I po co?
Printable View
I po co?
A co sądzicie o Pirelli snow control 3? Ja takie kupiłem w tamtym roku za 799zl z przesylka/kpl. Ale nie moge sie jeszcze o nich wypowiedzieć bo co to za zima była :)
Gdzie najtaniej kupić opony? Oponek?
- - - Aktualizacja postu - - -
Oponeo miało byc
marek_s3 po co te nerwy?? Ja tylko spytalem czemu tak uważasz. Myśle ze taki kormoran bedzie lepszy od nalewek, ja mam sava eskimo s3+ i uważam , że są dobre.
No ok ujme to inaczej. Nie znam spedytora który kupuje nowe opony do swoich naczep. Do ciągników z reszta też nie wielu. Cała masa ciężkiego sprzętu jeździ na nalewkach. BTW pisząc ze to co napisałem jest totalna nieprawda masz na to jakieś potwierdzenie, np zestawienie sprzedaży albo coś w tym stylu...
Wysłane z mojej Nokia 3330
Ja z braku funduszy zakupiłem w zeszłym sezonie Achilles Winter 101 225/45R17 94V i jestem miło zaskoczony :)
Ludzie o co Wy sie spinacie, chcecie niektorzy pokazac jacy jestescie 'fajni' bo macie opony za poltora kloca? Jezdzilem na takich za 120zl i na takich za 350zl i oczywiscie, ze roznice sa odczuwalne ale bez przesady. To ze ktos chce kupic komplet zimowek za 700-800zl nie znaczy, ze zaraz sie wylozy w rowie. Kiedys na bieznikowanych gumach wjechalem bez quattro na Rownice [taka gora niedaleko Ustronia] a facet obok z Rav4 zawrocil stwierdzajac, ze nie czuje sie na silach. O czym to swiadczy? Ano o jednym: ze najwazniejszym elementem tej samochodowej ukladanki jest czlowiek i to jak zachowuje sie na drodze. Narty za 20tys tez nikomu nie uratuja zycia w Alpach.
Co do nalewek w ciezarowkach to az rece opadaja. Spedytorzy to lepiej niech zajmuja sie szukaniem ladunkow a nie mechanika i czesciami. Jak firma jest porzadna to dba o flote i zadne druciarstwo nie wchodzi w gre. Przeciez tu chodzi o bezpieczenstwo wielu ludzi w promieniu tego czterdziestotonowego kolosa. Proste.
Tutaj nie chodzi o żadną spine, tylko chodzi o to że jest kilka modeli sprawdzonych już przez masę użytkowników które są w bardzo dobrych cenach i często jest różnica 100-150zł względem kompletu jednego i drugiego. Jeżeli ktoś ma zamiar szukać oszczędności 100-150zł na komplecie opon to rzeczywiście niech sprzeda auto i idzie kupić sobie miesięczny. Są sprawdzone opony które sprawują się idealnie w warunkach w których dany użytkownik się porusza i tyle. Jeżeli komuś szkoda dołożyć ~100-150zł do porządnego kompletu opon to rzeczywiście nie powinien zaglądać na takie fora. Niech oszczędzi sobie na paliwie i nie jeździ przez 2 tygodnie i dołoży do opon albo niech nie imprezuje 1 wieczór. Są rzeczy na których można oszczędzać, a czasami nawet warto, ALE NAPEWNO NIE SĄ TO OPONY I HAMULCE!!! Jeżeli ktoś w tych dwóch rzeczach szuka oszczędności to szkoda z nim dyskutować.
PS. Ten post nie jest skierowany do nikogo bezpośrednio!!!
Wszystko rozumiem ale wez tez pod uwage, ze dla niektorych te 100-150zl moze byc sciana nie do przejscia i tyle. Trzeba uszanowac i sprobowac podpowiedziec a nie od razu komentarze w stylu, ze ktos zaluje kasy i won na autobus. Co to w ogole za odpowiedz jest z ta przesiadka..
