jeśli zza schowka to silniczek nastawczy klapek i prawdopodobnie potencjometr lub blaszki na nim są uszkodzone/sprawdź błędy na VCDS-ie
Printable View
jeśli zza schowka to silniczek nastawczy klapek i prawdopodobnie potencjometr lub blaszki na nim są uszkodzone/sprawdź błędy na VCDS-ie
Pytanie: Co może powodować, że klima albo chłodzi max, albo grzeje (tzn wyłącza się). Jak chce ustawić npo 22-23 stopnie to i tak leci takie samo powietrze na włączonej klimie jak przy low.. Z tego co pamiętam błędów w vcds nie było..
klamamoto, nic nie pokazało 0 błędów
Dodatkowo kiedyś było słychać jakby gaz tam uciekał takie sprężanie, możliwe że tamtędy uciekł?
Dobra, jutro rozkręcę schowek i zobaczę bo to dziwne dźwięki są w dodatku teraz jak wyłączę wszystko to są takie puknięcia z okolicy właśnie schowka,
Druga sprawa to nie mogę tego na allegro znaleźć
Witam. mam takie pytanie odnosnie klimatyzacji. Otoz w mojej a3 w tych wetlach gdzie nabija sie klime na jednym jest cisnienie a na drugim nie ma. nie ma cisnienia na tym gdzie znajduje sie ten czujnik z cztero pinowa wtyczka. czy to normalne? klimatyzacja nie chce mi sie zalaczyc. na krotko jak dam prad to zalacza sie sprezarka. Nabijalem klime tydzien temu i majster powiedzial ze musze wymienic sterownik wentylatorow bo ktos juz go rozbieral i myslal ze jest popsuty. wymienilem a tu nic. To samo. prosze o pomoc!!
Ktos pomoze? Czy w obydwu wentlach gdzie nabija sie klime powinno byc stale jakies cisnienie?
Witam,
mam problem z klimatyzacją, mechanik sprawdził nabicie klimy, na obecne ciśnienie powinien ładnie chłodzić przy włączonej klimatyzacji. Filtr kabinowy był zapchany ale wymieniony na nowy. Sprężarka podłączona na krótko przez mechanika załącza się. Panel od klimatronik sprawny. Wszedłem w menu serwisowe klimatronik (przycisk obieg zamknięty + nawiew górny) sprawdziłem wartości poszczególnych kodów. Kod 20C odpowiedzialny za napięcie na sprężarce 12 V. Natomiast przy kodzie 61C - temperatura w stopniach Celsjusza z czujnika wylotu powietrza na desce rozdzielczej wynosi - 53. Moje pytanie: czy wymiana tego czujnika może spowodować prawidłowe działanie klimatyzacji? Czy nie ma to żadnego znaczenia? Gdzie mogę znaleźć ten czujnik, jak do niego się dostać? Czy macie może jakieś inne pomysły co może być przyczyną niesprawnej klimatyzacji. Z góry dziękuję. Pozdrawiam
masz błąd tego czujnika na vcds-ie lub jakiekolwiek inne?
Aktualnie nie mam możliwości podłączenia auta kablem. Natomiast wczoraj rozebrałem przedni panel i nad klimatronikiem był czujnik, który po odłączeniu nie wpłynął wgl na zmienioną wartość kodu C61 na klimatroniku. Podejrzewam, że jest to czujnik zlokalizowany w okolicach zderzaka, jednak nie wiem, gdzie dokładnie go szukać.
czujnik temperatury zewnętrznej w zderzaku jest w kratce po prawej stronie(stojąc przed nim) a u Cb chodzi raczej o ten widoczny pod osłoną kierownicy w kanale nawiewu
Witam, czy taki szum (wydaje mi się że to rozprężający się czynnik) dobiegający zza schowka to norma czy raczej zawór będzie uwalony? i czy ktoś wie jaka powinna być temperatura na wylocie z kratek?
