dobra, peace, skonczmy juz te dyskusje
piszmy rzeczowe i tresciwe rzeczy
end ot
dobra, peace, skonczmy juz te dyskusje
piszmy rzeczowe i tresciwe rzeczy
end ot
Jeśli chodzi czy można ustalić w ASO na przglądzie czy jest peknieta głowica to wg mnie - nie. (u mnie sprawdzali na przegladzie okresowym 2 razy i nic nie wykryli, powiedzieli ze jest wszystko ok).Koszt zdiagnozowania w ASO tej usterki ok 200zł.
Natomista ja mam taka opinie o tym silniku (2.0 TDI BKD z 2004r)że:
- zaleta: oszczedny, dynamiczny
- wada: kiepska kultura pracy, i dość wadliwy (tak bynajmniej jest u mnie) tzn: do tej pory wymieniłem koło dwumasowe (koszt całkowity w ASO 3tys. zł); dodatkowo ubywający płyn chłodniczy (na 90% peknieta głowica, koszt całkowity w ASO ok 4,5 tys zł), kolejnym wadą jest trudność z odpalaniem na rozgrzanym silniku. Czyli, mówiąc krótko "standardowe problemy - (wady)".
Witam. Kupiłem niedawno A4 z 2.0 tdi z 2006 roku i jakoś nie mogę powiedzieć nic złego na ten silnik, jeśli chodzi o temat kół dwumasowych i głowic to po 2005 roku problem ten został już zażegnany, z drugiej strony jak ktoś kupuje auto nowe za grubo ponad 100.000zł to wymiana dwumasu po 30.000 km jest absurdem istna skarbonka
z resztą Panowie nie oszukujmy się wszystko zależy od tego jak się trafi, z resztą jak ktoś jeździ normalnie to silnik ten nie wymaga wkładu finansowego
co do kola dwumasowego to byla normalna akcja serwisowa na jego wymiane, ASO robilo to nieodplatnie
w kasizce serwisowej i we wnece kola zapasowego jest naklejka z numerem akcji
pisalismy juz o tym, zadnego uztykownika 2.0tdi nic to nie kosztowalo, jesli jego numery nadwozia podlegaly akcjii, umawia sie w ASO na wymiane i tyle
Male ot :
a to ze w drogim aucie nie powinno sie nic dziac to inna sprawa, ale takich aut juz nie ma i chyba nie bedzie
sprostowanie : 72B6 dotyczy fotela przedniego ?!
13C7 dotyczy koła dwumasowego , LUK-a
a tak zapytam
mam auto z poczatku produkcji tj wrezesien 2003
niema zadnego wpisu ani nalepki o akcji seriwsowej
ale juz chyba zapozno by sie zglosci do ASO?
chyba nie za pozno, musisz zapytac w ASO czy twoje "nadwozie" podchodzi pod akcje.
u mnie byla robiona w czerwcu 2005, numer akcji 72B6
Dobrze Miro że wspomniałeś o tej akcji bo nic o tym nie wiedziałem :) Mój dwumas sie jeszcze trzyma ale odglkosy zniego sa bardzo niepokojace.Autko mam z 2005 modelowe 2006.Musze sie dowiedziec :)
Jesli chodzi o głowice problem po 2005 nie został zażegnany :) Mnie pękła dwa razy a modelowo jak juznapisałem mam 2006 :) i jeszcze raz piszemodyfikacje mechaniczne silnika nie maja żadnego wpływu na jej pękanie :)
Dodano:
Juz wszystko wiem niestety mnie ta akcja nie dotyczy :(
Witam, przeczytałem ten wątek i chciałbym coś dorzucić:
1. Jestem członkiem OCP i jeżdżę na co dzień OII BKD+DSG od 2,5 roku - 90kkm, co daje mi troszkę wiedzy nie tylko z własnego doświadczenia.
2. Każdy, powtarzam każdy silnik może się zepsuć i dyskwalifikacja "bo na początku były problemy z..." IMO jest przesadzona.
3. Problemy z głowicami w BKD faktycznie występowały, została zmieniona głowica w 2005 roku, ZTCW w róznych markach grupy zostały wprowadzone w różnych terminach (chcieli się pozbyć tych starych). Pękanie występowało z dwóch przyczyn: niewłaściwa konstrukcja i, co ważne, problemy z chłodzeniem - wytarczyło niewielkie przegrzanie.
