Niestety ja nie mam możliwości zrobienia tego, ale znajomy ma. Mówi, że nie da się tego zmienić w tym liczniku.
Printable View
Czasami vcds nie podpowiada ale nie zaszkodzi spróbować. Kanały 60, 61 i 62 w liczniku w adaptacjach niech sprawdzi jakie są tam wartości.
Witam Panowie, pytanie z mojej strony ostatnio zaczął mi szwankować wyświetlacz (pełen FIS). Wysłałem do chłopaków z Żor, ale dostałem info, że tam jest jakaś płytka pęknięta i nie ma co tego robić, tylko trzeba "nowy" licznik od razu ładować. Teraz mojej pytanie, jak znajdę licznik tej samej firmy i o tym samym kodzie, to czy wymiana polega na zasadzie plug and play? Wyjmuje stary, wkładam "nowy" kupiony i gra gitara? Czy będę musiał dodatkowo go kodować pod immo? Licznik VDO samochód 1.9 diesel 110km 98 rocznik produkcji.
Trzeba kodować ale u Ciebie to immo 2 zapewne, więc to nie jest trudne.
Witam moje pytanie brzmi: Audi a3 ASZ jak ustawic licznik żeby informował o temperaturze Oleju silnikowego ( wyswietla na wyswietlaczu ) ??
nie da rady
czyli nie da rady tego zrobić w ori zegarach, i nie wprowadzajmy w błąd
btw. to się zwie VFIZ
Witam, Aktualnie posiadam licznik pół-fis jaeger. Przymierzam się do zmiany na licznik z pełnym FISem VDO. Nie posiadam Pinu do starego ani nowego licznika. Pytanie, czy jeżeli odłączę obecny licznik o podłącze VDO i włącze zapłon to dam radę skomunikować się z licznikiem i zgrać wsad w celu odczytu Pinu? I pytanie drugie, czy jeżeli uda mi się odczytać pin VDO, zakodować klucze lub nie lub skrzaczyć coś innego(zakładam że obydwa liczniki mają IMMO2, obecny jest z 2000r, a VDO 2001r 8L0920980E) to mogę powrócić do starego licznika i bez problemu odpalę auto, zgadza się?
Witam jak to jest z tarczami polift.Pasuje wymiana z jaegar 1,2 fis na full fis VDO.Dzięki za odp
A jakieś zamienniki są dostępne?U siebie masz założone takie tarcze?
ok dzięki
Mam pytanie chce wymienić licznik 8l0920932M na licznik 8l0920980L. Moje pytanie czy one mają tej samej generacji immo? Z góry dzięki za odpowiedź.
Oraz czy po przełożeniu tarczek z licznika europa do angola da się jakoś przekodować aby wskaźnik prędkości dobrze pokazywał. Ewentualnie kogoś z okolic Częstochowa bym potrzebował żeby mi to ogarnął za rozsądne plny.
Najlepiej połącz się z licznikiem vag albo vcds i sprawdź czy wyświetla Ci VIN. Ale zapewne obydwa to immo III.
panowie i panie proszę o jakas pomoc lub rade, mój licznik jager się wysypal juuz dawno i wymieniłem go na VDO od eski i było wszystko git.
Niestety zegary się zfajczyly i musialem stare, popsute wlozyc, aby auto jezdzilo. Mam nowy VDO od eski taki jak poprzedni i za huki nie mogę go zakodować.
Piny przyjmuje i jak jest już w adaptacji, kanal 50 i jak wpisuje nowe wartości(stary pin od ECU) to mowi mi "czekac" a później "SYSTEM not OK". wyczytałem gdzies ze w blokach miezenia kanal 023 musi być 0 1 0 4, a ja mam 0 1 0 6 co niby oznacza, ze zegar był już adaptowany kiedyś. Wie ktoś jak to zmienić, albo jak robic dziewice z zegarow??
