Było ok. 25*C w cieniu.
Printable View
Było ok. 25*C w cieniu.
Korzystał ktoś kiedyś z takiego środka do oczyszczania klimatyzacji LIQUI MOLY Klimaanlagen Reiniger ? W jaki sposób najlepiej go użyć w 8P ?
Ja od pewnego czasu psikam tylko i wyłącznie na chłodnicę wewnątrz kanału idzie ja wyczuć ręką jak jest zimna. Psikam na pianką zamykam samym deklem od filtra i przedmu****e piankę przez żebra. Działa w 100 % i super odgrzybia bo własnie w tym miejscu jest 90% grzybów i własnie to miejsce smierdzi najbardziej. Do nawiewów nie psikam mam złe doswiadczenia i nigdy nie wiadomo gdzie wyleci woda jak pianka sie w nia zamieni. Lepiej uważać:)
pic na wode, fotomontaz
pianka to sobie mozna... dziala, cos tam dziala, w 8l lepiej zdecydowanie, bo psika sie po wyjeciu filtra przeciwpylkowego, ale...
jesli ktos chce przeczyscic klime to w miare dobrym sposobem jest ozonowanie, ale tylko w miare
raz na 3 lata w aucie takim jak 8p wymienia sie osuszacz o czym malo kto wie i co zazwyaczaj lekcewazy, ludzie wymieniaja tylko czasem filtr przeciwpylkowy a klime co najwyzej dobijaja, zazwyczaj jak musza, a powinno sie to robic co 2 lata (pomijam ze jest to w 8p bardzo wazne bo sprezarka smarowana jest czynnikiem)
przy wymianie osuszacza (1k0 298 403A ) , uklad oczywsicie musi zostac odpowiednio przeplukany i dopiero wtedy uzupelniony czynnik.
uklad osuszacza to taka waska rurka w pionie kolo chlodnic, wymienia sie ja razem z oringami. ceny nie sa wygorwoane, bo w aso kolo 150zl, zamienniki u elementauera kolo 80-90zl
zareczam ze 8/10 osob nie wie o tym ze trzeba zrobic cos takiego
Miro może jakieś foto ale rys z etki
Te? musz? wzi?? si? za klim?, bo w?a?nie wybi?y mojej A3 4 lata a nigdy osuszacz nie by? wymieniany.
Znalaz??m zamiennik na allegro za 62z?:
http://allegro.pl/filtr-osuszacz-aud...7.html#gallery
Czy warto?
Niestety w ASO kosztuje 280z?.
mil3k6, tutaj masz fote z osuzczem:
http://img263.imageshack.us/img263/9937/1565972925.jpg
to jest wlasnie ta "pomka od roweru" okragla
czy warto zamiennik ? odezwijcie sie do elementauera czy kogos innego zeby wam znalazl dobry zamiennik
wazny jest tez dobry serwis klimy, ktory zrobi plukanie, a nie tylko wymieni osuszacz i napelni klime, bo to malo co da.
A tak w skrócie dużo to roboty aby go wymienić ??? wydaje mi sie ze bez demontażu zderzaka się nie obędzie :confused:
Zaglądałem wczoraj, bez zdjęcia zderzaka nie ma szans, za blisko zderzaka jest ten osuszacz.
w zasadzie nie powinno nas to interesowac, bo wymienia sie to i tak przy pustym ukladzie srodka chlodniczego (klimatyzacji) wiec w domowych warunkach nikt tego nie zrobi. wymiana na nowy bez przeplukania ukladu tez nie mialaby sensu.
zeszyty serwisowe tez nakazuja zdjecie zderzaka, a obyci serwisanci twierdza ze sie da bez i tak robia, zobaczymy po swietach :cool:
Witam, mam pytanie, mianowicie to moje pierwsze audi i posiadam w swojej a3 panel do klimy tego typu http://www.custojusto.pt/Guarda/2461...RONIC+AUDI.htm i kiedy chce obniżyc wiadomo temp ponizej 18 o jest tylko napis LO, ale tu pytanie bo u mnie wieje tylko srednio chlodne powietrze czyli zwykła dmuchawa, czy tzn ze nie ma klimatyzacji jako takiej w tego typu climatroniku ? czy poprostu mam nie naładowaną klime ? gdzie moge to sprawdzic i w jaki sposób. Pozdrawiam.