Ja rozumiem jakbyśmy rozmawiali tutaj o autach tico, lanos, fiesta stara etc. to rzeczywiście wtedy przy bardzo niskiej wartości auta 100zł to jest dużo, ale jesteśmy na forum o A3 (kiedyś to było auto z klasy premium tak naprawdę), do dziś te auta mają lepsze wyposażenie seryjne niż niektóre auta nowe z salony w podstawie. Tak jak już mówiłem są rzeczy na który niestety się nie oszczędza, jeżeli ktoś na dziś nie jest w stanie dołożyć 100-150zł (nie mówię tutaj o dokładaniu jakiejś większej kwoty) to niech poczeka chwilę, do następnej wypłaty i niech odmówi sobie wyjścia do kina a dorzuci do lepszych zimówek jak wie że są one potrzebne. Panowie kurde opony to jest jedyny element który w ogóle trzyma Was przy drodze. Jedyne czego w ludziach nie nawidzę to tego że na auto średnio-dobrej klasy go stać ale już nie pomyśli że do takiego auta nie wsadza się bubli najtańszych bo tak robił w starym tico.
zgadzam się w 100%!
zimówka ma być jak najnowsza i jak najmniej zjechana (a najlepiej nowa), a dołożenie 150 zł przy autach wartych 10000 to nie jest wiele.
nie oszukujmy się, czasy jazdy na "wielosezonowych" oponach (zabijałbym właścicieli i producentów tego gó*na ..) o prawie znikomym bieżniku w starym polonezie są już dawno za dinozaurami.
najgorsze jest to że Polskie prawo kara kierowców za przekraczanie prędkości, ale nie potrafi ukarać "kierowców" za brak odpowiedniego obuwia na aucie.
ostatnio na jednym spocie słyszałem jak koleżka namawiał drugiego na zmianę zimówek tylko na przód (w golfie iv) bo przecież nie ma napędu na tył to po co mu tam dobra zimówka .. podstawowe prawa fizyki z podstawówki, a raczej ich brak, dają się we znaki i dlatego mamy takie sytuacje jak "najniebezpieczniejszy weekend roku" dwa tygodnie temu kiedy temperatura była w okolicy 0 stopni i zamiast 80 wypadków w stolicy, doszło do ponad 300 kolizji.
zastanówcie się nad tym że tylko opona dotyka drogi. nie ogromne heble, nie absy, esp i inne tego typu pierdoły. nie na darmo producenci wprowadzili nową etykietę która pokazuje też skuteczność hamowania, gdy na drodze jest mokro.
ja wszystkich zawsze zachęcam do kupna nowych zimówek, może to śmieszne ale ojciec wpoił mi taką zasadę i staram się jej trzymać, każdy zrobi jak zechcę.
150 zł to około 32 litry paliwa (Pb 98) czyli średnio licząc 300 km jazdy, może warto czasem przejechać mniej km, ale czuć się bezpieczniej.
Takie gadanie jest chore.
panowie dla mnie to bez znaczenia czy to tico czy rs3 w środku są ludzie(ich życie) i to jest priorytet!
no Panowie kończymy "przepychanki" raz raz bo nam temat się rozjeżdża
Mój koleszka niedawno zakupił Kormorany 215/60R16 do nowiutkiego Superba, dał 850 złotych. Felgi mają przejechane 3 tysiące kilometrów i są proste, po założeniu tych opon każde koło bije, odważników przyklejonych bardzo dużo. Taka wyszła oszczędność, jak się ma auto za ponad 100 tysi i lacze za mniej niż 1% wartości auta
No mój znajomy założył w tym tygodniu kormorany do Skody Octavi, nówki sztuki felgi 15" 195/65 i jest bardzo zadowolony, nie było żadnych problemów z wyważeniem, bo sam mu te opony zamawiałem. cena 650zł.
ja zamówiłem właśnie 4szt nokian 245/40/18 490zł/szt z montażem :)))
Gdzie takie ceny?
