Nie zrobiłem
Nie posiadam VCDSa, mam program Delphi cars i on nie jest bardzo rozbudowany tak jak VCDs
Printable View
to popytaj u Siebie w okolicy w odpowiednim dziale i poproś o podłączenie i przekodowanie(napisałem co i jak więc to jakieś 17 sekund pracy)
Witam.
Proszę Państwa mam taki problem. Pojechałem ostatnio dobić klimę bo wiadomo lato, upały. Po sprawdzeniu szczelności itp klima została nabita lecz sprężarka nie odpala. Po odpaleniu klimy wentylatory się załączają ale sprężarka nie rusza. Co zrobiłem, bezpieczniki sprawdzone, odpiąłem wtyczkę przy sprężarce, wyczyściłem, podpinam, nic. Miernik w łapę i sprawdzam prąd. Niecałe 5V i czasami skakało na 1.5V. Idąc po kablach doszedłem do sterownika wentylatorów, kiedyś miałem z nim problem więc uznałem że pewnie już się skończył więc go wykręciłem pojechałem na szrot i kupiłem drugi identyczny. Po podmianie efekt ten sam. Wentylatory po włączeniu klimy pracują lecz sprężarka nic. Więc podałem prąd z aku prosto na sprężarkę by sprawdzić czy ruszy i ruszyła. No to został VAG. Błędy jakie wyskoczyły to błąd 18080 związany z wentylatorem co dziwne bo pracują po załączeniu klimy, i 00792 związany z zaworem ciśnienia. Pytanie, czy faktycznie problem może tkwić w tym zaworze? Czy jest coś jeszcze co mógłbym sprawdzić? Dodam iż jakieś 2-3 miesiące temu wszystko działało jak trzeba. Tylko czynnik się skończył więc klima wgl nie była używana.
AKTUALIZACJA
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Rozebrałem osłonę akumulatora przeczyściłem wszystkie styki. Wymieniłem czujnik i Błąd zaworu ciśnienia F129 zniknął wraz z innymi błędami. Klima nadal nie działa. Zrobiłem kilka km by sprawdzić czy błędy powrócą i nic nie powróciło. Sprawdziłem przewody klimy, wszystko tak jak ma być. Sprawdziłem czujniki temperatury w zderzaku i resztę. Wszystko w normie prócz jednego czujnika. Czujnik płynu chłodniczego zaniża temperaturę. Na zegarach jak silnik jest nagrzany dobrze to wyświetla 75 stopni. Termostat sprawny. Silnik nagrzewa się do około 92 stopni. Czy winowajcą niedziałającej klimy może być akurat ten czujnik? On jest od płynu chłodniczego taki zielony.
Typowo na panelu klimy w menu sprawdziłem jeszcze odczyty kanał 20 â napięcie przy kompresorze klimatyzacji sprężarki - 12.5V lecz na wtyczce przy kompresorze nadal jest poniżej 5v.
Sprawdziłem również temperatury czujników wszystkie od kanału 45 do 60 i wszystko co zauważyłem było w normie i zgadzałoby się mniej więcej z panującymi warunkami.
Wykonałem również test całego climatronika i przy teście wszystko prócz sprężarki było ok.
Proszę o pomoc.
Sprężarka nie, zeszłego roku wymieniane było sprzęgło. Po tej wymianie klima działała bez problemu.
Dzisiaj rano jeszcze przed pracą sprawdziłem odczyt błędów na panelu klimy. Pojawiły się 3 błędy takie jak:
6.3 czujnik temperatury chłodzenia silnika
22.3 wyłącznik wysokiego ciśnienia gazu klimatyzacji, czasem przerwa
50.3 i do tego nie mogłem znaleźć konkretnej odpowiedzi. Jedynie na forum doczytałem że może być to związane z rozładowanym akumulatorem czy jakoś tak ale akumulator naładowany więc to raczej nie to.
Pytanie czy faktycznie czujnik temperatury chłodzenia silnika może mieć jakikolwiek wpływ na działanie klimatyzacji.
Wyłącznik wysokiego ciśnienia był wymieniony na nowy, przewody oraz wtyczka w nim została dokładnie sprawdzona.
--------------------------------------------------------------------------------
Panowie Problem rozwiązany. Wina leżała po stronie wtyczki do sterownika wentylatorów. Jeden kabelek wewnątrz wtyczki rozpadł się i trzymał się mocno jedynie na takiej gumie przez co diagnoza była utrudniona bo wszystko trzymało się jak należy. Jeden kabelek a ile kłopotów i błędów. Dzięki wielkie.
