Zamiast tego wziąłbym Uniroyal MS plus 77.
Printable View
już byłem zdecydowany na te uniroyale cosmo-pl ale przeczytałem ze maja tendencje do pływania. ogolnie jeszcze po dosyc odsniezonych drogach w zimie i chcialbym taka wlasnie opone ktora takie warunki dobrze zniesie ale podwórko tez mam zasypane czasem oporowo
Znajomy, ma uniroyale rainsporty 3 (wiem, że to lato, ale nie o to chodzi). I fakt, mówi, że pływają itp, do sportowej jazdy się nie nadaja, ale jak jeździsz normalnie, czasem wyprzedzisz itp, to wersje letnie są jednymi z najlepszych wg niego opon bo dobrze trzyma na suchym, a na mokrym nie ma sobie równych. Myślę, że co do pływania z imami będzie podobnie, jeżeli system ędize działać na mokryn tak samo dobrze jak na letnich, to też mogą okazać się mega dobrą opcją ;) Pytanie jest do Ciebie, jak jeździsz ;) (choć podbno można przywyknąc do tego pływania ;-) )
nie słuchaj cosmity bo popłyniesz jak te unirojale :D
- - - Aktualizacja postu - - -
nie słuchaj cosmity bo popłyniesz jak te unirojale :D
Wg mnie wszystkie zimówki pływają. Ja na 77 nie zauważyłem takiej przypadłości, żeby to było jakoś nadmiernie odczuwalne. W 66 był miękki bok, ale 77 jest nowa i z tego co przynajmniej ja wiem, to jest normalna, tak jak Vrede czy inne opony z tego segmentu. Nokian twardszy nie będzie.
okej, biore uniroyale, dzięki!
to ja mam pytanko , jaki rozmiar i opony mozecie polecic do audi 8l 1,6 , większosc trasy miasto , mniej sniegu więcej błota pośniegowego , budzet do 1000zl?
Myslalem nad rozmiarem 16 , ale pojęcia niemam czy lepsze nie bedą np 15 ;/ prosze o pomoc
Tez bym się chciał zapytać o zimówki w rozmiarze 195/65r15. Na allegro jest komplet 4 sztuk, conti ts850 za 900zl,nówki. Macie jeszcze jakieś inne propozycje ?
Zależy czego od opon oczekujesz. Conti są na pewno dobre, ale to premium, cena więc też jest premium.
No każde będą dobre, ale 16 będą droższe. Ogólnie to zależy czego potrzebujesz od opon. Ja do miejskiego auta mam kupione opony całoroczne np. Także napisz czego byś oczekiwał itd. Na błoto bardzo dobre są Uniroyale MS 66 i niedrogie. Do miasta w sam raz.
Witam,
posiadam Seata Leona 1M ASZ i mam dylemat w wyborze opon zimowych. Jeśli chodzi o letnie to posiadam Michelin Primacy 2 225/45/R17 94W, na takich jeździł poprzedni właściciel. Na zimę mam felgi stalowe i mam zamiar założyć opony 205/55/R16 Dębicy Frigo 2, bądź HP. W gre wchodzą niestety tylko budżetówki :(
Jaki model wybralibyście z tych dwóch ?
Czy ktoś miał okazje testować Dębice Frigo HP ?
Mniejszy indeks ładowności względem letnich, będzie w czymś przeszkadzał ?
I jeszcze jedno pytanie: opłaca się zakładać powyższe opony o profilu 60 czy zostawić 55 ?
Kolego jak chcesz taniej, to załóż 15-taki, jeżeli je producent dopuszcza. Z opon budżetowych TL Viking Snow Tech II są całkiem spoko i na wodzie nie jest jak na sankach.
http://www.oponytanio.pl/cgi-bin/rsh...&wt_ga=&wt_kw=
Indeks nośności się dobiera pod auto u Ciebie 91 wystarczy spokojnie. Na letnich masz większy, bo można je stosować w innych autach też. Zmian wysokości opony nie polecam.
A co powiecie o Uniroyal MS Plus 77 ?
Czy lepiej dopłacić i wziąć Conti ts850 ?