4. Na początku były problemy z dwumasą - ale jak było wspomniane wcześniej, była akcja serwisowa.
5. W 2006r. została przekonstruowana turbina - zwiększono średnicę wałka turbiny, starsze miały tendencję do ukręcania się przy zatarciu. W mojej Octavce jest starsza turbina, ale mimo, iż auto jest po gwarancji to jeśli wystąpi taka usterka zostanie wymieniona turbina na koszt Skody.
6. Pamiętajcie, że jest to turbodiesel - wymaga pewnej kultury przy obchodzeniu się z nim, co na pewno zwiększy jego żywotność (dobre paliwo, ogień tylko na rozgrzanym silniku itd...).
7. Silnik jest dynamiczny i oszczędny, niektórych może razić jego "traktorowata" praca; jak ktoś mało jeździ i mu to przeszkadza niech weźmie benzynę... Różnica w cenie międzi TDI a benzyną opłaca się tylko przy dużych przebiegach. BMN (170km CR) jest cichszy i kulturalniejszy, ale BKD ciągnie od niższych obrotów. BMN jest CR - to duża różnica.
8. Słyszy się sporo opinii o wielkiej "turbodziurze" w BKD; w opinii mojej i użytkowników BKD z OCP jest to mocno przesadzone.
9. Awarie pompowtrysków - nie słyszałem; głownie mogą być spowodowane złym paliwem, każdy nowoczesny jest na to czuły.
10. Dużo ludzi mówi, że TD z grupy VW to lipa i się psuje - niewielu z nich jest/było użytkownikami, każdy z nich coś gdzieś słyszał, a wiadomo - plotka rośnie...
11. Telepanie - TTTM i trzeba się do tego przyzwyczaić....
Generalnie jestem z tego silnika bardzo zadowolony, a jako użytkownik TD od dłuższego czasu jedna podstawowa rzecz jest bardzo ważna: "jak dbasz - tak masz".
przy 75tys:(
Podpisuje się "obiema ręcami" pod postem @olejek
BKD 2,0TDI 16V PD bez DPF
BMN 2,0TDI 16V PiezoPD z DPF
Oba silniki sa na pompowtryskiwaczach.
Ktos wczesniej pisal cos innego dlatego pozwolilem sobie sprostowac
Czy rozni sie glowica BMN i BKD.
I tak i nie.....juz mowie dlaczego
Kiedy powstal silnik BKD byla to zupelnie inna konstrukcja niz jest dzisiaj.
Sliniki od poczatku produkcji BKD czyli od 2003-2005 to inne silniki. w polowie 2005 BKD zostal przekonstruowany. Stary BKD mial inna glowice poniewaz zawory byly nizej osadzone, przez to tloki mialy wyfrezowane miejsca na zawory w tlokach.Natepna zmana byly pompowtryskiwacze ktore mialentyczna wydajnosc za to generowaly wiecej dymu. Oba kolka regulowane na walkach rozrzadu byly z gumowym tlumikiem co pozniej zlikwidowano. Kolo zebate na wale bylo okragle, dzisiaj jest eliptyczne. To tak po krotce czy sie roznily. Dzisiejszy BKD to taki BMN na innych pompowtryskiwaczach. W miedzy czasie powstal silnik BKP ktory jest w passatach i jest to silnik BKD na Piezo pompotryskiwaczach i komputerze Siemens jak BMN. BKD jest na Boschu.
Stare BKD wystepowaly tylko w VW Golfach i Audi A3.
Inne samochody Seaty,Skody,Inne modele Audi i VW maja juz silniki nowej konstrukcji.
u mnie było straszne stukanie jak się silnik rozgrzał, wtedy naprawdę było to głośne stukanie (tak jakby młotem uderzał w beton). Postanowiłem od razu wymienić koło dwumasowe z tego względu ze kupiłem to auto przy przebiegu 75tys, tak więc czekać aż się rozleci całkowicie to nie było sensu.
kupilem a3 8p z BKD i ze 117 tys na 169 tys przejezdzilem bez zadnego dlubniecia przy nim. przy 155 wymienilem dwumas, gdyz nie chcialem niespodzianek a czekalo mnie wtedy duuuzo jazdy. Dzis wiem ze powoli turbo sie konczy i to tyle co z silnika. Generalnie bardzo mila elastyka pracy, moment - wyprzedzanie bajka, no jezdzi sie bardzo przyjemnie. Mam nadzieje ze tak dalej bedzie. Czasem zatrzesie na wolnych obrotach, slabiej pali na zimnym, ale to drobiazgi. dopuki jezdzi jest super, bede sie martwil jak cos sie zepsuje. Nie wiem ile przecietnie robi sie kilometrow w czasie 1 roku, bo jesli ktos nie robi wiecej niz 20 tys, to niech sobie tym tematem glowy nie zawraca - silnik jest naprawde żwawy i ekonomiczny
podr!
