Witam
Kiedy i po czym poznać, że nasza klimatyzacja domaga się freonu ?
Printable View
Witam
Kiedy i po czym poznać, że nasza klimatyzacja domaga się freonu ?
Słabo ci schładza temp.lub wogóle i przełącza się na tryb econ.
Hej, jestem aktualnie na wyjeździe i od jakiegoś czasu wariuje mi czujnik temperatury zewnętrznej. W sumie nie jest to nagląca sprawa ale przez to gdy wskakuje mi na minusowe temperatury nie mogę odpalić klimy.. a za dwa dni wracam do domu 350km w te przyjemne upały. Znalazłem na szrocie jakiś czujnik od A3, jest ucięty na kablu, nie wiem czy dam radę to tak ręcznie zmontować, gdyż nie mam na miejscu takich możliwości.. Macie jakiś pomysł jak mogę odpalić inaczej klimkę? Lub czy takie skręcenie tych kabli luzem i izolacji oklejenie da radę? Chociaż z tym bez kanału może być ciężko (zderzak od S3 i pod zderzakiem czujnik na krótkim kablu)
A ja ma taki problem.
Dziś nabiłem klime wsiadam, załączam i nie działa. Zacząłem sprawdzać wszystko po kolei , bezpieczniki, kable itd. Przy przełaczniku ciśnieniowym ( 4 pinowy pod maską od strony pasażera) zwierałem po kolei piny w kostce by wykluczyć jego awarie. Gdy zwarłem tak jak na rys1 załaczyły sie wentylatory natomiast sprężarka nie, a gdy zwarłem tak jak na rys 2 załączyły sie wentylatory i klima. Dodam że na pinie 1 jest napięcie 13,9V a na pinie 3 jest 13,3 V. Z tego wynika że na pinie 3 jest za małe napięcie żeby załaczyć sprężarke. Gdzie dalej szukać? Skąd przychodzi napięcie na pin 3
?Pomocny byłby jakiś schemat elektryczny klimy.
Rysunki w załączniku
http://img835.imageshack.us/img835/4241/sens.jpg
Uploaded with ImageShack.us
jaka powinna byc temperatura z kratek ? bo dzisiaj nabilem klime i na biegu jalowym wyszlo 15.2 stopnia (obieg zewnetrzny) jak przygazuje to schodzi do 8 stopni
nie powinna byc nizsza temperatura ?
Panowie, już opisywałem swój problem w 8L ale nie uzyskałem odpowiedzi.
Problem jest z klimatyzacją, mimo śnieżynki świecącej się nic nie chłodzi. Obroty przy włączaniu klimy, nie spadają a więc sprężarka bodajże się nie załącza.
Dzisiaj sprawdziłem wentylatory , bo też miałem wątpliwości czy chodzą. Wyjąłem wtyczkę z termoczujnika na chłodnicy i we wtyczce zmostkowałem + z czerwono-bialym(1 bieg) i czerwono-zółtym (2gi bieg). Pierwszy bieg chodził wolniej, drugi włączał się dla dwu wentylatorów z szybszymi obrotami ., ale tylko przy włączonym zapłonie.
Wykręciłem też ten sterownik wentylatorów pod akumulatorem i mam ten z końcówką H. Nie wyglądał podejrzanie. Ale widziałem że chyba nie jest rozbieralby. Wtyczki byly całe. Oczywiście bezpiecznik 30A do wentylatorów nad akumlatorem jest OK .
Zrobiłem test Vagiem, i Output tests - wszystko przeszło, nie zanotowało żadnych błędów, natomiast w pierwszym kroku gdy było ostrzeżenie że wentyator zacznie kręcić - to żaden nie chodził...
Klima była nabita czynnikiem w tamtym roku w czerwcu . Nie zauważyłem też jakiś zielonych plam po prawej stronie chłodnicy koło sprężarki .
Zrobiłem jakiś pomiar z VAGu 10kanał AC CLIMA - nie wiem czy to coś mówi wam ...
http://images42.fotosik.pl/326/4814258c2fefe090gen.jpg
nikt nie pomoze ?
