albo cos z instalacja albo czujnik. jak masz kogos znajomego z autem z czujnikiem, to mozesz sprawdzic podmieniajac go na pewny.
Printable View
albo cos z instalacja albo czujnik. jak masz kogos znajomego z autem z czujnikiem, to mozesz sprawdzic podmieniajac go na pewny.
a no wlasnie , nie mam niestety nikogo w okolicy
taki czujnik wystepuje w kazdej ( wyposazonej w klimatyzacje ) a3,a4,a6,a8 czy seacie exeo od 2001roku
w a6,a6,rs6,rs4,s8 itd od 1998roku
wiec..
do tego padl mi jeszcze grzejnik w nagrzewnicy, cena AS0 1700 ,czujnik chyba susze sie na oryginal , ok 300 zl dzis sie dowiedzialem w autospecialu
jak masz wolne 300zl to jasne, do dzialania klimatyzacji nie jest on absolutnie potrzebny
teoretycznie ma wlaczac obieg zamkniety jesli wyczuje np nadmierne stezenie spalin, stoisz w korku kolo diesla, albo jakiegos mal-busa
w praktyce cos tam dziala, ale cudow nie ma.
za 1700zl to kupisz cala kompletna klimatyzacje , a nie nagrzewnice, nagrzewnica z nowego auta to 400-500zl
ale za ta grzalke elektryczna mi gosc powiedzial tyle kasy,, na all...o sa po 450 zl uzywki ale skad pewnosc ze bedzie dzialac, probowalem swoja reanimowac przelutowaniem rezystorow ,dzialala 1 dzien po czym prawie do pracy nie wyjechalem , rozladowalo akumulator do 1 volta.padlo do konca
no racja racja ,narazie zime przetrzyma, wszystko dziala pomimo tego defektu,odlaczone kable aby znow nie rozladowalo bateri
Tutaj masz trochę tańszą zawsze można zadzwonić i dogadać co do zwrotu.
dzieki za linka , szkodda ze nie ma numerow grzalki w aukcji ,ja potrzebuje z kocowka E
w ubieglym roku bylo ogloszenie na allegro, facet naprawial za 150 zl te dziadoskie nagrzewnice. Kontaktowalem sie z nim i z tego co pamietam to na pewno robil D i E co do C napisal mi ze to bedzie test i jezeli nie uda sie naprawic place tylko za przesylke 20 zl.
W tym roku ( w sumie w 2013) napisalem mejla , nie otrzymalem odpwiedzi .Mam jeszcze numer telefonu ale nie mialem mozliwosci wyjecia z auta nagrzewnicy i odpuscilem temat. Jestes zainteresowany to moge podeslac Ci numer telefonu .
extra , mozesz wszucic nr , zadzwonie moze cos sie bedzie dalo naprawic jeszcze, teraz to sie boje to podlaczac bo jeszcze auta nie odpale:)
dalsza dyskusja na PW.
dopadl mnie kolejny problem , rozlecialo sie prawdopodobnie lozysko wentylatora klimatyzacji (mniejszy wiatrak przy chlodnicy) i pytanie , czy do demontazu trzeba rozbierac przod z chlodnica --czy od stony silnika da sie go wykrecic odkrecajac cala plyte z wentylatorami?
extra .myslalem ze czeka mnie rozbieranie przodu :)
Witajcie koledzy:) mam jedno pytanie co do obsługi klimatronika dwustrefowego. Może to dla was zabrzmi dziwnie ale od niedawna mam a3 i nie miałem wcześniej do czynienia z takim urządzeniem. do rzeczy, jak ustawić/włączyć nawiew tzw "nadmuch" zimnego powietrza z zewnątrz aby nie uruchamiać klimatyzacji? nie chce mieć grzania np najniższej temperatury 16C, sam nawiew.
Tryb econ wlacz. Będzie tylko nawiew
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalk 4
tryb econ - wyłączona sprężarka klimatyzacji, świeci się wtedy na tym przycisku czerwona dioda.
reszta regulacji według życzenia
Na samym trybie econ? na wolnych obrotach jak włączę econ to obroty spadają i coś się załącza.... nie włącza się sprężarka klimatyzacji?? ok a w takim razie co z temp? zostawiam na 16C czy zmieniam na LO?
Witam,
Mam następujący problem:
Po włączeniu ogrzewania, dmuchawa piszczy na niskich obrotach. Przy zmianie na wyższe obroty (powyżej 5 kresek), dźwięk ten ustępuje.
Jaka może być tego przyczyna?
Pozdrawiam.
Wydaje mi się ze przyczyna może tkwić w łożysku wentylatora...ale nie jestem pewien
Podpowie ktoś coś na powyższy temat ustawiania temp klimatyzacji??