Ewentualnie może ktoś ma odpowiedni wkład do mojego nowego licznika, może zmodyfikować mój??
zegary to 8L0 920 980R
Dzieki Seba
Spróbuj najpierw dopasować zegary w kanale 000 w silniku i 000 w liczniku. Wykasuj błędy. Potem jeśli nie idzie to najpierw zakoduj klucze w kanale 21 a potem wyłącz na ok 60 sek. stacyjke i potem zaadoptuj zegary w kanale 50 wpisując pin z ECU. Jeśli tak nie idzie to spróbuj zaadoptować ECU do zegarów. Wszystko masz tu http://wiki.ross-tech.com/wiki/index...ument_Cluster)
Robię tą procedurą z ross tech i nie przyjmuje. Jedyne czego jeszcze nie próbowałem to tego kanału 00 co kilku ludzi mi to już mówiło. Jutro dopiero będę próbował i się zobaczy. Dzięki za podpowiedz.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
witam, mam taki licznik:
http://i.imgur.com/XCjAcLg.jpg
Panowie, namodziłem.
wszedlem w kanal 19, i ustawienie "1" zmienilem (nie wiem po co) na 3.
oczywiscie nie zapisalo wartosci. zniknela temperatura z wyswietlacza. probowalem potem dac na 0 i znowu na 1. ale temperatura juz nie wrocila.
co sie moglo stac? cos z wsadem?
Panowie podpowie ktoś pod które piny się podpiąć aby uruchomić łucznik na stole. Plus minus tak żeby wyświetlacze i fis się włączył.
wystarczy użyć szukajki
http://www.a3-club.net/forum/showthr...iana-mil-na-km
Dzięki. Zapomniałem dodać licznik lift 2002. Nie wiem czy to sam będzie ?
OK. Dzięki.
Witam . mam problem z moim licznikiem . Miałem problemy z bardzo szybko rozładowujacym sie akumulatorem . Po wizycie u mechanika usterke usunięto . Jak się okazało usterka tkwiła w liczniku. Mechanik zalecil mi wymiane licznika . I tu pojawia się moje pytanie czy isnieje możliwosc wymiany licznika z Audi A3 8L 2001r 1.9TDI na licznik od vw golfa IV. Interesuje mnie po prostu czy ktoś juz robil coś takiego i czy po ewentualnej wymianie mial jakies problemy . Pozdrawiam .
Witam
Wymieniłem mój licznik 1.2 Fis Jager (8L0920900K) na licznik Vdo Full Fis (Prawdopodobnie 8L0920931EX może inne literki sprawdze później).
Pytanie jest takie czy oba te liczniki posiadają ten samą Pojemność zbiornika paliwa? Jaka jest prawidłowa wielkość zbiornika Paliwa w A3 2002?.
Kolejne pytanie czy po podłaczeniu Can-L i Can-H stare przewody które były podłączone do licznika Can mają też być podłączone z tymi nowymi czy nie, bo po podłaczeniu nadal nie mam informacji z radia na Fisie i są jakieś błędy na radiu. (Później podam jakie)
Masz trochę o tym trochę postów wcześniej ale o zegarach z Passata b 5.http://www.a3-club.net/forum/showthr...-na-FIS/page86
Na pewno trzeba pin outy obydwu liczników i robić przepinkę pinów wg. tych schematów. Do tego nie wszystkie sygnały da się zgrać. Można kombinować z dopasowaniem wsadu, podpinanie pinów bezpośrednio ze sterowników. itp. Na pewno zajmuje to dużo roboty żeby to wszystko ładnie działało.
Czy po wyciągnięciu licznika w celu naprawy fis trzeba trzeba później kodować immo lub coś innego ?
Czy jest jakaś różnica w pinach pomiędzy licznikami 8L0920900K Jager a 8L0920931EX VDO. Nie mówiąc już o szarej kostce której ten Jager nie posiada.
Tego od radia się przepina bodaj na szarą kostkę.
Witam.
Ja mam pytanie, kupiłem w okazyjnej cenie licznik z full fis z zegarkiem cyfrowym, sterownik silnika, kolumnę z stacyjką i kluczem od anglika z 99 roku. Chciałbym go zamontować w moim audi z 96, największy problem to Can.. bo mój go nie ma a części z anglika mają Can. Części z anglika to 1.8 AGN 99 czyli dokładnie to samo co w moim audi 1.8 AGN 96. Czy w tym przypadku jest możliwość, podmiany sterownika silnika, licznika, i mam Już can ? czytałem co nieco i z tego co wiem, potrzeba mi będzie jeszcze wymienić moduł poduszek powietrznych by był po can, a jak wygląda sprawa z ABS ? domyślam się że będę musiał dociągnąć trochę kabelków do licznika żeby był Can, ale to żaden problem, lubię kabelkomanię :) Plus jest taki że nie będę musiał kodować immo bo mam wszystko z jednego zestawu.
