O ate w ogole nie myslalem. Co do ceny to nie gra roli,maja byc dobre i dobrze hamowac,nie chce zadnych tarcz perforowanych itp,klocki tez zwykle.
Printable View
O ate w ogole nie myslalem. Co do ceny to nie gra roli,maja byc dobre i dobrze hamowac,nie chce zadnych tarcz perforowanych itp,klocki tez zwykle.
U mnie w UK w sklepie jako rekomendowane to: PAGID, EICHER lub Eicher Premium, BOSCH, TEXTAR no i ATE :P
Dziwne ze ATE mam tylko jedna pozycje i tylko na tył w cenie 25F/szt.
Wysłano z X10i
Ate klocki ok z tarczami gorzej
Witam ,ja mam pytanie do was ...Otóż zapaliła mi się kontrolka okładzin jakieś 1000 kilometrów temu ,wiem że to napewno klocki bo sprawdzałem i rzeczywiście klocki był cieńkie ,lecz mam również do wymiany tarcze tak więc chce je zjezdzić do końca (klocki) i zarzucic nowy komplecik na przód .Czy wiecie ,bądz czy może ktoś z was tak miał,ile można zrobić jeszcze kilometrów od czasu zapalenia się kontrolki o okładzinach do czasu ,aż będzie słychać ze klocka nie ma doszczętnie ?
Tak z reguły bezpieczny przebieg dla tarcz po zapaleniu się kontrolki to 1000 km ale co do tego ile możesz jeździć żeby nic się nie stało to nikt nie przewidzi, nie wiadomo czy klocki zużywają się równomiernie czy może wewnętrzny bardziej jak to często bywa. Lepiej kup komplet i wymień, 1000 km w jedną czy drugą wiele Ci nie pozwoli zaoszczędzić a ryzykujesz bezpieczeństwem.
Ja np jak zapaliła sie kontrolka, przejechalem Anglia-Polska, tyle ze na autostradzie inaczej sie hamuje niz w normalnej jeździe.
Polecam nie czekać na ostatnia chwile z zakupem, tylko kupić juz teraz a jak juz koniecznie chcesz dojezdzic klocki do konca, to juz twoj wybór, tylko pamietaj ze metal po metalu bardziej sie slizga, jak rowniez bedziesz bardzo grzal tarcze z metalem po klocku, nie mowiac juz ze bedziesz przenosił temperaturę na tloczek, co bedzie skutkowało z grzaniem sie tloczka, mozliwe ze z jego rozszerzaniem sie co nie chce straszyć czym to moze skutkować jak rowniez z grzaniem sie lub gotowaniem płynu hamulcowego, czego nie zycze.
Mam nadzieje ze juz wiesz co moze cie spotkać jesli hamulce wymkna sie spod kontroli i w pewnym momencie zabraknie hamulca?
Wiesz co bedzie jak siadziesz komuś na tył i gość lub ubezpieczyciel odkryje ze hamulce byly niesprawne...?
Przy osobach rannych/smiertelnych bedziemy wysyłać paczki... ;-)
Wysłano z X10i
Przyszła pora na wyminę przednich hebli bo strasznie biją.
Co polecacie w rozmiarze 312 by hamowało (200 KM), nie piszczało i się nie pokrzywiło ? Super jakby klocki nie pyliły za mocno.
Tarcze OZ, klocek Ferodo, Pagid, Galfer
ale powiem Ci ze do 200kM 312mm to straszna bieda
Witam. Podłącze się do tematu.
Mam pytanie czy owe tarcze: http://olx.pl/oferta/tarcze-ate-powe...html#fa5053204
Będą pasowały do Audi A3 8L 1.6 AVU.
Pozdro. :)
Nie wiem o jakiej biedzie piszesz, skoro w BEXie standardowo idzie 312 na przód, wiec na 200ps powinno spokojnie wydolic, jesli nie chce wykończyć szybko zawieszenia to na 320mm mozna zmienic zaciski o wystarczy, ja mam 345 ale to juz sa kilogramy i na nierownosciach czujesz ze "kola" sa duzo cięższe.
320 i dobra tarcza + klocki spokojnie wystarczy do takich mocy!
Wysłano z X10i
Panowie to wszystko zależy od tego kto czego oczekuje. Dla jednego będzie za dużo dla innego duuużo za mało. Są i tacy i tacy kierowcy.
Potrzebuje zestawu na przód z racji że kończą mi sie klocki no i tarcze chce przy okazji bo od roku jak użytkuje samochód nie wymieniałem tego.
Cena do 350/400 zł
Zastanawiam sie nad:
http://allegro.pl/ate-tarcze-klocki-...968173906.html
http://allegro.pl/brembo-tarcze-hamu...030099106.html
http://allegro.pl/tarcze-klocki-hamu...038898488.html
Które polecicie ;)?
