Jak będziesz gdzieś w okolicy śląska przypadkiem to mogę Ci to ogarnąć ;)
Printable View
Jak będziesz gdzieś w okolicy śląska przypadkiem to mogę Ci to ogarnąć ;)
witam. ja mam znow taki problem, wczoraj po odpaleniu samochodu zaswiecila sie kontrolka immo i niechce zniknac. swieci sie stale. Auto normalnie pali i jezdzi. Zadnych bledow w Immo nie ma jak podpialem pod VAGa. Problem pojawil sie wczoraj a tak to zawsze sie pojawiala kontrolka i gasla ....
- - - Aktualizacja postu - - -
problem juz nie aktualny. dzisiaj juz nie swieci :) zniklo :)
bede mial to na uwadze:)
Witam Ponownie!
Próbowałem na różne sposoby przeprogramowac ten immobiliser lecz niestety nie wiem jak,uzywalem do tego VaG-Can Commander i nic..ma ktos jakis inny program lub moze mi po krotce napisać co trzeba zrobić? Przypomnę ze mam problem z odpaleniem auta na nowym liczniku s3 z fisem i podobno trzeba to jakos ze starego pin wbic.
W esach bywa immo 2 i nie latwo to zakodowac. Mam ten sam problem u siebie. Choc znam sie na tym to rozwiazac tego nie umiem na te chwile. Sproboj pastylke id 13 byc moze pomoze
Wczoraj podpiąłem pod radio tubę o mocy 300W(180RMS). Radio to pioneer 1120mp na mosfet'ach beż żadnych wzmacniaczy. Pobawiłem się trochę, kluczyk był przekręcony na zapłon i nagle zaczęła migać ikonka od immo. Wyłączyłem radio i próbowałem odpalić - gasło po sekundzie. Mam drugi kluczyk który odpala go normalnie, a ten 1 raz odpala raz nie. Co mogło się stać ? Drugi kluczyk działa normalnie. Przejechałem się wieczorem i po włożeniu tego pierwszego nie było problemu a dziś z rana znowu to samo.
Nie wiem co robić, nie miałem jeszcze problemu z tym. Przeczytałem ten temat i z racji, że dziś niedziela spróbuję dopiero jutro wyizolować ten kabelek od immo i zapuścić WD-40 na tą kostkę.
Odłączałeś kleme na pare sekund? moze cos pomoże :)
Niedawno co kupiłem auto, mam założony jakiś niefabryczny alarm i muszę skontaktować się ze sprzedającym, czy po odłączeniu nie zawyje :D
Wczoraj rozebrałem plastiki obudowy stacyjki i zaizolowałem jeden kabel od immo (czarny) bo był odizolowane i mógł masować z czymś..Zobaczymy
na 90% cewka odczytu immobilaizera Ci pada takie coś musisz kupić 5K0953254A :)
losowo dziala immo , przy wilgoci nie chce odpalac , czasem wystarczy stuknac w stacyjke i wlozyc jeszcze raz kluczyk a czasem nic nie daja zadne "domowe" zabiegi ;-) poczytaj o tej cewce
Uwalony soft w liczniku? Tylko moje przypuszczenia...
trochę odkopię temat dziś po wyjściu ze sklepu auto nie chciało załpać tzn. odpalało i gasło a do tego cały czas mruga mi kontrolka od immo.. podłączyłem vaga i w silniku pokazuje błąd 17978..pomoże ktoś w tej sprawie,dodam że w czasie jazdy do sklepu licznik przez chwilę cały zwariował..
odpięcie aku nic nie pomogło.
immo prawdopodobnie nie ma styku. Znajduje się przy stacyjce. Trzeba chyba podgiac blaszki.
Jeśli na innym kluczyki będzie działać dobrze to pastylka w pilocie poszła. Może ponowne zakodowanie pilotów pomoże. Ale ten brak styku jest przyczyna raczej
trzeb będzie to sprawdzić,bo na innym kluczyku też to samo jest..
Możesz spróbować zaadoptować ecu do licznika albo odwrotnie. Vagcom 01-SILNIK, następnie LOGIN 12233, Adaptacja, kanał 00, wpisujemy 000 i wciskamy OK. Nie odłączając zapłonu wchodzimy na ustawienia licznika i także wpisujemy 000 w adaptacji kanał 00, niekiedy jest potrzebny pin do licznika aby się to udało. Podobno czasami ksenony powodują takie zachowania albo jakieś przerwy w obwodzie, temperatura, wilgoć, słaba masa ecu, albo kostka ecu albo jak kolega Rafal napisał brak styku przy cewce immo w stacyjce.
