A masz moze do nich jakis namiar chetnie tez ich spytam o to, bo nie chce bezsensownie kupować innych :P
Printable View
A masz moze do nich jakis namiar chetnie tez ich spytam o to, bo nie chce bezsensownie kupować innych :P
Bo były różne wersje sterowników ECU. Silnik 1.8 T był przecież w wersjach przedliftowych z wskazówkowym zegarkiem bez szyny sygnałowej CAN ale z immo II jak i poliftowej z CAN ale też immo II.
Różne wersje ale rozmawiamy tutaj o silniku AGU. Chyba że źle napisałeś i nie chodziło Ci o silnik 1.8T tylko konkretnie o AGU. Bo ja nie spotkałem się że AGU wspiera can chociaż na schemacie elektroniki widziałem coś od CAN ale nie pamiętam już co to było dokładnie.
Jeżeli auto zostało wyprodukowane po VI 99 r to powinno mieć CAN niezależnie od kodu silnika, sprawdź piny 60 i 58 od wtyczki ecu do czego idą.
Okej dobrze wiedzieć. Sprawdzę co i jak u mnie. Ale jeśli jest can to kompem da się to sprawdzić ? Raczej jeśli zegary są xxx919xxx to can nie ma.
Edit:
Według schematu w me 3.8.3 pin 58 to wtrys 3 a pin 60 to czujnik spalania stukowego. W me 7.5 te piny które podałeś idą do CAN.
Dzień dobry.
Jestem czytelnikiem forum od wielu miesięcy. W swoim samochodzie Audi A3 8L MY 2000 1.6 APF benzyna zrobiłem wiele przeróbek. Np. fabryczny alarm i czujniki cofania, tempomat, Wszystko szło za zwyczaj gładko.
Ostatnią przeróbka była zmiana z pól FIS na full FIS. Właściwie to też wszystko się udało Ale...
Mój wyjściowy licznik pół FIS to 8L0920900A VDO D11 (2000 rok) ma zegarek radiowy. IMMO2 bo w dodatkowym polu nie ma VIN
Po wszystkich przeróbkach przygotowujących samochód do pełnego FIS zakupiłem zegary z pełnym FIS ale były tylko takie: 8L0920931J VDO D12 (2000 rok) Diesel ale bez zegarka radiowego. Ale już IMMO3 - jest VIN w dodatkowym polu
Musiałem je przerobić na benzynę i to zrobiłem, zakodowałem, miałem trochę problemów z adaptacją nowych zegarów więc zrobiłem to trochę po "bandycku" podmieniłem we wsadzie całą część dotyczącą IMMO (ostatnie kilkanaście linijek we wsadzie) na tą która byłą w starym liczniku 900A. Trochę hardcore ale wszystko zadziałało. Kluczyki wszystkie odpalają wszystko hula.
Tak jeździłem przez pewien czas i dalej wszystko jest OK. Wprawdzie zegary identyfikują się jako 8L0920900A ale FIS działa i reszta też.
Tak się złożyło że okazyjnie kupiłem zegary 8L0920931H VDO D12 (2000 rok) które mają zegarek radiowy (tak mi go trochę brakowało i pomyślałem że fajnie jak będzie) Tu też IMMO3 bo VIN jest w dodatkowym polu w VCDS ale zegary już od benzyny.
Niewiele myśląc postanowiłem zamienić liczniki. Właściwie to chcąc zrobić to najmniejszym kosztem pracy przegrałem wsad z używanych obecnie zegarów 8L0920931J (które mają część wsadu od 900A) do nowo zakupionych zegarów 8L0920931H.
I tu niespodzianka. Nie działa. Silnik - ECU blokowany jest przez IMMO. Robiłem wszystko. Zawsze efekt jest ten sam.
Kluczyki do IMMO zawsze się dopasowują. Lampka IMMO gaśnie. W blokach pomiarowych na kanałach 22, 23, 24 wszystko jest OK. Na kanale 25 jest 2 czyli z tego co wyczytałem licznik i ECU spasowane na IMMO2. Kanał 60 1025; 61 0; 62 0.
