Ludzie piszą tu o jakichs elementach klimy, ale mysle ze wiekszość w tym ja nie dokonca wie jak to wszystko działa w a3 8p, co za co odpowiada, chciałbym to jakoś wyprostować napewno wielu użytkownikom by to pomogło.
Z tego co czytałem, a klima w a3 8p działa podobno inaczej(kompresor) niz w innych autach, do konca nie wiem, ale tylko sie tak domyślam co jest do czego wiec(coś napisze zle to prosze poprawić zeby nie wprowadzać w bład):
1. Filtr przeciwpyłkowy / Filtr Kabinowy i to chyba nie ma wpływu ze klima nie chłodzi, raczej moze słabo dmuchać(zapchany) lub smierdzieć, jest on za schowkiem można wyjać i wymienić - płaciłem chyba 25zł
2. Parownik to jak się domyślam to inaczej chłodnica? czyli przekazuje zimne powietrze z kompresora do "wiatraka" nadmu****acego powietrze do kabiny?
3. Osuszacz klimatyzacji czyli osuszacz czynnika chłodzącego? z pneumatyki wiem że odpowiada za wyłapywanie wilgoci z czynnika i zbieranie jej w zbiorniczku dlatego tez sie go wymienia co jakiś czas, czytałem ze najlepiej co 2lata lub 5lat(róznie piszą), jest zamontowany przed czy za chłodnicą/parownikiem?
4. Kompresor który to w A3 8P działa(kreci się w środku) bez przerwy i jest załaczany elektrozaworem(włacza obieg czynnika) bez właczonej klimy(elektrozawór wyłączony) czynnik nie ma gdzie sie rozprezyć(schłodzić) co wpływa niekorzystnie na kompresor i dlatego lepiej jezdzić na klimie, choćby na 28st.C.
5. Ciśnienie niskie i wysokie, i to strzelam bo tylko sie domyslam o co chodzi, wysokie jest to gdzie mamy czynnik i ono znajduje sie na wyjsciu kompresora, a niskie przed kompresorem? czyli ten korek do napełniania klimy zawiera cisnienie wysokie? Jakie ciśnienie powinno być pod tym korkiem? Sprostuje to ktoś bo nie wiem czy byka nie strzeliłem?
Nie wiem czy to wszystkie elementy układu klimy? jesli coś zle prosiłbym o sprostowanie, niby proste ale jednak u wielu nie działa poprawnie.