Grucha napisalem Ci to ponizej
Printable View
Grucha napisalem Ci to ponizej
wiem wiem widziałem to tylko kolega pytał sie czy sama pompka wystarczy wiec mu odpisałem ze nie. a ja teraz tez juz wiem ze moja pompka niestety jest "uboga":P pompki raczej nie bede wymieniał bo mi jej szkoda kupie sterownik:P
panowie poczyta?em i nasuwa si? kr?tkie pytanie (wiem ?e odpowied? na pewno nie b?dzie jednoznaczna i nikt nie da r?ki sobie uci?? ale tak na logik?;))
mam pompk? 8L0 862 257 B obs?uguje DWA i Pilota radiowego(315 MHz) czy ka?dy kluczyk od audi z tak? sam? cz?stotliwo?ci? (315MHz) da si? zestroi?? np ten http://allegro.pl/pilot-piloty-klucz...html?source=oo
Fajna sprawa ten kluczyk. Ale niestety samo zakodowanie nie wystarczy - pisalismy juz o tym. Musisz zmienic cala elektronike. Dla elektryka podobno jest to sprawa do opanowania. Poza tym zapytaj Granula04 on bodajze ma ten kluczyk przerobiony i jakos 350 zlociszy to go kosztowalo.
pompka jest w bagazniku po lewej stronie za swiatlem ?
kurde bo ja u siebie nie mam tego, cetralny jest piloty scyzoryki byly ale zgubione , mam te normalne dwa zapasowe i na nich smigam, co zrobic zeby pilocik w scyzoryku pochytać??
jak otwierasz autoto powineneś słyszeń jak pompka pracuje. Jeżeli oczywiście masz pompkę, jest ona otulona w gąbkę taką ciemną i oryginalnie powinna byc spięta opaską zaciskową plastikową.
slychac jak pompka chodzi ale kurde nie wiem gdzie ona moze byc. :/ zrobie foto bo jest otulone cos w gąbke ale to kurde na 99% nie to .
ona znajduje się poniżej lampy, musisz tam rękę włożyć, masz polifta więc cięzko ją będzie zobaczyć jeśli nie odchylisz całego boczku, bo w poliftach drzwiczki dają dostep tylko do górnej częsci boczku. Żeby odchylić boczek musisz zdemontować cały ten plastikowy pas nad zderzakiem odkręcając przy tym te zaczepy na siatke na bagaże. Wtedy będziesz miał lepszy dostep do jej ewentualnego wyciagnięcia.
dziekuje [B]etanol[B] za odpowiedz zobacze tam po wakacjach i moze pilocika w koncu zrobie, jutro smigam nad morze ;))
Na 99% powinna centralka dzialac. Mozesz miec problem z immo. Nie wiem jaki jest transponder w tym kluczu, do a3 powinien byc 48 crypto staly. A ten kluczyk chyba bedzie miec zmienny (reki nie daje uciac:p).
Pasowalo by po numerach sprawdzic czy taki klucz zgrywa sie z immo A?ki.
