze-brembo...908728177.html
to jest chyba zestaw o który pojawia się najczęstsze pytanie na forum:D
w tym temacie pewnie z 10 raz...:P
no ok rozumiem to zebym nie wertowal juz tych wszystkich mnostwa stron powiedzcie zetsaw jaki polecacie :)
ten sam co tydzień temu miesiąc te same pytania podobne odpowiedzi na wcześniejszych stronach... wszystko zależy od budżetu.. po tą są te pod fora, żeby przeszukać i nie potrzebnie zadawać tych sam pytań..
każdy powie Ci co innego...
dla jednego dobry jest textar dla innych ate.. a trzeci Ci powie, że jedno i drugie to gnój .. bo jeździ na brembo oro..
Na pewno nie najtańsze.. np włoskie
ok napisalem do dwoch kolesi co jezdzilo na tych master sportsach zobacze ich opinie ale chyba zdecyduje sie na ten komplecik brembo tarcze i klocki ferodo dzieki za pomoc :)
ja jak moge się wtrącić to kolego dopłać i weź sobie ATE nawet zwykłe gładkie nie będziesz zadowolony z brembo. ja nie polecam tego syfu mam na tyle tarcze z brembo i powiem tak że mało widziały a może jeszcze z 20 tys wytrzymają lecą jak masło a przód ATE PD i ferodo DS i jak nówki :)
co s?dzicie o takim zestawie?
http://allegro.pl/tarcze-klocki-brem...895969294.html
Dodano:
ewentualnie moze dolozyc do oryginalnych?
http://allegro.pl/tarcze-klocki-bosc...865043301.html
Dodano:
a co z tymi najta?szymi zestawami?
http://allegro.pl/tarcze-klocki-bosc...865043301.html
Dodano:
jak? macie opinie na temat TRW?
http://allegro.pl/trw-tarcze-klocki-...878547600.html
wszystko jest w tym pod forum a nawet część na tej stronie.. poszukaj opinii
no wychodzi na to ze w brembo nie ma co sie pchać, TRW jakością sa podobne do ATE i warto tylko cena!, te no-name nie wiadomo jak to bedzie, pewnie bedzie dzialac jak wszystko inne tyle ze przy ostrzejszej jezdzie szybko sie zuzyją, a co z oryginalnymi boscha?
odpowiedziałeś sam sobie sam na większość pytań..:)
Trw nie można porównać do ate..:)
skoro lubisz przycisnąć ... to trzeba również zahamować :)
kup sobie ate pd + ceramiki klocki, a jak lubisz mocniej pohamować to feroodo ds 2500.. a jak jeszcze będzie Ci mało to minimum zestaw 312mm:)
co do ATE PD + klocek ceramik... przejechałem około 20 tyś .. nie widzę wzrokowego zużycia:rolleyes:
tyle ze te tarcze ATE PD i klocki sa strasznie drogie :/ sam zestaw na przód bedzie kosztowal tyle co przód i tył np z TRW
widze ze bardzo je zachwalasz, moze wstrzymam sie przez zime z wymianą tego złomu który siedzi u mnie w kołach i przygotuje sie psychicznie na wydanie 1000zl na klocki i tarcze przod i tyl, bo mysle ze zmiescilbym sie w tej kwocie, klocki jakies 400zl a tarcze max 600zl, mysle sie?
albo jeszcze lepiej, zeby nie zginac kupie sobie na pol roku ten zestaw noname za 300zl przod i tyl :) a pozniej sukcesywnie dobry zestaw ATE :)
Czy do ATE Ceramic wymagane są jakieś utwardzane tarcze? Tzn czy te klocki nie zjadą zwykłych tarcz zbyt szybko. Ja niestety nie wiem jakie mam tarcze, wiem tylko że śą wentylowane i nawiercane.
Z tego co wiem, nie są wymagane zadne specjalne tarcze, a przynajmniej nie natknałem się na takie informacje w katalogach, czy innych materiałach udostepnionych przez producenta.
Wszystko się zgadza tak jak pisze franc..
Znajomemu poleciłem te klocki jakiś czas temu.. Założył je pod zwykle tarcze.. Zrobił już około 20 tys i nic złego się nie dzieje.. Nie widać większego zużycia materiału standardowej tarczy..
Są to klocki trwałe, które zdecydowanie mniej pylą.
A jak nie wiem dlaczego tak się uczepiliście Brembo? Firma która produkuje tarcze na pierwszy montaż do takich marek jak Ferrari, Porsche, Corvette, Mercedes, Lamborghini, Maserati okazuje się niewystarczająca dla Audi A3 :D Tak czytam, że to taki chłam i faktycznie się zastanawiam o co tutaj chodzi? Sam kupiłem 5k temu zestaw tarcze Brembo i klocki ATE (a to dlatego że Brembo specjalizuje się w tarczach i zaciskach, a nie klockach) i tego zestawu bym na nic innego nie zamienił. Oczywiście zaraz ktoś napisze, że założył ceramiczne ble ble ble to auta które ma 110 koni i super :D:D:D Ciekawe co byście założyli jakby wam przyszło Ferrari jeździć...
