Dzisiaj byłem napełnić "rzekomo" działającą klimatyzację. Po nabiciu cały czas leci ciepłe powietrze. Ponoć pod maską wygląda wszystko tak jak powinno. Jaka może być przyczyna???
Printable View
Dzisiaj byłem napełnić "rzekomo" działającą klimatyzację. Po nabiciu cały czas leci ciepłe powietrze. Ponoć pod maską wygląda wszystko tak jak powinno. Jaka może być przyczyna???
tematy omawiane/warto użyć szukajki i poczytać
http://www.a3-club.net/forum/showthr...e-dmucha-zimne
http://www.a3-club.net/forum/showthr...50#post1394250
Witam. od 3dni jestem posiadaczem Audi A3 8l 1.8 125km. Mam pewien problem dotyczacy klimy. Mianowicie jak wlacze klime, zaczyna mi delikatnie podsmierdywac tak jak by plynem z chlodnicy.
Po drugie czy przy wlaczaniu klimy maja chodzic 2 wentylatory czy tylko ten maly? U mnie chodza dwa, tak samo jak jest jak silnik zalaczy wentylator jak sie zagrzeje, chodza dwa. Czy tak ma byc czy jest cos nie tak ?
jedź nabij klimę/wymień filtr i będzie spokój
tak tak ma być/na klimie chodzą dwa wiatraki
Przy okazji nabijania, daj na odgrzybianie.
Wysłano z Samsunga Grand Prime przy użyciu Tapatalka :)
Sprzedajcy zapewnial mnie , ze klima byla nabijana i odgrzybiana niedawno, do tego dal mi na to fakture. A tak jak wczesniej pisalem, zapach tego smrodu przypomina zapach plynu chlodniczego, tak jakby kapal na kolektor i sie przypalal. A nic nigdzie nie kapie, wszystko jest suche. Wystepuje to tylko podczas wlaczania klimy. Chyba, ze nieodgrzybiona klima ma taki zapach, pierwszy raz mam samochod z klima wiec za bardzo sie nie znam. Z gory dziekuje za wszystkie sugestie.
Może Ci z jakiegoś krocca cieknie. Nie ubywa płynu? Może nagrzewnica? Trudno stwierdzić.
Plynu nie ubywa, nagrzewnica raczej sprawna bo wystepuje to tylko jak wlacze klime.
I ja mam pytanko od czego zacząć naprawe klimy wczoraj nabiłem i okazało sie że nie działa, dmucha znimnym tylko przez chwile .
Podłączyłem pod kompa i Vag pokazuje mi następujące błędy:
785 Czujnik temperatury tablica przyżądów-G56
przerwa lub zwarcie do plusa
603 Siłow.klapy przestrzeni dol./odmraż.-V85
zablokowany lub brak napięcia - BŁĄD SPORADYCZNY
1206 Sygnał zapłonu (obrotów) - brak
nieprawidłowy sygnał - BŁĄD SPORADYCZNY
od użycia szukajki
http://www.a3-club.net/forum/showthr...za-w-nawiewach
w tym temacie nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Okazało sie że miałem czujnik temperatury odpięty podłączyłem wyczyściłem z kurzu i wszystkie błędy które pokazywał Vag znikły,
lecz klima dalej nie działa, jak wcisne śnieżynke to sprężarka i wentylatory włańczają sie na jakąś minute i tyle.
Gdzie mam szukać dalej przyczyny ?
