Witam.
Podepnę się do tematu. Będę montował maty grzewcze i chcę je zamontować pod osobny włącznik. Czy jest możliwość zainstalowania jakiegoś wyłącznika czasowego,który odcinałby dopływ prądu do mat po czasie ok. 5 minut ?
Printable View
Witam.
Podepnę się do tematu. Będę montował maty grzewcze i chcę je zamontować pod osobny włącznik. Czy jest możliwość zainstalowania jakiegoś wyłącznika czasowego,który odcinałby dopływ prądu do mat po czasie ok. 5 minut ?
zawsze możesz zastosować przekaźnik czasowy np:
http://ase.hoste.pl/sklep/index.php?...ki-czasowe-12v
Wczoraj jak testowalem to napiecie bylo caly czas, nie wlaczalem tylnej szyby. Aczkolwiek temperatura na polu byla dosyc niska. Rozumiem ze moge kupic, a nawet powinienem z termoregulatorem?
Dodano:
Czy takie bedzie dobre dla A3 z 2000r po zew. lifcie?
Dodano:
http://allegro.pl/wklad-lusterka-pra...898190544.html
domel79 dzięki za podpowiedź :thumbright:
Poliftowe mają inny kształt od przedliftowych ( są bardziej rąbiaste :) i dodatkowo prawe lusterko już jest wielkością identyczne do lewego ( w przedliftach prawe jest mniejsze).
Wiec jeśli masz poliftowe lusterka to ok , jeśli przed to nie... Dodam ,że b. trudno znaleść przedliftowe z termoregulatorem.
To ja już nie wiem jaką mam wersje tego samochodu... Rok prod. 2000. Prawe lusterko mam mniejsze od lewego.
czyli lusterka masz przedliftowe i takie wkłady musisz kupić
http://img13.allegroimg.pl/photos/or.../15/1946651582
a poliftowe szkła mają termistor zamontowany z tyłu
http://img13.allegroimg.pl/photos/or.../34/1894703427
Mam takie jak na pierwszej fotce :) Dzięki za wyjaśnienie.
Dodano:
A da się to jakoś rozebrać i wymienić samą matę?
da się rozebrać ale to jest lustro i przy odklejaniu maty grzewczej można odkleić sreberko z lusterka i wtedy tylko śmietnik
Spróbuję. W końcu sama mata 10zł z wysyłka a lusterko około 50zł.
Byłem wczoraj na garażu,dobrałem się do szkiełek i mam te termoregulatory.Dopadłem miernik ale co mi z niego jak nie potrafię się nim posłużyć ;) a takiego zwykłego z żarówką nie miałem.Dzisiaj rano miałem auto zamarznięte ale jak je odpaliłem to było ok 3* tylna szyba szybko się roztopiła a lusterka nie bardzo :( na jaką pozycję mam ustawić to pokrętło na mierniku :confused:
Ustaw miernik na pomiar rezystancji, zakres 200 Ohm. Sprawny wkład powinien mieć niedużą rezystancję, wg informacji w Internecie około 15 Ohm. Jeśli pojawi się na wyświetlaczu 1, tzn. że zakres jest za mały, więc przestaw na większy 2-20k Ohm. Aczkolwiek jeśli mata ma rezystancję większą niż kilkadziesiąt Ohm to raczej jest uszkodzona - moja ma 4,5k Ohm :)
http://img94.imageshack.us/img94/315...salnyunitm.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Witam,
przeczytałem cały wątek i nie widzę odpowiedzi na takie zagadnienie.
Wkłady z matą grzewczą i termoregulatorem przy stałym napięciu po stacyjce włączają się przy ok <5st Moje pytanie jest takie czy ten termoregulator wyłączy grzanie jak szkło się nagrzeje? Czy ktoś to sprawdzał?