Wysłane z Galaxy RS4
W Szczecinie, to jeden z kontrahentów naszej firmy. Daj znać co potrzeba popytam.
Pozdrówki
Marcin
gdzie najlepiej kupić (najtaniej a pewne) opony zimowe ? chodzi o nowe nokian wr d4 225/45/17
W każdej dziedzinie opony, hamulce, elementy zawiechy, amortyzatory itd są produkty najtańsze=totalne badziewie którego należy unikać, i takie które czasami niewiele droższe są już przyzwoite i relacja jakość/cena wypada świetnie. I często właśnie chodzi o takie produkty które polecamy; ja ciągle nie rozumiem dlaczego ludzie kupują w ogóle chińskie opony skoro cenowo to wręcz kilka-kilkanaście zł różnicy do opon europejskich czy też koreańskich, i chwalą się jeszcze jakie są dobre żeby usprawiedliwić swoje błędne decyzje przed samym sobą...i tu zgadzam się z kolega - nie stać Cie na takie opony za 150zl wiecej to trzeba było kupic tansze auto i zostawic sobie na wymiany/części no po prostu taka prawda, ktos zadaje pytanie, dostaje odpowiedzi, ale nadal drąży i brzęczy a dlaczego nie, a może jednak, a to a sro...po co się pyta w ogóle żeby usłyszeć potwierdzenie " tak chłopie, to super decyzja, przechytrz frajerów którzy płacą po 1200 zł za opony i kup najlepsze na świecie kormorany za 600 " ?? No to je kup i daj ludziom żyć..
Myślę nad kupnem nowych opon zimowych DUNLOP WINTER SPORT, ktoś ma i może się wypowiedzieć?
Ew. coś lepszego w przedziale cenowym +/- 300zł/szt. (16") ?
witam jakie polecacie opony na zimę do audi a3 8p sportback 2.0tfsi quattro ?
patrzałem po tych Falken HS 449 225/45 R17 94 V XL i co o nich sądzicie ?
Jeśli ktoś zastanawia się nad kupnem opon zimowych to polecam szczerze Nexen WINGUARD SPORT 225/45 R17 94 V XL , w zeszłym roku kupiłem kpl. za 1000 zł , więc w bardzo dobrych pięniadzach , mieszkam poza miastem i nie miałem żadnego problemu z nimi do pracy dojeżdżam autostradą i też jak najbardziej za , co nowe to nowe :)
Ja się zastanawiam nad nokia wra3 albo falken , może to nie wysoka półka ale powinny sie nadawać ale chodzi mi o opinie na ich temat najbardziej bo musial bym zamówić w tym tygodniu bo ma byś juz śnieg :p
Prawdopodobnie wybór to będą Falken HS 449 225/45 R17 94 V XL tylko czekam jeszcze na wypowiedz kogoś :)
Moj wybor padl na firestone winterhawk 3. Bede informowal jak mi sie sprawują. Przyczepnosc na deszczu jest dobra.
Panowie, opinie o Klebber Krisalp HP2? :)
Mam w seat alhambra i polecam Kleber ani razu się nie zakopalem. W miarę cicho i stabilnie ;)
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
Dunlop Wintersport 5
nowość na ten rok-uzytkuje od miesiąca
patrząc na poprzednie modele-może być tylko lepiej
Co sądzicie o tych oponach Vredestein Snowtrac 3 ? Jeździł ktoś na nich ?
jeździł ktoś na DAYTON DW510?
Ja w tym roku postawiłem na polską markę Dębica :) Frigo HP za komplet około 1350 zł, ale jak dla mnie stosunek jakość-cena rewelacyjny.