Witam ,Moj problem polega na tym ,iż VAGTacho podaje (chyba ) mi zły pin .Otóż na początku pokazał Pin który próbowałem wpisać kilka razy z zerem a początku i nic cały czas błędnie ,następnie połączyłem się z innym Select ECU w VAGTacho to pokazał mi Pin Immobilizer :.Myślałem,że to ten właściwy ,więc przystąpiłem do kodowania kluczyków -niestety okazało się ,że ten drugi PIN też jest zły .Pytanie do was czy poprzez wpisanie kilku razy złego pinu ,immobilizer mogł zblokować dostęp itp.?Jak odblokować ?Być może drugi Pin będzie działał.
Wejdź w VCDS'a i w liczniku grupa 024 - maja być same 0. Inaczej jest blokada czasowa. Jak chcesz to zgraj wsad i podeślij - zobaczę co to za PIN. Próbowałeś VAG EEprom Programmerem ?
A co może być przyczyną nie święcenia się w ogóle ze zegarów tych za kierownicą? Wyciagalem dziś bezpieczniki pod maską po kolei i teraz już zegary nie świecą, samochód zapalił na sekundę i zgasł. Radio nie działa, swicei panel klimatyzacji i przyciski od czujników Parkowania.
- - - Aktualizacja postu - - -
Sprawa wyjaśniona.
Posiadam dwa błędy w sterowniku silnika :17978 oraz w liczniku 1176 (ten rzadko kiedy się pojawia) .Dodam,że mam 3 kluczyki (2 piloty i jeden plastikowy) .Otóż raz na jakiś czas immo na obu pilotach nie chce załapać mruga lampka Immo (auto odpala ale za chwile gaśnie) lecz na plastikowym kluczyku auto odpala zawsze i nigdy nie pojawił mi się błąd przy odpalaniu właśnie z tego plastikowego kluczyka .Czy jeśli oba piloty czasami nie zadziałają i immo miga a plastikowy działa zawsze to czy możliwe ,że mogę mieć uszkodzone transpondery w obu pilotach ?
Raczej transpondery odpadaja ale ta czarna obraczka wokol stacyjki czesto siada i to bedzie powodem u ciebie bledow i migania immo. Kluczyk serwisowy zawsze auto odpali.
Danio dzięki za informację ,ogólnie to myśle nad wywaleniem tego immo bo już mnie wkurza . ;)
Mozna wylaczyc ale to chyba nie najlepsze rozwiazanie. Lepiej jest kupic uzywana obraczke i wymienic oraz zakodowac klucze na nowo.
Mam problem z samochodem podejrzewam, że to immo, tzn dziś nie chciał odpalić mi samochód na szczęście udało mi się znaleźć komputer i na programie było napisane coś o błędzie kluczyku.
Natomiast mój vcds jak klikam w immo nie może się chyba skomunikować.
Objawy, auto odpala czasami, raz nie odpala z 5 minut trzeba czekać po czym odpali i jest ok. Np teraz odpaliło ale 5 minut temu nie chciało, kontrolka immo gaśnie po paru sekundach, Ktoś wie co to może być?
Niestety potem podłączając błąd sie nie wyświetłał a samochód normalnie odpalał Dopiero po 2 godzinach nie chciał odpalać a miałem dostep tylko do swojego vcds, w którym jak klikam immobilizer to jakby się nie łączył z tym
Dziś to samo, rano normalnie odpalił potem już nie odpalał, po 5-10 minutach stania odpalił
Kręci kręci i nic.
Edit:
Zauważyłem że zimny odpala, tak z 70 stopni i ma problemy (90 stopni jest ok odpala też)
Witam,
Moje A3 nagle zaczęło pokazywać błędy płynu chłodniczego więc zatrzymalem się i zgasiłem auto. Zajrzałem pod maskę - z płynem wszystko ok. Przy ponownej próbie odpalenia auta zauważyłem że wskazówka na obrotomierzu nie spadła i pokazuje ok. 800 obrotów (tak jak auto by stało z włączonym silnikiem). Nie działa na zapłonie godzina, licznik kilometrów, pół fis. Po odpaleniu auta po 2 sekundach gaśnie. Odłączenie aku nie pomaga. Zostawiłem bez prądu na noc. Wróciłem na drugi dzień po auto podłączyłem aku i auto odpaliło liczniki zaczęły działać tylko radio nie chciało zadziałać na wduszenie przycisków rds i tp any wprowadzić kod. No to ruszyłem. Niestety po 5 minutach jazdy znowu błąd płynu, MIGA CIĄGLE IMMOBILIZER i liczniki przestają działać. Wiedząc że gdy zgaszę auto to już go nie odpalę dojechałem do domu z niedziałającymi licznikami i z migająjącym immo. Po dojechaniu do domu i zgaszeniu auta ponownie obrotomierz stoi, nie działają liczniki, i po 2 sekundach od uruchomienia gaśnie auto i świeci nawet kontrolka świateł mijania na wyłączonym aucie pomimo że światła wyłączone. Problem nie znika na drugim kluczyku. Odłączyłem aku i mam nadzieję że jutro znowu odpali i dojadę do elektryka. W czym może być problem czy to immobilizer?
