Bardziej woskowi na myjni bezdotykowej mogą zaszkodzić detergenty niż ciśnienie wody... Jak nie będzie się myło pianą czy mikroproszkiem, tylko spłukiwało zwykłą wodą lub zdemineralizowaną to nic się nie stanie.
Printable View
Bardziej woskowi na myjni bezdotykowej mogą zaszkodzić detergenty niż ciśnienie wody... Jak nie będzie się myło pianą czy mikroproszkiem, tylko spłukiwało zwykłą wodą lub zdemineralizowaną to nic się nie stanie.
Z własnego doświadczenia detergenty na myjniach czysto.pl mało szkodzą Softowi. Myłem tam auto co dwa tygodnie w sezonie zimowym i wosk się utrzymał 9 miesięcy bez problemu, natomiast wspomagałem go BSD myjąc auto pod domem co też zapewne przedłużyło żywotność.
Wszystko zależy od tego jak auto jest eksploatowane i jak wosk jest zabezpieczony a przede wszystkim jak nałożony. Wierzyć nie musisz ale tak jest :)
zrób 2 woskowania i przebijesz powłoki 9H trwałością :D
koledze chodziło o to ze ludzie wydaja grube hajsy na rożnego rodzaju powłoki, a tu prosze soft99 i lezy prawie rok :D
Prawda taka ze jesli sie nie bedzie dbalo o to co polozone na aucie zaczynajac od zwyklych woskow po te z gornej półki kończąc na powlokach kwarcowych itp. to guwno z tego bedzie a i zywotnosc bedzie obnizona.
Ja sam używałem softa i wiem co potrafi. Na aucie mialem go okolo 7mies. bez zadnego stosowania qd po myciu i robil robote.
W kontekście jego poprzedniej wypowiedzi można było nie szukać ironii.
to jest najmądrzejsze zdanie całej tej ostatniej dyskusji Panowie.
kropelkuje tylko to co masz na samym wierzchu; a że samo BSD wytrzymuje w cholerę długo! (kładłem na goły lakier by mieć pewność czy jest czy nie ma), więc stolniczkow, jeśli lecisz BSD, to wosk Ci wytrzymał bo BSD go chronił przez cały czas
ale to jest totalnie niemiarodajne, bo równie dobrze mógłbyś nawoskować auto pierwszym lepszym woskiem, schować go pod plandekę, do garażu i po 3 latach nadal by tam był :P
też byś powiedział że Ci wosk 3 lata wytrzymuje?
o wytrzymałości wosków mówcie jeśli niczym go nie zasłaniacie
A czy to jest gdziekolwiek sprzeczne z tym co napisałem? Kropelkowanie to jedno, nawet już przerzuciłem się z BSD na co innego co nie zmienia faktu że po całym wspomnianym czasie wosk był ciągle na aucie. Tak już mam że lubie testować, na przyszły sezon będzie co innego w kombinacji z jeszcze czym innym i tyle.
Nic mnie nie zawiodło :) a o głupocie niema nawet mowy :) powłoka czy to kwarcowa czy ceramiczna ma całkiem inne zadanie do spełnienia niż wosk :)
- - - Aktualizacja postu - - -
Dokładnie to miałem na myśli :) to że czym kolwiek pokryjemy wosk zmienia jego siłę działania, poprostu się zwiększa.
Czas trwania zabezpieczenia poprzez woski sprawdzamy poprzez mycie, parkowanie samochodu - garaż, czy zewnątrz oraz km przejechane.
Panowi szukam polerki w pieniądzach 400-600 zł.
Co polecacie w takim budżecie?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Na mojej A3 mam pare rysek na audiczce a mój budżet aktualnie nie przewiduje grubszych inwestycji, co można zastosować do lakieru LZ6L - Kaktus Grun pearl by to zamaskować?
Kończy mi się quick detailer. Miałem do wcześniej Sonusa carnauba spritz i teraz Auto Finesse Finale Quick Detailer. W międzyczasie miałem pożyczony od kumpla Poorboy's World Quick Detailer Plus i wydawało mi się, że właśnie QD+ dawał najlepszy efektu wizualny, chociaż najciężej się go rozcierało, bo zostawał smugi. Zależy mi głównie na jak najlepszym looku, mniej na kropelkowaniu. Wybrać teraz dla siebie wypróbowany QD+, czy może zachwalany ostatnio Sonax Xtreme Brilliant Shine Detailer? Cena przemawia za BSD, ale czy daje taki wygląd jak QD+? Auto czarne, woskowane ostatnio rzadko, bo nie mam warunków, dlatego chcę zrekompensować to quick detailerem.