Jeżeli jest klimatronic to musi być klimatyzacja. To, że poniżej 18* jest tylko LO to normalne. A czy klima działa czy nie najprościej sprawdzić obserwując obroty przy wciskaniu przycisku ECON. Powinny lekko zafalować w dół podczas wyłączania (gaszenia przycisku).
Mam problem z klimatyzacją. Z obserwacji wynika, że nie załącza się kompresor. Co mogę sprawdzić we własnym zakresie, w garażu? Może ktoś przy okazji zna jakiegoś speca od klimatyzacji w 3mieście? Zdarza się, że jest to pierdółka, a na rachunku wychodzi to trochę inaczej.
Po zimie przestala mi dzialac klima. Jako ze ostatni serwis byl 2 lata temu to podjechalem uzupelnic uklad (brakowalo ok 1/3 czynnika). Po napelnieniu dalej nie dziala. Na klimatroniku zapala sie sniezynka, ale nie ma tego pstrykniecia charakterystycznego przy zalaczeniu klimy i spadku obrotow.
Po podpieciu vaga, mialem problem z polaczeniem sie ze sterownikiem klimy (wyskakiwal komunikat ze "za duzo polaczen"). Po krotkiej walce udalo sie polaczyc, ale niestety tylko na tyle aby odczytac blad:
00792 - A/C Pressure Switch (F129)
29-00 - Short to Ground
Sprawdzilem kostke ktora wchodzi do sprezarki i nie pojawia sie tam zadne napiecie po uruchomieniu klimy.
Ktos ma jakies pomysly, gdzie szukac przyczyny, co jeszcze mozna sprawdzic ? Zakladam ze sprezarka jest sprawna, uklad napelniony.
Czy mogl pasc sterownik klimy ? Jesli tak to gdzie on sie znajduje ? ewentualnie jak go jeszcze sprawdzic.
Z gory dzieki za wszelkie porady.
Witam, ja również mam problem z klimą mam nabitą klime bo sprawdzałem u mechanika ale niestety nie działa. Klikam tą śnieżynkę a ona się nie włącza.
Mechanik mi powiedział że to może być przez to że nie pokazuje mi temperatury zewnętrznej bo tylko pokazuje mi "E".
Nie wiem o co chodzi. Podpiąłem pod komputer i nie mógł się połączyć z klima.
Jeśli ktoś miał podobny problem prosiłbym o pomoc.
Bylem. Od tego zaczalem, gdy sie okazalo ze nie dziala. To co brakowalo zostalo uzupelnione i sprawdzona szczelnosc - wszystko jest ok.
Blad zczytalem juz po tym zabiegu, wyskoczyl pewnie wczesniej a ja nie moge go skasowac. Czy mozliwe jest ze brak skasowanego bledu powoduje to ze klima nie dziala ?
W takim razie najprawdopodobniej uwalony jest ten czujnik. Jak pojawia się ten błąd to dopóki jest klima się nie włączy.
Tutaj masz info i fote gdzie on się znajduje:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=327893
a wiecie gdzie w 8P znaleźć kanał odprowadzający wodę ze skraplacza klimy?
Witam pisałem jako nowy temat ale Admin mnie opr. ... wiec piszę ponownie w odpowiednim ... od 3 dni walczę z klima ... klimatronik audi a3 2002 rok .. wymieniony silniczek od łopatek obiegu wewnętrznego bo miał połamany trybik, wykonana została adaptacja nowego w vagu zero błędów, czynnik sprawdzony i jest, kompresor się załącza na krótko i wtedy klima śmiga, wymieniony czujnik temperatury dlatego bo klima rano działa prawidłowo na zimnym motorze jak przejadę około 5km wyłącza się i już tego dnia jej się nie da załączyć byłem w 5 warsztatach i rozkładają ręce wiązkę do sprężarki też sprawdziłem BŁAGAM o POMOC !!!