Witam, u mnie jest tak ze immo mruga dopiero po odpaleniu auta i za chwile gasnie. Przy nastepnym odpaleniu auto odpala normalnie. Nie dzieje sie to czesto ale kto wie jak bedzie pozniej. Co moze byc tego przyczyna?
Witam,
mam następujący problem. Samochód stał ponad pół roku. Po wyjęciu, naładowaniu i włożeniu akumulatora immobilizer przestał rozpoznawać kluczyk.
Z pomocą VAG Commander odczytałem PIN i zaprogramowałem kluczyk, co pozwoliło odpalić auto.
Jednak po wyjęciu kluczyka ze stacyjki i włożeniu ponownie, immobilizer nie rozpoznaje kluczyka. Zapomina go. Muszę od nowa ten kluczyk programować, aby odpalić auto.
Gdzie szukać przyczyny, co sprawdzić?
Dzięki z góry za podpowiedzi!
p.s. na chwilę obecną dysponuję tylko jednym kluczem. Gdzieś się schował drugi klucz i plastikowy.
Panowie, proszę o pomoc, dałem trochę ciała.
A3 1.8T AUM 2001 rok, licznik jaeger 1/2 FIS.
Problem polega na tym, że auto odpala i po sekundzie gaśnie, błąd na VAGu - silnik blokowany przez immo. Błąd po skasowaniu znika do czasu próby uruchomienia silnika.
Zaczęło się od tego, że wyciągnąłem licznik na chwilę, jednak nie odpiąłem akumulatora i co gorsza - na wyjętym liczniku włączyłem zapłon. Po włożeniu licznika bez problemu komunikuje się VAGiem i z licznikiem i z silnikiem, błędów nie ma(oprócz tego błędu z immo) jednak silnika nie odpale. Sprawdzałem kilka razy czy wtyczki dobrze wpięte, wszystko wydaje się być ok. Mogłem w ten sposób rozkodować to immo? Dodam, że kontrolka immobilizera normalnie gaśnie na zegarach, a mimo to silnik gaśnie. I teraz pytanie do Was - co się mogło stać? Jak temu zaradzić ? Z tego co wyczytałem tutaj: http://wiki.ross-tech.com/wiki/index...I_ECU_Swapping
to przydałby mi się pin ECU, tylko jak go odczytać? Poza tym, ta instrukcja jest przy zmianie ECU, a przecież ja mam ten sam sterownik. No i ta kontrolka immobilizera na liczniku, która nie miga ani nic - zachowuje się tak jak przed awarią. Może takim wyciągnięciem uwaliłem licznik/sterownik?
Byłbym wdzięczny bardzo, za jakąś podpowiedź, co w tej sytuacji.
Z góry dzięki :)
Zdejmij kleme z aku na minimum 2 minuty.
Cały dzień stał na odpiętym aku, także to nie to niestety.
Ogólnie te liczniki Jaegera nadają się na śmietnik. W tym wypadku tak jakby ecu nie jest dopasowane do licznika i od nowa trzeba tą procedure (dopasowania ecu niezbędny pin) przeprowadzić skoro kontrolka immo gaśnie na zegarach.
Pin możesz odczytać vag tacho z zegarów jeśli wsad nie jest jeszcze bardzo uszkodzony.Ogólnie w tych licznikach jest ciężko to zrobić po kablu najlepiej robić to programatorem przez wylut pamięci z ecu albo licznika.
Próbowałem vag commanderem wyłączyć immo, ale to nic nie dało, silnik jak gasł tak gaśnie, chociaż pin z ECU odczytałem poprawny, bo udaje mi się zalogować nim do ECU. Ale wyłączenie immo w vag commanderze nic nie daje. Spróbuje jeszcze w poniedziałek odczytać ten pin z licznika przez VAG Tacho, ale jak to nic nie da to masakra.
Ogólnie z tego co czytałem, to ludzie na pracującym silniku liczniki wyciągają, a tu takie jaka się podziały. Możliwe jest, że szlak trafił licznik/sterownik ECU?
Znacie może jakiegoś magika z Krakowa lub okolic, który byłby wstanie to ogarnąć?