Od opony oczekuję przede wszystkim bezpieczeństwa, jakieś tam trzymanie w zakrętach tzn. żeby auto nie pływało, aby byle jakaś zaspa, troszkę więcej śniegu nie zatrzymały mnie..
Wiadomo, zimą się nie szaleje także raczej spokojna jazda, głównie miasto i krótkie trasy po +-100km.
Chyba, że coś innego jeszcze polecicie ? Oponki raczej kupię nowe.
jak 16 to nie 15, mozna ewentualnie założyć, jak kto już ma 15' felgi na zimę, opony o rozmiarze 205/60/15, sam się zastanawiam czy takowych nie zakupić, choć droższe są od 195/65/15, mniej więcej na poziomie 205/55/16 cenowo. Opony budżetowe najczęściej są dobre na jeden określony rodzaj nawierzchni, takie optymalne na sucho/mokro/snieg to juz raczej dobra opona premium=droga. Za rozmiarem 205/60 a nie 195/65 przemawia lepsza przyczepność na suchym i śniegu ( większa liczba lamelek, jak się okazuje , lepiej daje radę , zjawisko tzw adhezji ), lepsza droga hamowania, minus to wyższa cena niż standardowego rozmiaru. Co do 16' do leona to bardzo dobra opona to semeprit ultra grip, grupa continental, zresztą widać że wzór bieżnika do złudzenia przypomina flagową conti TS850, dobre właściwości na suchym oraz w warunkach typowo zimowych, to bym polecił Kaziu :) rozmiary jakie możesz założyć to 225/45/17, 205/55/16, 205/60/15, 195/65/15, innych nie bierz pod uwagę...dębica super na śnieg ale porażka na suchym i mokrym, to skrajny przypadek specjalizacji jednokierunkowej w budżetowych zimówkach :), możesz jeszcze wziąć pod uwagę sava eskimo s3+, jesli liczysz każdą stówkę
aha, index nośności ma byc faktycznie 91 ( bravo cosmo ), ale zwróćcie też uwagę na index prękości, najczęsciej występuje T, natomiast do mocniejszych wersji ( ja tak mam np ) z pewnością jest H, jako zalecany przez producenta, i lepiej się tego trzymać. Wyższ eindexy, to niestety też wyższe ceny...
Ja chyba zawnioskuję, o nadanie Ci specjalnego tytułu - naczelny bajkopisarz forum A3-club.net. Wybacz ale nie mogłem się powstrzymać, bo nie wierzę, w to co czytam. Wygląda to jakby było skądś przepisane, przez osobę, która kompletnie tego nie rozumie, albo nie do końca wie o co chodzi. Ja mam złotą zasadę, jak czegoś nie wiem, to się nie wypowiadam, albo posługuję się przypuszczeniami.
Opony budżetowe są zdecydowanie gorsze od opon premium, ale nie na tyle gorsze, żeby twierdzić, że są zazwyczaj dobre tylko na jeden rodzaj nawierzchni. Znam sporo opon budżetowych, które dorównują swoimi parametrami, niektórym producentom premium. Kwestia marki i jej postrzegania wśród odbiorców oraz czystego marketingu. Nie wspomnę już o oponach średniego szczebla, które zazwyczaj są tak dobre jak premium, a różnice są niedostrzegalne, dla przeciętnego Kowalskiego. Opony premium mają zazwyczaj jeden lepszy parametr - zużycie, ale i tutaj są niechlubne wyjątki.
Opona szersza wcale nie jest lepsza na śniegu, to nie jest zasada. Jest wręcz odwrotnie zazwyczaj, opona węższa będzie na śniegu lepsza, ze względu na większy docisk. Trzeba wiedzieć jak opona zimowa działa, żeby sobie to wyobrazić. Nawet w obrębie jednego modelu potrafią być spore różnice, bo nie tylko bieżnik odpowiada za jakość opony. Z zasady adhezja, to po prostu zjawisko przylegania, nie trudno sobie więc wyobrazić, że oprócz elastyczności bieżnika, w grę będzie wchodziła też siła nacisku. Przy bardziej rozłożonej, będzie ona po prostu mniejsza.