Zauważyłem jeszcze że jak jest włączony nawiew na maxa to przestaje działać sterowanie łopatkami mimo że silniczek jest nowy może jednak jest on nadal uszkodzony ale dlaczego działa jak nie włącze nawiewu i nie ma żadnego błędu na vagu ?? ma ktoś jakis pomysł ???
Skoro pojawił się błąd krytyczny to komputer odłącza podzespoły (nie tylko wadliwe, ale też te których praca może być zagrożona w momencie usterki innego), należy wnioskować że właśnie dlatego nie ma napięcia na sprężarce.
Ja bym zaczął od wymiany tego czujnika skoro instalacja szczelna.
Witajcie,
Mam pytanie. Mianowicie jak wsiadam do samochodu (A3 AHF) i odpalam to klima się załącza na obiegu otwartym. Jak przełączam na obieg zamknięty to zaczyna głośniej pracować(normalne) ale jak chcę już wrócić do obiegu otwartego to nie powraca (chyba) klapka ponieważ cały czas chodzi tak jakby był obieg zamknięty. Jak wyłączę i włączę klimę ( naciskając gwiazdkę) to wraca do otwartego i chodzi ciszej. Tak się dzieje tylko na włączonej klimatyzacji. Bez klimatyzacji klapka.
Co może być przyczyną takiego zachowania ? Czy to normalne zachowanie na klimatyzacji ?
Dziękuję za odpowiedzi.
Witam
Proszę o pomoc, klima nie chłodzi tak jak powinna, a wygląda to następująco:
- klima szczelna, - ilość środka chłodniczego ok, - olej ok,
- po załączeniu się sprężarki oba wentylatory startują od razu i pracują cały czas na 1 stopniu obrotów,
- ciśnienia: niskie - ok. 2 bar, wysokie - 9 bar,
- w upalne dni, po włączeniu na klimatroniku funkcji auto (np.: 22 stopnie C) i załączeniu się klimatyzacji, klima nie schładza wnętrza samochodu tak jak powinna, kiedyś było idealnie,
- jak wyjmę bezpiecznik od wentylatorów to się zatrzymują, a "wysokie ciśnienie" zaczyna rosnąć.
Czy przyczyną słabego chłodzenia i za niskiego "wysokiego ciśnienia" jest "dogorywająca" sprężarka?
Proszę o sugestię
Pozdrawiam
Witam. Mam problem z klima. Klma się czasem załącza, a czasem nie. Po podpięciu do komputera wyskoczył błąd TEMP. ZEWNĘTRZNEJ POWIETRZA. czyli pokazuje -41*C. Wychodzi na to ze pewno siadł czujnik, tylko nie wiem w którym miejscu może być. Czy w podszybiu czy w zderzaku. Jak ktoś może to niech zrobi fotke gdzie go moge szukac i jak wyglada. Pozdrawiam
czujnik temp zewnetrzej jest w zderzaku mniej wiecej na wysokosci lampy od strony kierowcy
Panowie sory ze tu napisze ale nie chce zakładac nowego Tematu. Czy ktoś może mi wskazać temat dotyczący ustawienia zerowego klap sterowania nawiewem, bo szukam już 3 dzien i nie wiem kaj to jest.
witam
wyskoczyły mi takie błędy na klimatyzacji:
00771 Czujnik poziomu paliwa – G
1553 nieznany kod błędu
64516 nieznany kod błędu
1274 silnik sterujący klapy przepływu powietrza V71 zablokowany lub brak napięcia
klima (gwiazdka )na panelu się świeci, śilnik słychać że trochę siada przy włączaniu klimy, nawiew znacznie przyśpiesza ale nie leci zimne powietrze, kto pomoże mi w tym problemie?? da sie coś samemu zrobić czy tylko serwis??
Aaa wie ktoś gdzie najlepiej zrobić klimę? Ozonowanie/ napełnienie środkiem itp itd?