Witam, ostatnio zauwazylem problem z moja klimatyzacja z nawiewow wydostawalo sie cieple powietrze po wlaczeniu klimy. Podjechalem oczywiscie do mechanika ktory mial maszyne do sprawdzania i nabijania klimy, twierdzil ze jest szczelna i praktycznie bralowalo 100g czynnika czyli praktycznie nic. Nabil mi ja do pelna po czym dalej wialo cieple powietrze a waz kolo chlodnicy nie byl dostatecznie zimny. Stwierdzil iz uszkodzona jest sprezarka wiec kupilem inna uzywana, zamontowal ja, nabil sprawdzalem niby bylo ok. Wczoraj wlaczylem po trasie i nic, znowu wialo cieplym powietrzem ;/. Wiec sobie mysle kurcze czy to mozliwe zeby inna sprezarka tez praktycznie byla uszkodzona... Dzisiaj sprawdzalem to o dziwo pracowala moze przez 20 min. wialo w miare zimnym powietrzem po czym znowu nic (cieple powietrze). Takze czy faktycznie mialem takiego pecha iz sprezarka uzywana ktora zamowilem rowniez jest uszkodzona ? Dodam tylko ze po wyjeciu mojej starej faktycznie podczas krecenia kolem faktycznie bylo slychac jakies piski i zgrzyty, takze podejrzewalem ze moze faktycznie sie gdzies w srodku uszkodzila..
Pytanie do was czy posprawdzac cos jeszcze zanim ja odesle spowrotem ?
Miałem podobnie , to nie była wina sprężarki tylko zaworu rozprężnego.
Kupiłem używany i działa cały czas
Zawór rozprężny można zdiagnozować obserwując ciśnienia. Wg mnie zawsze powinno się kupować nowy. On działa tak jak termostat i po 10-15 latach często działa nieprawidłowo.
W a3 8l nie sprawdzisz ciśnienia na vagu, maszyna pokazywała ciśnienie ale była mała różnica ciśnoenie - rozprężanie
Witam ponownie.
Wracam do problemu z moją niedziałającą klimą który opisywałem tutaj: http://www.a3-club.net/forum/showthr...=1#post1387740
Klima po wymianie zaworków przy ścianie nadal nie działa. Przed wymianą ciśnienia były ok 4.5 na 5, po wymianie jest jakoś 2 na 6 i klima dalej nie chłodzi. Diagnoza padła na sprężarkę, słusznie? Przypomnę, że sprężarka się kręci, minimalnie obciąża silnik a w układzie nie było opiłków metalu. Sprężarki nie demontowałem żeby nie zostawiać otwartego układu. Po przewertowaniu internetu ktoś miał uszkodzony taki zaworek w sprężarce http://www.e-sklep-laser-sinex.pl/pl...amochodowa/636 wymieniać dziada czy od razu całą sprężarkę?
Witam!
Mam a3 bez klimy,mody pod maska sie robia,musze wymienic nagrzewnice.
Bede robil MANUALNA klime jak w seacie leonie.
Teraz pytanie: czy nagrzewnica z klimatronika bedzie pasowac czy musi byc nagrzewnica manualna???????
Manualna.
Całą nagrzewnicą w klimatroniku sterują klapki, które posiadają silniczki. W manualnej klimie masz linki.
Siemka, ja mam chyba jakis problem bo ostatnio wymieniłem sprezarke i filtr osusacz z 3tyg temu, wszystko uzupelnione u mechanika i klima chlodzi tylko dziwne objawy są u nikogo innego tego nie zaobserwowałem, jak wyłącze klime albo całkowicie silnik to słychać w okolicach schowka tak jak by "woda lała sie, przelewała" i syczy, a na koniec jest gwizd i wszystko ustaje. Wiem że to od strony klimy bo jak samochod odpalony na wylaczonej klimie to tego nie ma, wystarczy że ją włącze i pochodzi z minute i ją wyłącze, to jest własnie takie bulgotanie syczenie przelewanie sie jak by jakiegoś płynu i na koniec gwizd i to dość wyraźny bo na zewnatrz głośno go słychać.
To jakiś problem jest czy co??, klima chłodzi dobrze, choć jak było 34 stopnii upału to tak na LO jezdzilem z 3kreski na klimatroniku wentylatora.
Szukasz dziury w calym.
Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka
Czyli mówisz ze jest nie szczelnosc,?
Takie syczenie jest całkowicie normalne. W każdym aucie jest to mniej lub bardziej słyszalne. Klima działa prawidłowo.
Kolega etanol dobrze napisał. Szukasz dziury w całym, tak ma być i tyle.