C2v3 , Car Pro Reload, Silica Spray Sealant. Ostatni zawiera domieszkę kwarcu.
wojt, jeśli chcesz głębię to ja bym został przy FINALE'u
jestem ciekaw jak to stwierdziłeś kładąc na niego regularnie coś tak mocnego jak BSD ;)
chyba BSD był (a tym samym wosk, ale to nie jego efekt mogłeś widzieć - o to mi tu chodzi)
chwała Ci za testy, ale jak kładziesz w tym celu wosk i chcesz wiedzieć ile na prawdę leży, bez wspomagaczy, to na litość boską odpuść sobie jakiekolwiek QD, tylko myj delikatnym szamponem, tylko ręcznie i wtedy będziesz miał odpowiedź
z doświadczenia wiem, że dobrze położony letni wosk (na cleanerze), auto myte co 2 tygodnie ręcznie - w moim wypadku 2-3 miesiące, zależy od pogody.
wojt - - ostatnio SONAX jest popularny ten nowy BSD, podobno najlepiej się sprawuje w zimę
ja obecnie używam AUTO GLYM
minął prawie rok odkąd nałożyłem duraglossa na swoją a3.
Przy dzisiejszym myciu stwierdziłem, że pora już nałożyć nowy wosk.
Zestaw Duragloss 601 i 111 robi robotę i polecam z czystym sumieniem każdemu.
Panowie, znacie firmy godne polecenia we Wrocławiu/okolicach zajmujące się polerowaniem/ochroną lakieru?
A nie pytałeś już czasem o to na kosmetyka ;>?
Nie, to na pewno nie ja ;)
M4ciek, o wytrzymałości softa mogę wiedzieć stąd, że moje drugie auto które robilem w tym samym czasie rok temu nie widziało BSD i wosk też trzymał. Fakt że auto dużo robi mniejsze przebiegi, jest rzadziej myte, za to trzymane pod chmurką. Wosk się na nim osłabł zauważalnie w połowie zimy więc po około 5 miesiącach. Po zimie nie było po nim śladu.
Wiem jakie właściwości ma BSD i jakie jest mocne a w ramach testów robię np dach czym innym, maskę czym innym dlatego nie musisz mi tłumaczyć podstaw. Samo BSD bez wosku też od jakiegoś czasu testuje na 3 aucie do którego mam dostęp i aż tak mega mocno samo z siebie nie działa, natomiast z takim softem to super zestaw z dużą wytrzymałością i nie raz to podkreślałem. Może faktycznie z poprzednich moich wypowiedzi to nie wynikało.
Witam
Mam pytani jakie domowe środki mogę użyć zęby wyczyścić skore na fotelach? Chodzi mi bardziej o takie przeczyszczenie niż o odświeżenie
Domowym sposobem to szare mydło będzie najbezpieczniejsze.
Czy ktos poleci mi cos innego niz BSD, ale rownie mocnego i skutecznego? Fajny preparat, ale nie podoba mi sie fakt, ze lakier po nim jest tepy w dotyku :P.
Ja ostatnio używam detailera z TuningKingz i jestem bardzo zadowolony. Na czarnym lakierze robi super robotę ale nie licz na to że będzie tak długo odpychał wodę jak BSD :)
Ok, dzieki, sprawdze go, a najwyzej wroce do bsd jesli mi jego zywotnosc nie podpasuje :).
Bsd daje najlepsze krople ale jest jak papier ścierny i nie ma aż takiego looka. Ten hype mainz jest dobry tylko już trudno go kupić. Ja i tak używam sonaxa
Panowie, doradźcie. Od razu zaznaczam, że chcę to zrobić ręcznie i po swojemu. Za korektę mi powiedzieli 1200 zł, ja mogę dać 1/4 tego na kosmetyki. Jeszcze jakby to było 600 zł to bym przeżył.
Problem mam taki, że kupiłem nowe auto, cena dobra, ale ma strasznie porysowany lakier po myjni szczotkowej. Mnóstwo rys. Wiem, że najlepiej by się sprawdziła tu korekta mechaniczna. Ale chcę spróbować ręcznie. Mam czas :P Auto czarne i VW.
