Witam.
Proszę Państwa mam taki problem. Pojechałem ostatnio dobić klimę bo wiadomo lato, upały. Po sprawdzeniu szczelności itp klima została nabita lecz sprężarka nie odpala. Po odpaleniu klimy wentylatory się załączają ale sprężarka nie rusza. Co zrobiłem, bezpieczniki sprawdzone, odpiąłem wtyczkę przy sprężarce, wyczyściłem, podpinam, nic. Miernik w łapę i sprawdzam prąd. Niecałe 5V i czasami skakało na 1.5V. Idąc po kablach doszedłem do sterownika wentylatorów, kiedyś miałem z nim problem więc uznałem że pewnie już się skończył więc go wykręciłem pojechałem na szrot i kupiłem drugi identyczny. Po podmianie efekt ten sam. Wentylatory po włączeniu klimy pracują lecz sprężarka nic. Więc podałem prąd z aku prosto na sprężarkę by sprawdzić czy ruszy i ruszyła. No to został VAG. Błędy jakie wyskoczyły to błąd 18080 związany z wentylatorem co dziwne bo pracują po załączeniu klimy, i 00792 związany z zaworem ciśnienia. Pytanie, czy faktycznie problem może tkwić w tym zaworze? Czy jest coś jeszcze co mógłbym sprawdzić? Dodam iż jakieś 2-3 miesiące temu wszystko działało jak trzeba. Tylko czynnik się skończył więc klima wgl nie była używana.
AKTUALIZACJA
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Rozebrałem osłonę akumulatora przeczyściłem wszystkie styki. Wymieniłem czujnik i Błąd zaworu ciśnienia F129 zniknął wraz z innymi błędami. Klima nadal nie działa. Zrobiłem kilka km by sprawdzić czy błędy powrócą i nic nie powróciło. Sprawdziłem przewody klimy, wszystko tak jak ma być. Sprawdziłem czujniki temperatury w zderzaku i resztę. Wszystko w normie prócz jednego czujnika. Czujnik płynu chłodniczego zaniża temperaturę. Na zegarach jak silnik jest nagrzany dobrze to wyświetla 75 stopni. Termostat sprawny. Silnik nagrzewa się do około 92 stopni. Czy winowajcą niedziałającej klimy może być akurat ten czujnik? On jest od płynu chłodniczego taki zielony.
Typowo na panelu klimy w menu sprawdziłem jeszcze odczyty kanał 20 â napięcie przy kompresorze klimatyzacji sprężarki - 12.5V lecz na wtyczce przy kompresorze nadal jest poniżej 5v.
Sprawdziłem również temperatury czujników wszystkie od kanału 45 do 60 i wszystko co zauważyłem było w normie i zgadzałoby się mniej więcej z panującymi warunkami.
Wykonałem również test całego climatronika i przy teście wszystko prócz sprężarki było ok.
Proszę o pomoc.