Kanał 50 nigdy nie był dostępny. Nigdy go nie używałem. Dopasowanie licznika do ECU robiłem zawsze w adaptacjach na kanale 0 wartość 000 save wyłączamy 10 sek czekamy i włączamy bez uruchamiania. Robiłem to samo w ECU. Kombinacje najróżniejsze czasowe i kolejność różna, Wgrywałem różne wsady i nic. Efekt zawsze taki sam. Klucze dopasowane bez problemów, lampka immo gaśnie, brak błędu o nieautoryzowanym kluczu, a w silniku błąd 17978 engine blocked by immobiliser.
Wszystko wygląda na to że licznik i ECU nie mogą się zgrać - zaadoptować. Dlaczego tak jest Oba liczniki 931J i 931H są z 2000 roku, oba D12 oba VDO jeden ma radiowy zegarek drugi nie ma ale to chyba nie ma wpływu. W obu jest chip 93C86, porównywałem równiez inne chipy wewnętrz zegaró wszystko praktycznie takie samo. Spotkałem się na różnych forach z takim problemem ale nikt nigdy nie dał odpowiedzi jak sobie z tym poradzić. Mam VAG Commander 1.4 ; VCDS 17.8.0 ; VAG-COM 311.2 ; mam tez VAS 5054A może to za mało :-(
Jak wkładam z powrotem zegary poprzednie nic nie muszę robić. Błąd w 01 Engine zmienia się na : 17978 engine blocked by immobiliser - intrmttent silnik odpala błąd po wykasowani nie wraca.
W sumie to mogę dalej tak jeździć i nic nie robić, ale nie daje mi to spokoju czy może ktoś ma pomysł lub spotkał się z takim problemem.
Bardzo proszę o pomoc.
Andy
A próbowałeś adoptować licznik na ori wsadzie bez tej zmienionej końcówki immo? I czy próbowałeś adoptować ecu do licznika używając pinu 12233?
Pierwsze co to próbowałem adoptować licznik na oryginalnym wsadzie.
Było to na początku. Nie poszło.
Potem już nie próbowałem. Spróbuję jeszcze raz. :-) Może coś pominąłem.
Czy jest reguła co pierwsze robić
Czy najpierw licznik do ECU a potem kluczyki?
Czy może najpierw zakodować kluczyki a potem licznik do ECU???
ECU nie przyjmuje pinu 12233 :-(
Podobnie nie przyjmuje pinu od starego pierwotnego licznika :-(
Używając VAG Commander 1.4 nie jestem też w stanie wyciągnąć wsadu z ECU
Z licznika wsad wyciągam lub wgrywam bez problemu.
Andy
- - - Updated - - -
Spróbuję jeszcze zaadaptować ten licznik który teraz działa na oryginalnym wsadzie bez żadnych kombinacji Jeśli się uda zaadoptować no to wtedy będzie to ewidentnie problem tego drugiego licznika może po prostu jest felerny i nie da się go do niczego zaadoptować To byłby pech.
A może trzeba wymienić Ecu? Czy jest jakieś ograniczenie ilości liczników które można zaadaptować do jednego ecu. ???
Ecu nie ma ograniczenia adaptacji tylko licznik i tu może być problem. Odnośnie kolejności to wg. instrukcji najpierw dopasowanie ecu a potem kluczyki, chociaż ja kiedyś miałem też podobny problem tylko,że ecu miało immo 3 i najpierw zakodowałem kluczyki a potem dopasowanie w kanale 50 i wtedy nr vin się przepisał.
Witam serdecznie , szukałem w google ale znalazłem instrukcję zmiany tylko w przedlifcie a to podobno trochę się różni.
Więc chcę zmienić mój pół fis na pełny aby mieć wyświetlane spalanie itd.
Na forum wyczytałem że trzeba prowadzić kabel od ecu by było spalanie itd., Ale rozmawiałem z pewnym sprzedawcą liczników i powiedział mi że nie trzeba nic tam robić takiego bo to jest już polift czyli na szynie can. Czyli tylko zdejmuję kierownice wymieniam manetkę i wymieniam licznik i już takie rzeczy jak średnie spalanie itd. powinno być tylko trzeba jedną kostkę dorobić i nie wiem o co dokładnie chodzi. Do czego ta kostka ?