U mnie to w ogóle ciekawy problem bo klima nie działa ( sprawna, szczelna i nabita ), nie działa żaden z wentylatorów na chłodnicy, mimo to auto się nie przegrzewa ( dobija do 90c i stoi stabilnie nie ważne jakie upały ). Podmiana sterownika tego pod aku nic nie dała. Komputer nie wyrzuca żadnych błędów, bezpieczniki ok, na wtyczce od klimy niestabilne zasilanie ( wpięta żarówka miga ).
Aby klima ruszyła wentylatory muszą być sprawne a co najmniej ten mały.Spróbuj na krótko je odpalić.
Tyle to wiem.
Mam pytanie odnośnie panelu o oznaczeniu 8L0 820 043H
Od czego jest trzecia wtyczka od lewej ? (zaznaczona na zdjęciu)
https://images92.fotosik.pl/210/ed3f0c5f00b18bb0gen.jpg
Podczas sprawdzania sobie samochodu zauważyłem, że jest nieobecna, stąd moje pytanie.
Samochód taki jak opisie profilu- Audi A3 8L 1.6 2000r poliftowy.
Witam, czy ktoś ma instrukcje jak zdemontować cewke z kompresora, muszę ją wymienić i najlepiej nie wyciągając go. Srubę już odkręciłem ale nie chce zejść z wieloklinu. Proszę o pomoc.
Ktoś może mi powiedzieć jaką sprężarkę mam wstawić zamiast SD7V16 1206? To wszystko co widać na tabliczce znamionowej. Szukałem w na alledrogo ale tam głównie 1220 albo jeszcze jakieś inne. Czytałem w wątku że z tym to loteria i zmiana jednej litery powoduje że kompresor nie pasuje.
dzwoniłem do ASO i niby pasują tylko 1J0 820 803K/L/N ale na allegro czy innych OLXach nie ma takich, tylko nówki po 700zł, jakaś inna alternatywa?
Witam wszystkich.Chcialbym was zapytac o poradze w zwiazku z klimatyzacja.Mianowicie Mam taki problem ze Po wlaczeniu klimy wiatrak sie zapalal ale klima nie chlodzila.Byla nabijana I nie dostalem zadnych informacji ze jest nie szczelna.Teraz Nawet Po wlaczeniu klimy wiatrak sie nie Zapala.Prosze o jakies rady co I jak zobaczyc I gdzie szukac.Pomocne rowniez byly zdjecia .Z gory Dziekuje za pomoc.Pozdrawiam .Grzegorz
Witajcie,
Używacie klimatyzację na zamknięty czy otwarty obieg powietrza? Nie wiem co lepsze.
Na otwartym się powinno jeździć żeby była zapewniona wymiana powietrza. Do tego dobry filtr węglowy i nawet za bardzo nie czuć smrodów z zewnątrz.
Witam. Sprawa dotyczy a3 1.9 tdi 90konnego z 99r. Mam dziwny problem z klimatyzacją w ostatnim czasie. Wentylatory nie zawsze sie wlaczaja przy odpalaniu silnika a podobno zawsze nastepuje sprawdzenie ich pracy. Klimatyzacja włącza się kiedy jej się podoba (zaczyna chlodzic). Na panelu klimatronika z reguły ustawiona jest pozycja l0, w trakcie jazdy potrafi przez wiele kilometrów walić ciepłym powietrzem po czym zaraz wraca do normy I chłodzi przez chwilę, I tak w kółko. Są również dni kiedy Klima się w ogóle nie zalaczy lub kiedy od razu się załącza I ładnie chłodzi. Klima była nabijana w tamtym roku, jest szczelna, sprężarka była regenerowana i wentylatory byly rowniez wymieniane w tamtym roku. Ostatnio zostaly rowniez wymienione bezpieczniki, sterowanie wentylatorów też jest podobno w porządku. Na Vagu w panelu klimatyzacji czysto (jedyny błąd czasem się pojawiający to potencjometr). Czy ma ktos moze jakis pomysl co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy?