Kolejny etap zmagań z moją klimą:
Zaworki rozprężne wymienione, sprężarka wymieniona, klima działa, ale chłodzi jakieś 5 min i przestaje. Ciśnienia najpierw 2/12 po chwili pracy 2/10, a nawet do 8 spadnie to tyle na postoju. Po jeździe klima chłodzi nie dość, że słabo to im dłużej tym słabiej, aż po 10 min dogrzewa powietrze, grube przewody pod maską robią się ciepłe a sprężarka cały czas się kręci...
Dodam, że w trakcie jazdy starczy wyłączyć klimę na jakieś 10 sek po czym włączyć i znów chłodzi.
Jakieś sugestie?
Czy do Audi A3 8L rocznik 2003 pasuje tylko klimatronik 8L0820043H czy inne też na przykład 8L0820043K
Nie wiem czy temat był już poruszany, ale ciężko przekopać 99 stron tematu. Mam taki problem że klima wariuje raz dmucha zimnym raz ciepłym na ustawianiach auto. Komputer pokazuje błąd "Potencjometr silniczka klapy nawiewu, regulacja temperatury, kod 00600. Znajomy mechanik twierdzi że to problem leży w panelu sterowania klimatronikiem. Co o tym myślicie?
Sprawdź silniczki klap
Błąd 0600 dotyczy Potencjometru klapy V68 (G92) - czyli klapy odpowiedzialnej za mieszanie powietrza. Żeby się do niej dostać trzeba zdemontować schowek pasażera i konsolę. Potem wypiąć plastikowe kanały powietrzne z dmuchawy. Roboty na jakieś 1-2h. Najczęściej wypina się klapa z siłownika. Nie może latać luźno jak na załączonym filmiku. Najlepiej jest to złapać na jakiś mocny klej i spokój na zawsze :P
https://youtu.be/cKgKzThsZTM
czasami błąd dotyczy samego potencjometru, zlokalizowanego wewnątrz obudowy siłownika - trzeba rozebrać i wyczyścić ścieżki - ewentualnie sprawdzić ich stan, czy nie są poprzecierane już.
Cześć wszystkim,posiadam A3 1.8 B+G z 1997r.Mam problem odnośnie klimatyzacji,a mianowicie...
Wczoraj zauważyłem że coś słabo wieje chłodnym powietrzem więc postanowiłem ją nabić do pełna,niestety na darmo...
Starając się zdiagnozować w czym leży problem postanowiłem próbować wszystkich możliwych sposobów i jedyne co zdiagnozowałem to:
-Podczas włączania klimy obroty za pół sekundy spadają a sprężarka od klimy zaczyna działać,koło na elektromagnesie również zaczyna się kręcić.
-Wentylatory działają prawidłowo.
-Od sprężarki klimy dochodzą dziwne dzwieki jak się ją załączy.
-Klimatyzacja działa prawdiłowo jak podtrzymam autko na gazie +/- 2Tyś Obrotów,lecz jak obroty spadą do około 1tyś zaczyna wiać ciepłe zamiast zimnego powietrza.
Niezbyt chce mi się kopać w 100 Stronach tematu dlatego zamieszczam mój problem tutaj.
A ja mam takie pytanie jesli mam klimatronik poliftowy w a3 bez grzanych siedzen 1din i chce kupic klimatronik z podgrzewanymi fotelami to bedzie pasować od s3?
będzie pasować
Dziekuje bardzo za szybką odpowiedz, jeszcze mam pytanko czym poznac ze klimatronik jest 1din albo 2din? na zdjeciach oczywiscie bo fotele kupilem grzane i wiązke no ale potrzebuje jeszcze klimatronika wiadomo i nie chce kupic zły.
witam
Koledzy, proszę o potwierdzenie diagnozy:
Klimatyzacja nabita nie chłodzi, cały czas leci ciepłe powietrze takie jak na dworze.
Sprężarka włącza się, obroty wzrastają, jej sprzęgło zapina się i kręci, wentylatory działają a na vag'u nie ma błędów. Wąż od sprężarki jest ciepły.