Taki szum/syczenie zza schowka przy włączonej klimatyzacji często oznacza też kończący się czynnik chłodniczy ;)
Czynnik jest, klima szczelna
Witam. Mam problem z klimatyzacją w moim a3, a mianowicie sprężarka w ogóle się nie uruchamia, byłem w warsztacie chciałem nabić klime, a mechanik mówi że jest coś nie tak z układem bo nawet nie chce się uruchomić. Mechanik mówi, że może być to czujnik albo sprężarka do wymiany, bądź przetarty jakiś kabel. Mówił też, że koszta naprawy to nawet do 1000zł w zależności od tego co będzie do zrobienia. Pierwsze co to sprawdziłem bezpiecznik ale nie jest przepalony niestety. Czy ktoś miał coś podobnego u siebie? Jeżeli tak to co to może być i co można sprawdzić, bo jednak 1000 to duża kasa dla mnie
błędy sprawdzone?
napięcie na kablach sprawdzone?
sprężarka na krótko sprawdzona?
układ sprawdza maszyna która nabija czynnik(szczelność)
może padł sterownik wentylatorów a koszt to od 40zł za używany do 150zł nowy
wymiana to 1h i trzeba wyjąć akumulator
no właśnie mechanik powiedział, że nie wie co jest przyczyną i będzie musiał dopiero sprawdzić jeżeli zostawie mu samochód i pomyślałem że najpierw sam w jakis sposob sprawdze co to moze byc ale widze ze jednak będę musiał przejechać się jeszcze raz i niech mi to wszystko posprawdza podepnie pod kompa itd a w jaki sposob podpiac sprezarke na krotko?
Witam, mam dłuższy problem z moją A3 8L 2002r 1.6 102KM AVU 3d. Zmieniałem sprężarkę na Sanden'a SD7V16 gdyż moja stara się rozsypała całkowicie, wszystko było ok, cały serwis klimy był zrobiony, tzn. nabita, odgrzybiona, wymieniony olej itp i klima działała. Na następny dzień po południu gdy wracałem do domu wsiadłem w samochód, nie chciał odpalić za pierwszym razem co było dziwne bo nigdy tak się nie zdarzyło, za drugim odpalił z pomocą gazu, ujechałem jakieś 3 km i zauważyłem że temperatura stoi na 70 stopniach, zatrzymałem się, zgasiłem silnik i wiatraki pod maską nie przestały się kręcić, po ok. 10 min. przestały i tak jest cały czas do tej pory że nie łapie temp. max 75 stopni i wiatraki kręcą się od razu jak włączę na zapłon nawet jak silnik jest zimny po całej nocy, dodatkowo klima nie działa, nie kręci się. Po podłączeniu pod komputer pokazało się że jest uszkodzony sterownik, moduł wentylatorów (nr. seryjny: 1J0919506K), wymieniłem go dzisiaj i dalej jest to samo... Gdzie szukać przyczyny? W kablach, w kostce? Gdzieś jakiś może kabel sparciał czy co może być? Miał ktoś podobny przypadek? Dodam że samochód jedzie, przyśpiesza normalnie, tylko nie łapie temperatury, klima nie działa i wiatraki nie przestają się kręcić długo po zgaszeniu.
ja bym zaczal od czujnika temperatury
Tego w zderzaku z lewej strony czy jakiego?
Witam serdecznie potrzebuję porady odnośnie czujnika ciśnienia klimatyzacji w audi a3 8l 1999 - 1.9 tdi , który muszę wymienić . Mianowicie znalazłem numer części tj 1J0959126, lecz w serwisach aukcyjnych poajwia się informacja oprócz numeru część taki jaki podałem oznaczenia tj 1J0959126 A B D E . Co to dokładnie oznacza ? Może ktoś ma takową na sprzedaż lub wymieniał ostatnimi czasy ?
