podepnij vag bo to inaczej wróżenie z fusów
Printable View
tylko jest problem bo nie mam vaga a kumpel ma i życzy sobie 50 zl za podpiecie pod kompa to troche dużo za podpiecie
a czy taki vag wystaczy żeby sprawdzić klime i do kasowania błędow
http://allegro.pl/interfejs-vag-usb-...949348879.html
napisz z prośbą w temacie o spotach w Twojej okolicy
http://www.a3-club.net/forum/forumdi...-Ma%B3opolskie
i zmień kolegę!
temat o kablach masz tu i tam kontynuuj
http://www.a3-club.net/forum/showthr...97#post1378797
a mam takie pytanie jakie srodki do czyszczenia klimatyzacji a dokladniej do odgrzybiania bo zlece mechanikom to podejzewam ze zaplace 50 zl za odgrzybianie a zastosuja srodek ktory bd kosztowal za 30 zl w sklepie i 20 zl za robocizne a mozna to samemu zrobic i czy wgl pomaga to przy czyszczeniu tak jak to jjest na tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=WCaIwWXzeq0
Witam!
Przy moje A3 1.6 AVU nie działaja wentylatory chłodnicy i klimatyzacja. Mechanik stwierdził ze to wina sterownika wentylatorów. Koszt takiego ustrojstwa w serwisie 750zł. Mam u siebie sterownik o numerze 1J0 919 506 L i pytanie czy sterownik o numerze 1J0 919 506 K tez by działał. Mogę nabyc taki za okolo 150 zł. Ten z koncówka L jest do benzyniaków niby a ten z K do diesli z tego co mi powiedziano w serwisie. Czym się bedzie różniła praca tych sterowników? Załączam zdjęcia obydwu i poroszę o pomoc.
http://www.aukcjoner.pl/gallery/020342164-.html#I1
ten co masz musi byc niestety nie bylo zamiennika ani nastepcy
http://www.kolmot.com.pl/pl/p/STEROW...1J0919506L/231
ale czy na pewno sterownik podmien go na spocie z innym 1.6
a najlepiej rozkoduj vin by sprawdzic jaki byl w ori
Poszukam później czy nie mam takiego sterownika. Jednak myślę, że to nie jego wina :). Podpinales kompa? Łączy z klima? 8 kanał z tego co pamiętam.
Wysłano z Samsunga Grand Prime przy użyciu Tapatalka :)
http://archiwum.allegro.pl/oferta/st...174210038.html
zadzwon zapytaj czy jeszcze maja
Czy podczas pracy sprężarki odczuwacie drgania w samochodzie? Obroty nie falują a jedynie czuć co jakiś czas wibracje na kierownicy i na tyłku - włączenie ECON pomaga i wibracje ustają. Nie występuje to ciągle tylko co jakiś czas - na VAGu cisza.
Ogólnie chłodzi bdb, amortyzator z napinaczem zmieniony na INA niedawno bo rzęziło bardzo. Poduchy w takim razie poleca do sprawdzenia bo w tym aucie praktycznie wszystko jest jeszcze oryginalne.
Witam, mam problem z klimatyzacją, początkowo sprężarka hałasowała, ale chłodziła. W tej chwili chłodzi tylko przy szybkiej jeździe. Szukać nowej? czy warto regenerować? A może to inna usterka? Serwis/napełnianie/ozonowanie robiłem jakiś miesiąc temu, układ szczelny.
sprzęgło pada sprężarki
niestety gaz trzeba odessac z ukladu by mniej placic za nabicie
jak sprezarka chlodzi to lepiej regenerowac tzn zalozyc nowe sprzeglo elektromagnetyczne
Dziękuję za odpowiedź, szczerze to myślałem że coś gorszego się stało, ale "brzmisz" zdecydowanie:)
Siemka
A3 8l 97r 1,6 AKL, gdy kupiłem nie działała klima, kompresor się nie włączał. Napełniłem czynnikiem, kompresor się załącza lecz nie chłodzi tak jak ma chłodzić ( czytaj dmucha ciepłem;p). Wszystkie rurki od klimatyzacji po załączeniu kompresora nie zmieniają temperatury.Rozmawiałem ze znajomym mechanikiem i on twierdzi że według niego na 100% jest winny kompresor bo nie tłoczy prawidłowo. Natomiast czytałem trochę na tym jak i na innych forach i dużo ludzi wspomina zaworze rozprężnym. Jak to w końcu jest ?