Ja testuję od 2lat klocki Breck na przód. Były niedrogie (ok 100zł) i polecane w dobrym sklepie. Jak na razie 38tys km i daleko im nawet do połowy zużycia. Nie piszczą. Mało hamuję, trasa pozamiejska więc nie wiem jak ze skutecznością (chociaż jeszcze żyję a to już coś) ale polecam jako niezbędne minimum. Na tył przymierzam się do kompletu zachwalanych tarcz i klocków firmy ATE.
Kierowiec naprawdę dużo wniosłeś do tematu :|
Napisz chociaż jakie to tarcze BREMBO i jaki klocek ATE no i rozmiar, skoro tak zachwalasz i jaką mocą jeździsz i jakim stylem...
tarcze do tych aut to zupełnie inna bajka niż to co masz za 130zł, są różne linie produktów, te z wysokiej póły dają radę, te najtańsze robione w Polsce niekoniecznie... to są hamulce kosztujące kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt tys zł nawet, poczytaj o takich autach dokładnie :)
Normalna seria do A3, a czego się spodziewałeś? Autko jak w opisie, co do hamulca to staram się żeby za często ABS nie musiał mi "przeszkadzać" ale się czasem zdarzy ;)
Tarcze do sportowych aut droższe od tarcz do A3, niesamowite ;)
Ktoś tu chyba nie czyta ze zrozumieniem. Chyba rzeczą oczywistą i niewymagająca wyjaśnień jest, że tarcze do lambo są inne niż do malucha. Nie mniej jednak jeśli firma produkuje jedne i drugie to choćby cień technologi przełoży się na te "słabsze" co skutkuje tym że w danym segmencie są najlepszym wyborem. Kolejne przekonanie, że jak coś robione w Polsce to jest do du.. czasy warsztatów rzemieślniczych produkujących części do maluchów mamy już chyba za sobą więc może by tak trochę myślenie zmienić?
Poza tym Panowie w większości jeździcie seryjnymi autami, a za wszelką cenę chcecie poprawiać fabrykę. Jak ktoś podkręci autko na >200km to i trzeba hamulce zmienić, ale chyba same tarcze nie hamują prawda?
niemniej jednak,ja wolę produkty made in germany/made in japan/made in uk, choć polskie wyroby niektóre nie są takie najgorsze, ostatnio czytałem że np filtron dostarcza na I montaż filtry do auta VAGa...ale to wyjątki
Ja też jak mam do wyboru niemieckie części, albo jakiegoś niewiadomego pochodzenia to nawet chwili się nie waham. Jednak staram się wspierać polski rynek jeśli tylko jest okazja. Tak w ogóle to fajnie napisałem "tarcze do malucha" :D:D tam nawet klocków nie było, tylko szczęki jeszcze ;)
A wracając do tematu to przejechałem na poniższym zestawie 5k i jak ostatnio złapałem kapcia to sobie sprawdziłem z ciekawości. Wszystko wygląda ok, ładnie dotarte, bez śladów zużycia póki co.
Pozdro
jaki rozmiar wybrac na przod? 256 czy 280mm? tarcze
to moze zadam pytanie w sposob ktory latwiej zrozumiesz, jakie tarcze beda pasowac na przod 256 czy 280mm?
hihi..no dalej to samo....:p
ja wiem o co Ci chodzi i odpowiadam - do Twojego auta pasują jedne, zależy jakie masz auto bo są różne rozmiary tarcz do różnych A3 na przód. Ja mam 288mm akurat. Rok ? wersja silnikowa ? Oczywiscie, pod warunkiem ze są fabrycznie ori i nikt nic nie zmieniał np na większe.
zastanawia mnie to bo do 1.6 2002 sprzedajacy zaproponowal tarcze 256 albo 280mm Boscha
to zależy od modelu, jak masz książke serwisowa to na 2 stronie jest duża wlepka, poszukaj któregoś z tych kodów:
odpowiednio:
PR-1LQ - 256mm
PR-1LS - 280mm
PR-1ZP - 280mm
wg katalogu ATE, masz w 1.6 256mm na przód
No wlaśnie. W TecDoc jest babol. Pod produktami Bosch pojawia się wiecej tarcz niż powinno. Ja już sie nauczyłem, że najlepiej opierać się na referencjach ATE i później ewentualnie szukać odpowiednika u innych producentów.