Chłopakiiii Help. Potrzebuje pomocy, bo latam po tych wszystkich postach i nie moge znależć czego szukam.. a dokładnie problemu z centralnym i szybami. Czy ktoś może pomóc? odesłać mnie gdzie trzeba, albo podpowiedziec co moze być przyczyną awarii??(oczywiscie szerzej opisze jakie są objawy) Bedę wdzięczna za pomoc ;)
Pisz sloneczko o co dokladnie chodzi, temat jak najbardziej na miejscu, najpierw poszukaj pompki od centralengo, MUSI byc w lewym nadkolu w bagazniku patrzac z tylu. Z tego co piszesz wnoskuje, ze albo padla elektonika pompki albo wogole jej nie masz :P (siedzacy w temacie na pewno czaja o co biega:study:) Pozdowienia:)
NIo, jeden Gentelmen się znalazł co chętny pomóc kobiecie w potrzebie :) Sprawa wyglada tak. Pewnego pieknego dnia padł central, dzien pozniej szyby. Moge otworzyc samochod tylko kluczykiem od bocznych drzwi, szyby ani rusz. Na poczatku popmka buczała, wiec sie do niej dobrałam, okazało sie ze jest gąbka zwilgotniała i kabel (prawdop.zasilajacy czer-zół) zasniedział, i wypadł. Wiec znalazłam kogos kto mi to zlutował ( jestem za granica ) i wsio bylo ok. Przez 2dni!! Potem to samo, brak centrala, tylko szyba zostala w polowie otw. Pomacalam bezpieczniki (moze to czysty zbieg okol) i szyba sie domkneła! cud nad Amstelem :) teraz jednak ani drgnał. Bezp spr, kable w pompce wygladają ok, kostki też.. podejrzewałam też (mój brat raczej:P ) moduł komfortu, male lusterka działają. co robić, musze wracac do PL za tydzien , a nie mam jak otworzyc szyby na autobanie zeby zaplacic, hehe :) dajcie znać jesli coś Wam do głowy przychodzi.. bo już nie wiem co robić :) pozdrooo :)
Co do bezpiecznikow to sprawa wyglada tak, ze one same lubia z czasem zasniedziec (sprawdz dokladnie bezp nr: 6,14,38). Jesli mowisz ze dzialaja lusterka i pewnie oswietlenie w srodku, to elektronika nie padla na cacy. Ja zrobil bym tak, zaczepil jakiegos szwaba jadacego Aska i zapytal czy nie da rady na chwile pompeczki pozyczyc w celach sprawdzenia:P Nr nie koniecznie musi sie zgadzac. Wystkie beda obslugiwac szyby. Ale nie koniecznie w pelni poprawnie centralke:P A i jesli szyby "padly" obie na raz, to raczej jakies przetarcie na przewodach nie wchodzi w gre. Najlepiej bylo by to sprawdzic na innej pompce:)
Beautiful wyciagnij te pompke, zdejmij te biala pokrywke od spodu pompki i postaw gdzies w cieple miejsce na przeschniecie. To powinnopomoc ale nie gwarantuje jesli elektronika padla to nic nie zrobisz, tylko wymiana. Modul jest w pompce tak na marginesie.
Widzisz, coś w tym może być, bo teraz przebywam w miejscu gdzie non stop pada, wieje, pada i lipa z wilgotnością non stop, wiec plan jest taki wstawić ją dzisiaj do garażu, otworzyc wszystko co sie da, wymontuje pompke, wysuse ;) a co do bezp. - przetarłam wszystkie nazwyijmy to "specjalnym płynem" w razie wlasnie gdyby zasniedziały. (zwłąszcza te odpowiedzialne, za szyby i centralny) ale to nic nie zmieniło.
Zobacymy, cy susenie cos pomoże :)
Dodano:
DanioUK swoją drogą o umieszczeniu modołu w pompce to nie wiedziałam to jest jak się prez gg albo tel naprawia samochody :P
Fajnie brzmi, idea dobra, ale z wykonaniem trudniej. Mieszkam chwilowo na takiej wiosze, ze oprócz John'ów Deer'ów ;) to tu nie doswiadczysz nic innego, wiec [problem z tesktingiem pompki. :( Wracam za tydzień do domu. Jesli suszenie i zdjeta klema nic nie pomoga -a'propos (rozebrałam pompke otworzyłam i zostawiłam do wyschniecia- mimo ze srodek wygladał wporzo, suchy czysty i wogóle) to pojade po wieśniaczemu do domu, zapłace Pani na bramce otwierajac drzwi :P heheh i podłącze ja juz w domu do kompa. Podejrzewam, ze to juz całkiem moja ost deska ratunku :) Ale pewnie najskuteczniejsza :)/// zobacymy :)
http://my.imageshack.us/v_images.php
Znalazłam jeszcze cos takiego na układzie scalonym, czy moze to miec jakikolwiek wpływ??