kabelek i kompa posiadasz?
y, nie :D
Wiesz jakie ciśnienia są? Po napełnieniu powinni sprawdzić
Cześć,
zauważyłem u siebie problem chyba z kompresorem. A3 1.8 AGN. Klimatyzacja ogólnie działa bardzo dobrze, chłodzi też super, błędów pod vagiem nie ma żadnych jednak niepokoi mnie stukot, który dochodzi gdzieś z okolic kompresora po włączeniu klimy. Słychać go w sumie tylko na wolnych obrotach, potem pewnie silnik zagłusza(albo stukot zanika, ciężko dociec). Dodam, że w samochodzie tego nie słychać, w sumie nie odczuwam różnicy przed i po włączeniu. Jednak jak wysiądę z samochodu ewidentnie słychać stukanie, tylko raz jest bardzo ciche, innym razem dosyć mocno słyszalne. Mogę ew. nagrać filmik i podrzucić. Zastanawiam się czy to kompresor pada, czy może sprzęgiełko albo napinacz. Póki co przestałem używać klimy dopóki tego stukania nie wyeliminuje, chociaż w takie upały to masakra. Przypominam, że sama klimatyzacja chłodzi bardzo dobrze.
https://youtu.be/ZFbxUT1oyMM
tak to mniej wiecej wyglada
mi w serwisie odsycili gaz, wyjeli sprężarkę, założyli nowe sprzęgło, gaz na nowo napełniony dopłaciłem tylko za kilka gram co uszlo w powietrze
Cześć, mam problem gdyż nie działa mi klima, byłem nabić- gosciu powiedział mi ze nie ma ciśnienia z kompresora po włączeniu na chwile podskakuje i odrazu spada. Na vagu nie ma żadnych błędów, obroty lekko przysiadają po włączeniu, wiatraki startują, mechanik powiedział ze do regeneracji jest kompresor 800zł-1000zł. Nie do konca ufam tej diagnozie, czy mozecie poradzić co samodzielnie mogę sprawdzic?
a używana sprężarka 200-300 zł
vagiem mozesz sprawdzic czy rosnie cisnienie
zgadza sie najlepiej na dworze bo gaz cięższy od powietrza
jesli normalny i uczciwy nie powinien zrobic problemu, fakt wszystkich gram czynnika sie nie odzyska
jak juz tu siedzę na forum 6 lat nie spotkałem sie z nieszczelnością kompresora
a nie rosnące ciśnienie świadczy o uszkodzonym kompresorze czy może byc coś innego?
Witam. Nie działała mi klima odkąd kupiłem a3, dzisiaj nabiłem czynnik. Z panelu klima odpala się bez problemu, obroty podskakują, czuć obciążenie w czasie jazdy itd. Oba wentylatory uruchamiają się bez problemu jednak nawet po 10 min z nawiewu leci takie powietrze jak na zewnątrz. Bezpieczniki sprawdziłem, na climatronicu odczytałem błędy na kanale 1 i tak :
03.1 (G56) Czujnik temperatury wewnętrznej, w desce rozdzielczej, ciągła przerwa, zobacz 02.1
05.3 Czujnik temperatury zewnętrznej (otoczenia), przód, czasem przerwa
11.7 Klapa centralna, czasem blokowana
15.4 Potencjometr silnika klapy powietrza, czasem zwarcie
oraz 50.3 który nie wiem co oznacza.
Od czego zacząć dłubanie i czy przez któryś z tych błędów może nie działać klima?
To są blłędy klimatronika.