Miro, a gdzie znalazles w takiej cenie ? ja wlasnie szukalem do smaxa tych D4 215/60 R16 i najtaniej jakie znalazlem to po 380 za sztuke:/ chyba ze mowisz o innej szerokosci bo te 215 podobno ciezko dostac i sa drozsze ale nie wiem ile w tym prawdy. a i tak kupilem D3 XL z indeksem B na mokrym po 320 zeta bo takie mieli na miejscu a jezdze na takich audi i jestem zadowolony ;)
sebek, ale nie myl 215/60 z bardzo popularnymi 205/55, bo to inna bajka cenowa
tak samo jak np popularne do bmw 195/55/16, tez sporo drozsze
Do zimy jeszcze trochę czasu, ale mam takie pytanie, ma ktoś jakieś doświadczenie z oponami Semperit Speed Grip 2, rozmiar 195/65/15
wg opinii dobre na snieg i mokro , gorzej na suchym semepritki. Duzo nowosci jest w tym roku np fulda HP2, debica HP2, pirelli winter, conti ts860, krisalp hp3; ja skłanaim sie do hankook rs2 w452 w indexie 91H, świetna opona za smieszne pieniadze, podobno tylko troche głośna. jak ktoś nie szuka indexu H , to fajne i tanie jeszcze sa yokohamy v905 w zasadzie przy cenie 660-700 to nie rozumiem kupowania chińczyków.. pod uwage jeszcze wr d4 nokian i wintersport5 z dunlopa, jesli chce zaplacic wiecej. Mam wrazenie ze nowe sprawuja sie w miare dobrze wszystkie opony ale problem pojawia sie na 2-3 sezon, oczywiscie przy dobrym bieżniku jeszcze...klasa premium sie trzyma a średnia i budżetowa robi się lipa
Witam
moge polecic opony: Bridgestone Blizzak LM 001 195/65 R15 91T
zakupilem w listopadzie 2014 roku czyli 2 sezon maja za soba i po biezniku widze ze ten sezon jeszcze moze uda sie przejezdzic lub chociaz polowe zanim bieznik bedzie ponizej 4mm (opona zimowa w Austri, gdzie mieszkam, musi miec min. 4mm bierznika) w pierwszym sezonie zrobilem na oponach 27,5 tys km (od konca listopada do polowy maja 2015) w drugim sezonie (polowa listopada do polowy kwietnia 2016) zrobilem 23,3tys km
w sumie niecale 51 tys km gdzie jest ok 5-5,5 mm bierznika jeszcze.
Oczywiscie wiekszosci jezdzona na autostradzie, ale w porownianiu do Goodyear Ultragrip 7 (ktore mialem wczesniej tez zakupione nowe) to sie trzymaja duzo lepiej drogi na suchej i morkej nawoierzchni, i tez sie tak nie scieraja jak Goodyear.
Goodyear bylo slychac na szybkich zakretach jak sie scieraja i powoli traca juz przyczepnosc, gdzie Goodyear sie jechalo 130-140 to juz powoli czuc bylo jak traca przyczepnosc i jak sie scieraja, wiec na tych zakretach max 130 sie jezdzilo, na Bridgedstone 140 spokojnie z rezerwa sie jezdzi :)
Bridgedstone w zimowych warunkach tez moim zdaniem sie znakomicie sparawuja, wiec moge wszystkim polecic.
UWAGA! Chodzi to tylko o rozmiar 195/65 R15
Jezeli ktos szuka opon w innych rozmiarach to polecacm sobie przejdzec TEST ADAC opon zimowych, bo te same Opony w roznych rozmiarach sie roznia!
Tutaj Link do Testow w roku 2015 opon 195/65 R15, zaniedlugo powinny byc Testy 2016 ale pewnie beda inne rozmiary opon.
https://www.adac.de/infotestrat/test...cePageId=31821
Ja mogę polecić Nokian WR D4 naprawę super opona i w dodatku mega cicha, dobrze spisuje się również gdy jest morko
Ja tam zawsze jeździłem na Frigo II od Dębicy wiec nie mam porównania ale zadowolony byłem