Musisz najpiere sprawdzic jaką masz srednice tarcz.
dwa pierwsze linki to 256/22 a trzeci 280/22mm
z tego co pamiętam to masz ten ostatni.
co myślicie o zamontowaniu 280mm na tył?
A jaka masz srednice z przodu? Bo jesli chcesz zmienic sam tył, to nie ma sensu, musisz zmienic tez z przodu zeby zgachowac proporcje w hamowaniu, inaczej bedzie nadsterowny i tył bedzie bardziej hamował, na suchym moze byc ok, ale na mokrym bedzie troche rzucalo tyłem.
Wysłano z X10i
No właśnie już mnie kolega uświadomił że średnica z przodu to 288/22 lub 280/22 ( nie wiem dokładnie ) więc 2 linki pierwsze kompletnie odpadają ;)..
Natomiast nie wiem jeszcze jaki jest wymiar klocków.
I nadal zastanawiam się nad tym zestawem...
http://allegro.pl/tarcze-klocki-hamu...&aid=20493318&
To pierw zrób 312mm z przodu, a później tył :) Ewentualnie jednocześnie.
Panowie szybkie pytanie lepiej brać:
Tarcze / klocki (na przod) : Brembo/Textar czy Bosch/Bosch czy TRW/TRW ??
z podanych TRW/TRW a generalnie Zimmermann/Ferodo lub Zimmermann/Zimmermann
Panowie szybkie pytanie - jakie klocki na tył w dobrej cenie montować do siebie? Nie jeżdżę wyczynowo ale czasami te 210KM fajnie byłoby zatrzymać ;) Więc bez cudów, ale i przyzwoicie.
Ferodo lub Zimmermann
Od siebie polecam Zimmermann + klocki ferodo
Panowie Leon cupra r 1.8t 225km zestaw na przod czyli tarcze 323mm i klocki pod ori zacisk brembo. Co polecacie ? Trw bedzie ok ?
Tarcze jak najbardziej, klocki to zobaczyc ktore beda najlepsze do harakterystyki jazdy, jedne lepsze ale np strasznie pyla i to denerwuje, drugie sa mniej pylace ale inaczej zachowują sie jak sa zimne a inaczej po rozgrzaniu itp.
Napewno nie polecam tarcz ATE i Boscha ktory leżał na sąsiedniej półce lub wytoczonego z chińskiej stali...
Osobiscie nie jestem pewien co mam, caly zestaw przełożony z S4, hamuje dobrze i nie brudzi strasznie felg co mi odpowiada.
Wysłano z X10i
Mam ciekawy przypadek z hamulcami ATE:
założone przód + tył komplet tarcze klocki 30 tys km wstecz, oryginał z hologramami , przód tarcze made in italy, tył made in china. Montaż prawidłowy, z czyszczeniem piast, zgodnie ze sztuką w dobrym warsztacie. Po tym dystansie przód minimalne zużycie wygląd idealnie, tył klocki grube może 1-1.5 mm zużycia a tarcze wygląd tragiczne, zjechane, z bruzdami wyglądają jakby miały 10 lat i 100 tys nalotu. O co chodzi ? kiepski materiał tarczy, niejednorodny ? Podróbkę wykluczam, sprawdzałem numery na stronie producenta z pudełka, wszystko ok, zresztą zakup w pewnym sklepie - pro choice - całość. Wychodzi na to że jednak , mimo szyldu ATE, china to china i stal jest do kitu. Na ogół tarcze powinny wytrzymać 2 komplety klocków, a u mnie akurat jest na odwrót, na klockach zrobiłbym drugie tyle jeszcze ale muszę wymienić komplet na tył. Ciekawe czy ktoś się z tym spotkał już..
Twoja ciekawostka ma jakies 20lat, założyłeś gniota a teraz główkujesz co sie stało.
Jak widzisz czasy Ate minęły bezpowrotnie
Pany szukam zestawu tarcz i klockow do 8L 1.8 AGN. Zalezy mi na czyms w miare tanim, zeby nie byl to jakis szit i zeby nie pyliły zbytnio :) no i kto tu moze ogarnac na forum takie tematy - kto handluje nowymi czesciami :D
Podaj VIN ;)
To az vin do tego potrzebny?
Nie no wystarczy, że średnicę podasz ;)
dasz ma zapewne 280mm p + 232mm tył. Ja potzrebuje tylko tył, lewian masz zimmerra w dobrej cenie ? i czy klocek dedykowany też zimmmermann czy coś innego - wiem ze polecają ferodo premier ale znam klocek i fajnie hamuje tyle że pyli masakrycznie. Rzuć propozycją jakąś.
