|
Nie do końca mozna jeżdzić. Po zalogowaniu sie do zegarów chwilowo faktycznie można odpalić auto ale po pewnym czasie lub odpięciu akumulatora wracamy do punktu wyjscia czyli blokady przez immo
Nie, nie, nie...
Zawsze tak jest że jak się na (17) Instrument zalogujesz kodem to przestaje migać dioda i można auto odpalić. Nie oznacza to jednak że immo jest na stałe wyłączone.
Nie jest prawdą że w przypadku A3 immo jest na 25 kanale. W A3 ten kanał jest nie używany i nie ma co tam szukać.
Twoją przypadłość opisywałem kiedyś w temacie kolegi Tektronik. On też nie mógł zakodować. Nie pamiętam zbyt dobrze ale podstawą zakodowania jest brak błędów na silniku oraz po zalogowaniu do 17 Instrument kodem PIN wejść sobie w blok silnika (01) i w adaptacjach odczytać kanał 00 i go zapisać (test - save). To jest tzw zgranie kodu IMMO z sterownikiem silnika. Po tej procedurze koledze Tektronik udało się dopiero zakodować kluczyki.
Dodam że ja przy zakładaniu swojego licznika (dzięki pomocy kolegi mieto3 oraz Daw) też miałem problem z zakodowaniem i właśnie ta procedura rozwiązała problem.
Wszelkie informacje dodatkowe proszę szukać na http://www.a3-club.net/forum/showthr...fis#post522225
Ostatnio edytowany przez strikerbest - 18-10-11 o 23:33
Problem rozwiązany kluczyki zakodowaneOkazało się że nowe zegary (te bez oznaczenia literowego) to najwyraźniej immo1 po poszło z transponderami megamos ID 13
Czu kluczyk uda się dokodować można spróbować podejrzeć w blokach mierzonych zegarów kanał 22 o ile pamietam
Wie ktoś które piny modułu świateł są podłączane do FISa (pod pin 16 i 19-czyli sygnał przepalonej żarówki i światła stopu)? mam podłączone je do masy ale to niepotrzebnie zmniejsza możliwości FISa moim zdaniem-wolał bym by miał swoją pełną funkcjonalność
W sobotę montowałem zbiorniczek płynu spryskiwaczy z czujnikiem poziomu,odblokowałem tą funkcję w liczniku i działa jak należy,myślę iż ze światłami można by było zrobić tak samo.
Mam pytanie Panowie, czy w roczniku 2000r byl juz CAN? Niby licznik ma zegarek cyfrowy,
ale ogolnie samochod jest przedliftowy, wiec jest pytanie czy on na pewno ma CANa?
Jezeli ma to czym rozni sie montaz zwyklego licznika a tego z CANem w A3 99r.?
Can jest w A3 z cyfrowym zegarkiem i to juz zdaje sie od 99 roku wprowadzali takie modele (czyli jeszcze przed pełnym liftem),montaż jest taki sam-poza innym wtykiem w liczniku z can'em do fis'a ale wszystko masz w tym wątku opisane,no i kodowanie licznika jest inne.
a poza tą wtyczka niczym sie nie rozni? nie trzeba adaptera can podlaczac?
Chodzi Ci o auto z CAN czy bez bo nie wiem którą instalację Ci wkleić?
Na razie masz z CAN
PS: Tak mi się jeszcze przypomniało. Auto które nie posiadało fabrycznie FIS nie ma Monitora oświetlenia czyli przekaźnika (gdzieś mam info dotyczące numeru przekaźnika) który monituje przepalenie żarówki. Kiedyś myślałem żeby sobie przerobić instalację ale to gra nie warta świeczki. Bardzo dużo cięcia wiązek. Jak coś to mam taki przekaźnik do sprzedania w niezłych pieniążkach.
Ostatnio edytowany przez strikerbest - 03-11-11 o 19:08
Can adapter podlacza sie jak chcesz użyc komponentu który wymaga szyny can a takowej nie posiadasz w aucie.Jezeli posiadasz szyne can to montujesz licznik z cyforwym zegarkiem,jezeli nie masz can'a to montujesz z analogowym.
Mam bez Can'a,no i oczywiscie nie mialem wczesniej fis'a wiec trzeba bedzie poprowadzić kabelki,hmmm w/g schematu z etech'a potrzeba pociagnac 6 kabelków łącznie(2 od zarówek stopów,2 od zarówek tylnych świateł i 2 od przednich lamp).No niby nie wiele ale trzeba auto rozbierać by ukryć te przewody,rzeczywiście nie wiem czy gra warta świeczki.
A to jest jakiś osobny przekaźnik?myślałem że wszystko znajduje sie w tym module (u mnie ma nr 361)
Ostatnio edytowany przez pila24 - 03-11-11 o 19:24
There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)