Myślałem że skoro jest to po can czyli przekładam licznik podpinam te same kostki podpinam kostkę od nowej manetki zamiast starej i wszystko powinno działać,
Więc czy to prawda to że nie trzeba ciągnąć przewodu od ecu i rozbierać wycieraczek itd. ? I jaką kostkę trzeba dorobić dokładnie do czego i gdzie od niej trzeba kable pociągnąć.??
Aha i jak zakodować kluczyk do nowego licznika bo sprzedawca pisał że trzeba mieć pin od starego licznika co podobno jest trudne do wyciągnięcia w tym silniku. Zaś na forum wyczytałem że potrzebne tylko jakieś kodowanie , więc jak to dokładnie odczytać ?
Bardzo proszę o odpowiedź bo nie chciał bym popsuć coś przy montażu:)
A3 8l, AGN, '96r. Przy dodawaniu gazu paliwo w dół, przy hamowaniu do góry, brak wskazań predkosciomierza, BRAK ODCIECIA ZAPLONU NA PB/LPG, test zegarów vagiem OK, błędów w kompie brak, objawów poza podanymi - brak jakaś pomoc na szybko co sprawdzić? Jutro mam przegląd, zjechało sie oczywiście bezpośrednio przed nim..
Witam, skąd kupić licznik? allegro? A może Aso?, I jaka jest mniej więcej cena takiego licznika w aso, a3 8l 1.6, aktualnie mam licznik jagera numery bym musiał sprawdzić, Ale zegarek cyfrowy mam i Full fis, z góry dzięki za info
Witam, przeczytałem chyba wszystkie odpowiedzi na tej stronie lecz nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Posiadam a3 z 2002 roku z licznikiem 8l0 920 900K Jaeger który powoli kończy swój żywot. Ponieważ naczytałem się wiele o licznikach Jaegera że są strasznie wadliwe i naprawa jest nieopłacalna zamówiłem używamy licznik 8l0 920 900 VDO. Pytanie do was czy litera K na końcu ma jakieś znaczenie? Czy zmieniając licznik 920 900K na 920 900 będę musiał go tylko zakodować to znaczy zgrać PIN czy będę musiał zgrać cały wsad?
Pytanie drugie czy jeśli żaden majster w okolicy nie będzie w stanie w normalnej cenie (tzn do 200zł) zakodować mi ten licznik to czy mogę poprosić go o same wyłączenie IMMO i tak jeździć aż do momentu gdy znajdę magika który mi to zrobi? Pytam bo puki co znalazłem tylko jednego śmiałka ale na hasło Jaeger zaczął płakać że te liczniki są straszne i wolał by tego nie robić a jeśli już to będzie mnie to kosztowało minimum 400zł to już bym wolał chyba wyłączyć samo IMMO i tak jeździć bo z tego co mówił mi znajomy te IMMO w A3 dla złodzieja to i tak nie przeszkoda bo przy kradzieży wyrywa ten pierścień od IMMO przy stacyjce zwiera dwa przewody i odpala bez problemu to nie wiem czy jest sens te IMMO wgle robić a na pewno nie za 400zł.
- - - Aktualizacja postu - - -
Pytanie trzecie, dotarł do mnie dziś wieczorem nowy licznik VDO do którego dostałem PIN IMMO także w zasadzie z tego co czytałem na tym forum jeśli okazało by się że mam IMMO2 to nawet bym nie musiał ze starego licznika odczytywać PINU wystarczyło by nowy licznik zakodować. Posiadam interfejs Hex Can zakupiony na aliexpress posiadam również program VCDS to teoretycznie jeśli by się okazało że mam IMMO 2 mógł bym ten nowy licznik zakodować samemu?
Powiedzcie tylko jak sprawdzić czy moje auto ma IMMO 2 czy IMMO 3 vcdsem, no i jak sprawdzić ten nowy licznik, czy mogę go na chwilę podłączyć do auta i połączyć się aby go sprawdzić nic się nie stanie? Immo się nie zablokuje po podłączeniu nowego licznika?
wyślij liczniki do mieto3 ze Szczecina ogarnie ci to w dobrej cenie i będziesz mega zadowolony.
