Panowie do którego z Was mogę się zwrócić o pomoc, radę w montażu i podłączeniu FIS'a?
Printable View
Panowie do którego z Was mogę się zwrócić o pomoc, radę w montażu i podłączeniu FIS'a?
jak chcesz zalozyc FIS, a nie masz go fabrycznie to chyba pomoga Ci tylko chlopaki z a4 club
Ale u nas też chłopaki deklarowali że zakładali FIS'a
kto? :o
ps z klubu a4 napewno ludzie z Wawy ogarniaja temat. i ponoc nie zajmuje to wiecej niz pare godzin.
Niechcę iść na łatwiznę ale może wiesz kogo warto zapytać na forum A4?
Wiem, ze to rozmowa na priv, ale chyba kazdy kto bedzie tematem powazniej zainteresowany to na tym skorzysta :)
KLUB A4;
koziol
bambero
pawlo
kobra7
spanky
To sa osoby ktore mialy bezposredni udzial z wymiana na szafke z FIS.
Po co robić z tego czarną magię, wymiana zegarów jest banalnie prosta można by powiedzieć p&p, jedyny problem to immo, trzeba znać pin swoich zegarów i nowych z Fis-em, reszta to kilka dodatkowych kabelków, ot i cała filozofia.
Założenie zegarów z FISem do samochodu bez FISa (oczywiście po ustawieniu IMMO) będzie powodowało wyskakiwanie na nim 3 błędów ,żarówki stopów ,żarówki mijania , i płynu spryskiwaczy. NIe będzie działał także wskaźnik spalania ( znaczy będzie pokazywał 0l/100km)... Trzeba poprowdzaić do licznika sygnał spalania z ECU...
W Audi A4 w rocznikach 95-97 immobiliser był montowany w IC a nie w licznikach. Jak to się ma do A3? Może nie będę musiał się męczyć z kodowaniem immo. Może immo w licznikach było tylko w wersjach z CAN'em?
nie wiem jak w nowszych wersjach, ale w poczciwych 8L bez CANa immo jest w licznikach.
Czyli jak to teraz jest?
Jak sprawdzic gdzie mam immo? I co jakie beda z nim komplikacje?
z CANem też w liczniku :) W 8L jest na pewno w liczniku.
Coś jest pokombinowane tylko z tymi generacjami IMMO , ale dokładnie nie wiem o co chodzi. (od któregoś roku modelowego jest innaczej kodowane - zabezpieczone i licznik od starszych nie będzie pasował , ale nic więcej nie wiem)
A da się tak wymienić zegary żeby nie wyskakiwał żąden błąd?
wystarczy zmostkowac odpowiednie piny i błedy nie wyskocza..
z immo tez mozna dac rade w a3 8l wszystkie chyba mialy w zegarach (a4 95-97 immo w puszce nie w zegarach) .
Pyanie tylko o impuls spalania... czy jest to moze sygnal taki jak impuls wtryskiwaczy czy moze jakis inny sygnał, czy ktos wie/moze sprawdzic z ktorgo pina ecu idzie ten sygnal??
bo nie moge znalesc nigdzie rozpiski pinow z ecu w agu....
Panowie niech ktoś wreszcie zrobi rozpiskę krok po kroku i wrzuci do warsztatu. Napewno będziemy wszyscy wdzięczni.
Tylko w tym problem ,że jeszcze chyba nikt tego nie robił...
strikerbest, pierwsze co trzeba mieć to szafę z FISem (najlepiej z tego samego rocznika). Jedziesz do magika od IMMO ,który Ci je przekoduje pod nowy licznik i z tym możesz już jeździć ! Masz już tzw pół-FIS (wszystkie komunikaty wyświetlają sie na wyświetlaczu LCD). Później szybko zablokowanie sygnałów błędów ( masz w dziale warsztat).
Później można zrobić następny krok ,czyli podpięcie manetki , dołączenie czujnika temperatury , i teoretycznie najtrudniejsze znalezienie w ECU sygnału spalania i podłączenie do licznika. Kto zrobi pierwszy krok niech da znać ;)
mig watpie ze zrobi to ktos z nas prostych uzytkownikow. ktos z was modki powinien porozumiec sie z ludzmi z A4 i jakos wykonac HOW-KNOW. :/
"Wszystko działa piknie ALE... No właśnie. Świeci się na błąd o braku płynu do spryskiwaczy.