Sprężarka podpięta do maszyny do nabijania dwoma wężami pokazuje 4.5 (niskie) i 6.5(wysokie) ale te ciśnienia nie zmieniają się podczas przygazowywania np 2000-3000 obrotów cały czas jest takie same ciśnienie na obu wężach.
1. Czy to będzie zawór rozprężny czy sprężarka jest do wymiany (jej płyta zaworowa).
2. Czy mając ustawioną temp na climatroniku LO i max prędkość wiatraków to czy podczas przygazowania powinno być widać zmiany ciśnienia przy sprawnym zaworze rozprężnym lub niesprawnym co wskazuje na defekt sprężarki. Czy przygazowywanie nie zmienia ciśnień i raczej to tylko zawór rozprężny.
pytam bo zawór to 40-90zl a sprężarka minimum 500, proszę o potwierdzenie bo 7 techników/mechaników od klimy podaje raz zawór(otwarty zawór dlatego ciągle jest stałe ciśnienie) a raz sprężarkę (nie daje ciśnienia a powinno być widać jego zmiany podczas przygazowania, inni mówią że nie widać).
Mając podpiętą maszyne nie zrobiłem jeszcze testu z wyłączeniem nawiewu to powinno spowodować że HP (wysokie ciśnienie) powinno wzrosnąć.
EDIT:
ciekawy opis: http://autoklimatyzacja.blogspot.com...-nie-daje.html
pasuje chyba do mojego przypadku.
EDIT:
koledzy zrobiłem opisane w wyżej podanym poradniku wyjęcie tylnej obudowy sprężarki. Zdjąłem obudowę i rzeczywiście jest tam ten zawór ciśnienia, składa się to prosto i nie jest tak ciężko trafić blaszkami aby zamknąć otwory. Po zdjęciu tych blaszek widać tłoczki i można spradzić palcem czy lekko chodzą (pchamy i widać jak ładnie pracują).
Kupilem nowy zawór KTT060024 w intercarsie (http://e-katalog.intercars.com.pl/#/...matyzacji.html) niestety nie mając starego nie wiedzialem czy nowy jest OK a mam podejrzenie że może być niesprawny.
Stary zawór jak widac na zdjęciu ma iglicę wyżej, mogę też ją lekko wcisnąć do środka ale ostatnie 2mm już nie da sie iglicy wcisnąć, natomiast nowy zawór wystaje jedynie 2mm, nie da się go wyciągnąć szczypcami wyżej i jedynie mogę go wcisnąć do środka z którego sam po chwili wychodzi.
Koledzy nie chcę płacić za nabicie czynnika napiszcie proszę czy waszym zdaniem ten nowy zawór (po prawej) jest uszkodzony? Na zdjęciach w sklepie intercars ten zawór ma o wiele bardziej wystającą iglicę, szkoda że nie zwrociłem na to uwagi.
http://pics.tinypic.pl/i/00689/1q5ppf7edi7a.jpg
http://pics.tinypic.pl/i/00689/b77wqgetjsjk.jpg
EDIT:
nowy obrazek: stary zawór i nowy zawór druga sztuka, druga sztuka o tym samym numerze KTT060024 jest niższa, ma tylko tej samej długości gwint:
http://pics.tinypic.pl/i/00689/rzyx6qdq2ll4.jpg
dziś byłem w intercars i poprosiłem o drugą sztukę tego zaworu, przy mnie otworzyli z zalakowanego opakowania drugą sztukę KTT0600024 i zobaczcie znowu coś ciekawego:
nowy zawór ma takiej samej długości gwint od kołnierza ale o 5mm krótszą tylną część którą wsadzamy w sprężarkę. Moim zdaniem po wsadzeniu tego zaworu do otworu chyba zabrakło by gwintu aby dokręcić śrubę. Może się mylę może to nie ma znaczenia. Niestety nie mieli innej nowej sztuki więc zaryzykowałem (mimo że poprzedni nowy zawór miał tak niską iglicę) nabiłem klime i zaczęła działać.