Na 100% w ASZ masz immo 3. Pin możesz odczytać z ECU bez problemu nawet zwykłym commanderem albo vag can dash bo ma sterownik Bosch edc 15. Jeśli będziesz miał piny z ecu i z nowych zegarów bez problemu sam powinieneś zakodować immo. Co do sprawdzenia wersji immo jeśli masz w ecu albo w zegarach 17 cyfrowy nr vin to masz immo 3 jesli nie ma nr vin tylko sam nr id immo 14 cyfrowy to jest immo 2.
Zgadza się mam VIN w zegarach także IMMO3. Sprawdziłem również blok 22 licznika i w polach mam 1 1 1 3 także kluczyk powinien nadać się do ponownego zakodowania. W przyszłym tygodniu podjadę do znajomego mechanika, ma VAS-a może nim mu się uda odczytać pin z mojego licznika/ECU. Jeśli nie to chyba kupię na allegro ten interfejs VAG COM widzę że juz od 80zł
Witam ponownie. Sprawa mojego licznika wygląda następująco. Porzyczyłem przewód KKL od kolegi, zainstalowałem Vag coma 1.4 oraz polskiego vaga 4.9
Vag comem 1.4 odczytałem pin z EEPROMU (1161)
Włożyłem nowy licznik niestety podczas próby kodowania go wyświetla nie poprawny pin ( stary pin źle odczytany?)
Postanowiłem więc zainstalować vag eeprom programer , poszedłem do autka, podłączyłem kabel niestety program ten nie odczytuje wsadu z ECU wyświetla komunikat RX Timeout. Co może oznaczać ten komunikat?
Połączyłem się więc Vag comem 4.9 połączyłem się z silnikiem i zczytałem wsad, zapisałem go i mam go na dysku. Odpalam w programie vag eeprom programer lecz niestety w rubrykach na dole nic nie wyświetla ani loginu ani przebiegu.
Zainstalowałem więc Hex Editor Neo odpaliłem ten wsad potrzebuję tylko w tym momencie jakiegoś fachowcy który potrafił by odczytać PIN z mojego wsadu.. Jest na tutaj ktoś kto by to odczytał?
A wpisywałeś pin 1161? czy 01161?
Wszystko robiłem według tej instrukcji :
https://www.a3-club.net/forum/showth...anie-kluczykow
Czyli nowy pin z zerem z przodu a stary bez zera 1161.
Hmm w sumie nie próbowałem wpisać z zerem od razu jak wyskoczył komunikat na czerwono że nie poprawna wartość to dałem się na spokój żeby czegoś nie zablokować, myślisz żeby spróbować wpisać z zerem z przodu? Nie ma obawy że np po kilku nieudanych próbach kodowania poprzez zły pin zablokuje na stałe immo?
- - - Aktualizacja postu - - -
Jeszcze jedno mi przychodzi do głowy może ten polski vag jakiś okrojony jest albo przewód nie daje rady.. mam jeszcze vcdsa 17 tak zachwalanego przez wszystkich na forum oczywiście podróbkę z aliexpresu ale podobno jest jak oryginał, może nim spróbować zakodować nowy licznik, da radę?
Tak spróbuj vcds bo przy immo 3 vag jest za słaby. Piny wpisujemy obydwa poprzedzone zerem i stary i nowy jest to pewne. Bloki pomiarowe w liczniku 21,22,23 są od sprawdzenia czy nie ma blokady immo.
No nareszcie się udało. Okazuje się że nowy licznik zakodował się mimo że wyświetliło komunikat na czerwono o niepoprawnej wartości ponieważ dziś gdy go podłączyłem sprawdziłem vag comem i pin już był zmieniony a więc przystąpiłem do adaptacji kuczyka no i w tym momencie przydał się VCDS, polski vag wyświetlał błędy, VCDSem udało się za pierwszym razem wszystko poszło gładko, natomiast potem musiałem ustawić przebieg (nowy licznik miał 185tyś ustawione tylko) i tutaj przydał się vag com ponieważ do tej operacji VCDS wyświetlał błąd. Także podsumowując może w przyszłości komuś to pomoże:
Do otczytania PIN z ECU użyłem Vag Com 1.4
Do zmiany pinu nowego licznika i zakodowania kluczyka VCDS 17
Do korekty licznika Vag com 1.4
Dzięki wielkie za pomoc !!