Mamy dwie opcje:
1. Zmasować pierwszy pin w kostce od licznika
2. Dokupić czujnik, wiązkę i to wszystko zmontować."
Na forum a4 jest pokazane nawet jak to zrobic. Modkowie pomyslcie powaznie nad tym co mowie :)
mig :) nie mi, tylko nam. mi jeszcze daleko do fisa bo caly czas szukam licznika z fisem dla 1.8t. Ale jak zdobede to mozemy sie za to zabrac :)
Jeśli chodzi o typy liczników wydaje mi się że opanowałem temat. pierwsze to trzeba mieć odpowiedni rocznik/wersje. Są trzy typy: wersja 1: przed 2001 (około), wersja 2: 2001-2004 i wersja 3: po 2004. Wersja 1 to jest 8L jest bez CAN. Cecha charakterystyczna: analogowy zegarek. Wersja 2 to jest 8L po liftingu, z CAN. Cecha charakterystyczna: zegarek cyfrowy, oznaczenie części 8L. Wersja 3 jest dla 8P, cecha charakterystyczna: oznaczenie części 8P. 8P nie pasuje do 8L prawdopodobnie z powodu wspomnianego immo. Drugie to uważać na wersje licznika: diesel/benz, bo skala obrotomierza inna, choć moim zdaniem będzie pokazywał prawidłowo (niepotwierdzone). Moc/pojemność silnika moim zdaniem nie gra roli (niepotwierdzone).
Po zdobyciu licznika zostają kroki takie jak pisał MiG25. Licznik wymienią w każdym porządnym warsztacie, kłopot może być z tym sygnałem spalania - zwłaszcza w 8L wersjach przedliftingowych - czy on tam w ogóle jest? W poliftingowych 8L i 8P po przekopaniu internetu nie mam info o problemie, więc zakładam że ten sygnał jest dostępny.
Wymianę zrobią np. w diagtronic za 400zł (dzwoniłem). Wajche można kupić tu:
http://search.ebay.de/_W0QQsassZwww_...beleuchtung_de. Wjacha jest wydaje się konieczna do skorzystania z bajerów w liczniku - bez wajchy wszystkie bajery są tylko nie można przełączyć wyświetlacza i ich zobaczyć.. :-/
Pisał kiedyś o szczegółach i kosztach wymiany hanluk - możecie pogrzebać na forum. Ale fakt, że najtrudniej zdobyć licznik, zwłaszcza jak widzę do mojej poliftingowej 8L :-/ myślę od licznika trza zacząć, coby podstawe mieć
No to kolego źle Ci sie wydaje
Zegarek cyfrowy występował z modelach z 97 roku, to samo FIS
od 1 lipca 2000 pojawiły się 8L z CAN'em
różnica pomiedzy 8P i 8L to tak jak róznicy miedzy fiatem 125 i 126
więc nie jest to kwestia immobilisera
są różnice w PB, licznik w eS ma większą skalę
diesel nie będzie pasował wogóle do PB
Dzieki za korekte. Nie spotkalem licznikow z 97 z cyfrowym zegarem stad wrażenie :P
Jak w takim razie rozpoznać licznik 8L z CAN? i czy mam CAN czy nie?
i co to jest ES i PB?
Mig25 no nie zgodze się,
ostatnio pojawił się nawet na forum jeden człowiek który miał takie zegary w modelu 97 z cyfrowym zegarem,
ja tez już pare razy widzialem takie egzemplarze
Wg Elsy na szybko są 3 rodzaje immo w 8L:
I - fixed code
II- variable code ( samochody modelowo 98 i wyżej)
III-variable code + self-diagnosis (od tygodnia 18 2000 roku).
Wszystkie immo są w liczniku ,ale pewnie nie są kompatybilne ze sobą (ale w tym nie jestem ekspertem i się nie wypowiem).
Mig25
znalazłem, przedlift, zegar cyfrowy
słabe fota, ale widac
http://img521.imageshack.us/img521/9301/fisfe5.jpg
http://img521.imageshack.us/img521/3892/fis5eg9.jpg
http://img521.imageshack.us/img521/3276/fis7aq5.jpg
I podświetlanie cyferek białe ma - bo stoi na światłach, a na cyferkach nie ma czerwonej poświaty... ja bym obstawiał ,że to licznik modelu 2000.Czyli fura z drugiej połowy 99 lub później.
Byly zegarki cyfrowe przed liftem, ale od 99 albo od 98. Podobnie jak z klamkami poliftowymi. W 97 nie bylo zegarka cyfrowego.
dorzucilem jeszcze fotki inny
kolejno roczniki 99, 98, 97
a ma ktos moze fotki zegarow w wersji s-line ( biale) ???
a w a3 w s-line jakie sa??? czarne z naklejka s-line tylko?? czy biale tez wystepowaly ?? nie wiem wiec pytam??