Witam
Jestem nowy na forum. Przed napisaniem tego postu staralem sie dowiedziec jak najwiecej, jednak jest jeszcze pare rzeczy o ktorych nie udalo mi sie doczytac, badz pewnosci nie mam.
1. Chcialem sie dowiedziec o predkosci w granicach 180-190km/h. Jakie jest mniej wiecej spalanie przy tych predkosciach, oraz jak wyglada poziom halasu przy tych predkosciach. Wiem ze predkosc maksymalna dla tego silnika to 205km/h, wiec czy 180-190 to nie za duzo na ten silnik? Napiszcie tez prosze jak sami uwazacie, czy silnik dobrze sie czuje przy tych predkosciach, czy juz ma za duzo na obrotomierzu?
2. Wiem ze jest pelno tematow o chipowaniu, ale w kazym odsylacie do szukacza i ciezko cos znalesc... jednak z tego co sie doszukalem, napiszcie czy dobrze zrozumialem:
-koszt chipu ok1000-1500zl
- silniki BMM max 165 HP
- silniki BKD max 185 HP
Generalnie z tego co sie doczytalem to polecacie chipowanie, czy moga byc jakies skutki uboczne? O ile chipowanie moze zwiekszyc predkosc maksymalna/przyspieszenie do 100km/h
3. Co z zawieszniem? czy czesto nawala i trzeba cos wymieniac, czy mozna przejachac spokojnie 30k kilometrow bez zawracania sobie glowy?? Jesli ktos juz wymienial zawieszenie to jakie sa koszty calosciowe, ewentualnie posrednie, amorki, tuleje, wahacze itd.
pozdrawiam
cccq - mogę Ci pomóc jedynie odnośnie silnika BMN w modelu 8P
ad.1 predkości 180-190 km/h ok 10l-11l/100km. - spalanie chwilowe
poziom hałasu przy 2 paczkach - da się spokojnie rozmawiać w środku (nie mylić z
krzykiem)
Vmax po chipie 245km/h przy 4300obr/min 6 bieg
3000 obr/min to ok 165km/h
ad2. Jeśli używasz rozsądnie skutków ubocznych brak. Mam nadzieję że słowa rozsądnie
nie muszę tłumaczyć ;).
u mnie zwiekszyła o 20km/h a przyspieszenie o ok. 0,5 sek
ad3. po 30kkm chcesz mieć kłopoty z zawieszeniem? to nie F... ;) Mogę podać na
przykładzie Skód używanych w firmie i VW zawieszenie jest do roboty w okolicach 200kkm
Audi firmowe jeszcze nie maja takich przebiegów na dzień dzisiejszy w okolicach 70kkm i zawieszenie jak nowe.
Przepraszam, że odgrzebuje temat ale chyba to lepsze niż tworzenie siostrzanego. Mam A3 8P 2.0 TDI z DSG i ostatnio po zalaniu paliwa ze stacji "krzak"(nie miałem wyboru, długa trasa,mało w baku i żadnej innej stacji) samochód zaczął lekko szarpać i delikatnie tracić moc przy obrotach w zakresie 0-2k wyżej wszystko było ok. Po postoju trwającym kilkanaście godzin słychać było od silnika dziwne trzepotanie/zgrzytanie przy obrotach 700-1200 (samo ruszanie). Zalałem na Orlenie do pełna i wszystko ucichło, zostało jedynie trzęsienie przy niskich obrotach (od kiedy go mam nic takiego nie miało miejsca). Na trasie po ostrym depnięciu silnik od 1,5k do 2,5k obrotow na kazdym biegu zaczal syczeć i trzeszczeć jakby się coś ślizgało. Vmax bez syczenia to 70km/h więc dojechałem do znajomego warsztatu gdzie po dzwięku stwierdzili, że to koło dwumasowe ale to automat i tego nie ruszą. Zostawiłem samochód w warsztacie aby dokładnie sprawdzili co mu dolega i czy to na pewno dwumas bo troche nie chciało mi się wierzyć, że zalanie tamtego paliwa i awaria to zbieg okoliczności(chociaz teraz po czytaniu waszych postów przekonuje się co do awarii tego koła - moje auto przy gaszeniu silnika wydawało dziwny klekot). A może słabej jakości paliwo (o ile takie było) może powodować szybsze zużycie się koła dwumasowego?