(wiadome jest to że liczy się sprawność grzewcza maty, temp. otoczenia itp, pytanie jest raczej czy umiejscowienie tego bimetalu pozwala nagrzać lustro żeby odłączył napięcie)
Połóż na grzejniku (kaloryferze) i zobacz ,czy wyłączy :)
Termostat jest na temperaturę 25stopni ( mam takie dwa ze starej maty i to jest tam napisane) ,czyli otwiera się przy 25 stopniach , i zamyka przy ok 15stopniach. Termostat wygląda identycznie jak te: http://www.tme.eu/dok/32_sterowanie/2455.pdf
MiG25,
dzięki za odpowiedz - to już jakieś konkrety. Ale czy ktoś to sprawdzał ??
ps. zamyka przy 15st to trochę sporo, biorąc po uwagę że w lato, w dzień przy np. 18st jadąc ponad 100km/h szklo lusterka może mieć mniej niż 15st i grzanie będzie działać. Na pewno nie pozwoli to doprowadzić do nadmiernego przegrzewania itp ale wydaje mi się że to i tak za dużo...ale cóż
Pytam bo nie działają mi lusterka, dopiero będę sprawdzał co mam a co muszę zrobić/kupić ale zastanawiam się jak docelowo wykonać to u siebie. Każde rozwiązanie ma plusy i minusy.
siema odnośnie całej tej sytuacji z grzaniem i nie grzaniem miałem to samo z prawym lusterkiem , sprawdzając na mierniku opór był tak duży że chociaż by się grzało pól godz to i tak nic by to nie dało . wymiana maty może i jest tańsza ale pracochłonna i ryzykowna że nie wszystko się uda. jedno proste rozwiązanie wymienić wkład lusterka i tak właśnie zrobiłem koszt 28 zł i problem się rozwiązał bynajmniej u mnie.
Witam, mam takie pytanie jak mam sprawdzić czy mam ogrzewane lusterak w s3 przedlift, napewno nie grzeją. I nie wiem jak mam sie za to zabrać. Może wkłady sie przepaliły.
Zdemontuj sobie wkład lusterka i sprawdź czy masz przewody dochodzące do wkładu lusterka jeśli tak to włacz ogrzewanie tylnej szyby i sprawdź miernikiem czy dochodzi napięcie do przewodów,czasami się zdarza że są przewody ale nie są podpięta do zasilania wtedy musisz przedłużyć wiązkę do załaczania ogrzewania cały opis montażu jest na forum przeczytaj post lub poszukaj w dziale warsztat jak dobrze pamiętam jest tam opis.
Problem jak szk?o lustra jest niebieskie, jak u mnie. szukam obecnie na wymian? L+P za sztuk? chc? sporo ok (min) 60z? a za ogrzewane, niebieskie z termoreg. min co uda?o mi si? wynale?? to 159zl - szt. to ju? cena blisko ORI z ASO
http://allegro.pl/wklad-lusterka-lew...929554936.html
Zastanawiam si? nad przerobieniem przy wymianie od razu sposobu dzia?ania.
My?l? aby dzia?a?y po "+" po stacyjce na sta?? - chyba ?e:
>5st - steruje tym termoreg. z wk?adu
dzia?a do 300 sec. - w uk?adzie jest przeka?nik czasowy 1TP300 (http://ase.hoste.pl/sklep/index.php?...czasowy-1tp300)
Co o takim rozwi?zaniu s?dzicie?
panowie mam pytanie czy jest możliwość dolutowania w jakiś sposób termoregulatora do lusterka z matą grzewczą
Jak wlutujesz w szereg z matą to powinno działać. Tzn. jedna nóżka termoregulatora do kabelka a druga nóżka do styku na macie.
muszę coś właśnie pokombinować bo zmieniłem lusterko na to od anglika ( duże) i mi nie grzeje , z tego co zauważyłem szkiełko jakie posiadam jest bez termoregulatora
tak myślałem żeby ze starego lusterka ( małego) wyjąc termoregulator i go wlutować w matę tyle ze jak zauważyłem termoregulator jest przynitowany do maty małego lusterka i nie wiem czy tak samo nie będzie trzeba zrobić przekładając termoregulator
ogólnie przeszukałem całe allegro za wkładka do dużego lusterka od angola i nigdzie nie ma z termoregulatorem
wiem że pasują jeszcze od
vW Sharan ( 99r-04r)
VW Passat B5 (97r-01.05r)
Skoda Octavia I (03.97r-09r)
seat Toledo II ( 99r002r)
Dziś wymieniłem matę w swoim lusterku. Czynność stosunkowo prosta, zajęcie na pół godzinki :) Jakieś pytania - proszę pisać.
