zgadza się ;)
mam polifta z 2002r...
a jest jakaś różnica miedzy nimi prócz tego, że jeden jest angol i ma mile ?
czyli mogę sobie kupić któryś z nich i bez stresu go zamontuję (w obu aukcjach nie ma pin'u dołączonego do licznika) ?
Printable View
zgadza się ;)
mam polifta z 2002r...
a jest jakaś różnica miedzy nimi prócz tego, że jeden jest angol i ma mile ?
czyli mogę sobie kupić któryś z nich i bez stresu go zamontuję (w obu aukcjach nie ma pin'u dołączonego do licznika) ?
Tak mozesz kupic ktory chcesz - tylko niestety pin musisz uzyskac - np. VAG TACHO do sciagniecia - i reszta to podpiecie z - zakodawanie kluczyka i smigasz.
Koledzy macie może numer czesci pinow do wtyczki fis? Albo jakieś namiary gdzie to można tanio kupić? Bo mi koleś w serwisie 3 euro za sztukę zaspiewal tylko razem z kablem a kabla nie potrzebuje...
Raczej nigdzie niz 3euro raniej nie kupisz
Ok dobralem jakies podobne w sklepie elektronicznym :)
Teraz pytanie, mam licznik z s3, ktory (oczywiscie) ma obroty z benzyny i 280 kmh max.
Moje auto to diesel i mam tarcze do max 260 kmh. Mozna to przekodowac, czy trzeba softa zmieniac?
Jak trzeba zmieniac to macie moze taki wsad?
Jesli bedziecie kopowac wtyczki do licznika na serwisie to uzyjcie tych numerow czesci:
1J0 972 977 C - Zielony
1J0 972 977 D - Niebieski
1J0 972 977 G - Szary FIS (Liczniki z CAN)
Cena wiecej niz polowe tansza niz wtyczki z numerami 8L0 972 977 C/D/G a jedyna roznica to ze piny sie wsadza od gory a nie od boku, jak zalozy sie kolorowa obudowe to nie widac roznicy. Cena za szt. 2,5-4€ zalezy od wtyczki (zamiast 11€).
black a3 s3 - jak wyglada sprawa zalozenia licznika od s3ki ? miales licznik z full digitalem czy jeszcze od tej przedliftowej esy z zegarem analogowym ?
No wlasnie, tez mi sie o to rozchodzi :) jezeli mam licznik z zegarkiem analogowym to moge podlaczyc ten z polifta czyli z zegarkiem cyfrowym??
ja zakladalem licznik z a3.
co do licznika z s3 to raczej tylko do benzyny mozna zalozyc bo tarcze maja inny kolor i swoich nie wlozycie, tzn. wtedy by nie bylo sensu. w sumie istnieje licznik diesla z tarczami s3, w wersjach s-line, ale taki znalesc to jak wygrac w totolotka :)
moim zdaniem lepjej zakladac do przedlifta przedlifta a do lifta lifta, z tego powodu ze okablowanie licznika jest inne pozatym w lifcie obrotomierz i predkosciomierz ida przez CAN, ktorego przedlift nie posiada, podobno komus sie odalo zalozyc licznik z CANem do przedlifta ale juz niepamietam gdzie to czytalem i jak to zrobil...
druga sprawa to bedzie problem z immo bo byly rozne wersje immo, wtedy transpondery tez do wymiany, jak dla mnie za duzo zachodu...