Czy koło dwumasowe do silnika z DSG kosztuje wiecej niż z manualem? Jaki może być tego koszt łącznie z robocizną?
Może wiecie kto może naprawić moje auto w Mazowieckim okolice Sierpc-Płock-Lipno-Ciechanów
ASZ vs BKD - poziom hałasu
Nie chcąc zakładać nowego tematu, spróbuje tutaj.
Przesiadłem się niedawno z 8L ASZ na 8P BKD. Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Natomiast coś, co mnie męczy. Silnik ASZ był zdecydowanie bardziej cichy.
Zastanawiam się czy BKD pracuje głośniej przy prędkościach rzędu 140 - 160 km/h ?
Czy może coś u mnie jest nie tak. Jak śniegi odpuszczą to sprawdzę wydech, bo mam nalatane 160 tys. Choć to zdecydowanie hałas z silnika.
Czy ktoś kto się przesiadł z ASZ mógłby opisać swoje odczucia ?
Ojej. Naprawde szukalem .... ale pozno bylo, moze dlatego nie znalazlem.
Male usprawiedliwienie moze byc takie, ze szukalem w sekcji Technicze :)
Dzieki wielkie Yelon za linka.
a proszę :)
Witam wszystkich użytkowników A3, jestem nowy na forum,a ten temat to już któryś z kolei raz odgrzewany kotlet, ale zaciekawił mnie przypadek kolegi neo_s a konkretnie ciekawość jak sobie poradził z problemem dwumasu w aucie ze skrzynią DSG. Ja auto mam od 3 m-cy i cięzko jest mi się wypowiedzieć jeszcze konkretnie na jego temat. W ogóle z tego co tu zauważyłem to ta skrzynia jest mało popularna wsród użytkowników. Moje póki co śmiga bezproblemowo, może jakbym chciał szukać czegoś na siłę, to ten krótki metaliczny (ale i to nie zawsze ) dźwięk przy gaszeniu, i delikatne szarpnięcie przy zmianie z 3 na 4 przełożenie podczas jazdy na półautomacie. Nie mam możliwości porównania z zadnym podobnym autem, więc nie wiem czy to TTTM :D. Może ma ktoś jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Pozdrowienia
Ciekawa opowieść ;) http://vwszrot.pl/
Kurcze mam 8l z silnikiem ATD, wszystko super sprawne, powymienialem co trzeba (rozrzad, filtry) i od 20 tys ciesze sie autem (przebieg w tej chwili 202 tys) Pod koniec zeszlego roku naszla mnie ochota wymienic na 8P 2.0 140 km, nawet znalazlem fajne auto w dobrej cenie w mojej okolicy, ale jak poczytalem opinie o tych motorach odpuscilem, po prostu sie wystraszylem. Bilem sie z myslami przez kilka dni, moze jednak moze bedzie ok, ostaecznie rozsadek zwyciezyl (eh a tak chcialem miec 8P i 140 konikow) i teraz czytajac takie opisy tylko utwierdzam sie w przeswiadczeniu, ze dobrze zrobilem. Tylko co bedzie za 2-3 lata jak juz bede zmuszony zmienic, moze tfsi? ale lubie klekoty
A teraz może ktoś mi powie coś na temat silnika BMN - jakieś wady (na co zwracać uwagę przy zakupie):rolleyes:.
Lekko rozglądam się za A3 S-line lub LEON FR po 2006r z takim właśnie silnikiem.
Czy warto?? Czy lepiej wybrać BKD lub BMM i zawirusować.
A jaka jest różnica pomiędzy silnikiem BKD a silnikiem BMM ?