Niestety mam następujący problem którego na starym liczniku nie było a mianowicie:
Po przejechaniu około 100km wywala mi na żółto błąd oleju MIN otwieram maskę stan oleju OK dla pewności dolałem do MAX na bagnecie.
Niestety po przejechaniu następnych około 100km błąd znowu się pojawia, VCDS w Licznikach żadnego błędu nie odnalazł a wystarczy otworzyć maskę i zamknąć i komunikat znika na następne 100km.
ECU wyświetla mi błąd którego przed zmianą licznika nie było i którego wykasować nie mogę powraca od razu:
18062 - Odczytać kody błędów zestawu wskaźników
P1654- 35- 10- Sporadyczny.
Dodam również że licznik ten miał przebiegu 180tyś a więc musiałem zmienić mu przebieg na 305tyś aby na przeglądzie się nie czepiali a zrobiłem to Vag comem 1.4 udało się bez żadnego problemu ale jest jedno ale i nie wiem czy nie tu tkwi problem- gdy naciskam lewy przycisk na liczniku wyświetla mi SERVICE IN 255000
Z tego co czytałem na forum właśnie ta kontrolka oleju może sygnalizować że czas wymienić olej lub właśnie jechać do serwisu i może mnie teraz tak gnębić co 100km
Podłączyłem więc VCDS-a wszedłem w kasowanie inspekcji serwisowej wszystko niby idzie pomyślnie ale dalej jak naciskam na liczniku przycisk lewy jest SERVICE IN 255000 i dalej ta kontrolka oleju wywala co 100km.
Jakieś pomysły? Jak ustawić ten SERVICE np na 350 tyś ? gdzieś czytałem aby wejść w licznik w adaptację w kanał 2 i ustawić 0 no i mam tam ustawione 0.
Proszę o jakieś pomysły i sugestie bo moje już się powoli kończą
Myślę, że przy zmianie przebiegu coś poszło nie tak. Miałem ten sam problem swego czasu. U mnie ten problem pojawił się, gdy przerabiałem część wsadu odpowiedzialną za prędkościomierz z UK na EU- po prostu za dużo bajtów podmieniłem, nie wiedziałem jeszcze wtedy co gdzie się znajduje we wsadzie, metoda prób i błędów. Podobnie też miałem "service in 185000 km" przez cały czas. Pomogła przeróbka i wgranie wsadu na nowo.
kemmil50 na 100% masz źle zformatowany wsad chodzi o maskę szyfrującą, ktoś musiał wgrać wsad do licznika z inną maską szyfrującą i w części wsadu gdzie jest temp. oleju w liczniku sterownik silnika "nie widzi " czujnika temp. Prosty sposób aby się o tym przekonać sprawdź temp. oleju w liczniku w blokach pomiarowych w kanale 50. Zapewne jest tam <155 C* na zimnym :D
Jako że prawdopodobnie mam licznik do wymiany (problem opisałem tutaj https://www.a3-club.net/forum/showth...cznikiem/page7 ) to mam pytanie.
Znalazłem na aukcji licznik o nr takim samym jak mój (8L0 919 860 A , produkcji VDO) ale nie do końca jestem pewien jak zmienić pin do immo żeby wszystko hulało. Mniemam że żadnego przeprogramowania robić nie musze, ale u mnie i w tym nowym liczniku też jest IMMO1 (zegarek analogowy z samymi kreskami bez cyfr) a widzę że są procedury adaptacji całości tylko dla IMMO2 oraz 3...
Jak ogarnąć temat podpięcia licznika z takim immo i ewentualnie zmiany przebiegu dodatkowo? Dodam że dysponuje interfejsem VAG KKL i VAG-COM 311.2
Dzięki
Bardzo możliwe że ktoś zmieniał w nim wsad ponieważ gościu ten licznik składał z dwóch nie jest oryginalny w 100% nawet pin odczytał zapisał na obudowie także musiał coś w nim mieszać. Jutro rano sprawdzę tą temperaturę a pytanie mam czy mogę jakoś zmienić tą maskę szyfrującą interfejsami które posiadam i którymi kodowałem immo? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tej masce szyfrującej dowiedziałem się jedynie że jest na oryginalnej naklejce na liczniku :D no to miał bym maskę starego licznika bo naklejki wszystkie na nim mam, gozej z nowym licznikiem żadnych naklejek nie miał. Da radę samemu zmienić tą maskę szyfrującą? :D
Maskę szyfrującą posiada procesor, mówiąc prostym językiem wgrywając wsad z jakiegoś licznika x do licznika y musi zgadzać się nr maski szyfrującej wygląda to tak jak dopasowanie treści do formy. Treść da się ukształtować a formy nie bardzo podobnie jest ze wsadem.