Klima mimo tego powinna działać.
Sprawdź czy masz jedną rurkę zimną, pod maską.
Może być winny zawór rozprężny
cześć
moja przypadłość z klimą jest taka:
po zakupie A3 (97r 1.6 AEH) w zeszłym roku klima działała normalnie, nie wiedziałem kiedy była napełniana więc przy okazji przeglądu poprosiłem o nabicie+odgrzybianie (śmierdziało potem przez chwilę apteką). Po nabiciu klima po około 2tyg przestała chłodzić. Przyszła jesień więc temat odpuściłem bo byłem przekonany że coś się rozszczelniło i wyleciał czynnik, temat zostawiłem na lato.
Teraz nabiłem klimę i dziwne bo czynnika było 590 na 750 czyli powinno chłodzić. Niestety człowiek ktory napełniał nie wie co i jak bo tylko napełnia (tak to jest jak się jeździ gdzie najtaniej). Napełniał przez jeden zawór, nawet nie wiedział jak ma sprawdzić na działającej klimie jakie są ciśnienia. Niestety ja się "jeszcze" w tym nie orientuję.
Regulacja ciepłe zimne powietrze działa prawidłowo (oczywiście zimne leci tylko to co na dworze). Wiatrak klimy załącza się, załącza się sprężarka klimy (widać obracający się element) +obroty wzrastają.
Bezpieczniki sprawdzone. Mam VCDS i VAG sprawdziłem błędy klimy i silnika = brak błędów.
Kolega domel79 pisał dla kogoś że można jeszcze sprawdzić w kanałach vcds/vag jakie ciśnienie daje sprężarka , ktory to będzie kanał a może w klimatroniku też można to podejrzeć?
Niestety warsztaty od razu walą 700-1000 sprężarka, wiadomo trzeba leszcza kroić, nawet nie proponują aby odessać czynnik i sprawdzić może skraplacz czy zawór rozprężny.
proszę koledzy o pomoc, ewentualnie może ktoś kumaty jest blisko mnie (Olsztyn, warm-maz) to chętnie podjadę, dzięki.
http://www.touranklub.pl/forum/downl...7560&mode=view
na touran club tam czytalem ze mozna sprawdzic cisnienie w ukladzie
Dzieki za linka, sprawdzę jutro ale chyba nowe auta mają tylko taką diagnozę ciśnienia. Chociaż coś w A3 sprawdza ilość czynnika bo jeśli jest go za mało to wyłącza sprężarkę.
A wracając do objawów jak u mnie to co jeszcze sugerujesz sprawdzić?
demontaż/montaż sprężarki + sprzegiełko z wymianą + napełnienie czynnika jak dobrze pamiętam 280 zł
jak padła to przy włączeniu klimy nie bylo obciążenia - spadku obrotów
tym samym sprężarka sie nie załączała
sprawdzałem rurki i wygląda na to że zimna jest ta gruba od sprężarki, do zaworu jak i za nim również zimno, widać jak skrapla się woda nawet. Ale po jakichś 5 min zauważyłem że robią się coraz bardziej ciepłe, tak jakby sprężarka przestała pracować. Jutro sprawdzę może jeszcze coś Vagiem bo ręce opadają już.
edit: sprawa rozwiązana wiec napisze dla innych, może ktoś skorzysta ;) Climatronic dobrze podpowiadał winny był czujnik temp. w desce. Czujnik zawalony kurzem tak że ciężko było go znaleźć a poza miał całkiem odpiętą kostkę. Błędy skasowane, klima chodzi aż miło ;d
Koledzy musze wymienić przewody od klimy w wersji 1.6 BFQ i mam pytanie czy z innego modelu silnika ale od 1.6 będą pasowały?