A taka ...
http://forum.a3-club.net/showthread....bmm#post271359
Ja mam a3 BKD ze 180tys km nalatane. Juz troche pojezdzilem ok15 tys. Wymienilem dwumas na co mialem wytargowana ekstra kase juz przy zakupie, poza tym padla mi skrzynia- lozysko glowne, no i turbo nieco gwizda. Jednak mimo wszystko polecam ten silnik i to auto. Radosc z jazdy nieprzecietna, 6 biegow w trasie i 140km to juz sporo zeby sie pobawic. Mysle ze jesli kupilbym 1,9 to bylby niedosyt.
Witam, drodzy koledzy chciałbym was prosić o wyszczególnienie na co zwracać uwagę przy zakupie audi a3 2.0 tdi (140KM) i jakie są najczęstsze problemy z tym silnikiem ponieważ nic o tych silnikach nie wiem a spotykałem się z różnymi opiniami. Z góry dziękuję. :)
raczyłbyś łaskawie nie lenić a przeczytać chociażby ten wątek? o 2.0TDI jest już na forum wszystko. Odsyłam również do lektury podpiętych tematów w dziale "Kupujemy". Są uniwersalne.
kolego forumowiczu, ja się nie lenię przeczytałem tu każdy post jest tu mowa o kołach dwumasowych i głowicach ale być może jest coś jeszcze o czym nie zostalo powiedziane na forum. Silnik 2.0 TDI jest mi obcy szykuję się do kupna A3 i pytam aby wiedzieć na co zwracać uwagę. Pozdrawiam
więc odpowiedź już znalazłeś (głowica); reszta jak dwumas, sprzęgło, wtryski, turbo to taka sama eksploatacyjna kwestia jak w każdym innym standardowym turbodoładowanym VAGowym dieselu;
dlatego Cię odesłałem do tematów uniwesalnych
Dodam swoje trzy słowa odnośnie BKD:
auto przejechało 195 tys. km (w tym ja 20k)
było regularnie serwisowane, nie katowane i użytkowane zgodnie z zasadami diesla i turbo. Przy 170k. został wymieniony dwumas.
poza tym bez jakichkolwiek przykrych niespodzianek a'la turbo, głowica itd, a hamownia kilka dni temu pokazała zdrowy silniczek i 156 KM i 350 Nm, po chipie 170/394 - przy DSG prawdziwa przyjemność wyprzedzania w trasie.
Witam
Wtrace swoje trzy grosze.
Osobiscie robie w mitsubishi i w outlanderach jest monyowany silnik vw o oznaczeniu BSY ( jest to jednostka bardzo zblizona do BKD). Samochody maja juz przebiegi ok 120 do 210 tys km i takie rzeczy jak wymienili koledzy ponizej czyli dwumas , turbo i pompki czy chodzby pekajace glowice to normalne :) zjawisko. Jednak pomimo tych wszystkich wad silnik ten moze osiagnac wraz z podzespolami duze przebiegi bez awarii. Na kilku outlanderach zasugerowlwm aby wlasciciel wymienial olej co 10tys km. Jeden z nich mial wymieniony dwumas, ale pozostale bezawaryjnie.
Jezeli szukasz autka 2.0 tdi obojetnie czy 140 czy 170 to zapewnij mu dobre smarowanie i wymieniaj olej co 10tys km a bedziesz zadowolony. Nie musisz kupowac Castrola poniewaz sa oleje do silnikow z pompkami o wiele tansze i wymiana bedzie kosztowac cie 180 z filtrem zl co 10 tys km. Sprwnosc oleju jest na poziomie 8 - 9 tys km powyzej spada. Kazdy silnik jest dobry o ile wlasciciel sie z nim dobrze zajmuje.
Przed zakupem danego modelu zrob diagnoze pompek za pomoca np testera vag ktory pokaze tzw Pip czyli parametr sprawnosci pompki, pojedz do mech niech ostuka i przeslucha autko.
Zycze udanych zakupow
tokyo, całkiem rzeczowe spojrzenie i raczej coś w tym jest
ja swoim BKD przejechałem 93 tyś, po zakupie auto miało 117 przy sprzedaży blisko 210tyś. olej wymieniałem max co 12tyś a moja praca przy nim to pojedyncza wymiana turbo na używkę ( jeszcze raz dziękuje malik :thumbright: ) i koła dwumasowego
Wiecie co, to chyba jednak nie jest regula. Ja zmienialem olej rowniez co 10-12tys km'ow i qpa :/ Glowice szlak trafil. A nie katowalem samochodu. Aczkolwiek u mnie mogly byc dojsc inne czynniki (np. problem z wentylatorami).