Termoregulator (termostat) wlutowany gdzie kolwiek w obieg będzie działać zgodnie ze swoją specyfikacją. Jeśli dokładać to wydaje mi się gdzieś na kablu.
Problem jaki widzę to np. ramka szkła bez miejsca na termoreg. (tego koszyczka)
Marti85a możesz bardziej rozwinąć swoją wypowiedz, bedę wdzięczny
kurcze bo nie rozumiem czy chodzi ci o to żebym umieścił termoregulator na jednym z tych dwóch czarnuch kabelków co się podłącza do maty grzewczej? jeśli tak to mysle że nie będzie tu problemu bo wystarczy przeciąć jeden z tych kabelków i wlutować termoregulator
co do koszyczka co piszesz to chodzi ci o ten zaznaczony na zdjęciu na czerwono ?
http://img404.imageshack.us/img404/8945/1894703427.jpg
Tak ten element zaznaczony przez ciebie to termoregulator, co do podpięcia na kablu to nie powinieneś mieć problemów znajdź przewód "+" i tam go zamontuj ale wcześniej upewnij się żę masz wystarczająco miejsca między wkładem a obudową lusterka tak żeby wkład mógł być rególowany w pełnym swoim zakresie,może Marti85 coś jeszcze podpowie.
Miejsca jest dosyć moim zdaniem :)
Mam pytanie z innej beczki - czy grzane lusterka mają swój bezpiecznik? Czy są podpięte razem z czymś jeszcze? Bo na lato po prostu bym wyjął bezpiecznik, po co mają grzać :) A jak nie, to może pomyślę też o wlutowaniu termoregulatora...
prosciej i szybciej jest poszukac rozpiski
http://www.a3-club.net/forum/showthr...408#post732408
pozycja numer 1
z tego co wyczytałem w tym dziale to nie ma różnicy który czarny kabelek podepnę w jedno z dwóch miejsc do grzania lusterka, więc nie ma różnicy w który kabelek wlutuje termoreg.
jak znajdę chwilę czasu to zabiorę się za przeróbkę i podzielę się wykonaną praca
Mam takie szybkie pytanko ponieważ zacząłem się nad tym zastanawiać. Jak szybko i bez rozbierania lusterek sprawdzić czy takowe wogóle mam?
Masz na myśli jak sprawdzić czy masz podgrzewane?
Odchyl lusterko maksymalnie do samochodu i jeśli masz grzane to będą kabelki widoczne :)
Nie wiem czy masz na myśli to co ja... tzn ja złożyłem go to nie widze żadnych kabli, chyba że nie o takie odchylenie Ci chodzi :)
Chodzi o wkład lusterka,ale wkład się łatwo demontuje odchyl go max do dołu i ściągnij z gurnych zaczepów i potem już samo schodzi.
Chodzi o wkład lusterka. Szkło po stronie pasażera ustaw maksymalnie w stronę samochodu i po prawej stronie powinny być widoczne kabelki jeśli lusterko jest podgrzewane. Ewentualnie możesz wyjąć wkład - z wyczuciem pociągnij za wkład do siebie.
jbm23 jak bedziesz mieć kabelki w lusterku (drzwich) wcale nie znaczy że są podgrzewne.Mienik i działaj:thumbright: Wszystko jest opisane na forum.
Hmm nie mam miernika :( zapytam kogoś z bielska może na spocie mi zerknie na to :) Dzięki za pomoc.
Zamontowałem ostatnio lusterka podgrzewane i to od strony kierowcy grzeje jedynie zewnętrzną stronę szkła a nie całą powierzchnie i teraz nie wiem czy jest to poprawne działanie czy może mata która była już oryginalnie założona ze szkłem ma jakieś zwarcie i jednie niewielka część jej grzeje. Dodam że to od strony pasażera grzeje cała powierzchnia a są one tej samej firmy.