Jak na krotko sprawdzic sprezarke klimy ? U mnie w AHF, jest na samym dole pod alternatorem. Jest tam jakies dojscie w miare mozliwe od gory zeby na krotko zlaczyc z akumulatorem ?
Koledzy może wy podpowiecie czemu tak mi się dzieję w aucie tylko w czasie jazdy i tylko na otwartym obiegu, dmuchawa czasami wieje równo i na 2s mocnej, znowu wieje równo i znowu 2s mocniej, słychać pod schowkiem jak silniczek cały czas delikatnie zmienia swoje położenie. Na zamkniętym obiegu wieje cały czas równo nic sie nie dzieje, również na postoju wieje równo bez problemu. Nie wiem może czujnik szajbuje ten pod filtrem kabinowym?
wi?c tak, od??czy?em dzi? ten czujnik co znajduje si? za filtrem przeciwpy?kowym o taki: http://allegro.pl/czujnik-temperatur...308126022.html
i problem usta? z dmuchaw?, za co ten czujnik odpowiada czy mog? tak je?dzi?? czy zauwa?? jako? zmian? w nadmuchu?
" Kadlubek " Podjedz gdzieś i niech ci sprawdzą ciśnienie freonu jak będziesz miał za mało to ci sie nie załączy sprężarka. Na wyświetlaczu będzie śnieżynka ale sprężarka nie ruszy. Miałem tak u siebie, i dopiero jak mi dobili czynnika to sprężarka ruszyła
Witam, pierwszy raz mam kilmę w samochodzie i chciałbym się dowiedzieć co trzeba wymienić i napełnić, co jakiś okres czasu.
Ile kosztuje tak mniej więcej nabicie klimy i odgrzybienie?
Z góry dziękuje.
U mnie w mieście sprawdzenie szczelnosci, nabicie nowym czynnikiem, odgrzybienie i ozonowanie to cena 150 - 200 zł
Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2
Witam, jak w domowych warunkach sprawdzić obecność czynnik chłodzącego? Rozumiem że wciśnięcie zaworów spowoduje ulotnienie się czynnika (jeśli jest), pytanie czy ten zaworek powinien się lekko wciskać? powinienem usłyszeć syczenie i zauważyć biały gaz?
Są dwa zaworki gdzie podłączają sie przy nabijaniu klimy. Jeden to jest właśnie taki zaworek jak w kole a drugi to taka kulka. Ja u siebie wciskałem tą kulkę i myślę, że dużej siły nie trzeba używać. Co do czynnika to jak jest to zobaczysz i usłyszysz go na pewno.
Ja mam pytanie odnośnie części o nr 1h0820692.
Link: http://www.auto-parts.spb.ru/cat/au/...D0mBN0irPpt4ec
Wala mi się to od roku w kole zapasowym i dopiero teraz znalazłem po numerze, że jest to osłona na zawór rozprężny klimatyzacji. Czy ma ona jakieś szczególny zauważalny wpływ na działanie klimatyzacji czy też jest tona zasadzie 'fajnie by było, ale jak nie ma to bez tragedii'?
Ktoś ma to w ogóle założone?
witam, poszuke sprezarki do audi SD7V16 1J0 820 803 A ?
Koledzy mam problem z klimatyzacją w Audi TT ale może tutaj mi ktoś doradzi:
Kilka dni temu nabiłem i odgrzybiłem sobie klimę gdy odbierałem auto wszystko działało bdb.
Dzisiaj jadąc w drogę postanowiłem ochłodzić sobie wnętrze, jednak po włączeniu klimy i przejechaniu kilku kilometrów powietrze zaczęło lecieć ciepłe zdziwiłem się bo sprawdzana była szczelność i po dwóch latach miałem 70% czynnika wiec podobno dobry wynik...
Dzisiaj Dokładnie sprawdziłem objawy i jest tak.