Jak coś to pisz na priv.
Może ktoś kiedyś też będzie miał ten problem i będzie to czytał to napiszę rozwiązanie mojego problemu- tak jak pisał renegat207 najprawdopodobniej licznik zakupiony miał coś nie tak z wsadem, odesłałem go z powrotem, zakupiłem następny oczywiście VDO zaprogramowałem jak poprzedni i w końcu wszystko działa jak powinno wszystkie błędy znikły.
Panowie które piny i grze trzeba zmostkowac aby wyłączyć błędy poziomu płynu do spryskiwaczy i przepalonej zarowki stop ?
Ok i te piny odpiam od licznika i podpimam z kostki pod masę czy odpinam z kostki i z licznika podłączam pod masę ?
Ok a co w przypadku jak mam niebieska kostkę zielona i czerwono/biała ?
Prosze bardzo,czerwona kostka piny od 1 do 20 opisane (wystarczy poszukac):
https://www.a3-club.net/forum/showth...%B3adowego-FIS
Witam. Posiadam A3 8L z zegarami bez CAN 8L0919860A. Zegary VDO i zdechły krótko mówiąc. Raz działają normalnie a raz nie działa nic ( podświetlenie zegarów, wnętrza, prędkość, obroty, temp i paliwo ). Mam do wiązki licznika dołożone coś jakby immo albo emulator immo nie wiem co to może być. Pytanie brzmi, czy jak kupię zegary o tych samych numerach i także VDO to czy nie będzie trzeba ich kodować ? Auto z 96r liczniki także. Z tego co wyczytałem na forum to licznik o tych numerach to immo1 (zegarek analog bez cyferek). Proszę pomóżcie ;(
Siemka, nie chcę zakładać nowego tematu a problem mam zbliżony do tego jakiego dotyczy ten wątek. Mianowicie chodzi o to, że u siebie w poliftowej A3 mam zegary Jaeger z pół fisem w których padł procesor i dzieją się dziwne rzeczy, chciałbym kupić VDO z pełnym FIS'em ale wiem, że do tego potrzeba manetki. Mógłby mi ktoś podesłać link do tego jakie mają to być manetki i co ogólnie jeszcze trzeba zrobić? U mnie na miejscu gość powiedział, że problem jest potem z immobiliserem bo trochę zachodu z nim jest i lepiej go usunąć.. Tak czy inaczej głównym pytaniem to jest to, jakie to manetki potrzebne sa i czy jeszcze do tego jakieś kabelki dokupić? Będę bardzo wdzięczny za pomoc ;)
Witam panowie mam pytanie jak z czytać pim licznika z A3 I zapodać do innego krok po kroku posiadam kabel VAG K+CAN
licznik obecny ma problem ze skazuwką temperatury i paliwa
nalałem 5 litra paliwa a pokazuje pół baku to samo z temperaturą auto zimne a pokazuje 60stopni a potem 120st
dlatego zdecydowałem wymienić licznik mam taki sam ale jak zrobiłem przekładkę to samochód nie odpala ponoć pin trzeba wydostać i wpisać
moze ktoś krok po kroku poprowadzi mnie dziękuję za pomoc pozdrawiam
takie liczniki mam
1 link to obecnie w aucie mam do wymiany https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/...QqeHwt5hOuC28l
2 licznik to ten chcę zapodać do auta link https://www.fotosik.pl/zdjecie/cbcd5bf361f363be
Witam wszystkich jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość Jeśli w złym temacie pisze to proszę o przeniesienie .
