może się zle wyraziłem nie obawiam się o uszkodzenie tylko o czas jaki to zajmie
Printable View
może się zle wyraziłem nie obawiam się o uszkodzenie tylko o czas jaki to zajmie
Ok wiec i ja wyrazilem sie nie do konca - z UK i spowrotem zajmuje to ok 9 dni wiec sam ocen ile to potrwa w PL
Hej,
U nas na forum (klubtt.pl) mamy magika w wawie od licznikow, jak ktos potrzebuje cos zrobic to piszcie do mnie na prv to przekaze :) chlopak wie co robi - wszystko profeska, czy to FIS czy silniczki padajace ...
pzdr
hubi
Witam.
Chciałbym się podłączyć pod temat naprawy zegarów (wymiana procka- audi a3 2001 tdi 130KM). Możecie kogoś polecić kto wykona taką naprawę w Warszawie?
Dodatkowo chciałbym zapytać dlaczego czasem po próbie uruchomienia silnika auto gaśnie po ok sekundzie (wentylator mimo ze silnik jest zimny też się uruchamia). Czytałem na forum i taki objaw jest opisywany ale nikt nei odpowiada jaki może być związek między zegarami a gasnącym silnikiem - imobilizer?
Pozdr
Keed
Padł licznik......... miałem to samo. Musisz oddać do naprawy, albo szukać drugiego. Od razu cię uprzedzę......... naprawa max 300zł, a szukanie innego to jak szukanie igły w stogu siana.........no i Jaegery poliftowe zaczynają się od 500 - 600zł w górę........ o ilę wogóle jakiegoś znajdziesz.
Teraz wiem, że nie kupie już A3 z poliftowym licznikiem........ Walczyłem z moim rok....... więcej nie chcę........
witam
mam takie pytanie, mam licznik jaeger z can, który od początku stroi fochy, wskazówki opadają, podświetlenie słabe itp, więc kupiłem jakiś czas temu taki sam też jaeger za 30zł, ogólnie jest sprawny jak go podłączałem to ładnie świeci, testy zegarów też wypadają poprawnie ale jednak waham się z montażem, bo wielu pisze, że te jaegery siadają w dodatku jak wystawiłęm na sprzedaż to jeden koleś do mnie dzwonił i pytał jak wskazówki działają, to mu wysłałem filmiki i żadnej odpowiedzi nie dostałem, więc nie jestem pewien czy jest rzeczywiście sprawny,możecie ocenić po filmikach czy jest to warte montażu?
tutaj widać jak się zachowuje po stacyjce:
http://www.youtube.com/watch?v=tf9-z...ature=youtu.be
a tutaj jest test zegarów:
http://www.youtube.com/watch?v=THW69...ature=youtu.be
Wg mnie jest w porzadku, ja bym montowal. Jezeli piszesz ze Twoj szwankuje a tu masz w reku sprawny, to zamien i bedziesz mial problem z glowy. Nie wyrzucaj tylko starego, moze kiedys cos ci sie przyda jako czesc zamienna.
nie no, nie będę starego wyrzucał, to w takim razie kombinuję kasę i będzie montaż ;)
Kase na montaz? sam nie dasz rady ? w zasadzie wyjecie i wlozenie tak?
nie, chodzi o kodowanie immo ;) nie mam vcds'a
a to inna bajka, zawsze mozesz przelozyc tylko silniczki :)
Przecież w tych zegarach nie padają silniczki tylko układy sterujące, więc jak przełozy to znowu bedzie borykał się z tym problemem. Było o tym wspominane, więc najlepszym rozwiązaniem będzie przełożenie i zakodowanie nowych zegarów.
dokładnie, dodatkowo w moim jest bardzo słabe podświetlenie a tym drugim jest ładne ;)
No to tak, pisal ze wskazówki opadaja wiec pomyslalem odrazu o silniczkach ;) a fakt, jest o podswietleniu...zmieniaj i ciesz sie :)
Witam,mam problem z moim licznikiem,mianowicie pokazuje ciągle błędy tzn olej,hamulce,bagażnik itp nie mogę odpalić po tym auta,dzisiaj auto nie pokazuje błędów i odpaliłem je normalnie.Elektro-mechanik sugeruje że licznik będzię nadawał się do wymiany.Jest do Jaeger z 2001 r 1.9asz . Zwracam się z prośbą może ktoś już był w podobnej sytuacji i jest w stanie doradzić coś sensownego .