Opona zimowa to głównie mieszanka. Bieżnik to sprawa wtórna. Przykładem, niech będzie opona Dębica Frigo obecnie produkowana, która wygląda dokładnie jak stary Good-Year UG i co z tego, skoro na wyglądzie się kończy. Jest pięć razy od niego gorsza. To mieszanka zapewnia odpowiednie ugięcie się bieżnika, który tylko wówczas ma szansę się prawidłowo wgryźć w śnieg. Inne kwestie, to zużycie, ekologia, hałas i odprowadzenie wody. Z tego wychodzi, że wyglądają tak samo, a są to dokładnie dwie różne opony. I ogólnie mówisz o poprzedniej Dębicy, o tej z cegiełkami, bo ona była niesamowita na śniegu. Obecny model jest bardziej zbalansowany i już nie ciągnie tak na śniegu, jak jej poprzedniczki.
Sava to nic innego jak Dębica, biorąc pod uwagę, że pewnie jest robiona w Dębicy.. Generalnie Goodyear ma słabe swoje spółki średniego stopnia (Sava, Fulda) i budżetowe (Dębica) - taka polityka firmy. Stawiają na Goodyear i Dunlopa. Ja osobiście wolę dużo bardziej grupę Conti i Viking jest Conti. Jeżeli ktoś więc szuka w miarę wyważonej budżetówki, to moim zdaniem Viking będzie lepszy, ale to już kwestia subiektywna. Ewentualnie można dołożyć parę złotych i kupić Barum.
Indeks prędkości mówi o tym, z jaką prędkością możesz na oponie się poruszać. Producent standardowo podaje, dopasowany do osiągów samochodu, ale nie jest musem, żeby taki indeks stosować. Ogólnie zasada poruszania się po drogach jest znana każdemu przedszkolakowi, co trochę z tatą jeździ. Jak ma opony na 190 to nie jedzie na nich szybciej, bo najpewniej opony ulegną uszkodzeniu. Indeks nie ma nic do zaleceń producenta w tym względzie. Jak ktoś ma auto Vmax 200, a kupi opony do 190 km/h o indeksie T, to wcale nie zrobi źle. Nawet jak ktoś Vmax ma wyższe, a nie planuje na zimówkach takich prędkości przekraczać, to może sobie takie opony sprawić i spokojnie na nich jeździć. Także daruj sobie protekcjonalizm w stosunku do mnie i skończ swoje personalne wycieczki, że czegoś mi o to gratulujesz. Nie jesteśmy żadnymi znajomymi, ani kolegami, żebyś sobie tak pozwalał.
@Darepb
Spokojnie wystarczą. Oprócz tego, te o których marek mówi - Semperit Speed Grip. Mam na Astrze je i powiem Ci że spoko dają radę.
Cosmo, mówisz o tych Uniroyal, tak ?
Tak, zobacz sobie ceny i sobie wybierz. Poprzedni model był ok, a ten wydaje się jeszcze lepszy. Najlepiej jest samemu sprawdzić, bo jednemu opony pasują, innemu nie. Ja jestem w pełni zadowolony z MS66 plus i takie same miałem w swoim A3. Były ciche, lekko kierownica chodziła, ze śniegu też wyjeżdżały. Obecne, jeżeli wierzyć ludziom, którzy jeździli na tych i na tych, to są lepsze. Ja mam jeszcze dobre poprzednie MS-y w Hondzie i Citroenie, a Astra fabrycznie była na Speed Grip 2. Ogólnie Speed Grip 2 też daje radę i bardzo pozytywna opona. Porównaj sobie ceny i coś wybierz ;) Z takich ciekawych opon, to jest jeszcze Firestone Winterhawk 3 i też nie są drogie i ogólnie jakbym ja miał dla siebie wybierać, to skusiłbym się na nie z tych trzech. Dobrze w testach wypadają i ogólnie też kolega je w zeszłym roku założył i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. W porównaniu do poprzednich modeli, bardzo duża różnica. Kupiliśmy je trochę przez przypadek, bo były w dobrej cenie, ale w tym roku też widzę dobrze stoją.
Także wybierz coś pomiędzy tymi trzema, który bieżnik Ci bardziej siedzi ;) na Winterhawkach najdłużej pojeździsz, ;) a ja w sumie na to głównie patrzę.