Witam, pisałem już tutaj o tym lecz nic nie pomogło, mam ciągły problem z moją A3 8L 1.6 75kW 102KM AVU 2002r. Wymieniałem sprężarkę klimatyzacji na Sanden SD7V16 gdyż moja stara rozpadła się całkowicie. Zrobiony był całkowity serwis, olej, czynnik, odgrzybianie, ozonowanie, klima działała aż do następnego dnia, gdy chciałem wrócić do domu to za pierwszym nie mogłem odpalić samochodu co się nigdy nie zdarzyło, za drugim odpalił ale po 3 minutach jazdy zobaczyłem że klima nie daje zimna i że temp max dochodzi do 70 stopni, zgasiłem samochód a 2 wiatraki pod maską nie przestały się kręcić, zgasły po ok. 15 minutach. Dzieje się tak już dłuższy czas, gdy nawet po 15 godzinach nie jeżdżenia włączę zapłon od razu startują dwa wiatraki i stają po ok. 15 minutach zgaszenia silnika, temp. max 70stopni i klima nie działa, sprężarka się nie kręci. Wymieniłem sterownik klimatyzacji na 1J0 919 506 L czyli taki sam jak miałem oryginalnie ale nic nie pomogło, dalej tak samo. Co jest nie tak? Co wymienić? Termostat i płyn chłodniczy? Czujnik ciśnienia klimatyzacji? Czujnik temperatury wody? Czy co innego? Gdyż już nie mam pomysłu. Po odpięciu wiatraków, jednego, czy dwóch dalej nie działa sprężarka czyli raczej to nie wina wiatraków.
Serwis.
dideq sprawdzałeś błędy na vcds-ie?
sprawdzałem i właśnie pokazzalo blad przy module klimatyzacji, wymienialem go i to samo bylo, zamowilem teraz czujnik temperatury plynu/wody i zobaczymy
Witam, walczę z klimą, ale chyba już jestem blisko. Więc tak,
1. Czynnik jest
2. Układ klimatyzacji szczelny
3. Sprężarka na krótko załącza się
Po przejrzeniu internetu, dowiedziałem się, że przyczyną niedziałającej klimy może być czujnik ciśnienia klimatyzacji. Sprawdziłem napięcie na wtyczce która dochodzi do tego czujnika, napięcie waha się ~ 11 V. Moje pytanie brzmi, czy istnieje możliwość sprawdzenia jakoś na krótko tego czujnika, czy załączy mi sprężarkę i będzie wreszcie chłodziło. Czujnik ma symbol Sp3-h1025. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Elektryk powiedział, że moduł wentylatorów jest sprawny, próbował nawet zakładać nowy, ale tu nie widział problemu. Ostatecznie stwierdził, że nie ma przejścia między panelem sterowania klimatronikiem a układem klimatyzacji pod maską, tak jakby wiązka była gdzieś przerwana. Ewentualnie problem leży po stronie jakiegoś czujnika, presostatu, lub jakiegoś czujnika temperatury. Tak jak pisałem wcześniej pod kodem 61C pokazuje temperaturę -53 stopnie.
Wg kodów znalezionych w internecie
Temperatura w °C, z czujnika wylotu powietrza na desce rozdzielczej
Witam Dwa tygodnie temu naprawiłem klimatyzacje Wszystko było dobrze aż do wczoraj Gdy jadę z klimą auto straciło moc,rusza jak muł , przy redukcji biegów na mniejszy nawet potrafi zgasnąć Próbowałem na benzynie i na gazie -to samo Gdy wyłącze klimę jest normalnie tylko wolne obroty schodzą do 650-700. Jaka może być przyczyna? Przez dwa tygodnie było dobrze Jak to się zaczęło myślałem że to przez te upały ale dziś przy wyjeżdzie z garażu już mi zgasło auto
Myślałem że da się coś zrobić bez komputera Jednak muszę zrobić diagnostykę Dziękuje!
Zajrzałem pod ten schowek (niestety wczesniej nie mialem czasu) i sprawa ma się tak, że gdy dotykam tego węża od nagrzewnicy ten drugi od strony silnika to jakby zmienia swoją charakterystykę i inaczej syczy
Witam. Mam problem z klimatyzacja w audi a3. Sprezarka wogole sie nie zalacza. Do sprezarki nie dochodzi zadne napiecie. Czynnik jest, czujnik temperatury zewnetrznej ok, czujnik temperatury cieczy chlodniczej ok, czujnik wisokiego/niskiego cisnienia byl podmieniony na sprawny i tez zero reakcji, sterownik wentylatorow tez wymienilem i brak reakcji. Jak nacisne przycisk klimatyzacji to silnik podskoczy na wyzsze obroty ale nie wlacza sie sprezarka czyli panel klimatyzacji wysyla jakis sygnal o tym ze chce wlaczyc klime. Na krotko sprezarka sie wlacza. POMOCY!!