Kolego nic innego Ci nie pozostaje jak wymiana licznika. Najlepiej od razu zaopatrz się w licznik firmy VDO, aby sytuacja się już nie powtórzyła.
Też tak właśnie przypuszczałem,nie potrzebny wydatek na święta :/ a te liczniki vdo mają takie same wyjścia? tzn wtyczki
No to zaczynam szukanie :) :/ dzięki
Jest też opcja reaktywacji licznika (gdyż pewnie padł procesor-wnioskuje bo braku możliwości odpalenia auta). Możesz wysłać/zadzwonić do www.naprawalicznikow.pl z objawami.
Z własnej autopsji wiem, że wymiana procesora to koszt 350 zł.
Hmm wychodzi 350zł kosztu regeneracji plus z pewnością przesyłka, ale dalej pozostaje to jaeger a za 450zł mogę już kupić vdo plus oczywiście do liczyć koszt kodowania. A raczej wolę stawiać na bez awaryjność :)
Jasne, jedynie proponowałem kolejne wyjście z sytuacji :)
pozwalając sobie na mały Off-top, koszt wysyłki Pocztą Polską dobrze zabezpieczając przesyłkę z dopiskiem ostrożnie 21 zł, koszt zwrotny pokrywa naprawaliczników, dostajesz ewentualne 2 lata gwarancji przy naprawie u nich.
Chyba, że masz zaufanego sprzedawcę to bierz VDO jak owieczka radził.
A czy jeżeli licznik jest uszkodzony to da rade ściągnąć z niego kod pin? I oczywiście czy da rade zaadaptować nowy vdo jeśli ma się immo3?
A jeszcze takie pytanie czy nie będzie problemu z przekodowaniem licznika vdo jeśli takowy kupię ?
Czemu ma być problem. Myślę, że ogarnięty fachowiec sobie z tym bez problemu poradzi.
a ja mam pytanie zeby wyjac licznik co trzeba rozkrecic przed tym? deske rozdzielczą czy coś? duzo z tym zabawy ? bo musze wskazówke ustawic.
W warsztaciej jest temat wymiany licznika na pelen fis a w nim demontaz licznika
Sorki ale przeszukalem caly wątek i znalazlem tylko jakis temat ze trzeba kierwnice zdjac itp, no ale chyba do wyjecia licznika i naprawy tych wskazowek co mam nie bede demontowal kierownicy i aribaga bo to smieszne, chyba ze trzeba bo nie wiem ;/
Żeby wyciągnąć licznik wystarczy pociągnąć mocniej ten czarny plastik pod licznikiem do siebie. Pod nim znajdują się dwa wkręty, które wykręcasz. Licznik ciągniesz do siebie i odpinasz kostki
Mój licznik jest podłączony dwoma kostkami + jeden zielony kabel dodatkowo jest jakby wpięty w kostkę. Czy tak powinno byc? Pytam bo mam zamontowany nieoryginalny alarm i chciałbym wiedzieć czy to czasem nie jest kabel od odcinania immo/zapłonu?
Nie powinno tak byc. W jaki pin jest on wpiety???
Mój problem wygląda trochę inaczej,auto odpala i jeździ,kontrolki na desce działają normalnie.
Nie działa podświetlenie zegarów,ani wskazówki się nie ruszają,nie działa wyświetlacz paliwa i temp.
Nie wyświetla daty,godziny ani statusu przejechanych kilometrów.
Na ekranie FIS pokazuje jedynie spalanie tymczasowe,wszystkie inne parametry pogubione.
Wszystko stało sie nagle,podczas odpalania auta,licznik to benzyna z pełnym FISem jaeger rok 2000
może ktoś ma jakieś pomysły? sprawdziłem bezpieczniki,odpiąłem AKU na chwile,nic nie pomaga.
podgrzej licznik od tyłu np suszarka lub farelka a napewno ozyje
tak jak odpisalem na PW naprawa cie nie ominie
U mnie po naprawie licznika, nie wyświetlacza po każdym włączeniu zapłonu jest tak:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...c4eb93759.html.
A po chwili:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...acb946130.html
Dodam że z paliwem też jest coś nie tak zbiornik do pełna ze zbiornika wychodzi 290omów a na VAG 225omów.