Firestone Winterhawk 3
Semperit Speed Grip 2
Uniroyal MS 77 Plus
adhezja to zjawisko przylegania i sklejania śniegu, np 2 kulek śniegu po złączeniu polecam spróbować , jak trudno je rozerwać, to samo dotyczy opony i powierzchni zaśnieżonej drogi, im większa powierzchnia kontaktu , tym lepiej, z siłą docisku to juz teorie przeszłe,że węższa opona jest lepsza,zostały w motorsporcie, ale tam i tak sa zupelnie inne opony niz cywilne używane np w rajdach. Jeszcze jak dochodzi efekt sporego momentu Nm, to na węższej oponie będzie tylko gorzej. Nie robię do ciebie ( małe c ) żadnych "wycieczek" personalnych bo z takimi miękkimi egzemplarzami nigdy bym sie nie zadawał, piszesz na zasadzie negacja wszystkiego co ode mnie, i sam sobie zapzreczasz , bo semperit to własnie idealny przykład opony średniej klasy spełniającej swoje zadanie w równym stopniu co opona klasy premium, gubisz sie i motasz w tych swoich wywodach. O winterhawk 3 pisalem juz w popzrednim sezonie, bo testowalem i wypadają dobrze, semperit wiadomo, więc wciskaj sobie dalej swoje polecenia uniroyala i vikinga, a nie przeklepujesz moje
wg teorii miękkiego, to np 14" w polo ma lepsza przyczepnosc w gorzystym terenie niż 18" s4, tak..bo mniejsza powierzchnia styku ALE MNIEJ LAMELEK KTÓRE ODPOWIADAJĄ ZA PRZYCZEPNOŚC TO SŁABSZY CIĄG , gratuluję teorii lat 80tych, wtedy opony byly jeszcze na tyle słabe że jedynym kryterium była powierzchnia docisku, A TERAZ LICZY SIĘ POWIERZCHNIA SKLEJANIA ZE ŚNIEGIEM
Viking jest oponą budżetową, a nie oponą ze średniej półki - mylisz pojęcia jak zwykle. Poleciłem go w zamian za Dębicę. Adhezja to uczona nazwa bardzo prostego zjawiska, i wiem co to jest. Gdybyś miał podstawową umiejętność, która nazywa się czytanie ze zrozumieniem, to byś rozumiał lepiej świat i moje posty, oraz to co jest napisane w gazecie, na temat m. in. lamelek. Co do Twojego polecania, to ma się ono jak dooopa do wiatraka, bo za każdym razem wyczyniasz jakieś mongolskie teorie i ludzie chyba już to powoli widzą. Lamelki, lamelkami, ale Polo, jakbyś nie zauważył, to mniej waży od s3, więc znowu Twoje porównania są wzięte z sufitu. Ogólnie kupuj se ze względu na te lamelki nawet opony od traktora na zimę, nikt Ci nie broni. Konstrukcja opony zimowej nie uległa żadnej zmianie w ostatnich latach. Lamele pogarszają sterowność na suchym i mokrym asfalcie, z którym mamy do czynienia również w zimie. Mistrzem przewagi lameli są opony już wspomnianej Dębicy. Do jazdy w zimie, nie jest potrzebna opona jak najbardziej lamelowana, tylko wyważona. Mniejsza powierzchnia docisku, w wielu przypadkach bieżników, wpływa korzystnie na jej zachowanie na śniegu, ze względu na docisk. W niektórych modelach, będzie tak, że w przypadku większego rozmiaru, opona będzie się zachowywać lepiej, bo powiedzmy sobie szczerze, pewnie tak chciał producent i tak była projektowana. To widać też na testach, że ta sama opona, w różnych rozmiarach sprawuje się różnie. To jest cała tajemnica. Zanim więc przetworzysz informacje, trochę niedouczonych technicznie dziennikarzyny, spróbuj sobie zaprzeczyć. Spowoduje to mniej kompromitacji w przyszłości ;) Mało tego, ja dokładnie napisałem w swoim poście powyżej, że niektóre opony klasy budżetowej dorównują niektórym oponom klasy premium, a opony ze średniej półki, praktycznie niczym się nie różnią, poza trwałością w pewnych przypadkach. Po czym ty piszesz, że sam sobie zaprzeczam, bo semperit to idealny przykład opony średniej klasy spełnia swoje zadanie w równym stopniu co opona klasy premium. Gdzie tu logika? Ja wiem gdzie, nie czytasz tego co piszę nawet ;) swoimi postami tylko mnie atakujesz. W przeciwieństwie do mnie, bo jak już ja się odnoszę, do czegoś co napisałeś, to zawsze przytaczam argumenty.
