Mój Jenox umarł po 3 latach...
Rozładował się do 10V i ładowanie nic nie daje.
Trzeba szukać czegoś innego
Printable View
Mój Jenox umarł po 3 latach...
Rozładował się do 10V i ładowanie nic nie daje.
Trzeba szukać czegoś innego
Mam benzyniaka 8L 1,6 2000r. i planuję wymianę akumulatora. Czy 60Ah jest odpowiednie dla tego modelu, bo taki miałem stary. Lepsza Varta czy Bosch? I pytanie czy to normalne, że przy napięciu 12,02V już ani drgnie?
Tak, jak najbardziej, przyznam, że do innych jeszcze nie nabrałem dostatecznego zaufania, ale pewnie i praktyki brakuje. Na stronie Varty podają polecane aku do tego modelu auta 52 i 54 Ah. Pytanie ile Ah aku macie w tym modelu, czy 60 Ah nie będzie troszkę za dużo? Ładowanie mam raczej wporzo, ale jazdy trochę mało będzie.
A powiedzcie mi jak to właściwie jest z tym układem biegunów, bo zawsze polecane są do tego modelu aku P+ czyli 0 a przecież pod maską dodatnia klema jest z lewej strony.
Chyba nie zrozumiałeś, ja potrafię odróżnić plus od minusa (masy).
Mówię o tym: "Akumulator oznaczony jako "P+" to taki, w którym stojąc od strony biegunów dodatni znajduje się po prawej stronie. Czasami ten typ oznaczany jest jako "położenie biegunów 0". Gdy bieguny są zamienione miejscami, to układ oznaczany jest jako "L+" lub "1".
Witajcie
Obecnie mam varte 12v 44ah 220a, która nadaję się do wyrzucenia. Myślę, żeby kupić troszkę "mocniejszy" niż obecnie jest, co pleciecie?
Cześć, ponad pół roku temu zakupiłem samochód i przychodzi czas na wymiane akumulatora w moim 2.0 tdi bkd, dotychczas siedzi tam Varta Blue E11 12V 74Ah 680A która według numerów jest 5letnia, powiedzcie mi co warto teraz wsadzić w takiej rozsądnej cenie do 350/400zł? pakować się ponownie w varte/boscha czy jednak nie ma sensu i są lepsze?
VARTA SILVER 74 Ah 750A E38 - sensowny wybór?
Witam,
Mam problem z doborem prawidłowego akumulatora do swojego samochodu , nie posiadam systemu start/stop,jednak w mojej wersji wyposażenia jest 7L7 Regenerative braking with 12.5 V (hamowanie rekuperacyjne) . Czy w tym przypadku powinienem posiadać aku AGM ? Mój nr vin : WAUZZZ8P9AA147039
może być agm ale nie musi.
Z twojego vin wynika, że fabryczny akumulator to 000915105dg 72AH 380A
Trzymaj się tutaj parametrów czyli pojemności i prądu rozruchowego. A jakiej marki kupić to już poczytaj opinie bo buble trafiają się wszędzie.
dzięki, aktualnie mam wsadzony Boscha 60AH 380A przez poprzedniego właściciela i od zakupu cały czas mi "wisi" błąd i zastanawiałem się czy to nie winna ,że nie posiadam aku AGM może spróbuje zakodować ten.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/74db0325d248.jpg
najpierw wsadziłbym dedykowaną baterię tą co masz ma pojemność tylko 60AH.
Druga sprawa błąd mówi o braku komunikacji - prześwietl "battery monitor" masz go założonego przy klemie akumulatora. Can gateway ci zgłasza brak komunikacji więc warto sprawdzić wiązkę.
https://i.ibb.co/s6nzQYL/a3-battery-monitor.jpg
Będę próbował, mam nadzieję, że nic z wiązką się nie dzieje tylko wsadzę ten dedykowany akumulator i zakoduję. Bo w can gatway widzę że jest zaznaczone tak jak powinno być
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7f1b14327470.jpg
a spróbuj odhaczyć bajt 7 bit 2 i wejdź w błędy wykasuj i zobacz czy błąd wróci być może can gateway zakodowany do opcji, której w ogóle nie masz.