Zaznaczę, że w woj. opolskim najlepiej :)
Słyszałem, że gdzieś w Kępnie jakiś koleś jest dobry i sprawdzony, ma ktoś może namiary na niego?
Panowie da się wymienić sprzęgło klimatyzacji bez zdejmowania sprężarki ? a jeśli tak to prosiłbym o jakąś porade jak to zrobić a może ktoś już wymieniał ? szukam szukam i ni cholery nie mogę znależc no chyba że tak ciulowo szukam ?
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/00771
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/01274
Co do silnika to akurat ja mialem podobny problem, tyle ze u mnie padl i musialem wymieniac. Skomplikowanie samej wymiany zalezy od umiejscowienia tego silnika.
Daj VIN to Ci moge podeslac co nieco z ELSY na temat wymiany tego silnika.
kubek a czy to da się jakoś ogarnąć samemu?? duże koszty?? umiem dużo sam zrobić przy aucie ale z klimą mam pierwszy kontakt- dodam że to jest audi a4, 1995r 1,6PB, mamy;) a VIN dopiero w sobotę podam
Wyglada na to ze jest to silniczek nastawczy, wiec trzebaby jedynie go zlokalizowac i wymyslec sposob dostania sie tam. Do 8P za uzywany podobny silniczek placilem 140zl.
Sam silniczek odpowiada za nastawienie i pilnowanie pozycji w klimie, samej klimy nie trzeba ruszyc.
Panowie, nie będę oryginalny i przyznam się, że także mam problem ze swoją klimą. Capi z niej stęchłym, kwaśnym zapachem w momencie używania 'auto', a po przejściu na 'econ' jest w miarę ok. Oczywiście wezmę się za odgrzybianie wg przepisu z warsztatu, natomiast zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Czy w 6-letnim aucie mogę mieć przytkaną rurkę odpływu wody z parownika? Po kilku ciepłych dniach i używaniu klimy nie widzę żadnej mokrej plamy pod autem :| Jeśli rzeczywiście ją przytkało to jak sobie z nią poradzić?
kolego nie wiem gdzie u Ciebie jest odpływ, ale w A4 jak miałem przytkany to woda gromadziła się na dywaniku pasażera pod wycieraczką i śmierdziało w aucie:/ luknij czy masz sucho, bo gdzieś woda musi schodzić!
Witam.
Takie głupie i proste pytanie. Otóż mój klimatronik wygląda dokładnie tak:
http://obrazki.elektroda.net/83_1282072437.jpg
Niech mi ktoś prostemu człowiekowi wyjaśni do czego służy ten guzik między strzałkami bo za cholerę nie mogę dojść.
Czy to przypadkiem w jakiś sposób nie odpowiada za kierunek nadmuchu? W stylu szyby, nogi itd.?
Tak kierunek nadmuchu a dokładnie kratkami "w twarz". Strzałka w górę to nadmuch na szybę a w dół na nogi. Pzdr :)
Faktycznie. W końcu zrozumiałem tak prostą ideę ;-) Wszystko jasne jak słońce ;-) Wielkie dzięki ;-)
witam wszystkich...
szukałem już na kilku forach ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi, może tutaj ktoś mi pomoże.
Klima jest nabita, zdezynfekowana ale zimne powietrze leci dopiero gdy obroty silnika są powyżej 1000. Czyli jak jadę to leci fajne zimne powietrze ale jak się zatrzymam i zdejmę nogę z gazu to tak jak bym wyłączył klimę.