Witam, dziwna sytuacja może miał ktoś taki problem lub z nim się spotkał. Został wymieniony parownik a3 8l na nowy przy łączeniu parownika z zaworem rozprężnym doszło do uszkodzenia (na 100% ten pierścień na rurce u chyba delikatnie z tyłu tego pierścienia została rurka przetarta https://a.allegroimg.com/original/0c...4d158e4b4fc489
Zdjęcie pobrane z internetu w celu poglądowym) , z tego połączenia jest nieszczelność układu klimatyzacji. Jest możliwość naprawienia takiej usterki czy na nowy trzeba wymienić parownik. 7-10 h na wymianę parownika trzeba poświęcić czasu.
Witam jak rozłączyć to ustrojstwo? Ta cienka rurka zeszła tej drugiej wyciągnąć nie mogę ;/ https://zapodaj.net/7dfb11d578c1f.jpg.html
Witam,
Mam problem z klimatyzacją. Otóż po włączeniu kompletnie nic się nie dzieje. Obroty bez zmian. Mierzyłem napięcia dochodzace do modułu klimatyzacji i wszystkie są prawidłowe. Po odpięciu czujnika ciśnienia i zwarciu pinu 2 oraz 3, oba wentylatory włączają się. Czyżby to wina czujnika ciśnienia?
sprawdź błędy na vcds-ie bo czujnik wyskoczy na teście
Sprawdź cewkę na kompresorze. Wystarczy podpiąć + i - z aku i sprawdzić czy działa elektromagnes
Błędy klimy można odczytać w ukrytym menu klimatronika, kanał 1, a w necie masz opis tych kodów.
A jaka jest u Ciebie temperatura powietrza na zewnątrz jak sprawdzasz klime?
raczej od 5 stopni w dół(śnieżynka obok temperatury)
Oczywiście, że nie. U mnie klima nie działa od +2 i niżej, w a4 mam podobnie. Przy 2,5 już trybi. Ta śnieżynka ma symbolizować raczej coś innego.
mam wyjątkowe A3 już trzecie :)
Witam. Od stycznia jestem posiadaczem A3 2001r,1.8T z klimatronikiem. I przy dłuższej jeździe tak ponad 2 godziny zaczynają się problemy z ogrzewaniem a teraz z klimatyzacją. A chodzi o to że na krótkich odcinkach wszystko działa jak powinno. A na dłuższej jeździe przestaje lecieć powietrze z kratek nawiewów. Wentylator chodzi bo słychać. Sam mogę zwiększyć lub zmniejszyć siłę nawiewu. Ale z kratek i tak nic nie leci. Tak jak by klapy się nie otwierały.W zimę był problem z ogrzewaniem,a teraz z chłodzeniem. Przed sezonem byłem na serwisie klimy. Filtr kabinowy też wymieniłem.
błędy na vcds-ie są?
pewnie wyjdzie błąd klapki i silniczek do wymiany
Wcześniej jak sprawdzałem to był taki błąd.
00604 - Potencjometr silnika wykonawczego klapy spiętrzania (G113)
30-10 - Przerwa / zwarcie z plusem - Sporadyczny
Teraz dopiero w piątek wieczorem będę mógł podpiąć kompa i sprawdzić.
I pytanie gdzie jest ten potencjometr? Bo nie mogę znaleźć opisu do A3.
I jeżeli ta jedna klapa się zacina do dlaczego na wszystkich kratkach jest problem.🤔
poczytaj ten wątek bo wszystko tam jest zwarte odnoście wymiany i lokalizacji
od postu #294
https://www.a3-club.net/forum/showth...ce-szyby/page5
tu również
https://www.a3-club.net/forum/showth...1d-00604/page2
Dzięki za pomoc. Na weekend postaram się coś pogrzebać.
Cześć, już tracę cierpliwość do mojej A3...
Pacjent z 2003r.
Zegary pełny FIS 8L0 920 933 N
Od samego początku jak kupiłem A3 miałem problemy z wskaźnikami temp. płynu oraz poziomu paliwa. Oba pokazywały za dużo. Ale nie przeszkadzało mi to w codziennej eksploatacji.
Problem zaczął się jakieś 2 tyg. temu. Odpalam furę, dopóki porządnie się nie rozgrzeje klima chłodzi idealnie, wszystko cyka jak należy. I nagle wyświetla się komunikat na desce, że za niski poziom płynu chłodniczego.
No ale płynu jest pod maxa... Włączają się oba wentylatory na najwyższy bieg no i tyle z tej klimatyzacji.