Bjuti nie moge zdjecia otworzyc bo nie mam konta na imgeshack.
Mozesz podac zdjecie na forum to sie zobaczy??
http://img220.imageshack.us/img220/7...c07484q.th.jpg
nie wiem cy to się uda, bo nigdy tego nie robiłam, ale daj znaka cy sie dało otworzyc.
jete jedno:
http://img402.imageshack.us/img402/6...c07487u.th.jpg
Widac jakby lekko bylo cos wylane ale nie powinno to preszkadzac bo sciezki sa OK
bedzie robic balagan, moj climatronic po zalaniu i wyczyszcz\eniu wygladal podobnie i nie dziala prawidlowo.
Trzeba kogos kto to przelutuje jeszcze raz
http://img836.imageshack.us/img836/1281/lut1.th.jpg
Obawiam sie jednak, ze scalak tu nie miał nic wspólnego z usterką, bo zobacz fote, to jest super swietne lutowanie mojego ziomka. Ten kabel wczesniej był zasniedziały i wypadł z kostki, po podłączeniu i zlutowaniu wszystko wrociło do normy, szyby, central. I moje szczescie, które potrwało półtora dnia, bo znowu to walneło, takie same objawy, szyby i central. Ale lutowanie wyglądało ok, jednak po mierzeniu miernikiem tej kostki, kabelków , stwierdzam, ze lut jest do dupy i pradu nie przewodzi!!! :( wiec nietety... nie meczcie się Panowie, mam nadzieje, ze po powrocie znajde speca od lutowania, który mi to naprawi :)
Chłopaki zrobiłam :) :) ;) wszystko lata jak trzeba, szybki, zameczek, po prostu gr8 :)
Jqak ktoś powie, ze nozyczki do paznokci nie nadaja sie do reperacjii samochodu to go wysmieje :) heheh
Fakty: Lut był do kitu, wiec go obeszłam, "podpiełam" kabel z II str kostki i wlozylam na miejsce, wiem, ze to rozwiązanie na krótko, ale to po McGajwerowskiemu ;) nie było wyjscia, sama, za granica, nawet bez lutownicy, tylko pilnik i nożyczki :) heheh Pozdrawiam wszystkich biorących udział w moim pierwszym doswiadczeniu z forumem :) Byliscie super :) Buziakiiii :*
Ja Cie podziwiam. Wiekszosc kobiet nie wie co to lut, a jak go obesc na krotko to juz czarna magia. Nie wspominajac o tym co to pompka centralnego zamka haha. Prowizorki sa najtrwalsze
pozdrawiam
Brawo Bjuti dobra robota
Bo ja włąsnie nie jestem jedną z większości kobiet:) heheh
I to lubie w sobie - uwierzcie mi również, ze nie gole zarostu na buzi i nie posiadam zbyt duzo meskich hormonow ;) heheh w rzeczywistosci to 100% kobieta ze mnie.. tylko po prostu kocham motoryzacje.. i minęłam sie z przeznaczeniem... nie idąc do mechanika :P heheh
Pozdrawiam Was obu :)
Szacun
sory za OT :D
Witam,
chciałbym się upewnić czy za wszystkie objawy mogę winić pompkę centralnego zamka. Oto co mi się wydarzyło (chronologicznie):
1) wpierw padła mi szyba od strony kierowcy, po jakimś czasie od strony pasażera. Tylne szyby działały i wciąż działają. Słychać "pyk pyk", ale szyby ani ruchu.
Przy pierwszych takich objawach, po odczepieniu silniczka i poruszaniu linkami szyby zaczęły ponownie działać (głupie, ale prawdziwe). Po jakimś czasie znowy nie działały, a najczęściej padały po tym jak samochód stał jakiś czas na słońcu w wysokiej temperaturze (nie wiem czy to ma jakiś wpływ, ale zawsze wtedy przestawały działać, po obu stronach). Po jakimś czasie takie działania już nie przynosiły efektów.
