http://workshop-manuals.com/audi/a3_...nit/attaching/
pozycja 14
Printable View
Witam mam pytanko jaki kupić czujnik ciśnienia klimatyzacji do a3 8p chodzi mi o firmę
Symbol który spisałem ze starego to 1K0 959 126B jaki byłby najlepszy ??
Pozdrawiam
problem rozwiazalem, winny okazal sie panel climatronika. Podmienilem i teraz wszystko dziala , niestety vcds byl/jest bezsilny w tej kwesti. Tak wiec nie dawajcie sie namwic na wymiane agregatu klimtu tylko sprawdzcie wszystkie opcje.
Problem udalo sie rozwiazac wspolnie pod dosc dlugich konsultacjach i gdybaniach z kolega Golem
Witam
Ostatnio podczas przeglądania bloków pomiarowych w grupie klimatyzacji (08) zauważyłem, że pomiar z czujnika G89 (czujnik temperatury kanału zasysanego powietrza) wskazuje -50 st. C. Nie wiem czy tak ma być, bo znalazłem informację, że od roku 2006 czujnik był wycofywany. Mam auto z 2007. Mógłby ktoś sprawdzić VCDSem jak to wygląda u niego? Dodam, że VCDS nie pokazuje żadnych błedów.
koledzy pytanko czy demontując chłodnice klimy w celu jej wymiany potrzebne jest nabicie klimy od nowa czy moze czynnik jest szczelnie zamknięty i jest puszczany dopiero przez sprężarkę klimy co daje efekt ze można wymienić chłodnice klimy bez potrzeby nabijania jej od nowa? Prośba o porady.
W sensie ze jak chcesz uzywac klimy to sprezarka wypuszcza czynnik a jak nie chcesz to sprezarka go chowa do woreczka? Prosze przemysl to i sam sobie odpowedz ;)
W sensie czy obieg Klimy jest zamknięty po calosci układu na tyle ze jak wymienię chłodnicę Klimy to czy bede musiał uzupełniać czynnik bo spowoduje rozszczelnienie układu i wszystko wyleci, czy moze jest gdzieś jakis zawór np na sprężarce ktory pozwala spokojnie zdemontować chłodnicę bez uwolnienia czynnika, o to mi chodzi, rozumiesz?
Wysłane z mojego iPhone'a
Doskonale Cie rozumiem i to byla odpowiedz na Twoje pytanie. Jedziesz do gosci od klimy, spuszczasz czynnik, wymieniasz chlodnice, napuszczasz czynnik a oni Cie licza dodatkowo za ewentualna dolewke gdyby Ci brakowalo.
Dzięki, już wszystko jasne :thumbright:
Ponieważ jest cisza... ponawiam prośbę czy ktoś mogłby sprawdzić odczyty dla czujnika G89 w grupie klimatyzacji ( u mnie jest cały czas -50 st C).
Dodam, ze drążę temat klimy już od kilku miesięcy, bo zauważyłem u siebie, że przy temp. zewn poniżej 15 st. C przestają działać środkowe nawiewy w trybie AUTO (bez wzgledu czy ECON jest wciśnięty czy nie). Natomiast gdy ręcznie załączę nawiew na środek zaczyna wiać. Jest to szczególnie uciążliwe przy niskich temperaturach, bo ciepło wieje tylko po bokach, no chyba, że manualnie uruchomie nawiewy. Przez ostatnie lata jeździłem cały czas w trybie AUTO i ładnie wszystko hulało. Wszystkie nawiewy automatycznie się regulowały i działały bez problemu.
Problem zauważyłem dopiero na początku zimy i próbuje dociec co jest nie tak. VCDS nie pokazuje żadnych błędów. Przeprowadzałem testy klap, silniczków, ale nic nie zauważyłem. Przeglądając bloki pomiarowe zauważyłem tylko dziwne wskazanie czujnika G89, ale nie wiem czy to dobry trop.
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś sprawdził u siebie te wskazania.