Witam,
Mój problem z klimatyzacją jest taki, że w ogóle się nie załącza. Po podpięciu pod komputer nie pokazało żadnych błędów, klima jest nabita, sprzęgiełko po podpięciu "na ostro" działa. Z tego co mi wiadomo na wyświetlaczu powinna się pokazać śnieżynka jeżeli klima zacznie działać, u mnie czegoś takiego nie uświadczyłem. Macie jakieś porady co z tym można zrobić? Albo namiary na jakiś solidny serwis bo pytałem już w kilku i tam twierdzą, że najpierw trzeba nabić klimę a dopiero później szukać dalej a nawet jeśli nabicie nie pomoże to i tak będę musiał za to zapłacić.... Ja wiem, że jest nabita bo było to sprawdzane i wiem też, że to nie w tym problem, poza tym nie zamierzam płacić za coś co nie było zepsute.
Chciałbym aby ktoś mi podpowiedział co zrobić z następującym problemem:
Otóż, ostatnio zaczęła mi się okładać mgiełka na przedniej szybie od środka... czyściłem i po jakimś czasie znów się pojawia.
Nie jest to para tylko taki nalot. Antypara nie działa.
Ostatnio wymianiałem węże od wody i uciekł płyn chłodzący ale to tam zaraz przed wentylatorami i poleciało wszystko na pampersa.
Wydaje mi się, że to przez klimatyzację, bo troche śmierdzi.
Co powinienem zrobić? Jakieś odgrzybianie, ozonowanie?
Jak narazie chyba nic nie zrobisz. Zostaje doczyscic wszystko jak tylko potrafisz. Z czasem pewnie wyparuje.
Klima naprawiona!!
Po przerzuceniu kilku sprężarek, osuszaczy, zaworków rozprężnych przyszedł czas na dokładniejsze rozbieranie i jak się okazało zatkany był parownik!!, nie skraplacz który ma wąskie żebra tylko właśnie parownik. "Korek" wyszedł przez zrobienie podciśnienia maszyną do nabijania, nie wiem co to było i skąd się wzięło, ale teraz klima pluje lodem. Jedynie co mnie zastanawia to po wyłączeniu silnika słychać typowe syczenie klimy aż na dworze (nie pamiętam jak miałem na sprawnej klimie, chyba ciszej).
Witam, zakupiłem dziś dla mojej małżonki Audi a3 z 2000 r, samochód z silnikiem 1.9 tdi 90 km. Generalnie auto ładne zadbane ma jeden mankament , nie działa klimatyzacja , i to nie działa w pełnym znaczeniu tego słowa nie działa panel nic nie wyświetla , zero reakcji na cokolwiek nie łączy się z vagiem . Chłopak powiedział mi że podłączał jakiś włącznik ciśnienia na krótko i tak się stało ,czyli zrobił zwarcie pewnie i coś się spaliło , moje pytanie od czego zacząć sprawdzania ? czy raczej zawieźć to do fachowca?
Niestety stukanie z filmu nie okazało się usterką sprzęgiełka, a zniszczoną płytą zaworową. Serwis wycenił naprawę z roczną gwarancją na 3 tysiące złotych. Bez gwarancji tylko z wymianą sprężarki 1000 zł. Także jak zaczynają się takie stuki lecieć szybko do serwisu, żeby nie załatwić sprzężarki, ja mimo, że jak usłyszałem te stuki przestałem jej używać i tak mam po klimie.
bardzo drogi serwis
ja za wymiane sprzegla placilem 300 zł
\uzywana sprzarke kupisza 200-300 wymienisz ja samemu pozostaje tylko odsycic gaz i potem go uzupelnic
Mam takie ankietowe pytanie do właścicieli TDI i tych 90 i 110-konnych. Czy po załączeniu klimatyzacji też odczuwacie spadek mocy ? ? ? Szczególnie w takie upalne dni jak teraz ?