Myślałem, że to mechanizm podnośnika szyb zawinił, ale sprawdziłem i wszystko było ok. Tym bardziej dziwne, że jak się poruszało to później działało, nawet przez kilka tygodni.
2) po około półtora/dwóch miesiącach padł mi centralny zamek. To już na pewno wina pompki. Alarm działa, ale otwierać samochód mogę tylko kluczykiem. Oświetlenie działa (bo niektórzy pisali, że im też padało).
3) Wiem, że pompka c.z. też odpowiada za opuszczanie szyb, ale moje objawy trochę się różnią od tych co wypowiadali się na forum. Jak myślicie, czy nadal mogę łączyć oba te fakty z pompką, czy do problemu szyb szukać innego rozwiązania? Czy może problem pierwotny pozostał, ale teraz dopiero doszła pompka centralnego zamka? Tym bardziej, że tylne szyby działają bez zarzutu.
Niedługo będę pompkę próbował naprawiać (mam nadzieję, że to wirnik padł i będę mógł zastosować instrukcję zamieszczoną na forum i zaoszczędzić trochę kasy niż całą wymieniać) i mógłbym poczekać czy ta naprawa pomoże także szybom, ale jeśli to osobny problem to już teraz mógłbym szukać rozwiązania dla szyb.
Jeszcze jedno pytanie: przeczytałem, że jeśli pompka mimo to pracuje to głównie za to winę ponosi właśnie wirnik. Jeśli nie pracuje to elektronika. Są jeszcze jakieś inne sugestie co może być z pompką?
Z góry dzięki!
nie wiem o co chodzi u Ciebie z tymi szybami, ale możesz zacząc od pompki bo to napewno Cie nie ominie, a możliwe że szyby tez zaczną działać, po pierwsze sprawdź pompke czy wtyczki i gniazda wtyczek nie sa zaśniedziałe, jeśli tak to szyby faktycznie mogą głupiec, po drugie czy nie jest mokra, ale to raczej po pierwsze:) a po trzecie zabierz pompkę do domu i rozłóż ją i sprawdź czy wirnik się nie rozsypał, a to bardzo prawdopodobne.
Witam,
podepnę się pod temat. Przestał mi działać zamek centralny. Kilka elementów, które podam w punktach.
- mogę otworzyć bagażnik przyciskiem w kluczyku (samym kluczykiem także)
- otwieranie/zamykanie szyb działa
- kiedy klikam przyciskiem w kluczyku światła "mrugają"
- niestety tylko mrugają, zamki nie reagują
- otwierając/zamykając kluczykiem zamek od kierowcy pozostałe nie reagują
- nie działa mi blokada zamków (przycisk na drzwiach od kierowcy)
- zanim padł mi centralny zamek, pojawiły się problemy z bagażnikiem. Kiedy auto było otwarte dało się go otworzyć tylko z przycisku z kluczyka (samym kluczykiem oczywiście też). Wcześniej jak ktoś siedział w samochodzie wystarczyła klamka/uchwyt bagażnika.
- w ostatnim czasie kiedy cent. zamek jeszcze działał, po otwarciu/zamkniętu auta z tyłu przez 10sekund było słychać jakby pracę silniczka.
- alarmu nie mam
Googluje i czytam o pompce centralnego zamka, ale tak jak pisałem szyby elektryczne działają. Działa też bagażnik z przycisku kluczyka, wiec chyba pompka odpada.
Poradzicie coś?
Audi A3 8L1, 2001
albo wirnik padł w pompce, albo biorąc pod uwage czas pracy pompki wcześniej może poprostu wężyk cisnieniowy się poluzował. Szyby Ci działają bo za nie odpowiada moduł na płytce scalonej, bagażnik Ci działa bo w poliftach jest sterowany elektrycznym siłownikiem za pomocą tego samego modułu.