O to dobrze bo jak patrzyłem według Etki to niby numery te same a różniły się tylko literą na końcu i nie wiedziałem a więc to pewnie nie ma znaczenia skoro mówisz ze będą pasowały
cześć,
problem z klimą popularny, sprężarka SD7V16, obstawiam kończące się sprzęgiełko (co już sugerowali niektórzy przedmówcy).
znalazłem bardzo podobne stukanie, ba wydaje mi się, że to prawie to samo.
https://www.youtube.com/watch?v=aSkAcMrV5gM
z własnej głupoty zrobiłem test i.... psikłem CX80 (czyli prawie WD 40) do środka i... stukanie bardzo się zmniejszyło. Czy to mówi, że to rzeczywiście może być sprzęgiełko ? dopytałem w warsztacie do którego wożę auto ile za wymontowanie sprężarki i sprawdzenie... cytuje:
"Koszt czesci podamy na miejscu po sprawdzeniu.
Montaz demontaż kompresora 150 zł
Nabicie klimatyzacji 100 zl
Koszt naprawy kompresora bedzie znany po jego demontazu i sprawdzeniu co bedzie do wymiany ."
co sądzicie o cenie ?
U mnie to wygląda w ten sposób : https://www.youtube.com/watch?v=eoa7YBclJNY
Też 1.8 AGN, też chyba na sprzęgiełko wygląda, tylko nie wiem czy to ta sama sprężarka co kolega wyżej. Jeszcze pytanie, bo klima działa ok - mogę z tym jeździć jeszcze koło 2-3 tygodni, czy lepiej kompletnie nie używać klimy? Nie mam kompletnie czasu teraz nawet do serwisu oddać, a gorąc daje o sobie znać.
Witam ,Panowie wczoraj podczas odgrzybiania klimatyzacji u mojego kumpla ,wyciągając filtr pyłkowy zauważyłem ,że nie ma on klapy obiegu otwarty/zamknięty -tak jakby ktoś ją usunął -zapewne temu że silniczek zblokował ją na zamknięty i tak zostało -przez co pewnie parowały szyby ,więc się ktoś jej pozbył...Pytanie do was czy poprzez brak klapy są jeszcze jakieś inne konsekwencje poza brakiem obiegu otwarty/zamknięty ?
nic sie nie stanie
Dzięki domel79 za info .Pozdrawiam
Wracając do tematu:
"Witam, mam problem z klimatyzacją, początkowo sprężarka hałasowała, ale chłodziła. W tej chwili chłodzi tylko przy szybkiej jeździe. Szukać nowej? czy warto regenerować? A może to inna usterka? Serwis/napełnianie/ozonowanie robiłem jakiś miesiąc temu, układ szczelny."
"sprzęgło pada sprężarki
niestety gaz trzeba odessac z ukladu by mniej placic za nabicie
jak sprezarka chlodzi to lepiej regenerowac tzn zalozyc nowe sprzeglo elektromagnetyczne"
Podjechałem dzisiaj do mechanika, wpiął się w układ i problem tkwi w kompresji. Przy dodawaniu gazu ciśnienie rośnie i klima chłodzi. Obsłuchał i postawił diagnozę że padła sprężarka - obudowa się rozszczelniła...
Pytanie czy na pewno trzeba wymieniać całą sprężarkę? jak sprawdzić czy to np. nie samo sprzęgiełko?
wymien na uzywana sprawna wydasz niewiele wiecej co za nowe sprzegielko
Ok, a ma jakiekolwiek znaczenie litera na końcu nr części? Wg etki sprężarka do TDI winna mieć oznaczenie 1j0 820 803 K lub L, natomiast do benzyniaka G lub J.
Dziwna sprawa bo u siebie mam końcówkę J....
nic dziwnego patrz
Dziękuję za pomoc.
orientuje się ktoś ile mogą kosztować oryginalne o ringi pod końcówki węży klimatyzacji w serwisie, czy może jednak nie opłaca się i dobrać coś?
EDIT:
Węże w serwisie kosztują 1400pln
Druga sprawa to czy ktoś płukał układ klimatyzacji w domowych warunkach? Okazało się że mam walnieta sprężarkę i trochę syfu poszło w układ, krzykneli mi za samo płukanie 300 złotych a za tyle to kupię kompresor