bez znaczenia czy benzyna czy ropa zawsze po włączeniu klimy czujesz/występuje obciążenie silnika/zamulenie i jak zwał tak zwał-normalna rzecz
http://www.a3-club.net/forum/showthr...zon%B1-klim%B1
Wymieniłem sprzęgło sam bez wyciągania sprężarki, jakoś się udało, no ale stuki nie ustały i niestety diagnoza serwisu to kompresor, mimo, że do końca bardzo dobrze chłodził. 3 tysiące chcą, bo inaczej mi gwarancji nie dadzą, że nie padnie na drugi dzień, bo chcą wymienić wszystko(parownik, skraplacz itd.) + płukanie układu. Kupiłem już na allegro sprężarkę używaną, sam montuje i jadę nabić. Nie wiem tylko jak z olejem, bo w tamtym serwisie opróżnili mi układ ale nie powiedzieli(nie zapytałem) ile oleju było w układzie. Także teraz nie wiem ile nowego oleju wlać do kompresora, a ile muszą mi razem w czynnikiem wpuścić.
Panowie kupiłem autko w zimę i do tej pory je naprawiałem i robiłem pod siebie. Jedyna została teraz klimatyacja. Audi z 98 roku. Klimatronik i problem polega na tym, że nie działa :D ( Coś w stylu wiem co się zepsuło -----> samochód ) :D. Po odpaleniu samochodu włączam klimę i niby się załącza i słychać, że obciążenie silnika rośnie, ale nie załącza się wiatrak na chłodnicy. Czy jest możliwe, że poprzez brak czynnika nie załączy się klimatyzacja (chodiz o wiatrak)? Czy nabijanie i sprawdzanie za 120 zł klimy mija się z celem?
Witam serdecznie Forumowiczów!
Po przekręceniu zapłonu dobiegają mnie dziwne stuki, bardzo regularne, podobne do dynamicznego i nieprzerwanego pukania do drzwi.
Znalazłem podobny problem na forum, ale dotyczący 8P i chciałbym się upewnić, czy proces przyczynowo-skutkowy jest taki sam jak w 8L?
Czyli uszkodzenie łożyska któregoś z wentylatorów, bądź problem z obiegiem otwartym-zamkniętym?
Wykluczam usterkę silnika (mam nadzieję, że słusznie), bo stukanie pojawia się na zapłonie, przed odpaleniem silnika. Po odpaleniu nie ustaje.
Witam !
W mojej Audi mam od długiego czasu walczę z klimatyzacją :/ . Mój problem przedstawia się następująco: kupiłem ją z niesprawną klimatyzacją jakieś 5 miesięcy temu. Nie załączały się wiatraki i sprężarka. Byłem pewien, że to tylko kwestia nabicia i klima wystartuje. Po nabiciu okazało się, że sprężarka i wiatraki startują, jednak klimatyzacja kompletnie nie daje zimna, najniższa temperatura na LO to coś około 14 - 15 stopni. Węże są lekko chłodne, jak tak można powiedzieć. Dodatkowo klima chodzi powiedzmy około 10 minut i się wyłącza sama, włączy się dopiero po kilku godzinach i też tylko na kilka minut. Po tygodniu takich objawów pojechałem do tych cudaków, u których nabijałem, sprawdzili jeszcze raz, że jest szczelna, nabili od nowa, jednak to nic nie dało i powiedzieli, że oni dalej nie pomogą, bo oni tylko nabijają i odgrzybiają.
Forumowicze i posiadacze Audianek miał ktoś podobny problem lub potrafi mnie ktoś naprowadzić na trop rozwiązania mojego problemu ? Jeśli tak to bardzo proszę o odpowiedzi :)
Pozdrawiam !
Najpierw zobacz co VAG na to powie. Zapewne są jakieś błędy - co da jakiś trop.
Oczywiście zapomniałem wcześniej napisać VAG nic nie mówi, nie ma żadnych błędów :/
Nie ma to przypadkiem związku z czujnikiem temperatury? U brata w A6 była właśnie taka przyczyna samoistnego wyłączania się klimatyzacji.
Sratapatalk