Przyjmij do wiadomości, że też ktoś więcej od Ciebie może jeździć na danych oponach i uważać, że są dobre. Nie czytam Twoich postów i nie wiem co polecasz generalnie, bo uważam to za stratę czasu. Jeżeli w sprawie opon, mamy podobne zdanie to chyba znaczy dobrze. Zwłaszcza, że potwierdziłem że Semperit to dobra opona, więc przyznałem Ci rację, że zwracasz na nią uwagę.
Ogólnie powstrzymam się od inwektyw, ale ile ty chłopie skończyłeś klas? 3? Ogarnij bajerę ;) bo mi gacie ze śmiechu się drą :D
ps. moja wiedza pochodzi z praktyki i teorii, bo miałem okazję mierzyć to i owo, m. in. starty energii w przypadku poślizgów, dla maszyn pracujących w terenie ;)
Panowie zluzujcie majty i lepiej mi powiedzcie czy na zimę lepsze 17stki na niższym profilu np 205/50 czy 15stki jakies 195/65 lub coś około tego? A3 8L ASZ
Zależy na co Cię stać. Jak Cię stać na 17 i masz takie życzenie, to kup 17, jak nie to 15. Ja uważam, że jeżeli na lato masz 17, to wybrałbym na zimę 16. W 8L to optimum. ;) No chyba, że masz ładne felgi 15, to na zimę też dadzą radę. Osobiście to nie lubię śmigać na 17 z niskim profilem. Prawidłowy rozmiar opony dla tej felgi to 225/45 R17. Dla 16-tki masz 205/55.
Obecnie zmieniłem setup na lato na 18" i tam oponki już mam upatrzone, a na zimę zostały mi obecne 17stki i stare 15stki. Na tych 15stkach już latałem zimą, ale bardziej chodzi mi o to czy balon na 15stce w stosunku do niskiego profilu na 17stce będzie miał lepsze właciwości zimą czy gorsze, czy średnica/szerokość felgi ma tutaj większe znaczenie.
Domyślałem się, że rozmiar tu jest bez różnicy a ważny jest optymalny rozmiar opony dla danej felgi i oczywiście sama guma, ale wolałem z ciekawości zapytać widząc, że są tu osoby kumające temat trochę bardziej niż czytelnicy internetów:)
To powiedz jakiego szerokiego rozmairu i modelu opony używasz. Jak dla mnie mozesz mieć nawet 255, a ja zorganizuje ten sam model o rozmiarze np 195 i spotykamy się np na torze Słomczyn jak spadnie śnieg. Ustanowie czas referencyjny na tych 195 - wystarczą mi 2, 3 okrażenia. Tobie dam cały dzień i jestem pewien w 100% że nawet sie o ten czas nie otrzesz.
No to zależy od tego co chcesz uzyskać. Wyższy profil daje lepszą sprężystość i zimą, jak się pojawiają dziury i różne inne przeszkody, lepiej mieć trochę większy balon, bo wtedy trudniej uszkodzić oponę czy felgę. Ogólnie próbujesz władować niestandardowy rozmiar i przede wszystkim, to spytaj w temacie o tym, czy to będzie pasowało przy takim profilu. 17 zimowe są drogie, ale będzie dobrze takie koło wyglądać. Rozmiar, który możesz założyć na felgę zależy od samej felgi. Dlatego Ci powiedziałem, że jak Cię stać, to ładuj normalny rozmiar 17 na zimę, nic się nie stanie jak będziesz uważał, a jak nie, to rozmiar to prawidłowy rozmiar do 15. 205/50 to jak dla mnie bezsens. Żadna różnica w wysokości praktycznie jak dla mnie, a rozmiar niestandardowy. Ja, na Twoim miejscu sprzedałbym te 17 i 15, i kupił ładne 16-stki z dobrymi oponami. To by chyba było najbardziej optymalne, ale to moje zdanie. Równie dobrze możesz śmigać na 17-stkach.