@SetA słuchaj nie do końca rozumiem Twój problem, ale odpisze tak jak rozumiem. Klimatyzacja to nie tylko zimne powietrze które jest CI potrzebne w lato, składa sie ona ze sprężarki która w prostych słowach odpowiedzialna jest za to chłodne powietrze w lato, osuszacza, który zmniejsza wilgotność nawiewanego powietrza i kilku innych pierdół.
Jeśli zrobisz tak żeby nie paliła ę lampka przy ECON to załączasz sprężarkę i cały w.w. sprzęt. Wtedy leci osuszone powietrze w temperaturze takiej, żeby osiągnąć zadaną na pokrętłach temperaturę, jeśli temperatura jest niższa niż zewnętrzna to układ sobie ją będzie produkował. Wyjątek jest wtedy gdy jest poniżej (chyba) +5 stopni, kiedy to owa sprężarka się nie załączy, a powietrze się tylko osuszy. Co do powietrza z zewnątrz i obiegu wewnętrznego to masz po lewej na panelu strzałke zawiniętą bądź strzałkę z A.
Więc jeśli chcesz niczym nie "modyfikowane" powietrze, oraz mniejsze spalanie, kliknij ECON, aż zaświeci się lampka, a następnie ciesz się powietrzem w swoim samochodzie ;)
Dzięki za obszerną odp:P Jutro postaram się to rozgryźć :D
Witam,
Mam następujący problem:
Po włączeniu ogrzewania, dmuchawa piszczy na niskich obrotach. Przy zmianie na wyższe obroty (powyżej 5 kresek), dźwięk ten ustępuje.
Jaka może być tego przyczyna?
Tak wyciągasz wentylator i czyścisz tulejki (łożyska ) w silniku po odkażeniu klimy zostają pozostałości po środkach i to jest powód
Mam coś takiego ostatnio sprawdziłem vcds-em i wyszło mi :
2 Faults Found:
01232 - A/C Compressor Regulator Valve (N280)
010 - Open or Short to Plus - Intermittent
Freeze Frame:
Fault Status: 00101010
Fault Priority: 2
Fault Frequency: 4
Reset counter: 247
Freeze Frame:
Load: 50.0 %
Current: 0.000 A
00796 - Fan for Interior Temp Sensor (V42)
014 - Defective - Intermittent
Freeze Frame:
Fault Status: 00101110
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 1
Reset counter: 253
Freeze Frame:
Voltage: 13.90 V
Temperature: -6.5°C
i klima nie działała tzn nie kręcily sie wentylatory, skasowałem błedy dzisiaj skanuje nie ma nic ale wentylatory nadal ani drgną. Może ktoś mi coś doradzi lub miał coś podobnego.Dodam że dzisiaj jak włączałem klimę to na fisie temperaturę zewnętrzną pokazywał mi +5C
Witam. Nie wiem czy to dobry temat...ale może tu ktoś poradzi. Otóż jak wsiadam do samochodu, to czuję ropę w kabinie, podczas jazdy tego nie czuję.
Może to być wina zagrzybiałej klimatyzacji (gdzieś czytałem, że zapachy są podobne całkiem, jeśli ma się zagrzybioną klime) czy po prostu gdzieś na jakimś wężu jest rozszczelnienie?
Spróbować pierw odgrzybić klimę (czyscilem ostatnio rok temu) , czy p[o prostu ta opcja jest nierealna i zacząć szukać na wężach?
Dzięki za pomoc z góry oczywiscie
Witam!
Mam problem z climatronickiem w a3 8p, mianowicie gdu ustawie nawiew na max to działa on tylko przez około 5 sekund i się wyłącza na 10 sekund i po chwili znowu włącza się na 5 sekund i znów się wyłącza. Czy ktoś może mi doradzić w czym tkwi problem?
Pozdrawiam,
witam gdzy włączam nawiew zaczyna mi piszczeć niewiem silniczek wiatraczka ? łożysko i jak temu zaradzic i czy dożo roboty itd jak to wyklonać jestem świeży auto niedawno kupiłem
@grabi jak zapowiadał kolega golem1, temat jak dobrać się do wiatraka niedługo pojawi się w Warsztacie
chodzi mi mianowicie o to czy to wiatrak itd i co z tym zrobić nowy wiatrak nasmarować itd??
Nawet juz sie pojawila: http://www.a3-club.net/forum/showthr...69#post1244969 - wystarczylo tylko poszukac.
@kuebk sorry, musiał mi zginać między literami, bo specjalnie sprawdzałem czy Piotrek już wrzucił ;)
Skonczyly mi sie pomysly .