Witam, pacjent AUM, przód bodajże 288, a tył 256 jak dobrze pamiętam. Będę potrzebował coś ciekawego i dobrego do "hamulcowania" na przód i tył :D cena nie gra roli, zastanawiałem się nad zestawem na przód od firmy Mikoda lecz mam mieszane uczucia, jedni mówią że jest okej inni znów że się krzywią. Nad tyłem się nie zastanawiałem. Jeśli macie coś ciekawego, godnego zaufania czekam na propozycje ;)
W najlepszej ;P Firma w której pracuje jest dystrybutorem OZ na Polskę. Na PW podaj VIN, ewentualnie potwierdź jeśli jesteś pewien, że masz 232 to przedstawie ofertę. Klocki jak nie Ferodo to Zimmermann ;)
Jak cena nie gra roli to nie patrz na Mikode tylko bierz OZ + Ferodo lub OZ + OZ. Tak jak kolega wyżej podeślij VIN na pw ;)
Pozdrawiam,
Adam
Odczuję różnicę hamowania pomiędzy :
Tarcza OZ - klocek Ferodo Premier
a
Tarcza Ferodo - klocek Ferodo Premier
??
marek_s3 widać że china zawsze pozostanie chiną :D
Na przyszłość bierz niemieckie tarcze Otto Zimmermann i jakieś lepsze klocki np. Ferodo, Jurid,...
hamowanie takie same
tarcze Ferodo sa tansze od OZtów
- - - Aktualizacja postu - - -
lepiej zapodac DSy
W hamowaniu w takim aucie jak A3 może być ciężko odczuć ale na pewno odczujesz na trwałości i na tym, że niezabezpieczone antykorozyjnie tarcze szybciej czas zeźre ;)
właśnie, po hamowaniu tyłu cudów się nie spodziewam, bo co można wymagać od zwykłej pełnej tarczy 232 która jest tylko uzupełnieniem przodu, głównie znaczenie miałaby ta trwałość żeby za chwilę znowu nie wracać do tematu.
- - - Aktualizacja postu - - -
tak, tyle że jak zamawiasz NIEMIECKIEJ firmy ATE i przychodzi pudełko z naklejką made in china, to nie masz wpływu na kraj pochodzenia. Ja wiem że dziś produkcja jest na całym świecie wszystkiego i zaraz podniosą się głosy że może zly montaż, że coś - dobra, bzdury, przód trzyma się idealnie tylko dlatego że produkcja jest w innym kraju tego ATE, i jak póki co jakoś z elektroniką chinole sobie radzą to niestety z motoryzacją już nie, spośród wszystkich części w aucie to jedyna rzecz która jest made in china - pierwsza i ostatnia, inni producenci już się chyba przejechali na temacie skoro produkcja europa nadal - wiadomo że też może coś się trafić, ale mimo wszystko. Klocki ATE czechy - i są mega dobra skuteczność na 50-60 tys km spokojnie jak nie lepiej.
Muszę w tym tyg u siebie klocki i tarcze, który zestaw będzie najlepszy? ;)
Tarcze ATE (Made in Germany) + klocki ATE
Tarcze Zimmerman + klocki ATE
Tarcze Zimmerman + klocki Zimmerman
Tarcze Zimmerman + klocki Ferodo
To tak jakby o Lambo powiedzieć, że jest niemieckie bo Audi je kupiło :P ATE to firma, która zajmuje się konstruowaniem systemów hamulcowych, nie produkują ich podzespołów, ani tarcz, ani klocków.
Klocki ATE w większości są produkowane w Czechach przez firmę galfer, która de facto została kupiona przez grupę continental do której ATE należy. Producentów tarcz dla ATE jest wielu, zaczynając na Niemcach (Zimmermann), poprzez Włochy, Polskę aż po Chiny.
Zestaw 3 lub 4 ;)
Jak potrzebujesz oferty to pisz na PW.
tak , to rozumiem że zlecają produkcję na całym świecie, podobnie działa np firma MANN filter bo do różnych aut różne rodzaje filtra trafiłem już z 5-6 krajów produkcji, na szczęście nie ma to wpływu na ich jakość. Nie neguje całej firmy, bo jak mówię, pozostałe części są bardzo ok, ale jak poddostawca chinski nie zapewnia powtarzalnej jakości, to spróbuję czegoś innego. Bo w końcu płacę za logo na pudełku w domyśle że to logo gwarantuje jakość mimo kraju pochodzenia.
Panowie pod tarcze TRW 323mm w leonie cuprze R który klocek będzie najlepszy ? Mam 3 do wyboru. Trw, ate i brembo.
brembo to nie brembo tylko ferodo, pagid lub galfer
Witam. Muszę zmienić w swojej A3 (1.9 TDI 130 ASZ 2000) tarcze wraz z klockami. I tu prośba do Was byście pomogli mi dobrać jakie dokładnie kupić. :)
ATE na przód z InterCarsu po 4000 km pokrzywione.. nie było sytuacji typu hamowanie z 100 km/h do 0 itp.. Sprzedawca powiedział, że teraz każdy producent robi tandetę i reklamacje są na porządku dziennym.