Druga sprawa to w autach wyposażonych w jakikolwiek system odzyskiwania energii stosuje się akumulatory właśnie agm, które są wyspoażone w kod BEM (battery energy management) który służy do zakodowania nowej baterii w aucie.
Jestem 3 właścicielem auta i nie wiem czy z racji oszczędności poprzedni użytkownik auta nie wsadził zwykłego aku...Generalnie po rozkodowaniu mojego vin wychodzi że posiadam to odzyskiwanie energii . Ale jeszcze odhaczę ten bit i zobaczę co będzie.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/67fe2d899c61.jpg
Udało mi się dojść do przyczyny tych generowanych błędów. Jeden z przewodów przy wtyczce nr 1 ze zdjęcia był pęknięty, stąd błąd z komunikacją. Niestety, jest urywany praktycznie przy samym wejściu wtyczki czy orientujesz się jaki nr jest tego elementu ?
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b623f540d769.jpg
Czy mogę prosić o pomoc w rozkodowaniu informacji o jakich numerach posiadam alternator ? vin WAUZZZ8P9AA147039
blue007
8GU -140A
Nie ma jednoznacznego nr bo jednocześnie w tym modelu z takim samym silnikiem stosowali kilka alternatorów bosch lub valeo, możesz zastosować jeden z tych:
https://i.ibb.co/R6f5vdb/alternator.jpg
Dokładnie to czego musisz się trzymać przy zakupie akumulatora do Audi to jedynie parametry pojemności oraz prądu rozruchowego - a co do producenta to sam musisz poczytać, ja mam Boscha i Exide - jestem z nich bardzo zadowolony, nigdy odpukać mnie nie zawiodły.
cześć. jest tutaj ktoś kto może rozszyfrować vin i powiedzieć mi jakie były parametry fabrycznego aku? z góry dzięki.
WAUZZZ8LZWA134350
Witaj kolego,
Mój znajomy wymienił u siebie w 8L akumulator na Boscha 54AH i prąd rozruch 530A. Śmiga na nim już jakieś 3 lata i nigdy nie mówił o problemie z odpaleniem. Fabrycznie z tego co się orientuję był słabszy odrobinę, ale nie powiem Ci konkretnie.
Mam w swojej a3 8V 1,4 tfsi CoD ultra 150KM z 2015 z systemem start stop akumulator Moll 69Ah 360A 6R0915105B i chciałbym go wymienić na nowy. Taki ciężko dostać. Znalazłem w necie, że odpowiedni będzie 70Ah i 760A. Czy będzie ok? W związku z tym, że miałem akumulator o innych parametrach to muszę go kodować? Czy coś mi padnie po wymianie w sensie otwieranie szyb, zamek centralny itd.?
Pozdrawiam
A ja Wam powiem, że mija właśnie 5ty rok gdy 5.11.2016r zakupiłem od Roberta Mazurka(wtedy nie wiedziałem nawet, że ma kanał na YT, może do go nie miał) a 470zł z przesyłką akumulator MOLL EFB 12V 74Ah 700A.
Jedyne niemiłe przygody:
- raz wyładował mi się do zera(zapomniałem wyłączyć oświetlenie wewnętrzne w aucie na noc pod hotelem). Na starych żarówkach, ciekawe jakby było teraz na LEDach.
- tylko 1 raz nie dałem rady odpalić auta w zimę gdy były codziennie mrozy ok -20 stopni, a auto stało 2 tygodnie.
Warunki, w których pracuje aku: krótkie dojazdy do pracy(15min), od 4 lat zamontowana kamera z aktywnym trybem parkingowym, która zawsze coś tam zjada 24h/dobę.
Zobaczę jak będzie tej zimy, ale ciężko będzie znaleźć zastępcę dla MOLLa.
Witam.
Nie chciałem zakładać nowego tematu, a lupka nic nie pokazała.