Wejdą.
Wejdą wejdą wejdą bo na takich jeżdziłem a mam 288mm.
Obecnie jeżdże na 7,5x17" z oponą bodajże 205/50. "komfort" jazdy mi odpowiada zatem pewnie będzie tak, że 15stki sprzedam a kupię po prostu opony do 17stek (myślę ze do 1600zł dorwę coś nowego sensownego). W zimę bez Q raczej nie szaleję, zależy mi bardziej na bezpiecznej jeździe w trasie zimą, bo często latam autostradami wawa-łódź-toruń. Dzięki bardzo za podpowiedzi, a wybór czy 17 czy 15stki to coś czuję będzie na zasadzie, które felgi szybciej zejdą:D
Co myślicie o tych oponkach?
http://allegro.pl/4x-michelin-alpin-...600973703.html
Ogólnie to nie jeżdżę dużo zimą, z reguły to odśnieżone ulice ale czasami jak zima zaskoczy drogowców to zdarza się że rano jadąc do pracy przecieram szlak. Często na drogach osiedlowych nie do końca odśnieżonych gdzie zostaje ubity śnieg...
A teraz najważniejsze... mam Q i ostatnią zimę przejeździłem na letnich i jakoś nie odczułem braku zimówek...teraz niestety mam tylko mini casco więc stłuczka z mojej winy bardziej by bolała :)
Dziękuję i pozdrawiam
Drogie opony i do dużych przebiegów, bo Michelin słynie z trwałości. Po drugie czy potrzebujesz opony z indeksem V? Osiągasz takie prędkości w zimie? H nie wystarczy. To samo tyczy się XL-ów. 3.2 zobowiązuje, ale przemyśl sprawę.
Ja bym wziął na Twoim miejscu albo wspomniane już Firestone Winterhawk 3 - 1628 PLN, ewentualnie Nokina WR D3 - 1740 PLN, albo z indeksem V Firestone 1880 PLN. Zawsze 700 zostaje w kieszeni. ;)
prawnie indeks musi byc taki sam lub wyzszy ( jak podaje producent/ swiadectwo homologacji auta, wersji silnikowej ), jest jednak przepis mowiacy o tym ze TYLKO w przypadku opon zimowych mozna OBNIZYC indeks predkosci, jednak przy tej zmianie nalezy nakleic na szybe przy kierownicy naklejke informujaca z jaka predkoscia max. samochod moze sie poruszac.
malo kto pisze o indeksach i malo kto zwraca na nie uwage, a potem ubezpieczyciel w razie stluczki/kolizji/wypadku ma kolejna podstawe do niewyplacenia odszkodowania
Rozmawiamy o zimówkach. Tutaj, jak sam słusznie stwierdziłeś, są odstępstwa ;) można założyć gumy z indeksem Q ;) Fakt - ja się nie wyraziłem dosyć precyzyjnie. Ogólnie z ubezpieczycielami jest inaczej - pomimo tego, że złamiesz prawo, to jak Ci odmówią wypłaty ubezpieczenia, to muszą udowodnić, że miało to wpływ na zaistnienie zdarzenia. O ile bieżnik, zła nośność, czy zły stan opon, może temu posłużyć, o tyle przerżną każdą sprawę o indeks i nie sądzę, aby jakikolwiek rzeczoznawca dał im taką opinię.. Pod warunkiem, że oczywiście nie dadzą rady udowodnić związku. Były już takie sprawy i żadna nie skończyła się rozstrzygnięciem na korzyść ubezpieczyciela, teraz więc nawet tego nie sprawdzają, jeżeli opona nie jest rozerwana w niestandardowy sposób, który wskazywałby że np przekroczyłeś dozwoloną prędkość. Naklejkę trzeba nakleić w widocznym miejscu dla kierowcy, w Niemczech nakleja się na szybę z tego co wiem.