Normalnie szkło lusterka grzeje całą powierzchnią więc coś jest nie tak z tym wkładem.
Ok, Panowie...
Wszystkie tematy przeglądnięte itp...
A ja mam takie cuś...
Prawe pasażera oryginalne grzane z tym termostatem(bombka), po podłączeniu na ostro 12v grzeje, lewe widać dołożone, bez bombki, nie widać aby było grzane, kable nie podpięte...
I po kluczyku i po włączeniu grzania szyby brak napięcia 12v na przewodach i z jednej i z drugiej strony...
No i co mnie czeka aby zrobić aby grzało? Kierowcy mata albo wkład grzejący i na słupkach podpiąć (nie mam w wyposażeniu po kodach choć wersja z oryginał climatronic, szyberdach i oryginał webasto) i na samo 12v (wtedy z czujnikiem temp kupić wkład od kierowcy) czy mata i do tylnej szyby, a od pasażera i tak będzie się włączać jak włączę? no chyba wariant nr. 2 tańszy?
Ale chodzi mi o to czy podpięcie i tak mnie czeka na słupkach, czy ze względu na prawe z czujnikiem i grzane to gdzie je mogę wyhaczyc aby nie ciągnąc od prawego słupka? Wiecie o co mi chodzi Panowie?
Pozdrawiam i wesołych świat życzę...
A bezpiecznik sprawdzałeś?
No to podstawa przecież... 1 i 26 sprawne i dobre...
Panowie, a może tylko wystarczy kupić włącznik ustawiania lusterek z pozycja na środku grzanie? Może ten plus jest pod kostką włącznika a włącznik bez pozycji ogrzewania i nie włącza?
Jak to wygląda z instalacją?
Dzisiaj bo dzisiaj dostałem się do niebieskich kostek. Jak w powyższych postach instalacja kończyła się na kablu brązowo-czarnym. Doprowadziłem od tych przewodów kable do białego w podgrzewaniu szyb no i czeka mnie już tylko założenie maty na lusterko kierowcy. W razie pytań jakby ktoś miał to mogę szczerze pomóc...
WESOŁYCH ŚWIĄT
Panowie / i panie :)/ powiedzcie mi prosze czy prawe i lewe lusterko ma oddzielny bezpiecznik?
Nie grzeje mi lewe i jak tylko nie bedzie tak wilgotno zabieram sie za szukanie przyczyny.
Mozliwe ze jedynie mata do wymiany ale chcial bym to zdiagnozowac.
Vag nie pokazal mi bledow albo slabo sprawdzalem
Na ktorych przewodach ktore beda szly do lusterka powinno sie pojawic jakies napiecie?
Nie chcial bym rozkladac dzialajacego zeby porownac
prosze,pozycja numer jeden chyba nie musze dodawac ze tam jest napisane "ogrzewanie lusterek"
http://www.a3-club.net/forum/showthr...=4699#post4699
Witam
u mnie ponizej bodajze 12 st grzanie lusterek jest automatyczne obojetnie w jakiej pozycji mam przelacznik od lusterek mozna vagiem ustawic by grzaly tylko w pozycji srodkowe a na LP by nie grzaly
Witam ponownie nie chce ponownie otwierać nowego tematu, wiec napiszę jeszcze raz ale w innym temacie ale także chodzi o lusterka tylko o regulowanie nimi, mianowicie regulować mogę nimi tylko w poziomie gdy próbuję regulacji w pionie to nic się nie dziej czy mógłby mi ktoś w tym temacie pomóc?
chyba jednak tutaj co?
http://www.a3-club.net/forum/showthr...210#post470210
tak tak już uciekam
Jak włączę podgrzewanie lusterek (poprzez włączenie ogrzewanie tylnej szyby) to wyczuję w obecnej temperaturze jakąś ciepłotę po dotknięciu lusterka ?
Czy VAG pokaże błąd gdy ogrzewanie nie będzie działać ?
Auto kupiłem pod koniec zimy i nie zdążyłem tego obczaić...
musi byc ponizej 5 st jak sie nie myle choc u mnie jak zauwazylem musi byc ponizej 12 by grzaly