Czy ktoś spotkał się już z takim problemem?
pozdrawiam
hej ja mam to samo,
ostatnio pojechałem nabić klimę bo już ledwo zipiała, mechanior powiedział że brakowało jakieś 60%. teraz super chłodzi tylko jak obroty wzrosną do ok. 1.5, 2 tys obrotów. termometr wtedy pokazuje przy najniższym ustawieniu temp nawet 3 stopnie. pojechałem następnego dnia z tym a on powiedział że pompa już nie domaga. tylko nie dopytałem jaka :P na pewno nie paliwa ani wody :) wiec może jakaś powietrza? powiedział że koszt to jakieś 500 zł za nową, i że mi się to wogóle nie opłaca bo przecież głównie klima chodzi jak jadę (chyba że się stoi w korku to może trochę przeszkadzać). ja głównie robię dłuższe trasy więc mi to nie przeszkadza :)
Pompa to pewnie chodziło mu o sprężarkę. jak se raz bylem pytać w servisie gdzie się klimatyzacja zajmują to tez coś wspominał ze to może być sprężarka. Coś mówił ze może coś tam powymieniać ale tez nie daje gwarancji ze to może być to. dlatego spróbowałem na forum. Moze ktoś się z tym spotkał i uporał i zna dokładną przyczynę.
zobaczymy
Witam. Niedawno pisałem o niedziałającej klimatyzacji i wentylatorach. Okazało się iż duży wentylator się zatarł i przez to nie ruszały. Wymieniłem na nowy ale niestety klimatyzacja dalej nie działała. Pojechałem na nabicie odgrzybienie sprawdzenie szczelności itp. Okazało się iż mam o 120 mg za dużo czynnika w układzie. odessali mi odgrzybili sprawdzili ciśnienie szczelność wszystko było po tym przeglądzie ok. tzn ok w sensie z ciśnieniem stanem czynnika i szczelnością natomiast klimatyzacja dalej nie działa. Bezpieczniki mam ok. po włączeniu śnieżynki ruszają oba wentylatory obroty na chwile spadają a po chwili wracają do odpowiedniego stanu. słychać spod maski ze strony pasażera takie pyk czyli kompresor się załącza ale niestety klima nie działa. na pierwszym kanale klimatronica mam .0 czyli też żadnego błędu. więc proszę o jakieś sugestie odnośnie co może być jeszcze nie tak. wsadziłem 200 zł i w d... dalej nie działa.
I czy jest na klimatronicu na którymś kanale możliwość sprawdzenia czy kompresor i sprężarka chodzą? mam 78 kanałowy klimatronic.
znalazłem w dziale FAQ ale tam jest do 61 kanału i nie wiem czy to się będzie pokrywało.
52 Kanał graficzny 1 ? pod warunkiem, że kompresor klimatyzacji jest wyłączony ? wyświetli się 88.8.
Zobacz poniżej.
53 Kanał graficzny 2 - stan elektrycznego systemu wyjść jest identyfikowany wyświetleniem 88.8. Zobacz poniżej.
54 Znak sterujący
Kody kanału 52 - OBD ? kompresor klimatyzacji wyłączony Jeżeli kompresor klimatyzacji jest wyłączony, wyświetla się "88.8", pojawią się poniższe alfanumeryczne kody, będą wyświetlane.
Część warunkowa
a1 Przerywanie lub blokowanie, przełącznik wysokiego ciśnienia gazu klimatyzacji, 120 x wyłączony
b1 Obroty silnika (RPM) poniżej 200 - 500
c1 Obroty silnika (RPM) powyżej 6000
d1 Obroty silnika (RPM) powyżej 6000
e1 Funkcje systemu OK
f1 Funkcje systemu OK
a2 Klimatyzacja ręcznie wyłączona (klimatyzacja nie aktywna)
b2 Niskie napięcie
c2 Przełącznik Kick-down, kompresor wyłączony na 12 s max.