Yel0n, nie ma sprawy :)
ale nie mozna uznawac wymiany kola dwumasowego czy turbiny jako wade silnika
trudno zeby elementy eksploatacyjne byly wieczne, wiem ze niektorzy tak zakladaja, ale tak nie jest i nigdy nie bedzie. czy wlasciciele 1.9 nie wymieniaja dwumasow ?
poczytajcie forum bmw, jak w silnikach 2.0D 163 padaja turbiny, dwumasy, kola pasowe, w silnikach polifotwych 177PS jest wielki problem z lancuszkiem rozrzadu..
w 3.0d urywaja sie klapki kolektora itd itp
tak znany problem w 2.0, przepustnica i jej plastikowe rolki, takie samo i tak samo jest w 2.0FSI benzynie, tylko malo kto o tym pisze, bo i silnikow malo
kupi jeden z drugim auto z 200tys > przebiegu, skrecone na 120, a potem wielkie halo mu dwumas siadl przy 130tys, albo turbina sie konczy, ale nie wiesz jak ja ktos traktowal wczesniej, sadzisz ze akwizytor w niemczech czekal na osiagniecie temperatury oleju, nie gasil auta po palowaniu itd ? hmm
nie ma i juz nie bedzie silnikow bezawaryjnych, bedzie tylko coraz gorzej, ciecie kosztow produkcji, szybki proces wdrazania do produkcji, wysilone jednostki itd itp
czy nasze nowe CR beda lepsze ? na razie ludzie nie narzekaja, bo ich po prostu jest malo, niedlugo zapewne wiele rzeczy zacznie wychodzic, raz z wieku produkcji i ilosci aut, dwa ze beda i one miec znaczne przebiegi.
oczywiscie ze 2.0tdi jest silnikiem problematycznym, jak ktos nie bedzie przygotowany na jego kaprysy....
na forum a4, a6 gdzie silniki 2.0 maja jeszcze nieszczesne napedy pompy oleju uzytkownicy tez sa zadowoleni, jesli ktos wczesniej o to zadba i naped albo wywali, albo po prostu wie ze jest to element eksploatacyjny i go wczesniej wymienia to mu sie nic nie dzieje.
wracajac do dwumasa, wiele osob kupuje i wymienia samo kolo, a nie kompet ze sprzeglem i reszta gratow, potem jest zdziwiona ze ze po malym przebiegu znowu dwumas do wymiany i psioczenie jaki to on kupil ch...y samochod
wsiadzie do auta i pedal w podloge, a potem wielkie halo bo mu turbo gwizdze i trzeba wymieniac, ale oprocz palowania na zimnym nigdy tez nie sprawdzi czy weze podisnienia sa idealne szczelne (a we wszystkich nowszych nietrudno zeby nie byly, odkad juz w ASZ wprowadzili szybkozlaczki) nie wie, bo skad czy turbina nie przeladowywuje itd itp
oczywiscie pozostaje nieszczesna glowica, tej sie ustrzec w zaden sposob nie mozemy, jest wada konstrukcyjna + material i albo peknie albo nie, wlasciwie uzytkownicy 2.0tdi dziela sie na takich ktorym pekla, oraz na takich ktorym dopiero peknie.
gro osob nawet nie wie ze ma peknieta, bo ubytki wody sa minimalne, a objawiaja sie praktycznie tylko np przy przelotach autostradowych.
jak kogos ma bolec glowa i myslec co bedzie, to niech lepiej sobie kupi 1.9 , tam odejdzie mu glowica na 99,9% , jak wydmucha to uszczelke, reszta pada tak samo, wystarczy poczytac na ten to forum, widac przebiegi.
absolutnie nie bronie silnika 2.0, jest nieudany i nic tego nie zmieni. ale bezawaryjnych aut juz nie ma i nie bedzie. poczytajcie soebie naprawde opinie i fora innych marek nie z grupy VAG, zobaczycie jakie sie cuda dzieja ze wszelkimi mozliwymi silnikami, jakie drogie auta ( silniki) maja akcje serwisowe, nawet "kultowe" 3.0D czy 335D , nasze 3.0tdi tez nie sa bez skazy.