Dodano:
http://www.forum.a3-club.net/showthread.php?t=4800 tutaj sa wklejone w polifcie wiec jednak chyba sa ;d;d wiec jak widac nie tylko s2 , s4 itd
MarekB ,ten z 97 ma nawet na półFISie wyświetlanie otwartych drzwi , gdzie u mnie na pełnym nie ma...i podobno w 98 nie było.Ciągle trudno mi uwierzyć ,że to fabrycznie...
Ja tam dalej nie wierze ze w 97 byl zegarek cyfrowy. Moze ktos napisal na aukcji ze to 97 a jest mlodszy, albo ktos zegary przerzucil. Jak przegladam allegro to wszystkie z 97 maja zegarek analogowy. Nie wiem jeszcze jak z 98.
Mam pytanko. Moja a3-ka jest z 97 roku . Mam fis-a, ale nie mam wskazań otwarcia drzwi czy poziomu oleju. Czy wystarczy wymienić licznik na taki z rocznika np. 2001 i będą te wskazania czy muszę jeszcze jakieś sygnały doprowadzić do licznika?? Jeszcze jedno. te nowsze liczniki są na szynie can, a ja jej nie mam, czy zegar będzie chodził ??
Nowe zegary ( model 2000) są zarówno do Cana jak i bez ( uniwersalne).
Tak ,bedziesz musiał doprowadzic dodatkowe sygnały do licznika.
Tak latwo licznika nie wymienisz. Przewody sa troszke pomieszane we wtyczkach(pozycje w pinach jak i pozamieniane pomiedzy zielona a niebieska ), inna jest wtyczka do FISa, inna generacja immo itd.
A jest możliwość przerobić obecne zegary tak aby miał wskazania otwarcia drzwi itp . Może wystarczy jakiś sygnał doprowadzić i przeprogramować fis-a??
Moje pytanie dotyczy licznika bez fisa wersja przedliftowa, czytalem juz gdzies o tym ale nie moge kolejny raz znalezc info odnosnie wlaczenia termometra, jak wlaczam zaplon to mam ciemnosc i tylko kontrolki sie swieca - zadnych napisow, temperatury ani nic. Pytam bo wiem, ze cos tam moze byc wyswietlane a nie widac nic.
LeoRulez , jest taka możliwość ale w poliftowym.
Juz znalazlem, w kazdym razie mozna i w wersji przed liftem.
Chodzilo mi o ten temat:
http://www.a3-club.net/forum/showthr...47533#poststop
To najprostsze zegary i tak nie wiem czy maja wyswietlacz czy zaslepke, jak bede mial troche wolnego to bede cos tworzyl.
mam na sprzedaz ten wyswietlacz temp
Odświerzając temat... mam pytanie, w zasadzie proste, być może była odpowiedź, ale jej nie znalazłem. Czy do rocznika 98 z pełnym fisem (nie ma tylko wskazania otwarcia drzwi) zegarek analgowy, będą pasowały zegary z wersji poliftowej? Jak czytałem będzie problem z zegarkiem cyfrowym, a co z resztą? Pytam, ponieważ wyświtlacze fis w rocznikach 97-98 często padały jest też tak u mnie, w późniejszych rocznikach taki problem nie występował. Zależy mi też na białym podświetlaniu, więc załatwiłbym dwie sparwy za jednym razem.
Oczywiście odpowiedz była. Zegary nie będą pasowały gdyż od 99 roku liczniki są podłączane po tzw CAN'ie. Napewno nie będzie działał FIS. Immobiliser w tych samochodach tez jest nowszej generacji (chyba?) więc będzie problem z kodowaniem kluczyków. Problemów z zegarkiem cyfrowym nie będzie bo niby dlaczego miały by być jakieś problemy? Zasadniczo najłatwiej jest odróżnić zegary przed i poliftowe po tym jaki jest zegar (analogowy - przed, cyfrowe - poliftowe). Jeśli padł Ci wyświetlacz daj znać "mieto3" od nas z forum może Ci coś poradzi, naprawi. Gdzieś mam rozpiskę pinów nowych i starych zegarów jeśli chcesz to daj znać wyślę Ci na mail.
mam takie pytanko do osób z ori fisem czy jak stajecie to spalanie chwilowe przelacza sie z l/km na l/h ?
u mnie sie nie przełacza....
nie przełącza się