Mi jakby padl licznik jeager, to bym kupil VDO z pelnym fis i wtedy robil, naprawa pewnie wyjdzie tyle co uzywka VDO, albo i drozej.
Szczerze mówiąc, to stała się rzecz dziwna. Wyciągnąłem licznik, styki licznika przetarłem wacikiem z alkoholem, a kostki zapsikałem środkiem do czyszczenia przepływki(tylko to miałem :) ), złożyłem do kupy i... odpalił jak gdyby nigdy nic. Także w sumie najprostsza rzecz, a ja już kupiłem kabelek za stówkę, który nic nie dał :)
Mam problem z A3 8L (ASZ, 2001)
Nie wiem czy ktoś wcześniej nie próbował gmerać przy zegarach, ale samochód odpala na 2 sekundy i gaśnie. Trzyma go immo, centralny z pilota nie działa. Na wyświetlaczu miga naprzemiennie kontrolka świec żarowych i kontrolka immo. Wskazania temperatury ok 70 stopni przy kompletnie zimnym silniku i prędkość ok 10km/h na samym włączonym zapłonie.
Nie mogę połączyć się z ECU (VCDS) - czy może to być związane z blokującym immo? Bezpieczniki sprawdzone.
Vag Commander również brak identyfikacji i brak komunikacji z licznikiem oraz ECU.
Gdzie szukać przyczyny? Chciałbym przynajmniej tymczasowo wyłączyć programowo immo, żeby samochód w ogóle odpalił
Odepnij licznik i wtedy się spróbuj połączyć z ecu. Padający licznik Jaegera może zakłócać komunikację.
Zanim przeczytałem twojego posta stwierdziłem że sprawdzę czy licznik VDO czy Jaeger i jak już dobierałem się do pierwszej kostki włączyłem zapłon - brak kontrolki immo, zakręcił i odpalił. Ale w dalszym ciągu temperatura stoi na 70'C. Brak komunikacji z ECU i licznikiem. Spróbuję jeszcze odpiąć licznik - nieszczęsny Jaeger. Odłączać wszystkie kostki?
p.s.
Działa tylko obrotomierz. Prędkościomierz stoi w miejscu.
Tak odepnij wszystkie kostki.
Dostałem od znajomego licznik z A3 z tym samym silnikiem, też Jaeger, ale jeszcze sprawny. PIN mam. Ogarnę temat tym KKL bez CAN, czy muszę czymś lepszym podejść?
update: Pomimo odłączonego całkowicie licznika - brak komunikacji z ECU
Interfejs jest OK, bo z innym autem mi się łączy. Chyba, że brak CAN ma tutaj znaczenie.
Witam serdecznie, jak wyżej problem z immo...
Po zaparkowaniu pojazdu i chęci ponownego otwarcia drzwi otworzył mi się plastik od kluczyka (1wszy kluczyk, z guzikiem do małej lampeczki ;) ).
Nie zauważyłem, żeby coś mi z niego wypadło, dodam iż w przeszłości otwierał się kilka razy bez żadnych konsekwencji... jednak tym razem po włożeniu do do stacyjki, przekręceniu zapłonu miga KONTROLKA immo... standardowo auto gaśnie po ok.2 sekundach.
Audi w taki sam sposób reaguje na kluczyk zapasowy, jednak zapasowy nigdy wcześniej nie był używany.
Pozdrawiam, liczę na jakieś rady :)
Dodam, że były próby z odpinaniem akumulatora, przekręcenie kluczyka w stacyjce (kilkukrotne), pozostawienie na kilka minut włączonego zapłonu - bez skutecznie.
Sprawdź połączenie tzw. cewki "petli " immo na kostce pod obudową kierownicy.
Tam niby wszystko jest okej. Sprawdziłem u mechanika.
Oglądając serie poradników na YT i czytając inne fora, problemem po otwarciu się kluczyka może być to, że wypadł niego ten sensor...Teraz pytanie dlaczego w takim razie drugi oryginalny kluczyk również nie działa.
Witam,
Mama duży problem w swoim aucie. Niestety, na żadnym z trzech kluczyków auto nie chce pracować, tzn. ładnie normalnie odpala, ale za chwile gaśnie. Problem na pewno jest po stronie immobilizera. Odczytywałem błędy - wyskakuje błąd P1570 - zablokowana jednostka sterująca silnika.
Auto to A3 1998 r 1.9 TDi AHF. Auto stoi w garażu podziemnym -2 Wola/Warszawa. Czy nie wspomógł by mnie ktoś z forumowiczów jakąś pomocą? Próbowałem rozebrać plastik wokół stacyjki, ale nie mam odp. kluczy aby zdemontować kierownicę. Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Przydałby się sterownik ECU z immo off z nr Do Twojego auta .