Moim problemem jest licznik w Audi a3 8l 1.9tdi a mianowicie licznik 1/2fis jagera padł czyli wariuje wskaźnik paliwa i temperatury Więc postanowiłem zmienić na vdo też 1/2 fis i o tych samych numerach co jager Ale niestety dalej jest problem ponieważ po zaadoptowaniu licznika źle pokazuje paliwo i nagle zaczął wyświetlać się komunikat niskiego poziomu oleju. Po sprawdzeniu vagiem wywala błędy uszkodzonego czujnika poziomu oleju oraz błąd od wskaźnika poziomu oleju Co może być nie tak ? Czy rozkład pinow między jager a vdo 1/2fis jest taki sam czy inny Będę bardzo wdzięczny za pomoc
Rozkład pinów jest taki sam, lecz problem może być w oprogramowaniu tego licznika czyli potocznie mówiąc we "wsadzie" , ktoś mógł wcześniej coś grzebać ze wsadami i część mapy odpowiedzialnej za temp. oleju jest nieprawidłowa albo maski szyfrujące macierzystego licznika i wsadu wgranego nie były takie same.
Spróbuj poszukać jakiegoś dobrego sprawdzonego wsadu o tym numerze i tej samej masce szyfrującej bo to jest ważne ( maska szyfrująca oznaczenie np D09), wgraj wsad i zaprogramuj immo i kluczyki.
Powinno pomóc.
Witam.
Panowie w programie Vag Tacho gdy chcę odczytać PIN IMMO do wyboru mam 3 opcje.
Magneti Marelli Audi after 2000 year
Magneti Marelli v1
Magneti Marelli v2
Posiadam zegary 1/2 fis jaeger. Rok produkcji samochodu to 2000. 1.9 130 ASZ.
Coś takiego:
https://i.imged.pl/licznik-audi-a4-l...-2-1626448.jpg
Pytanie brzmi która to będzie wersja V1 czy V2? Czy potrzeba szczegółowych informacji do określenia wersji?
Pozdrawiam!
Powinien odczytać na wszystkich 3 opcjach, after 2000 year powinien najlepiej działać choć jak procesor jest wysypany to możesz próbować 50 razy i pinu nie odczytasz po kablu.
Dziękuję za zainteresowanie. Jeśli chodzi o ten etap to udało się, pin został odczytany i wynosi on 5544 lecz przy próbie wpisania go w VCDS mam błąd. Zły PIN, proszę wyłączyć i włączyć zapłon. Spróbowałem ponownie tego samego pinu użyć w programie VAG TACHO 3.01 (już bez 0 ponieważ miejsce jest tylko na 4 cyfry) lecz to samo wyskoczyło. Sprawdziłem wszystkie 3 możliwości MM, które wymieniłem w poprzednim poście i pin za każdym razem jest taki sam. Przebieg się zgadza. W VCDS poprzedzałem pin 0 tak jak jest w instrukcjach. Procedura adaptacji transpondera do immo wygląda u mnie tak:
VCDS - Zegary - Logowanie (PIN=BŁĄD). Dalsze etapy jakie chciałem wykonać to adaptacja - kanał 00 - zapis - adaptacja - kanał 21 - odczyt - zmiana wartości na 0 - test/zapis - nowa wartość 2 - test zapis - wyłącz zapłon - drugi klucz - włącz zapłon - KONIEC.
Czy ma ktoś może jakieś sugestie gdzie leży błąd? Może zbyt niskie napięcie na aku poniżej 12.5V i przy pierwszym wpisaniu pinu po prostu nie pozwoliło na logowanie i zablokowało czasowo? Sprawdzałem grupę 24 w zegarach w meas block i w pierwszej kolumnie wartość wynosiła 38 - lecz po jakimś czasie (około godzinki) wartość wynosiła tyle samo(aku słaby-napięcie poniżej 12.5V). Czy może to być główną przyczyną nie przyjęcia pinu i jego nieudanych prób wpisania?
Mniej więcej taki sam problem mam jak kolega z filmu. Uprzedzam słaba jakość.(dodać mogę iż ja zaznaczam opcję usunięcia starych kluczy czego nie robi kolega z filmu)https://www.youtube.com/watch?v=QAkLLQLz_h8
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Problem udało się rozwiązać. Dzięki współpracy z kolegą renegat207 udało się dobrnąć do końca.
Opiszę dokładnie proces kodowania transpondera Crypto 48 do immo w liczniku Jaeger 1/2 FIS w samochodzie A3 8L 1.9 130 ASZ.