Rady:
Wyciągnij pompke (wyciągając zwróć uwage na dwa przewody ciśnieniowe podłączone do pompki). Jeżeli przewody będą przytwierdzone i nie będą miały luzu to wyciągnij całą pompkę, weź ją do domu, rozbierz i sprawdź czy wirnik jest cały, jeśli jest cały to sprawdź czy ogólnie w środku pompki (na płytce) nie widać śladu zalegającej wilgoci (np, zaśniedziałych styków) jeżeli jest, to wyczyśc styki preparatem do styków o nazwie "kontakt" rozpuści on naleciałości powodujące brak styku, jeżeli nie ma śladu tych naleciałości, to niestety trzeba będzie wskazać winę samego modułu... wiem wiem szyby i bagażnik działają... ale to jeszcze nie znaczy ze silniczek sie nie spalił.
takie głupie pytanie - jest gdzieś możliwość kupienia nowej pompki centralnego zamka do a3 czy tylko używane?
nowa tylko w serwisie
Miałeś rację. Wklejam zdjęcie dla potomnych:
http://img14.imageshack.us/img14/198...cia0006.th.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Patrzę sobie na allegro i są dostępne same kompresorki. Myślisz, że to wystarczy?
Aha przy okazji mojego grzebania przestały działać elektryczne szyby :( (bagażnik i szyber dach działają, podociskałem wszystko)
Nie wiem czy coś uszkodziłem, że może po wysypaniu tego grafitu nie ma jakiegoś obiegu.
nie wiem co mogło pójśc nie tak, ale mam jedna podpowiedź, wg instrukcji audi podłączając pompkę należy w pierwszej kolejności podłączyć dużą czarną kostkę tą z lewej strony, nastepnie ostatnią kostkę z prawej, a dopiero na końcu środkową. Nie wiem czy to coś zmienia, ale można spróbować. Co do grafitowego wirnika jak najbardziej polecam takie rozwiązanie jakie podałeś, ponieważ za kompresorek zapłacisz 100zł a za całą pompke uzywke nie mniej niż 250zł warto to kupić i spróbować przełożyć, nawet wówczas gdyby to nie pomogło, ponieważ to łatwo sprzedać spowrpotem na allegro gdyż to częsta awaria. MOim zdaniem Pompka odzyska zycie jak wymienisz wirnik, instrukcja jest na forum.
oj zmienia zmienia..., zmienia na tyle, że szyby ponownie zaczęły działać :)
thx!
Nie wiem tylko jeszcze jak odpiąć te rureczki od całej pompki, trochę się z nimi mocowałem, ale boje się, że coś ułamię. Przejrzę jeszcze raz ten wątek może ktoś coś wspomniał.
A tych kompresorków na allegro rzeczywiście jest trochę. Chyba, że może ktoś z forumowiczów chce zarobić i ma do opchnięcia?
(W razie czego mój model to: 8D0 862 857 B, choć jak czytam mogą być z różnych wersji)
werska pompki nie ma tu już znaczenia, ma tylko wówczas gdy podmieniasz moduł czyli tą płytkę. co do tych rureczek to ja swoje połamałem bo nieumiejętnie to wyciągałem. Musisz ścisnąć ten końcowy kruciec na wysokości ostatniego białego pierścienia i schodzi, on jest tak jakby w kształcie jajka i tylko jak dobrze dociśniesz to rurka się poluzuje. Odrazu mówie że bez pompki można normalnie jeździć jakbyś chciał poczekac z nią w domu na nowy kompresorek, z tym że szyby nei będą działać i automatyczne oświetlenie wnetrza.
sorki ?e odgrzebuje ale ta pompka wyst?puje r?wnie? w przedliftach 96r (ja mam tak?) i teraz musz? poszuka? kluczyka obs?uguj?c? cz?stotliwo?? 433,92MHz?
PS: czy kluczyk 4D0 837 231 uda si? zakodowa??
http://allegro.pl/kluczyk-klucz-kluc...774011120.html
Tektronik chyba musiales miec zmieniana wczesniej pompke 8d0 byly tylko w poliftach wedlug etki.