Problem:
Temperatura ustawiona na panelu climatronika 17*C tempertura panujaca i zmierzona przez czujnik temp zew 21. Auto zamiast chlodzic grzeje, przy czym predkosc pracy wentylatora jest bardzo wysoka.Ustawienie LOW powoduje wydmuch zimnego powietrza.
Do tej pory wykonalem skanowanie , sa 3 bledy ale zwiazane z podgrzewaniem foteli.
Wyczyscilem czujnik i wentylatorek panelu kliatyzacji.
Wykonalem nastawy poczatkowe i output test wszystko pomyslnie ukonczone.
Przejrzalem uklad klimatyzacji celem znalezienia wyciekow.
zabraklomi pomyslow , byc moze sam panel uszkodzil sie przez zime?byly takie przypadki?
może czujnik temp wewnętrznej się skończył?
Panowie mam taki mały problem , gdzieś dostaje się powietrze z zewnątrz przez szczeliny np.radia jest to odczuwalne przy skręcaniu w prawo,lewo . Szukałem już w necie i nic konkretnego nie znalazłem
sprawdz filtr kabinowy za schowkiem pasazera, bardzo czesto wypada i wowczas wieje.
Prosto prawdopodobnie masz problem z przepustnicami i ładuje Ci ciepłe powietrze zamiast zimnego.
to nie problem z przepustnicami czy raczej z klapka cieplo/zimno.Czujniki G 150 i G 151 pokazuja -21*C stad tez zamiast chlodzic grzeje.
tez pomyslalem o czujnikach. az nie do wiary, zeby 2 sie zepsuly. czujniki, o ktorych piszesz, to te z przed wylotem powietrza do wewnatrz? jesli tak, to sa w sumie 4szt, mozesz pozamieniac i sprawdzic czy tez beda takie odczyty.
To sa czujniki w kanalach wydmuchowych na wyskosci kierownicy.
zamienilem tez czujniki z kanalow wydmuchowych na nogi i sytuacja dalej taka sama , winna na pewno nie lezy po stronie czujnikow poniewaz mam 4 sztuki G 150/151 i kazdy sprawdzilem.
Mysle o podmianie panelu sterujacego , ale musze czekac do czerwca. Tak na prawde nie wiem od kiedy jest problem z klimatyzacja, czy to sie zepsulo teraz czy zima czy juz pozna jesienia
Witam,
Jaka jest szansa, że sprężarka klimatyzacji pada po każdej zimie? Już drugi rok z koleji wymieniam sprężarkę klimatyzacji ( za każdym razem nową ). Po wymianie wszystko chłodzi jak powinno jednak jak po okresie zimowym problem powraca tzn. przy ustawieniu na LOW leci letnie powietrze. Po właczeniu klimatyzacji nie słychać jak się sprężarka włacza. Zastanawia mnie co może być przyczyną tego, że spreżarka pada tak regularnie..
1. Czy temperatura zewnętrzna powyżej 5 stopni?
2. Czy lampka econ gaśnie?
3. Szansa jest, ale chyba tylko wtedy gdyby sprężarka pomimo wszelkich zabezpieczeń uruchomiła się przy dużym mrozie.
4. W A4 mam taką przypadłość że notorycznie na wiosnę zapycha mi się kanalik którym wylatuje skraplająca się woda, objawia się to tym że klima nie działa, ale dodatkowo mocno paruje i podłoga pod wycieraczką pasażera jest mokra. Zobacz, może i u Ciebie to jakaś błachostka.
a może taka opcja:
drobna nieszczelność > zbyt mało czynnika > zbyt małe ciśnienie > sprężarka nie startuje > brak chłodzenia
hm?
Właśnie dlatego pytam czy po wciśnięciu znów nie zapala się econ znowu, zazwyczaj takie są objawy ;)
w 8p sprezarka pracuje caly czas, jej wlaczenie nie powoduje zadnego spadku obrotow ani dodatkowych dzwiekow
w przypadku pracy AC ( chlodzenie ) moze byc jedynie slychac ruch klapek w nagrzewnicy i czasem "syczenie zza schowka" , ale ono swiadczy o niewystarczjacej/malej ilosci czynnika
jesli po sprawdzeniu jest czynnik i jego ilosc odpowiada zaleceniom do modelu auta, to tak jak napisal Morgan, syf w ukladzie
wystarczy ze poprzednio po zatarciu sprezarki, ktos nie wyplukal ukladu tylko wymienil sprezarke...
skutki do przewidzenia.
wszystko to i wiecej, etapy sprawdzenia itd itp jest opisane we wczesniejszych postach, tylko poczytac
nikt nic nowego nie napisze