Programem VAG TACHO 3.01 ustalony został PIN.
W programie:
SELECT ECU -> Magnetii Marelli Audi after 2000 year / Magnetii Marelli Audi M73 V1 / Magnetii Marelli Audi M73 V2 - Mi z każdego odczytało poprawny PIN.
Następnie Connect Selected ECU. Po udanym połączeniu klikamy Read PIN. I tutaj powinien się wyświetlić nasz PIN CODE.
Programem VCDS LITE został zaprogramowany kluczyk.
W programie:
17 - zegary -> Logowanie(11) -> tutaj wpisujemy nasz kod PIN poprzedzony zerem.
Adaptacja(10) -> kanał 00 odczyt i zapis -> kanał 21 odczyt - wyświetli się tutaj ilość zakodowanych kluczy -> wartość musimy zmienić na 0 i kliknąć TEST. Następnie wprowadzamy ilość kluczy do zaprogramowania(w moim przypadku 2) -> Test i zapis.
W tym momencie powinna nam zgasnąć kontrolka immo na zegarach.Wyłączamy zapłon -> wkładamy następny kluczyk -> włączamy zapłon -> Kontrolka immo powinna zgasnąć. W tym momencie mamy zakodowane dwa klucze.
Gdy jesteśmy pewni że PIN jest poprawny ale program VCDS lub VAG TACHO wyświetla nam informację że PIN jest zły i prosi by włączyć i wyłączyć zapłon to należy sprawdzić czy czasowo nie zablokowaliśmy naszego licznika. Przy zablokowanym liczniku pomimo, że wprowadzamy poprawny PIN dalej będzie się wyświetlać informacja że jest on niepoprawny. Musimy więc odczekać odpowiednią ilość czasu na włączonym zapłonie. Ten czas ile musimy poczekać sprawdzamy w VCDS a dokładnie:
Zegary - Meas Block - Kanał 24 - pole pierwsze.
Ja miałem wartość 38 więc tyle minut musiał stać samochód na włączonym zapłonie. Gdy ten czas minął spokojnie mogłem wprowadzić PIN bez najmniejszego problemu i zakodować kluczyk.
Serdecznie dziękuję tutaj koledze renegat207 za poświęcony czas bo to głównie dzięki niemu udało się tutaj ustalić co jest głównym problemem.
Panowie, mam pytanie: ostatnio elektryk zmieniał mi licznik z Jaegera 1/2 FIS na VDO FIS. Co ciekawe, nie rozbierał podszybia żeby dostać się do skrzynki lub ECU. W związku z tym chciałbym zapytać bardziej ogarniętych w temacie, czy jest to możliwe aby sygnał do spalania był już w fabrycznej wiązce z Jaegera 1/2 FIS? Auto mam po lifcie, produkcja 2001r.
Tak po to jest między innymi szczątkowy CAN pomiędzy ECU a licznikiem.
Witam.
Panowie potrzebuje zamienić w liczniku 8L0920980P (anglik) skalę prędkościomierza tak aby na godzinie 12 było 100km/h - zmiana tarcz na wersję EU.
Ma ktoś wsad jakiegoś licznika, z którego mógłbym przekopiować wartości komórek 0x0C4- 0x0D3 oraz 0x0D4 - 0x0E3?
To licznik VDO czy Jaeger ? bo były takie same nr obydwu producentów.
Licznik VDO :)
Podpowiem Ci, że to licznik "crypto" i zabawa wsadem (po obd2) bez odpowiedniej wiedzy może się skończyć uśmierceniem licznika. Dlatego dla bezpieczeństwa przed jakimikolwiek zabawami powinno się zgrać ori wsad bezpośrednio z kości 93c86 programatorem.
Co do wsadu mogę Ci podesłać.
No to dziwne, już bawiłem się i próbowałem podmienić skalę, ale pojawiał się komunikat na wyświetlaczu przebiegu, który świadczy o problemie z wsadem (nie pamiętam jak się nazywa). Po tym wgrywałem cały ori wsad, który na początku zrzuciłem na kompa i wszystko wracało do normy. Jakbym mógł Cię prosić to podeślij wsad na maila adziu90@gmail.com.
Dziękuję z góry.