Miałem ostatnio podobny problem. Czy po włączeniu klimy wentylatory się załączają? Jeżeli nie, to sprężarka też się nie załączy.
U mnie winny był bezpiecznik w skrzynce na akumulatorze (pierwszy z lewej bodajże). Tylko problem dość nietypowy, bo bezpiecznik nie był przepalony, tylko nie miał dobrego styku i zaczęło mi wytapiać gniazdo. W końcu bezpiecznik całkowicie stracił styk i napięcie do wentylatorów przestało dochodzić i klima przestała działać.
Wlasnie nie zalaczaja sie wentylatory. To musze dokladnie tam zobaczyc bo tak bardzo sie nie przygladalem. Bezpiecznik byl dobry. Ale napiecie na sterownik szedl bo stary sterownik rozebralem i recznie te cewki wlaczalem. 1 i 2 bieg wentylatorow sie wlaczal i sprzeglo na sprezarce takze
Możesz zrobić jeszcze test wentylatorów przy pomocy VAGa. U mnie na teście też się nie włączały, więc miałem pewność, że muszę szukać albo przy sterowniku, albo w instalacji.
Jutro sprawdze bo dzisiaj juz nie dam rady. Dam znac jutro co tam sie dowiedzialem
- - - Aktualizacja postu - - -
Chyba ze masz jeszcze jakies inne opcje na to co bym odrazu sprawdzil jutro
Witam,
W moim climatroniku da się wyłączyć ECON. Po podłączeniu VCDS-a nie wykryłem żadnych błędów. Wiatrak z przodu dmucha, wszystko inne też wydaje się sprawne. Ciśnienie w układzie 6 barów jednak klima nie chłodzi. Może ktoś wie o co chodzi lub na co zwrócić uwagę?
Pobawiłem się dzisiaj jeszcze klimatronikiem i ukrytym menu, pokazało mi dwa błedy 15.3 i 22.1. Otworzyłem maskę zmostkowałem na chwilę dwa piny na wtyczce od presostatu, zrobił się głośny świst więc przerwałem mostek. Wsiadłem do auta, klimatronik pokazuje już tylko błąd 15.3. Klima chyba chłodzi, rękę miałem lodowatą, ale nie wiem czy to nie Placebo :D muszę chyba wejść z termometrem :) powiedzcie co to był za świst?
Orientuje sie ktos czy kompresor w VP i PD jest taki sam?
Witam,
Klima przestała chłodzić więc pojechałem nabić, okazało się że mam czynnik i zaczęli szukać... Po załączeniu klimy wentylator staruje, podobno sprężarka nie zaskakuje. Od razu stwierdzili że to cewkę szlag trafił, mogę samemu to jakoś sprawdzić?
Czy jeśli jest mało odczynnika to sprężarka może nie ruszyć?
Dzisiaj byłem na diagnoze klimy, sprężarka wszystko się prawidłowo uruchamia czynnik jest błędów nie ma a i tak nie chłodzi. I facet powiedział mi że to wina jakichś klapek mieszajacych powietrze i tysiak za samą robocizne a co najlepsze to powiedział że nie jest pewien czy po wymianie wszystko będzie ok. Coto za klapki jaki jest ich numer i Czy faktycznie to będzie to.
jak klapki to będzie błąd/potencjometr
silniczki to koszt od 20 do 100 zł i zrobisz to bez problemu
chodzi o to: http://www.a3-club.net/forum/showthr...rza#post780056
Zabieram się od dawna za to, gdybym wiedział że to ma taki wpływ na klime to zrobił bym to wcześniej.
Facet gada że całą deske trzeba ściągać itp. ściema to podstawa
poczytaj jeszcze to przed wymianą
https://www.a3-club.net/forum/showth...ce-szyby/page3
A ja mam pytanko jak u Was chłodzi klima w A3, bo jestem świeżo po nabijaniu i czyszczeniu klimy, do tego nowy filtr kabinowy i na LO wieje co prawda zimne powietrze, ale nie żeby jakoś bardzo mroziło. Dziś ~24 stopnie na zewnątrz + słońce a klima ustawiona na 21 stopni cały czas na połowie obrotów. Coś jest nie tak czy ten typ tak ma?