Czy ktoś już przerabiał tak swój samochód ? Nie powiem że chciałbym wymienić zestaw na Can, bo full fis to super sprawa i chciałbym cyfrowy zegarek. Dopowiem tyle że przeczytałem cały ten temat od a do z i w/w sprawa nie była poruszana. Wiem od razu że czekają mnie też inne rzeczy jak czujnik ciśnienia itp.
Tak sobie to tłumacz zmiana sterownika nic nie da gdyż ze sterownika idą dodatkowe przewody can high i low do tego obrotomierz też inaczej chodzi.Rada moja jest taka kuo sobie licznik wyślij do przekodowania do naszego kolegi mieta .Pamietaj też że trzeba przełożyć parę przewodów bo nawet z licznikiem się nie polaczysz przez linię K.Jak byś przeczytał watek to byś wiedział co i jak ;)
jestem świadomy że trzeba przeprowadzić dodatkowe kable, przecież o tym nawet napisałem. o obrotomierzu też wiem, bo jest po can, Jak pisałem przeczytałem cały wątek i wiem z tego tematu wiele o kabelkomani. Nie jestem nowicjuszem w takich sprawach, mogę i pół auta rozebrać żeby pociągnąć wiązki, po prostu lubię majsterkować i chcę to zrobić w w/w sposób. I dla tego pytam o informacje, osób które może robiłycoś podobnego.
Kolego jeżeli masz licznik z 99 roku z cyfrowym zegarkiem to prawdopodobnie masz immo2. Jeżeli tak to wystarczy tylko trochę kabelków pozmieniać i będzie wszystko działać. Największym problemem może być jedynie czujnik oleju w misce olejowej bo tego nie da się wyłączyć a komunikat na fisie będzie wyświetlany o jego braku.
Moje auto jest z 96, licznik mam kupiony z 99 i mam do niego komputer i kluczyk z jednego kompletu, więc sprawa immo jest mi obojętna bardziej rozchodzi mi sie o to czy wiązka podejdzie i to będzie podprowadzenie kilku dodatkowych kabli, czy do cana wiązka jest całkiem inna, no i czy taki abs będzie działać? Abs w młodszych rocznikach też jest sterowany can?
Chyba prościej zakodować immo niż bawić się z sterownikiem silnika i przekładaniem stacyjki, które też były różne. To oczywiście moje zdanie.
Rozumiem, ale w tym przypadku trzeba kupić licznik bez can sprawny za kupę kasy, albo kupić też nie tani z uszkodzonym fisem i wymienić fisa i dopiero przekodować immo.
W tej sytuacji mam już cały komplet kupiony za 80 zł,pozostała kwestia kupna i przekodowania modułu poduszek. Pociągnąć parę kabli i jest cacy. No chyba że na przeszkodzie może mi stanąć coś innego, o czym chciałbym się od was dowiedzieć.
Zależy mi o informacji na temat tej modyfikacji a nie odciągnięcia mnie od niej, tak jak w tym temacie ludzie modyfikowali liczniki od passatów albo a6, to tak ja chcę ogarnąć temat takiej zmiany :) w całej tej zabawie nie chodzi to żeby złapać króliczka tylko żeby go gonić :)
Skoro masz licznik to poprzepinaj kable, podłącz go, zakoduj immo i wszystko w temacie. Nie wiem po co chcesz tak kombinować. Podłączałem licznik z 99 roku w 1.8T AGU z 96 roku i wszystko działa do dziś. Jedynie trzeba było dołożyć czujnik oleju
Chłpak widać że nie masz pojecią co piszesz ,sterownik poduszek tez jest inny i to nie jest tak że sobie pociągniesz kilka przewodów ....Sterownik poduszek po lifcie chodzi po canie i musisz się wpiąć w głowna instalcje później w ecu !
Jęsli chodzi o czujnik oleju można go oszukać schemat jest takiego smiesznego na forum A4 .Twoje majsterkowanie się skończy tym iż narobisz sobie syfu a później będziesz płakał .Poczytaj sobie co to jest magistrala can zanim zaczniesz swoje czary ...;) Popatrz sobie jakie sa róznice w samej pinologi jeśli chodzi o licznik przed i po lifcie.Licznik z zegarkiem cyfrowym ja kiedyś miałem i Danio robi się tak jak Ci napisałem wysyłasz go do mieta on Ci przekoduje a później przekładasz kilka przewodów we wtyczkach zielona oraz niebieska licznik hula.