Licznik 920 900G
jakieś lekarstwo jest?
Nie wiem w który pin jest wpięty ale jest to kabel zielony.
Tak to wygląda:
Rolnik ten ktos co ci naprawial licznik robote raczej chyba zle wykonal. Opoznienie 1/2 fisa jest do przyjecia.
Mirek miro zdejmij te obudowe wtyczki to zobaczysz w ktorym pinie jest wpiete.
[QUOTE=DanioUk;1217293]Rolnik ten ktos co ci naprawial licznik robote raczej chyba zle wykonal. Opoznienie 1/2 fisa jest do przyjecia.
Byłem u gościa i powiedział że tylko wymiana wyświetlacza, ale są nie do kupienia.Przed naprawą było ok wyświetlacz świecił zaraz po zapłonie, nie tak jak teraz.
A z tym paliwem to przed naprawą było tak samo zbiornik do pełna na zegarach 3/4 zbiornika.Dodam że jak zapali się rezerwa to wchodzi 50l.
Nie wiem czy tak ma być ale z temp.chyba tez coś nie tak bo na zegarach 90C a na C49 80C i po chwili na zegarach też spada na 80 i zaraz rośnie na 90.Czujnik temp. nowy z ASO.
Rolnik - a miałeś wymieniany procesor czy tylko gosc moze przelutował/podgrzał?
Nawet nie wiedziałem, że tą wtyczke mozna rozebrać:
Z tego co widzę to pin 28 - Speedometer input. Ale po co komuś było potrzebne wejscie do prędkościomierza?
Cytuj:
mirek:Rolnik - a miałeś wymieniany procesor czy tylko gosc moze przelutował/podgrzał?
Raczej nie tylko coś tam przylutował(jakieś kabelki).
Panowie mam pytanie , czy można przeszczepić pełnego FIS'a do zegarów z 1/2 fis ?
dzięki kolego.
Witam, Mam problem ze swoim licznikiem. Moj obrotomierz chodzi jak zegarek co prawda nie na wszystkich biegach ale na wiekszosci tak, zamiast podnosic sie plynnie to poprostu przeskakuje. Kupilem licznik drugi i czy moge przelozyc sobie sam obrotomierz? i czy jest to bardzo trudne
dobra lutownica troszkę wprawy i wymienisz silniczek
Witam
Dzieje mi się coś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=HG1-CU0Gics
Taka sytuacja ma miejsce po odpaleniu na zimnym silniku. Po przejechaniu kilku kilometrów podświetlenie przestaje migać, natomiast wskazówki na liczniku dają błędne informacje - tzn. obrotomierz i prędkościomierz zaniżają wartości, a wskaźnik temperatury płynu pokazuje +120 i pojawia się wkurzający 3-krotny sygnał dźwiękowy. Sprawdzałem rzeczywistą temperaturę, jest OK. Auto nie sprawia poza tym żadnych problemów.
Po podłączeniu pod komputer auto wypluwa 1 błąd - zbyt niskie napięcie na terminalu 30.
Gdzie szukać przyczyny? Nie wiem czy próbować z wymianą procesora motoroli na liczniku, czy lepiej wymienić cały licznik? A może wina tkwi w elektryce? Proszę o podpowiedź bardziej doświadczonych forumowiczów ;)
No właśnie, jakbym mieszkał w Polsce to pewnie bym do Ciebie zawitał mieto3, bo koledzy na forum mają o Tobie dobre zdanie ;) Ale mieszkam w UK, więc chyba zacznę szukać odpowiednich zegarów. Miałbym nawet znajomego który je przeprogramuje. Pytanie tylko - czy to migające podświetlenie zniknie po wymianie licznika?
Mam identyczny problem z zegarami co ernald, tyle że u mnie nie ustępuje nawet po przejechaniu się, rozgrzaniu auta. Temp. i paliwo w miarę dobrze pokazują, obrotomierz i prędkościomierz czasami załapią i działają dobrze ale tylko do momentu ponownego mignięcia. mieto3 mógłbyś podać (tu lub na pw) mniej więcej jakie są koszty wymiany, programowania itp liczników.
Mam pytanie , obecnie mam wrzucone liczniki od angola i jak będę zmieniać na wersję europejską to muszę coś zrobić oprócz programowania ? pytam się bo ten europejski jest inaczej wyskalowany i wskazówka potem zwalnia.