Chciałem zamówić dzisiaj w ASO Audi akumulator do 2.0 BMM i pan z serwisu podał mi, że do mojego silnika i wyposażenia, aku o pojemności
72 ah i 380 prądu rozruchowego. Pierwsza wartość, to jeszcze jestem w stanie zrozumieć, ale 380 rozruchowego? Pomoże ktoś jaki dobrać?
dobrze ci podał do bmm idzie aku 000915105dg 72AH/380A cena w aso 1009,01zl
- - - Aktualizacja postu - - -
nie narobisz ale to taki trochę "przerost formy nad treścią".
Pojemność ta sama czyli alternator będzie sobie radził z prawidłowym ładowaniem jak w aku fabrycznym dedykowanym. 600A to prąd rozruchowy jeśli konstruktorzy wyliczyli i dali fabrycznie 380A to taki wdg ich jest optymalny. Nie oznacza to, że 600A jest zły zwyczajnie jest z mocniejszym prądem rozruchowym i będzie na nim lepiej kręcił - rozruch.
380A prądu rozruchowego ale wg normy DIN, wg normy EN o jest 640A
https://i.imgur.com/GUerYVm.png
Cześć,
czy mógłbyś mi podać jaki seryjnie akumulatar był montowany w WAUZZZ8P6BA101735 ?
Pozdrawiam
Można by prosić... jaki producent zaleca akumulator do mojego motorku ?
WVWZZZ3BZ1P099551
Ja swoim skromnym zdaniem również jak kilku poprzedników zarekomenduje polskiego, sprawdzonego jenoxa. Sporo tysięcy kilometrów przejechanych i w sumie bez niespodziewanych sytuacji
musze zmienić akumulator mam 000 915 105 DG 12v 720ah 640 a (taki przyjechał z USA) nie wiem czy w ogóle jest dobry bo jak szukam aku do auta to inne mi proponują, wiec nie wiem jaki mama kupić.
audi a3 8v 1.8tfsi (nie mam start stop albo mam tylko jest wyłączony)
WAUA7GFF8G1046326
kolego to jest ORI a więc nie ma lepszego, żaden dostępny w sklepie nie będzie lepszy, podjedź do mchanika albo pod sklep gdzie są aku i poproś o zdiagnozowanie go pod obciążeniem, albo kup sobie urządzenie do aku (jest teraz tego pełno) i sam sobie zdiagnozuj. Jeżeli jest ok ( a potrafią być dobre ok. 15 lat nawet) to zostań przy nim
- - - Aktualizacja postu - - -
ja kupiłem z ASO PORSCHE aku Varty i wytrzymał tylko 5 lat....kupiłem ori AUDI używany (9 letni) i śmiga dalej w A6 C6
Chciałbym zakupić nowy akumulator do auta:
A3 8P Sportback 2,0 TDI CBAB
Obecnie zamontowany jest Akumulator Exide Excell EB620 12V 62 Ah / 540 A
W aucie od lata zamontowana jest kamerka przód + tył z trybem parkingowym
Poruszam się do pracy 8km (+/- 8min)
Jaki byłby najbardziej optymalny i czy obecny nie jest trochę za słaby?
Ja sie dopinam do postu co polecacie ,bo kupilem auto A3 8P Sportback 2,0 TDI CBAB i okazalo sie ze jest w nim Varta 12v 68h 380a DIN (po kodzie seryjnym pazdziernik 2012 , czyli ako jeszcze nie bylo wymieniane chodzi 10 lat )i teraz pojawia sie problem bo przy odpaleniu rano swiatla az gasna i ledwo zakreci ( raz zakreci z oporem i odpala) co polecacie panowie dodam ze zalezy mi na czasie bo zaraz ako padnie do konca
Witam, jaki akumulator do 8P 05r. 5D 3.2 ? :)
Witam, wie ktoś z Was może gdzie mogę znaleźć informację jaki akumulator powinien być w samochodzie Audi A3 8V 2.0TFSI CNTC 220km z 2016 z USA. Obecnie mam zamontowany "VARTA 72Ah 380A DIN 640 A EN'' o wymiarach 278 x 175 x 190 mm, a na większości stron podają, że może być np. taki: 60 Ah 540 A 242x175x190 mm. Z góry dziękuję za pomoc
Witam
Czy trzeba kodować akumulator po wymianie audi a3 8p strat stop 2012 rok
Ps wszystkie informacje jakie znalazłem to o 8p bez start stopu