po pół roku dopiero zapłacili fakturę za naprawę, także nie polecam tej firmy
Printable View
tez nie kojarze tej firmy...
adamzuk i karooola84 z oc, ac, nw na caly rok zaplaciliscie prawie polowe tego co ja...
w compensie max znizki i wiek... 1200zl...
U mnie ac +oc +nw i assistance wyszlo 1374 zł. 60% znizki. Auto ubezpieczylem w Uniqa. Jutro jade do rzeczoznawcy, bo jakies jelopy wyrwali mi lusterko wiec zobacze jak to z nimi (uniqa) jest.
zalezy wszystko od roku... wersji... i ceny chyba na jaka sie ubezpiecza... ja mam na 20tys i przez caly rok ta sama kwota... jak najbardziej z 1200zl bylem zadowolony :D
ja mowilam 1200zl za samo oc !!
Kiedyś czytałem gdzieś, że Uniqa daje duże zniżki dochodzące do 50% dla harcerzy, może gdybyś była druhną, to by Tobie też policzyli niższą stawkę.;)
do unici przeniose sie w polowie roku... dostane na dziendobry max znizki... tylko wiek mi jest potrzebny ;)
w unice tez mi sie podoba, ze za pierwszy wypadeczek nie zabieraja znizek...
karola 1200 za samo oc to juz w ogole tragedia...
Zalezy tez od wieku wlasciciela, wyposazenia czyli wersji, silnika. Rowniez mam ubezpieczony na 20tys, tak nawet ich "kalkulator" wyliczyl. Poza tym zdecydowalem sie wlasnie na uniqa, poniewaz tam nie pytaja kto jezdzi samochodem:D,a ze mam 22lata:D to samochodzik poszedl na ojca:D:D.
Dodano:
Ps. małe pytanko odnosnie szkody i ubiegania sie odszkodowania. Lepiej zrobic wlasnym kosztem i kaske poniesina na naprawde odzyskac na podstawie paragonow czy lepiej wycena przez rzeczoznacwe. Pierwszy raz mam z tym do czynienia zatem jestem zielony w tych sprawach. Dodam ze mam pelne ac.
Dzieki z gory!:D
wg mnie opcja druga... oni wycieniaja... a Ty naprawiasz gdzie i za ile chcesz... napewno zostanie jeszcze pare stow (oczywiscie na ori czesciach)... ;) chyba, ze nie zalezy Ci na kasce to piperzyc to... robisz, bierzesz faktury, oni za to placa...
dzieki za porade ;), pare stow (bylo by fajnie) ale raczej nie bo to lusterko, ale przejade do centrum audi i spytam z ciekaowsci ile takie cus by kosztowalo. Ori czesci wchodza w gre, bo jakos zamiennikow pozostawia wiele do zyczenia:D
Jeszcze raz dzieki za porade:)
Witam,
popieram głosy, że najlepiej załatwiać u brokera bo on znajduje najbardziej korzystną ofertę. Mi A3'00 wycenili na 25.5 i ubezpieczyli AC OC NW za 2543 w PTU - bez żadnych zniżek, pierwsza rejestracja, poniżej 26 r życia.
dla porównania w PZU mnie wycenili na 5500 PLN, w HDI 3400 w LINK4 na ~3600.
Co do współpracy z PTU to jak w moją starą Audi 80 wjechał gość, to za zderzak, lampę i wgięty lewy bok bagażnika zapłacili mi 3050 jako szkodę całkowitą. Koszt naprawy mnie wyniósł ~500 PLN :D
Ja wykupiłem sobie OC AC NNW w PZU za 1440 zł mieszkam w Łodzi, zniżki 50% na OC i na AC też chyba :)
Ja płace 400 zł OC + NW mam 23 latka jestem właśicielem a ojciec współwłaścicielem jego zniżki przeszły :) w poł roku dokupie AC ale nie wiem ile mnie będzie kosztować :)
To i Ja napiszę jak jest z moim ubezpieczeniem:)
samochód: A3 1.9 TDi 90 KM 1997 przebieg 174 tys.
