Chcialem Ci wrzucic zalacznik ze schematem jak zrobil to Strikerbest ale nie moge wiec PW poszlo:(
Printable View
No nie bardzo zrozumiałeś ten schemat. Tak naprawdę kable masz już pociągnięte do żarówek. Chodzi o to że należy rozciąć wiązkę między żarówką a bezpiecznikiem i w to miejsce wstawić moduł (przekaźnik 387 4B0919471) który będzie podawał odpowiednią informację na FIS.
Wklejam jeszcze PDF dotyczące starszych roczników z systemem informacji dla kierowcy
Odnosiłem się do schematu z programu informacyjnego etech (a nie tego z pdf'a) na którym w/w żarówki posiadają podwójne okablowanie i własnie ten drugi kabelek szedł do modułu świateł :)
Ale takie rozwiązanie jakie podajesz też można zastosować.
No i druga sprawa że nie posiadam takiego modułu w aucie-bo mam 361 a nie 387,a 361 to moduł składanych lusterek jak się właśnie dowiedziałem :)
mam pytania :)
Czy immo3 w kluczyku da rade zaprogramowac do immo2 w liczniku i na odwrot, czyli immo2 w kluczyku da rade zaprogramowac do immo3 w liczniku?
Oraz czy wsad z licznika przedliftowego, da rade wsadzic do licznika poliftowego?
Wsad pasuje tylko i wyłącznie do licznika z tym samym part no.
Nie wiem co to znaczy immo w kluczyku, nic takiego nie istnieje. Chodzi za pewne o transponder. Zgodnie z tym http://www.transpondery.pl/Blog%20Posts/a.html
W A3 wychodziły dwa typy transponderów:
- Megamos ID13 - do liczników z IMMO I generacji
- Megamos Crypto ID48 do liczników IMMO I, II, III
Jeśli pastylka Crypto48 jest czysta to da się ją zakodować do IMMO II oraz IMMO III
Kiedyś przepisałem sobie bin z licznika z IMMO I do licznika z IMMO II o identycznych numerach. Liczniki różniły się tylko ostatnią literką. Po zaprogramowaniu licznik wyrzucił "def" na wyświetlaczu i koniec. Na szczęście udało się go przywrócić do życia. Co do transponderów to nie mam zbyt wielkiego doświadczenia ale już kluczyki kilka razy kodowałem.
no to ja Ci powiem tak, wrzucilem swoj wsad do licznika z fis ( oba IMMOII ) i o zupelnie roznych numerach i tak jakbym skopiowal ten pierwszy licznik.
A transponder wzialem z w ogole innego samochodu ze szrotu i zaprogramowalem go do siebie.
I powiem tak ze albo ludzie tutaj na forum nie wiedza, albo wiedza a sie nie wypowiadaja...
Wspaniale a teraz wykaż się wiedzą i podaj part no liczników w których tak można zrobić oraz oznaczenie transpondera, rodzaj auta i rocznik żeby Ci co jeszcze nie wiedzą, mogli się dowiedzieć że tak można.
A przy okazji jak będziesz pisał podaj mi receptę na bezkolizyjne wyciąganie transpondera z obudowy kluczyka bo co się tam dostaje to transponder jest wklejony i bez uszkodzenia go nie udaje mi się wyciągnąć ale może w "innych" autach się da.
Na ten temat moze wypowiedziec sie kolega mieto3, on sie bardziej zna na tych rzeczach...
Numery licznikow sa inne i tyle moge powiedziec, a jesli chodzi o wyjmowanie transponderow, to jeszcze ani razu nie zdazylo mi sie ich uszkodzic, podwazasz czyms lekko i wychodzi :) a bralem z passata b5 i bodajze a4 b5, ostatnio ze skody fabii, jeden wydlubalem na miejscu a drugi wzialem caly kluczyk bo nie mialem czasu