Po odpaleniu auta włączam klimę wszystko zaczyna ładnie chłodzić ale po kilku minutach zaczyna lecieć ciepłe powietrze mimo ze sprężarka i oba wiatraki działają dalej sprawdziłem tez te dwie rurki które wchodzą do auta gdy Klima działa to jedna jest lodowata a druga ciepła więc chyba poprawnie jednak po kilku minutach mimo ze sprężarka działa to obie rurki robią się ciepłe !
Aby ponownie Klima zadziałała muszę zgasić auto odczekać parę minut
i dopiero zaczyna chłodzić po czym przestaje i tak w kółko
Oglądałem filtr skraplacza wygląda na dawno nie ruszany
Na dniach podjadę do mechanika jednak chciał bym wiedzieć co może być uszkodzone aby mnie nie skasował kupę kasy
Panowie, taki problem - ciśnienie w układzie książkowe, wentylatory chodzą ale sprężarka załącza się dopiero po jakiś 10-15 minutach od uruchomienia silnika. Jak już się wystartuje to chłodzi też książkowo z termometrem przy kratkach.
Miał koś kiedyś taki problem? Iść w wymianę czujnika ciśnienia 1J0 959 126 czy raczej może być gdzie indziej problem?
Panowie mam taki problem
Po przekręcenu zapłonu załączają mi się wentylatory obydwa na sekunde i wyłączają na sekunde i ponownie ( tak ciągle jest cały czas chodzą )
-Wymieniłem czujniki wentylatora
-Oraz czujnik wskaznika bo walił ścieme
-Sterownik wentylatorów
I dalej to samo, więc szukając dalej odłączyłem czujnik ciśnienia kimatyzacji i przestały chodzić ( wariować ) wentylatory
-wymieniłem też czujnik ciśnienia klimatyzacji i też nic
ale po podłączeniu na nowym dalej to samo ( chodzą wentylatory ) więc odłączyłem i tak latam narazie
dodam, że jak się zagrzeje silnik to wentylatory włączają się normalnie . Problem w tym,że teraz nie chodzi klima bo mam odłączony ten czujnik i nie wiem co dalej , na Vagu nic nie pokazało
-klima nabita
-sprawdzona
Foto czujnika jaki mam odłączony ( z lewej strony)
http://images40.fotosik.pl/1584/e7100a82253ae4eamed.jpg
Tu coś znalazłem
http://www.a3-club.net/forum/showthr...a-kostka/page2
BARDZO PROSZĘ o pomoc co moge jeszcze zdziałać
Witam.
Czy ktoś mogłby mi powiedzieć, jak wyczyścić tą kratkę, co jest zaraz nad klimatronikiem? Chodzi mi o te dziurki nad nim, mam nadzieję, że wiecie o co chodzi, bo ja nawet nie wiem, jak mam to sprecyzować, a widzę, że są tam jakieś kłaczki i strasznie mnie to denerwuje i chciałbym to jakoś wyczyścić.
Pozdrawiam.
Najłatwiej to chyba będzie wyjąc popielniczkę odkręcić za nia śruby, wyjąć radio wykręcić śruby i wyjąć całą ramkę wyciągając od dołu
czy po wlaczeniu klimy powinny wlaczyc sie wentylatory na duzej predkosci czy mniejszej ?
czyli napiecie na pin 1/4(mala predkosc) czy pin 2/4(duza predkosc)?
http://ac.moto.net.pl/2013/jeszcze29/moto-10068.jpg
kadlubek, jak masz "auto" to sam dostosuje moc nawiewu, a przy manualu zacznie wiać od najmniejszej...
Ja mam pytanie, co jaki czas odgrzybiacie swoje klimatyzacje? Takie pytanie retoryczne, by zadbać o wasze zdrowie ;) hehe
nie chodzilo mi o nawiew Vagmax, tylko o wentylatory przy chłodnicy ...
Witam
Mam pytanie ile wchodzi czynnika do klimatyzacji do Audi s3 8l. Bo nie mam karteczki na masce. Prosiłbym o pomoc.
