zawsze myślałem że BMM jest wolny od wady pękania głowicy i uszkodzeń pompy oleju
zawsze myślałem że BMM jest wolny od wady pękania głowicy i uszkodzeń pompy oleju
Posiadam BMM w swoim aucie od 1,5 roku, zrobiłem 50 tyś km, nie mam zastrzeżeń co do tej jednostki, nie mam dpf + zrobiony program i samochód widocznie kopci na czarno przy maksymalnym przyspieszaniu.
przy sprawnym DPF nie powinien kopcić
Ja posiadam autko z silnikiem 2.0 TDI BKD z 2006. Kupiłem go z przebiegiem 85 000. Teraz ma 192 000 przejechane. Mam go od 4 lat - zero problemów, zero pompowania kasy (poza filtrami,olejem, klockami itp) - powiem krótko - loteria.
To, że odczuwam drgania na jałowym biegu przy zimnym silniku! To, że turbina raz na pół roku stanie - zatrzymuje się , gaszę i załączam silnik i działa! To, że dolewam jakieś 1 l oleju na 10 000 km! Tak - ale wszystko to już znacie i wiecie - tak te silniki mają.
Jedynym problemem, który trochę martwi to fakt, że delikatnie kopci przy chęci skorzystania z całkowitej jego mocy - na szczęście nie jest to biały dymek - trochę ciemniejszy :)
Więc jak ktoś mnie spyta czy polecam silnik BKD - odpowiem - tak, polecam! Ile użytkowników tyle teorii...
Podobno statystyka to diabeł naszych czasów, ale w tym przypadku ilość zrobionych głowic na forum jest bezlitosna. Chyba, że znajdziesz już z ogarniętą głowicą. Przypadki ponownej przygody nie spotkałem na forum do tej pory. Bardzo fajny silnik tylko kaprysi czasem:)
Jaki jest mniej więcej koszt zrobienia głowicy w 2.0TDi z początku okresu produkcji ?