Na początku pomyślałem, może te dwa bolce w zbiorniczku coś nie stykają, no to zbiorniczek wymieniłem na zamiennik z Febi-ego. Nic nie pomogło.
Metodą prób i błędów doszedłem do pomysłu. Odepnę jedną z 3 wtyczek przy liczniku i odpalę samochód. No i magia !
Klima chłodzi cały czas, błędu na desce nie ma ale jest jeden haczyk. Przy odpiętej niebieskiej wtyczce nie działają żadne zegary... Do tego auto jakoś dziwnie się trzepie przy jeździe.
No i dochodzimy do meritum, czy da to się jakoś naprawić i dlaczego tak się dzieje?
Mógłbym kupić używkę, ale na allegro używka 700 zł... A pewności czy za miesiąc dalej będzie działać nie mam.
PS.
Czujnik temp w bloku (zielony) wymieniony 3 miesiące temu na ORG.
Czujnik wentylatorów w chłodnicy wymieniony jakiś rok (ORG) temu wraz z nową chłodnicą.
W styczniu wymieniony przekaźnik wentylatorów na ORG.
Lapka z vagiem nie posiadam, jedynie chińskie obd2 na telefon. Sprawdzałem temp tym, no to idealnie trzyma 90st.
Sprawdź co pokazuje Ci na klimatroniku w ukrytym menu, grupa 49 jak jest rozgrzany. Może to komunikat o zbyt dużej temp, a nie poziomie płynu i jednak ten niby ori czujnik g62 jest wadliwy. Pasowałoby odczytać błedy w liczniku vagiem. Kabel 30zł a program do pobrania z neta za free więc w czym problem?
Hej.
Jestem tu nowy jednak śledzę forum już długo i potrzebuje pomocy.
Nie załacza mi się sprzegło klimatyzacji a moim A3 8L '97. Słyszałem, że wystarczy wymienić jakies podkładki na nim. Nawet koles z serwisu klimy pokazywał mi film Na Youtube jak Duda z 101 napraw to wymieniał i podobno też jest tak u mnie. Załączam filmik w którym tłumaczę co mi powiedział serwisant klimy.
PS. Klima jest nabita i tak dalej.
kompresor klimy to SD7V16
https://www.youtube.com/watch?v=iLBw...ature=youtu.be
Po pierwsze to czy bezpiecznik od wentylatorów na aku nie jest spalony? Mógł podać napiecię na sprzęgło sprężarki i by było widać czy działa.
Poza tym szczelinomierzem sprawdza się tam szczelinę i ręcznie czy nie ma za dużych luzów na boki.
Idzie prąd ale spięło sprzęgło jak podał napięcie? To są dwie różne rzeczy, przejście, a działający elektromagnes.
Nie pamiętam, tam są chyba trzy więc sprawdź każdy. Zmień fachmana od tej klimy lepiej.
Panowie pytanie , podczas wymiany filtra gazu ,mechanikowi ulamala sie koncowka przy kroccu wody 1J0121087A wymienil na nowy z tego co mowil , ale wracam od niego,ustawiam klime ,wszystko dziala (climatronic) grzeje ,chlodzi ....ale jak wbijam AUTO nie ustawia od razu 22 stopni jak bylo wczesniej ... Cos jest nie tak po wymienie ?albo czujnik nie wpial ? (albo wlozyl krociec bez czujnika ?) Czy poprostu moge sobie to jakos za pomoca panelu klimy ustwic ze po wcisnieciu AUTO od razu ustawia temp 22 .
Ustaw 22 stopnie i kliknij AUTO. Po ponownym uruchomieniu samochodu będziesz miał to samo ustawienie. Może mechanik sprawdzał czy działa mi zmienił temperaturę.
Witam . Do wymiany sprzęgło klimatyzacji mam kompresor Zexel AJ820803g czy będzie pasować np
https://allegro.pl/oferta/vw-bora-go...ource=facebook
Nie działa klimatyzacja 8l polfit podmieniłem sterownik wentylatorów , panel climatronic sprawdziłem bezpiecznik , przekaźniki .układ szczelny na wtyczce do sprężarki jest napięcie 4.3v na vagu nie ma żadnych błędów sprężarka na krótko się załącza.Ma ktoś jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić dziękuje za pomoc
Układ szczelny, a ile masz w nim czynnika?
w serwisie klimatyzacji sprawdzany mowili że pełny
Mówić to można, nie masz żadnej podstawy w postaci wydruku?