d2 Włączona kontrolka temperatury chłodzenia silnika (ECT)
e2 Wyłącznik niskiego ciśnienia gazu klimatyzacji (F73)
f2 Wyłącznik wysokiego ciśnienia gazu klimatyzacji (F11
a3 Wybrany tryb ECON
b3 Wybrane OFF
c3 Zewnętrzna temperatura (otoczenia) za niska
d3 Engine management system (compressor will remain off for 3 -12 seconds)
e3 Wysokie ciśnienie wystąpiło ponad 30 razy
f3 Czujnik temperatury otoczenia dmuchawy świeżego powietrza (G109) poniżej 27 oF (-3 oC)
g1,g2,g3 Funkcje systemu OK (g1+g2+g3 muszą wyświetlać się kolejno ? wtedy system OK) Kropka dziesiętna Zaświeci się - kompresor klimatyzacji ON Kropka dziesiętna Zgaśnie ? kompresor klimatyzacji OFF
--------------------------------------------------------------------------------
Kody kanału 53 - OBD ? Stan kodów elektrycznych wyjść systemu Gdy wyjścia elektryczne NO są aktywne, wyświetli się "88.8", pojawią się poniższe alfanumeryczne kody, będą wyświetlane.
Kropka dziesiętna w "88.8" nie jest wyświetlana w tym kanale.
Część warunkowa
a1 Wentylator wewnętrznego czujnika temperatury
b1 Zamknięta klapa świeże powietrze/recyrkulacja (tryb recyrkulacji)
c1 Zamknięty zawór ogrzewania
d1 Przewody dwukierunkowe
e1 Kompresor klimatyzacji ON
f1 Pierwszy bieg wentylatora chłodnicy ON
a2 Klapa przepływu powietrza otwarta
b2 Klapa przepływu powietrza otwarta
c2 Klapa przepływu powietrza zamknięta
d2 Klapa nogi/odszraniacz w pozycji "nogi"
e2 Klapa nogi/odszraniacz w pozycji "nogi"
f2 Klapa nogi/odszraniacz w pozycji "odszraniacz"
a3 Klapa centralna w pozycji "nawiew centralny"
b3 Klapa centralna w pozycji "nawiew centralny?
c3 Klapa centralna w pozycji "nogi/odszraniacz"
d3 Klapa temperatury w pozycji "zimne powietrze"
e3 Klapa temperatury w pozycji "zimne powietrze"
f3 Klapa temperatury w pozycji "ciepłe powietrze"
g1,g2,g3 Funkcje systemu OK (g1+g2+g3 muszą wyświetlać się kolejno ? wtedy system OK)
Dziękuję i pozdrawiam.
Witam,
Dosz?y mnie s?uchy ?e osuszacz w uk?adzie klimatyzacji raz na jaki? czas nale?y wymienia?, wiec poszuka?em troche na allegro i znalaz?em takie co?: http://allegro.pl/nowy-osuszacz-klim...592688245.html
pytanie jest czy warto wymienia? na taki oto zamiennik? czy przy wymianie trzeba opr??ni? uk?ad klimatyzacji? czy wystarczy wymontowa? stary osuszacz i zamontowa? nowy?
przy wymianie osuszacza trzeba opróżnić układ, ponieważ osuszacz jest także akumulatorem czynnika bodajże :-)
Po za tym, jakbyś chciał, to mam na sprzedaż nowy oryginalny osuszacz valeo w tej cenie co ten z allegro co podałeś.
Pozdr.
Witam wszystkich, kupiłem ostatnio audi a3 1998r. 1.9tdi. Na początku nie działała klimatyzacja wogóle, tzn. nie załączała się sprężarka bo nie było tego charakterystycznego dźwięku. Wczoraj nabiłem klimę, sprężarka załącza, ale chłodziła tylko przez chwilę, dzisiaj włączyłem ją i też zaczęła chłodzić ale tylko przez pewien czas, potem zaczyna dmuchać normalnym powietrzem. Dodam że na komputerze żadnych błędów związanych z klimą. od czego tutaj zacząć? może być to związane ze złym działaniem sprzęgła sprężarki?
a przy nabiciu klimy byla sprawdzana szczelnosc?
tez mam problem z klima, podlaczalem VAG-COM i w module klimatyzacji nie bylo zadnych bledow. Mimo wszystko zimnie powietrze nie leci z wywietrznikow. Przy wlaczeniu "sniezynki" slychac szum z okolicy parownika . Co powinienem teraz sprawdzic ?
siemano jest to co? wart? czy dziadostwo
http://moto.allegro.pl/carplan-kleen...607736704.html