a wymiana oleju nie ma nic do glowicy
malik, nawet nie wiesz czy jak kupiles auto to juz nie byla peknieta, tak jak napisalem i majac 5letnie doswiadczenie z tymi silnikami juz, czytajac i zbierajac mnostwo materialu na ich temat, reguly nie ma, niektorzy wrecz latami jezdza, peknie minimalnie, nie ma utrat mocy, ubytki plynu minimalne, spalane przez auto, nawet nie bedzie kopcic, bo nie ma czym itd itp
ale o tym pisalismy juz kilka razy, tyle ze mozna pisac i pisac i tak nic to nie daje
Miro true... Tak naprawde zaraz po zakupie troche posmigalem i delikatnie mi plynu juz wtedy bralo. W ilosciach sladowych, ale bralo. U mnie z czasem poszlo to dalej. Mysle ze jest wiele ludzi u ktorych plyn wciaga delikatnie, ale nic wiecej sie nie dzieje i tak jezdza.
Dzięki koledzy, wiadomo wiecznie nic nie trwa, serwisy muszą na czymś zarabiać no i cięte są koszty produkcji liczy się ilość a nie jakość. W zapytaniu poniżej chodziło mi o wady konstrukcyjne a nie wyszczególnienie które się zużywają. Ale swoją droga im więcej zdań i informacji tym lepiej:)
Polecam artykuł:
Wszystko o silniku 2.0 TDI
http://moto.wp.pl/kat,23681,title,Ws...l?ticaid=1c9c0
ja mam bkc ale narazie po miejscu wystarcza, fakt ze na trasie brakuje troche vmax, jesli chodzi o bkd to moge tylko powiedziec ze kolega ma passata 4motio z bkd kupil to auto nowe w salonie w 2006 roku, obecnie ma przebiek 72 tys km i juz druba pompe paliwa , nowy dwumas i w ubieglym miesuiacu padl 2 poprowtrysk, w zeszlym roku wymienil tez jeden,
najciekawsze jest top ze serwis VW w modlniczce pod krakowem WYMINIŁ POPMOWTRYSK ZA DARMO !!!!!,trzeba bylo tylko poprosic zeby zapytali w niemczech czy sfinansuja naprawe, podobno maja taka akcje dla aut nie starszych niz 7 letnie, dotyczy to takze aut nie serwisowanych u nich, generalnie PD boscha sa malo awaryjne, tylko te Siemensa sie sypia
jasna, jasne
tyle ze w passacie nie ma BKD, moze byc co najwzyej BKP , a to inna konstrukcja i wlasnie nieszczesny naped pompy oleju
po raz milionowy, nasze silniki (a3 8p) wkladane poprzecznie nie maja felernego napedu pompy oleju.
poza tym BKP uznawany jest za najbardziej obok BLB (obydwa nie wystepuja w a3/golf/octavia) awaryjny silnik 2.0TDI
jeszcze raz, bardzo trafny podzial z audi klub polska :
podział silników 2.0TDI:
- 2.0 TDI 8V bez wałków wyrównoważających (np. BMM, BGW) -
zero problemów mechanicznych w układzie korobowo - tłokowym,
czasem (bardzo sporadycznie) pękające głowice na mostku pomiędzy zaworami
a końcówką pompowtrysku, wyrabiające się gniazda pompowtrysków,
awaryjne turbiny i problemy wynikające z DPF,
- 2.0 TDI 16V bez wałków wyrównoważajkących z popmpkami Bosch
(np. BSY, BKD, AZV) - pękają głowice do 2007 r,
siadają pompki z końcówką "B", awaryjne rumuńskie turbiny,
kiwające się na boki pompowtryski, drgania na obrotach jałowych,
- 2.0 TDI 8V z wałkami wyrównoważającymi
(np. BKP) - problemy te same co z BMM + awarie napędu pompy oleju,
- 2.0 TDI 16 V z wałkami wyrównoważającymi i pompkami Bosch
(np. BLB, BRE) - problemy te same co z BKD + awarie napędu
pompy oleju i wałków wyrównoważających,
- 2.0 TDI 16 V z wałkami (BKP, BMR, BRD)
lub bez wałków wyrównoważających (BMN) ale z pompkami piezo od Siemensa -
analogiczne problemy jak dla tych z Boschem + problemy z pompkami
(utrata mocy, zapychanie się dysz).