Etanol, wielkie dzięki za dotychczasową pomoc. Kompresorek już zamówiony. Nie chciałbym tu zaśmiecać forum prostymi problemami. Nie znam się na mecha/elektro-nice aut i zanim oddam auto do serwisu próbuję swoich sił. Morduję się z tą pompką przez zamontowany subwoofer. Wyciągnąć jakoś wyciągnąłem, ale żeby wsadzić spowrotem będę musiał chyba odkręcać plastiki.
Kolejny problem to wlew od paliwa. Oczywiście zablokowany. Czytałem o siłowniku i wczoraj spędziłem trochę czasu, żeby go namierzyć (po prawej stronie dużo trudniej z dostępnością). Jest jakiś czerwony kabel/przewód, ale boje się że urwę jakiś elektryczny. Szukając w googlach odpowiedzi znalazłem coś takiego:
http://images48.fotosik.pl/291/e22eef725fbc61c8med.jpg
Czy to za ten czerwony mam ciągnąć? ;-)
Wczoraj nawet dmuchałem w któryś wężyk próbując emulować pompkę :)
Tak za ten trzeba pociagnac zeby otworzyc wlew.
lub tez pociagnac lub dmuchnac w ten cienszy wezyk co idzie do pompki :)
a to ciekawe, musz? zobaczy? na faktury i ksi??k? serwisow? ;)
ale wracaj?c http://allegro.pl/kluczyk-audi-scyzo...787856429.html b?dzie pasowa? i da si? go zakodowa? tak?
a i jeszcze ten Transponder do przedlifta 96r te? jest 48 czy jaki? inny?
tak jak pisze tomekAGU, ciągnij za to czerwone trzymadełko, po to właśnie to zrobili zeby w razie awarii układu centralnego zamka otworzyć awaryjnie wlew paliwa, nic nie urwiesz i nie ma tam nic elektronicznego gdyż to trzymadełko za pomocą linki sprzężone jest z bolcem który blokuje wlew, jak ciągniesz to po prostu on się wysuwa.
W tym temacie kolega gsmphone to pokazał.
http://www.a3-club.net/forum/showthread.php?t=3311
Jeśli chodzi o wkładanie pompki centralnego, to w poliftach faktycznie jest to mordęga gdyż nie pomyśleli ze ktoś może kiedyś tam zaglądać, ja rozkręciłem listwe bagażnika która przykrywa "zamek", jest ona na czterech Torxach dodatkowo trzymające przez oczka od zaczepiania bagaży wystarczy odkręcić dwa oczka zaraz przy tej listwie, one są również na torxach następnie ciągniemy lewy boczek aż wyskoczy z dwóch zatrzasków i odginamy, nie bój się nie pęknie :) możesz boczek czymś zablokować żeby nie wracał na swoje miejsce np, kamieniem :D i dojście masz jak talala :D składamy w odwrotnej kolejności. W Razie pytań wal :D przerabiałem to miliony razy :D Pozdro :d
Dzięki wszystkim za pomoc. Akcja zakończona sukcesem :)
a propo wkładania pompki - w jakiej pozycji ona powinna leżeć?
czy spotkaliście się z taką sytuacją, że w jednej pozycji (u mnie kabelkami do góry, układem elek. do dołu) działał tylko zamek kierowcy, a w odwrotnej pozycji (kablami do dołu) - wszystko?
Panowie mam pompk? 8LO 862 257 L i zwyk?y kluczyk (nie scyzoryk, bez otwierania z pilota). Wyczyta?em ju? ?e ta pompka nie obs?uguje otwierania z pilota. Ale co kiedy kupie taki sterownik?:
http://moto.allegro.pl/sterownik-2x-...783104828.html
Sterownik podpi?ty do pompki b?dzie obs?ugiwa? te 2 piloty?
buashey pmpka powinna leżeć kablami do góry, przypadek który opisujesz nasuwa stwierdzenie, że należy sprawdzić szczelność wężyków zaraz przy wtykach d pompki.