właściciel (czyli JA): skończone 27 lat, żadnych zniżek
samochód jest moją 100% właśnością tj nie ma drugiego współwłaściciela który ma zniżki
ubezpieczyłem w MTU (Moje Towarzystwo Ubezpieczeń, Grupa Ergo Hestia), dostałem jakieś zniżki marketignowe, za wzięcie pakietu OC i AC i wyszło
trochę ponad 1 850 zł za OC i AC
Ja polecam zakup polisy przez internet w allianzdirect naprawde sie opłaca. nie dosć ze jest duzo taniej to jeszcze od czasu do czasu jest jakas dodatkowa znizka. Ja akurat trafiłem na znizke dla aut niemieckich (audi, vw) aż 30 %. dlatego za wszystko zapłaciłem tylko 775 zł. Tylko pamietajcie ubezpieczenie nie u agenta tylko przez internet!! bedzie duzo taniej
ja dziekuje bardzo za hdi mi ewidentną szkode w moim aucie nie zaliczyli... nie chce mieć z nimi nic wspolnego :)
bylem dzis ubezpieczyc autko, kontynuacja w Warcie
nie wiem czy ktos pisal o tym, maja fajna nowa opcje "comfort"
jesli ubezpieczam auto przykladowo 25.01 i jest warte wedlug nich 47tys
to jesli rozbije je np. w pazdzierniku albo mi je ukradna to wtedy tez warte jest 47tys.
drugie, osobne ubezpieczenie na szyby, jesli mi je rozbija/sam rozbije to zwracaja do 2tys zl i nie trace znizek.
trzecie, jesli rozbije, mam wypadek innym autem to nie trace znizek przy ubezpieczeniu tego auta.
takie rzeczy mozna wszedzie robic......tak mi sie wydaje, przynajmniej mi w link4 tak dalo rade. ja jestem wspolawlascicielem, ojciec wlas. i w linku wyszlo mi 490 zl za OC.....nie znalazlem nigdzie taniej.
Hiv w PZU mozesz zarejestrowac kogos jako wpolwlasciciela i masz jego znizki. Ja tak mam, wiec informacja jest pewna.
na pewno w HDI też tak można - informacja sprawdzona, bo miałam tam ubezpieczenie na poprzednie auto.
a nie prościej i szybciej byłoby zadzwonić do Allianz i się zapytać? :]
Mi w PZU przy takiej konfiguracja i co ważne dla mojego miejsca zameldowania(a to jest naprawdę wielka różnica) roczna składka OC wyniesie 462zł.
Zastanawiałem się więc, czy rejestrując tatę jako współwłaściciela w innym TU mogę to zrobić jeszcze taniej ;)
sprawdzales juz ze znizkami ojca u innych?
ojciec ma full znizki....
Nie sprawdzałem. Ubezpieczyłem w PZU. OC na cały rok 420zł przy jednorazowej składce.
Dlatego zarejestrowałem w PZU.
Tam ja mogę być właścicielem(jako pierwszy w dowodzie) a liczą się zniżki po prostu tego kto ma ich więcej, do tego obecnie jest promocja gdzie wysokość zniżek OC przenosi się na AC. No i najważniejsze - w PZU zapłaciłem najmniej...
Mam pytanko taktyczne:
Obecnie mam wykupione ubezpieczenie OC w PZU.
Mam 23lata więc jak wiadomo dowalili mi wzwyrzkę za wiek.
Całość OC wyszła mi ~1850pln za rok. :(
Teraz sedno sprawy:
w dowodzie jestem jedynym właścicielem,chcę dopisać współwłaściciela-w jaki sposób mogę to zrobić? czy wystarczy w towarzystwie ubezpieczeniowym tylko?
z tego co wiem to należałoby w urzędzie komunikacji zmienić dowód rejestracyjny tak by był 2 współwłaściciel.
ktoś był w takiej sytuacji?jak do tego się zabrać?
ps.jeśli pojawił się taki temat to sory za powtórkę,ja nie znalazłem...
Najpierw podpisujesz z drugim właścicielem umowę darowizny. Oddajesz mu część swojego autka np 10% i wpisujesz wartość tej części darowizny(chyba byłoby dobrze aby było to do 10tys zł ale to dopytasz w skarbówce).
Idziesz do urzędu skarbowego z taką umową i ją opłacasz(tam ci wszystko wytłumaczą).
Później do komunikacji i rejestrujesz na was obu.
Wszystko.
Powodzenia!
ja miałam podobną sytuację, tylko "w drugą stronę" - byłam współwłaścicielem i oddałam auto "w całości" mamie.
wydaje mi się, że w drugą stronę jest podobnie (o ile chodzi o Twoich rodziców) - musisz spisać umowę darowizny (do pewnej kwoty nie płacisz podatku, z tego co pamiętam jest to ok 10.000 PLN), potem zarejestrować umowę w Urzędzie Skarbowym a następnie iść do wydziału komunikacji. dostaniesz tymczasowy dowód i naklejkę homologacyjną na tablice, za miesiąc zgłosisz się po dowód stały.
niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.