Co nie zmienia faktu, że kolega wg przepisów prawa, do swojej 3.2 powinien mieć letnie z indeksem Y lub W :]
Opony kupuje się raz na kilka sezonów, czasami nie warto oszczędzać. Co do zadowolenia, to używałem w poprzednim samochodzie Alpiny a3 i byłem zadowolony (4 sezony przejeździłem)
I takie właśnie posiadam a dokładnie 225/45 ZR 17 94Y :)
Te opony, które Ci podałem są równie dobre. Cena to nie wszystko. Trzeba dobrze wybierać ;) Michelin kupiłbym do dużych przebiegów, bo u nich za to dopłacasz i na pewno to bardzo dobra opona, ale czy do jazdy po mieście? Winterhawk jest też wytrzymały, ale trochę mniej i parametry porównywalne.
- - - Aktualizacja postu - - -
Te opony, które Ci podałem są równie dobre. Cena to nie wszystko. Trzeba dobrze wybierać ;) Michelin kupiłbym do dużych przebiegów, bo u nich za to dopłacasz i na pewno to bardzo dobra opona, ale czy do jazdy po mieście? Winterhawk jest też wytrzymały, ale trochę mniej i parametry porównywalne.
Witam.
Szukam opon w rozmiarze 195/65/15 do 8P 1.9tdi
które wybrać doradźcie? :
-Fulda KRISTALL MONTERO 3
-Kleber KRISALP HP 2
-Uniroyal MS Plus 77
-Hankook i*cept RS W442
-Dębica Frigo 2
-Barum Polaris 3
Jazda w 80% miasto.
Kolego parę postów wyżej, jest dokładnie takie samo pytanie i zostały dane odpowiedzi. Skąd też mamy wiedzieć, jakie opony masz wybrać, jak nic nie piszesz o budżecie, czego od opon oczekujesz, jakie są twoje preferencje itd.
Cen opon nie znam ale gorąco polecam Dębice Frigo 2. Mieszkam w górach i jeszcze mnie nie zawiodła;) No i jeżdżę na niej już 3 sezony i nie wiele widać zużycia;)
Witam. zakupiłem Uniroyal MS Plus 77,, jak przyjdzie zima to sie wypowiem jak sie sprawują. W zakładzie wulkanizacyjnym w którym zakładali na moje felgi powiedzieli że zły wybór dokonałem, że opona wyglada jak wielosezonowa, taki ma bieżnik, dobra na mokre drogi, ale nie na śnieg. Zobaczymy trochę się zasmuciłem ale zima pokaże.Pozdrawiam
Po bieżniku się opony dzisiaj nie poznaje, a Uniroyale są oponami dobrymi na deszcz i błoto pośniegowe. Ja mam poprzedni model i moim zdaniem nie masz się co martwić, bo ile masz tego śniegu na tej ulicy, a nawet jak jest to dobrze ciągną i wiesz gdzie i jak auto jedzie. Więcej jest błota i mokrej jezdni, ale dlatego też Cię zapytałem czego oczekujesz od opon, żeby Ci powiedzieć, którą wybrać.
Panowie, zamierzałem w tym roku kupić albo:
- Continental ContiWinterContact TS850
albo
- Dunlop SP Winter Sport 4D
ale przeglądając ceny znalazłem w cenie 100 zł niższej:
- Yokohama W Drive
Lepiej dołozyć te 400 zł do którychś z tych pierwszych czy nie ma sensu ? (a jeżeli tak to do której ?)
ps. jazda to 90% po mieście.
zgadza się... tylko różnica 400 zł na komplecie to nie mało... a pamietam, że kiedyś były czasy jak każdy wychwalał Yokohamę i Toyo... więc nie wiem czy warto dokładać do Conti...
Dadzą radę.
Ja do swojej A3 na ta zimę zakupiłem
Continental ContiWinterContact TS850, 225/45/R17
a czy będą dobre okaże się zimą ^^
to jeszcze jedno pytanie...
- Yokohama W-DRIVE z 2013 roku
czy
- Nokian WR D3 z 2014 roku
cena dokładnie taka sama...
Ja kupiłem Nokiany Wr D3 z 2014roku :)
Podobno bardzo dobre opony zimowe....;) ale to sie okaże jak sam przetestuję :)
Ja bym wybrał Nokian'a
Nokian
WR D3
195/65 R15 95 H
czy
Continental
ContiWinterContact TS850
195/65 R15 91 H
200zł różnicy na komplecie... czy odczuję różnicę jak wezmę nokiany?