Witam wszystkich forumowiczów,
w piątek zabieram się do wymiany parownika (chłodniczki - różnie na to mówią). Znajduje się to w każdym bądź razie w takim miejscu że muszę całą deskę rozbierać. I teraz pytanie: czy lepiej kupić nówkę sztukę nieśmiganą i oryginalną, tańszy zamiennik czy używkę? Oczywiście że wiem że najlepiej nowe i ori ale czy to jest taka część że się zaraz zepsuje czy pochodzi trochę? auto z 96 r. więc też nie wiadomo ile jeszcze pociągnie, na razie nie miałem z nim większych problemów, brak klimy w lecie jest trochę uciążliwy ale da się żyć.
postaram się robić jakieś zdjęcia na bieżąco w trakcie wymiany to może w dziale warsztat będzie instrukcja ściągania deski (bo nie widziałem) i wymiana tego parownika.
adrian_73
"Mam pytanie ile wchodzi czynnika do klimatyzacji do Audi s3 8l. Bo nie mam karteczki na masce. Prosiłbym o pomoc."
u mnie całkowicie nabita miała 650 (tylko nie wiem jakich jednostek, ml?) a po weekendzie jazdy zostało 480 (przez nieszczelność koło tego parownika właśnie...). tylko że to dla a3 8l.
Klima nabita (nowy czynnik, UV i olej) - po załączeniu klimy obroty znacznie spadają, po czym się wyrównują ale silnik ma zdecydowanie ciężko pracować:/ Czyżby sprężarka była na wykończeniu?
gdzieś kiedyś czytałem że po włączeniu sprężarki silnik dostaję takiego obciążenia jakby wsiadły 4 osoby do auta :) także wydaje mi sie że to normalny objaw...
witam!!
ktoś może przerabiał temat domontażu parownika klimatyzacji w 8L?? a jeśli nie to w jaki sposób do niego dostać sie??
ps: musze cały kokpit ściągać??
Lukasz_S1, Tak, musisz cały kokpit ściągac i wyjąć nagrzewnice a potem ja rozebrać,
kilka zdjec mam z podobnych czynności w "moim AGU" jak bys chciał zobaczyc jak to wygląda.
witam koledzy mam takie male pytanko do was :) jak wylacze klime to mi z nawiewow troche swmierdzi powietrze?? czemu taki niemily zapach sie wydobywa???
przez wilgoć, musisz zdezynfekować/odgrzybić klimatyzację. Możesz to zrobić sam, kupując odpowiedni preparat.
Ktoś próbował samemu odgrzybiać klimę? Preparatów jest całkiem dużo, ale nie jestem pewny ich skuteczności. ewentualnie który wybrać? W moim przypadku nie jest źle, czasami minimalnie czuć dziwny zapach, dlatego nie chcę niepotrzebnie wyrzucać ponad 100zł na odgrzybienie. Wolałbym spróbować sam, bo koszta były by dużo niższe.
Wiec tak ja przy swojej Audi A3 odkręciłem schowek, wymontowałem wentylator, wymontowałem jakis czerwony czujnik niewiem od czego to był kupiel środek z Firmy WURTH do odgrzybiania klimy i pól opakowania wpuściłem bezpośrednio na parownik czy jak to się zwie chłodnica klimatyzacji. W kazdym razie wszytko działa OK zero nieprzyjemnego zapachu.
Witam... Mam Panowie pewnie problem klimatyzacja,po nabicu i odgrzybieniu postanowiłem sprawdzic w upalne dni klime i po roczarowaniu stwierdziłem że kliam nie chlodzi...Po właczeniu śnieżynki slychać jak sie załacza sprężarka,sprawdziłem również bezpiecznik i jest ok wiec sam nie wiem w czym problem...Po otwarciu klapy zauważylem że po wlaczeniu klimy wentylaotr klimy sie nie wlącza...Moj samochodzik to a3 1.6 z 99r
Witam, bylem dzisiaj w warsztacie - wymienilem wentylatory od klimy, wyserwisowalem wszystko tak jak byc powinno, ale pojawil sie problem.
Mianowicie podczas proby zalaczenia klimatyzacji klapy nie puszczaja zimnego powietrza do kabiny, za to gdy wlaczam tryb ekonomiczny(bez sprezarki) to nadmuch jest. Zaznaczam, ze sprezarka jak i wentylatory chodza, klima jest nabita, odgrzybiona i powinno byc wszystko w porzadku.