Jeśli wartość darowizn z 5 kolejnych lat nie przekracza kwoty ok 9300 nie musisz biegać z aktem darowizny do skarbówki.
dokładnie
A ja Wam napisze o paranoi:
CU Direct - Moje 24 lata, + 60% zniżek współwłaściciela + Nowa Sól w lubuskim + Auto poj 1791cm3 = 970 zł
Dla porównania to samo w Hestii 670zl, Compensie 505zl
Niestety nie mam wyjścia i muszę im zapłacić bo terminy zostały przegapione i polisa OC zbywcy została automatycznie przedłużona ;/
CU Direct - najtaniej hehehe
Tu bym się kłócił.
U mnie w WK odesłali z taką umową do US. Każda ma być poświdczona przez nich. Co prawda nie zapłaciłem podatku bo oddałem 10% wartości auta które kosztowało 35tys zł ale musiałem przez nich przebrnąć.
Podobno wszystko zależy od wydziału komunikacji niestety...
Dodano:
Wydaje mi sie ze masz wyjście nawet w takiej sytuacji!
Byłem wczoraj i się dowiedziałem co i jak...
Ze względu na stopień pokrewieństwa (czyli b.bliskie) z wydziału komunikacji biorę oświadczenie o darowiźnie, wypisuję i przychodzę spowrotem z nowym współwłaścicielem / lub jego dowodem i upoważnieniem,no przyda się także książka pojazdu ;) składam wniosek i na miejscu wpisują mi w dowód współwłaściciela.
do us osoba obdarowana musi zgłosić taki fakt. nic nie płacimy za to
Mój przypadek (wcześniejsze auto). Sporządziłem akt darowizny (obdarowany ojciec), 10% wartości samochodu. Poleciałem do US Elbląg, padło pytanie - Pierwsza darowizna? Tak, Kto obdarowany? Ojciec, Ile tam jest? 10%, Aaaa to nie musiał Pan przychodzić do nas, Jeżeli wartość darowizn w ciągu 5 lat nie przekracza (i tu dokładnie nie pamiętam) 9300 PLN nie musi Pan tego zgłaszać nam, jeśli Pan przekroczy tę kwotę i w ciągu miesiąca zgłosi to u nas nie pobiera się podatku.
Chyba będę musiał się przejść do nich, bo albo zostałem wprowadzony w błąd albo kruczki w postaci okresu 5 lat, stopnia pokrewieństwa, kwoty mają wpływ na konieczność lub niekonieczność zgłoszenia sporządzenia powyższego aktu.
ALLIANZ DIRECT
Wiek, 19lat, 2gi pojazd, zniżka ze motoroweru 30%, brak nadwyżki za wiek,
poj. 1589ccm, auto na mnie, nikt nie jest współwłaścicielem
Płace niecałe 950zł z NW(na 15k) :)
W PZU naliczyi mi ponad 1600zł haha :D
HDI Samopomoc
zniżki 60% +10%kontynuacja+ 20% zniżka dyrektorska+ 5%jednorazowa opłata
zwyżka za wiek 30%
do tego NW i mini asistans
Razem 579zł
Auto bez współwłaściciela
Tyle zniżek a tak drogo ?
Polecam mBank i sprzedawane tam ubezpieczenia - OC+AC 60% zniżki = 732 na rok z konta ściągają 61 zł miesięcznie. A3 ubezpieczone na 26600 w tym 20% wkładu własnego. Polecam.
w Warszawie ceny są zupełnie inne :):)
Pestus wszystko ladnie pieknie a jak sprawa sie miewa w razie znikniecia auta?? robia problemy z kasa i.t.p?? bo np: PZU drozsze ale nie robi problemu wyplacaja szybko , dlatego pytam jak tutaj sie sprawa tyczy bo wszyscy prawie oferuja AC (mowa i firmach) a przychodzi co do czego to trzeba sie dochodzic z nimi i.t.p
Dziwne bo u mnie w rodzinnie Ojciec ma w PZU i żadnych problemów nie robili jak przyszło do wypłacalności .
pytanie...
w unice jaki jest wiek... granica ktora ma wplyw na drozsze ubezpieczenie jezeli dopiero co zacznamy... 25 czy mniej?