Generalnie najmniej awaryjny jest BMM,
najbardziej BKP i BMR. Bardzo przyzwoity jest BKD roczniki od 2007.
wracajac do wtryskiwaczy, sypia sie wszystkie PD, niewazne czy w silnikach 2.0 czy w 1.9, sypaly sie juz w ASZ i ATD, tyle ze po raz kolejny to eksploatacja.
wymiana pompowtrysku nieodpaltnie, jesli silnik podlegal akcji serwisowej to jak najbardziej sie nalezy i nie ma w tym nic dziwnego. dlatego warto czasem sprawdzic w ASO auto po VIN czy czemus podlega
po raz nty tez, wadliwe kola dwumasowe w silnikach 2.0tdi z poczatkow produkcji firmy LUK wymianiane byly i wymieniane dalej sa wlasnie w ASO nieodplatnie !!
trzeba tylko sprawdzic czy nasz woz podlega akcji serwisowej takiej wlasnie wymiany !!
Ja też śmigam na 2,0TDI i ogólnie jestem zadowolony oczywiście wiem że jest to silnik bardziej wadliwy niż 1,9 ale jak już we wcześniejszych postach napisane nic nie jest wieczne i nie ma silników bezawaryjnych a jeśli dbamy o niego to napewno długo nam posłuży,dzisiaj dzwoniłem do ASO i nie mają żadnych akcji serwisowych dla mojego modelu lub zostały wcześniej wykonane ale nie pytałem.
Ja posiadam silniczek BMN 2007r. Autko zakupilem z przebiegiem 58tys dzis mam cos okolo 92tys. Naprawde nie moge powiedziec zlego slowa na ten silnik, spalanie zadawalajace, osiagi naprawde bardzo przyzwoite ( nie jeden sie zdziwil co potrafi 170 koni hehe). Jedyne co robilem to okresowa wymiana oleju filtrow i to wszystko. Wczesniej jezdzilem starym podciwym ahf-em i to naprawde byl udany silniczek , zadnych problemow z nim nie bylo, mialem te autko 3 latka wiec cos tam moge powiedziec, ale niestety lata leca i trzeba szukac cos nowszego...Poczatkowo myslalem nad 8P 1.9 ale poprostu jak na tak nowe autko brakowalo mi tej mocy i koniecznie chcialem juz auto ze skrzynia "6" bo gdy sie jezdzi dluzsze trasy po autostradach niestety ale niech mi nikt nie mowi brakuje tej "6" Powiem tak 2.0 to jest juz inna bajka, ja bylem w szoku jak sie przesiadlem:)) polecam auto z tym silnikiem, ale jedna uwaga ja smigam co jakis czas dluzsze trasy po 1000 kilometrow, niemcy, holandia i problemow zadnych nie mam , ale mam kumpla ktory uzywa auto z tym silnikiem prawie tylko i wylacznie na odcinkach max 20 kilometrow i to prawie samo miasto i wystapil u niego juz 2 razy problem z filtrem czastek stalych i na to warto zwrucic uwage, jezeli ktos smiga tylko w miascie i na krutkich odcinkach to bym sie zastanawial nad autem z filtrem... Wiec jezeli ktos szuka fajnego, mocnego seryjnie silnika to goraco polecam:))
witam
ja kupiłem BKD z przebiegiem 90 tys, którym wcześniej jeździłem jako służbowym.
I powiem Wam że przy przebiegu 95 tys zaczął gubić płyn chłodzący...diagnoza krótka i szybka - głowica. No i nie miałem wyboru ...mówi się trudno.
Także jednym się uda innym nie :)
Ja kupiłem roczne BMM z przebiegiem 37 000 teraz ma 80 000, do tej pory bezawaryjne (odpukać), mój mechanik straszy mnie natomiast że w takich modelach wymienia non stop turbo i że czujnik oleju jest położony beznadziejnie bo kontrolka zaświeci się dopiero jak już oleju w silniku nie będzie -> silnik zatarty, narzekał przy tym że miska olejowa ze słabego materiały i łatwo oberwać
osobiście odnoszę wrażenie że problemy i ogólnie słaba opinia o tych silnikach wynika z tego że auta z nimi robią naprawdę duże przebiegi, popularne są dlatego i wtopy często się zdarzają, a tak na marginesie jaki jest tu wybór przecież 1,9 (105 KM) do A3 jest jednak trochę za słaby