Owieczka, ale mój licznik to 919 bez can, a licznik z angola który mam to 920 z can.
Olivier kilka postów wcześniej pisałem sam o tym że wiem że moduł poduszek jest po can i trzeba go zmienić. Czujnik ciśnienia to pikuś.. Pinologia pinologią, ale bez cana nie poczaruję z licznikiem po can.
Pisałem kilka postów wcześniej i ostatni raz piszę licznik z końcówką 920 wysyłasz do mieta3 (Daniela) przekoduje go tak aby chodził w Twoim aucie bez cana. Przekładasz różniące się piny we wtyczkach niebieska -zielona w liczniku 919 jest ich tam kilka łącznie z linia K bo z nowym licznikiem się nie połączysz .Kodujesz immo ot cała filozofia. Nie zmienisz modułu poduszek bo jest inny 70 pinowy ze względu na różne połączenia poduszek,cany do tego są inne czujniki uderzenia pod siedzeniami .Twój sterownik poduszek jest 50 -54 pinowy aby była jasność Przepraszam ale to co Ty piszesz jest herezją która się skończy tym iż sobie lub komuś zrobisz krzywdę jak wystrzeli poduszka wtedy narobisz sobie kłopotów. :mad: Poczytaj sobie schematy zanim wypalisz po raz kolejnymi dziwnymi pomysłami.....A pojęcia uważam nie masz i więcej narobisz szkody sobie niż pożytku narażając innych gdy będą z Toba podróżować.... ;)
Dziękuję w takim razie za konkretną i rozbudowaną odpowiedź. W takim razie skorzystam z przeprogramowania licznika. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam
Witam. Moj licznik nadaje sie juz tylko do wymiany. I teraz tak posiadam licznik o numerach 8L0920900A czy żeby działał prócz przeprogramowania nowego licznika musze kupić licznik o konkretnie takich samych numerach czy mogą być jakieś inne numerki i czy by było coś jeszcze z tym kombinowac?
- - - Aktualizacja postu - - -
Lub czy by dało sie przełożyć wersje bez FISa do FISa? xD
Witam ponownie w temacie.
Wiem że nie każdy śledzi każdy temat więc, zamontowałem u siebie zegary z fisem ----> http://www.a3-club.net/forum/showthr...-by-Brat/page2
Na dobrą sprawę wszystko działa jak trzeba, mam tylko problem z potencjometrem podświetlenia.
Moja oryginalna instalacja (przedlift) :
* w kostce niebieskiej w pinie 20 kabelek szaro niebieski (terminal 58b)
* w kostce zielonej na pinie 29 miałem kabelek szaro zielony.(terminal 58d - external dimmer potentiometer)
Po zmianie licznika na licznik fis ( can z białym podświetleniem )
* w kostce niebieskiej pozostał pin 20 (szaro niebieski) ale teraz jako (terminal 58s)
* a pin 29 (szaro zielony) z zielonej przepiąłem do pinu nr 15 w niebieskiej. a teraz jako (terminal 58d)
Niestety podświetlenie nie reaguje na kręcenie pokrętłem, ba, podmieniałam nawet miejscami już potem piny z miejscami 20 w miejsce 15 i 15 w miejsce 20, ale także to nic nie dało.
Z tego co się orientuje wg pinologi na schematach podawany jest pin 15 (terminal 58d) już od początku - u mnie tego pinu brakuje ( może ktoś pamięta jaki kolor powinien mieć oryginalnie kabel w miejscu pinu 15 ? jeśli ktoś w ogóle go ma w swojej kostce.
Dodam że automatyczne podświetlenie działa całkowicie sprawnie, czyli jak jest ciemno to podświetlenie jest słabe, jak zaświeci słońce to świeci bardzo jasno.
Proszę o jakąkolwiek pomoc, bo to ostatnia nie dopięta rzecz związana z montażem fisa.
Dodaje dla przypomnienia link do pinologii --->http://www.a3-club.net/forum/showthr...wego-FIS/page2
Krótkie pytanie.. chce sprawdzić stan fisa, mogę wrzucić go do auta i podłączyć jak fabrycznie go nie posiadam ? Nie chce zepsuć licznikaa..