Myślałem, żeby to zrobić tak:
- MEGUIARS: M105 Ultra Cut Compound potem Ultimate Compound i jaki dać po tym finisz ? Meguiar's Deep Crystal Polish ?
- Wosk myślę nad CarChem Carnauba Paste WAX 38 czy może do kompletu Meguiar's NXT Generation Tech Wax 2.0
Z góry dzięki za odpowiedzi ;) Tylko proszę o wyrozumienie i nie pisanie postów typu: "Ręcznie nic nie zrobisz :P"
Z tym, ze taka jest prawda. Szkoda inwestowac w kosmetyki, jesli chcesz to robic recznie, bo efekt bedzie slaby, malo co usuniesz/zamaskujesz, a dorobisz swirli i hologramow :).
Przemyślę jeszcze sprawę ;)
czyli de facto znasz odpowiedź na swój problem, ale mimo tego łudzisz się, że dostaniesz odpowiedź, jaką chciałbyś przeczytać? ;)
jeśli chcesz ręcznie, to użyłbym czegoś z rodziny typu AutoFinesse Tripple albo ValetPro Achilles Prep albo Autobrite Cherry Glaze, ale to syzyfowa praca :P
bez maszyny nie polecam.
Chodzi o to, że znam swoje możliwości i ile mogę włożyć w to pracy ;) A3 też miała zaniedbany lakier i udało mi się ją doprowadzić do takiego stanu - RĘCZNIE, że każdy pyta czy auto jest po polerce. Wiem, że maszyna to nie człowiek. Ale kto wie, może takie ryski po szczotkowej zeszłyby ręcznie odpowiednimi środkami. Nie każdy może wydać połowę wypłaty na korektę :P Dlatego ludzie szukają też alternatywy hehe. Ale skoro mam dać 300 i nic z tego nie mieć to może jednak zacznę zbierać na mechaniczną korektę ;) Dzięki za sugestie.
Nawet kupując najtańszą maszynę osiągniesz lepsze efekty niż ręcznie. Ja tak zaczynałem, kupiłem najprostszą rotację z regulacją obrotów + kosmetyki, pady, itd i taki zestaw pozwolił mi samodzielnie zrobić korektę za niecałe 500zł. Oczywiście wszystko Ci potem zostaje na kolejne auto.
Panowie co byscie polecili do nawilzenia skory ? Zalezy mi tez zeby skora w aucie miala przyjemny jakis zapach :)
Cześć od niedawna jestem posiadaczem pierwszego w życiu auta a3 8p sportback i chciał bym sie was poradzić jak dbać o auto z zewnątrz i wewnątrz.
nie jestem zainteresowany detalingiem gdyż nie mam na to czasu(praca małe, dzieci) po prostu chce żeby auto było czyste.
wewnątrz co nieco wiem ze apc i potem dresing. nada się- http://www.halfords.ie/motoring-trav...per-cleaner-1l
http://www.halfords.ie/motoring-trav...detailer-473ml
z zewnątrz myje na bez dotyku i co 2-3 dni przecieram auto jakimś tanim nie firmowym quick detailer z woskiem.
mieszkam w Irlandii wiec te wszystkie specyfiki o których czytam sa w większości nie dostępne a dostęp mam tylko do Halfordsa z marnym zaopatrzeniem.
i pięknie rysujesz sobie lakier
http://www.cleanyourcar.co.uk - to chyba największy sklep detailingowy w UK.
Potrzebuje jakiś dobry wosk do nakładania ręcznie aby lakier nabral koloru (czarny) co polecicie ?
Witam Serdecznie was forumowicze!
Prosze was o pomoc,dwa dni temu kupilem za okazyjnie pieniadze audi a3 8l 2000r 5d. Moj problem polega na tym,poprzedni wlasciciel ,,staral'' sie woskowac auto i narobil strasznego balaganu z lakierem.... wszelkiego rodzaju proby polerki,maszynowe ,reczne nic nie daja.Stara powloka wosku niechce zejsc z auta.. Pomocy,czy istnieje jakis srodek ktory to usunie?? probowalem woda z mydlinami,delikatnie benzyna w niewidocznym miejscu i lipa pomocy,ratujcie
http://postimg.org/image/gyx1xn63h/
http://postimg.org/image/chpssgq9f/
http://postimg.org/image/j124pmtgd/
Na moje oko to tu schodzi klar...
Miałem napisać to samo, możliwe że schodził klar i ktoś wymyślił że to spoleruje. Przemierz sobie auto czujnikiem.