Mechanik powiedzial, ze to moze byc problem w zaprogramowaniu klimatronika. Czy komus przytrafilo sie cos podobnego?
Samochod to a3 8P0 20TDi BKD
VCDS w dlon i sprawdz co sie dzieje.
To ze zostal skasowany wcale nie znaczy ze nie jest przyczyna problemu i ze nie powrocil.
Pozatym jedyne co mi przychodzi na mysl to adaptacja klimy ale bez kabla tego nie zrobisz.
To samo mial mechanik chyba na mysli mowiac o przeprogramowywaniu climatronica. Znajde gdzies jakis opis, poradnik czy cos, co by mi moglo w tym pomoc. Bo rozumiem, ze klapy puszczajace powietrze sie ruszaja, wnioskuje z tego, ze w trybie ekonomicznym jest nadmuch.
Witam. Szukałem wszędzie na forum jednak nie mogę znaleźć. Jeżeli jest takie pytanie to przepraszam :) Chodzi o to czy w naszych a3 przedlift jest odprowadzanie wody jakąś rurką pod samochód. Jeszcze w tamtym roku były widoczne plamy wody pod autem a teraz widać tylko krople na skraplaczu i wężykach. Jeżeli jest taka rurka odprowadzająca to czy ktoś może napisać gdzie się ona znajduje lub ewentualnie zrobić foto? Pytam ponieważ u mojego staruszka w Combo zaczęła ciec woda do środka po chodniczkach i po wyjęciu zawleczki z takiej rurki odprowadzającej wyciekło dosłownie 2 litry wody. I po tym zabiegu przestało ciec do środka jak też klima zaczęła chłodzić znacznie lepiej. Po prostu pytam tak pytam profilaktycznie :)
witam.mam problem i licze,ze ktos mial to samo.szukalem na forum i nic.nabilem kilka dni temu klime,wczesniej wymienilem czujnik cisnienia bo byla nieszczelnosc.myslalem ze klima wkoncu zacznie smigac no i sie zdziwilem.nie dziala mi ani wentylator-ten od klimy.sprawdzalem na krotko i jest ok.ale prad do niego nie dochodzi.sprezarka nie chodzi, fioletowy silniczek pod schowkiem tez nie chodzi,zielony juz tak.moze to byc wina sterownika ze nic nie chodzi?nie chce kupowac w ciemno po kolei kazdej czesci.moze mial ktos podobny problem ze wszystko siadlo??pozdrawiam
sprawdzilem je jako pierwsze.wszystko ok i gniazdka bezpiecznikow tez ok
mosieq87,
ja raczej bym wykluczył sterownik bo jak napisales "fioletowy silniczek pod schowkiem tez nie chodzi," ( chyba ze sie zepsuł) a za niego nie odpowiada sterownik. więc sprawa moze być ciekawsza,
a wogole ci sie wentylatory właczaja np na dłuzszym postoju?
sprawa moze być troche dłuzsza a ja juz nie mam czasu jak coś to wieczorem, albo ktoryś z kolegów z forum sie wypowie
duzy wentylator chodzi normalnie.maly od klimy jak podlaczylem na krotko to chodzi elegancko na dwoch biegach, a podlaczony normalnie juz nie chce sie krecic wogole.odpialem wtyczke od fioletowego silniczka i jest tam chyba 6 kabelkow.na dwoch albo na trzech bylo napiecie.wie ktos na jakich pinach ma byc napiecie i jakie??
Tylko ze wiatraki od chłodnicy powinny razem chodzić- nie ma opcji oddzielnie, chyba ze coś z kablami źle podłaczone albo przetarte.
z tego co pamietam, to do tego wiatraka co piszesz to idzie dwa grube przewody, jak byś mogł jakieś zdejcie wrzucić co odpiąleś, bo 6 przewodów to chyba tam nie ma we wtyczkach od nagrzewnicy, chyba ze o czymś nie wiem :P