moze to wam pomoze:
Kod:Vorfacelift A3 8L 96-99 Tacho
Mehrfachsteckverbindung 32-fach, blau
1 - Klemme 15
2 - Blinker rechts
3 - Tachometer Ausgang 1
4 - nicht belegt
5 - Tankgeber
6 - Airbag
7 - Klemme 31 (Sensormasse)
8 - Kühlmitteltemperatur
9 - Klemme 31 (Lastmasse)
10 - Öldruckschalter
11 - Drehzahlsignal
12 - Klemme 61
13 - Vorglühkontrolle oder CAT
14 - Nebelschluflleuchte
15 - nicht belegt
16 - Anhängerblinker
17 - Fernlicht
18 - Blinker links
19 - ABS
20 - Klemme 58d
21 - Türkontakt Fahrerseite
22 - Kühlmittelmangel
23 - Klemme 30
24 - Klemme 31 (Lastmasse)
25 - K-Leitung
26 - Parklicht rechts
27 - Parklicht links
28 - Tachometer-Eingang
29 - Bremsflüssigkeitsstand/-druck
30 - S-Kontakt
31 - Gurtschlofl
32 - ASR (derzeit nicht belegt)
Mehrfachsteckverbindung 32-fach, grün
1 - Transponder-Schirm
2 - Transponderspule
3 - nicht belegt
4 - nicht belegt
5 - W-Leitung
6 - Heckklappe (nur Midline-Ausführung)
7 - Bremsbelag (derzeit nicht belegt)
8 - Eingang zur Ansteuerung des externen Summer (derzeit nicht belegt)
9 - Eingang zur Ansteuerung des externen Gong (derzeit nicht belegt)
10 - Tankwarnung-Ausgangssignal für Motorsteuergerät (derzeit nicht belegt)
11 - Standzeitausgabe
12 - Klimaabschaltung
13 - Feststellbremse
14 - Heckklappe (nur Highline-Ausführung)
15 - Begrenzungsleuchte
16 - nicht belegt
17 - Transponderspule
18 - nicht belegt
19 - nicht belegt
20 - nicht belegt
21 - nicht belegt
22 - nicht belegt
23 - nicht belegt
24 - nicht belegt
25 - nicht belegt
26 - Auflentemperatur
27 - nicht belegt
28 - nicht belegt
29 - Klemme 58d (Ausgangssignal vom Fotosensor)
30 - Tachometer Ausgang 2
31 - Wählhebelanzeige
32 - nicht belegt
Mehrfachsteckverbindung 20-fach, rot
1 - Verbrauchssignal
2 - nicht belegt
3 - nicht belegt
4 - nicht belegt
5 - Auflentemperatur
6 - Wählhebelanzeige
7 - nicht belegt
8 - nicht belegt
9 - Waschwasser
10 - Hydraulikdruck
11 - Bordcomputer Reset
12 - Clock-Signal für Radiofrequenzanzeige
13 - Data-Signal für Radiofrequenzanzeige
14 - Bordcomputer links
15 - Enable-Signal für Radiofrequenzanzeige
16 - Rücklicht/Abblendlicht (Lampenkontrolle)
17 - Glührelais (nur bei Dieselmotor wird während der Vorglühzeit die Unterspannungskontrolle im Kombiinstrument unterdrückt)
18 - Bordcomputer rechts
19 - Bremslicht
20 - nicht belegt
mozna wsadzic w http://translate.google.pl/Kod:Facelift A3 8L 99-03 Tacho
Mehrfachsteckverbindung 32-fach, blau
1 - Klemme 15
2 - Bremsbelagverschleifl
3 - Tacho Ausgang 1
4 - frei
5 - Tankgeber
6 - Tankwarnung OBD 2
7 - Klemme 31 (Sensormasse)
8 - Kühlmitteltemperatur
9 - Klemme 31 (Lastmasse)
10 - Öldruck 2 (hoch)
11 - Drehzahlsignal
12 - Klimaabschaltung
13 - E-Gas/Vorglühkontrolle
14 - Niveauregulierung
15 - Klemme 58d
16 - Anhängerblinker
17 - Fernlicht
18 - Blinker links
19 - nicht belegt
20 - Klemme 58s
21 - Türkontakt Fahrer
22 - Kühlmittelmangel
23 - Klemme 30
24 - Klemme 31 (Lastmasse)
25 - Verbrauchssignal
26 - Parklicht rechts
27 - Parklicht links
28 - Tachoeingang
29 - Bremse
30 - S-Kontakt
31 - Tacho Ausgang 2
32 - ESP/ASR
Mehrfachsteckverbindung 32-fach, grün
1 - Türkontakt (alle Türen)
2 - Tansponder 1
3 - nicht belegt
4 - nicht belegt
5 - W-Leitung
6 - Heckklappe
7 - Blinker rechts
8 - Externer Summer
9 - Externer Gong
10 - Airbag
11 - Standzeitausgabe
12 - Klemme 61
13 - Feststellbremse/BRAKE
14 - CHECK
15 - Ölstand/Öltemperatur
16 - nicht belegt
17 - Transponder 2
18 - CAN high speed (Antrieb) (high +)
19 - CAN high speed (Antrieb) (low -)
20 - CAN high speed (Antrieb) (screen)
21 - ABS
22 - CAN low speed (Comfort) (high +)
23 - CAN low speed (Comfort) (low -)
24 - CAN low speed (Comfort) (screen)
25 - Motorhaube
26 - Tankdeckel
27 - Gurtschlofl
28 - K-Leitung
29 - Auflentemperatureingang
30 - nicht belegt
31 - Wählbereichsanzeige
32 - nicht belegt
Mehrfachsteckverbindung 32-fach, grau
1 - Schalter Menueführung (Menue)
2 - Schalter Menueführung (out A)
3 - Schalter Menueführung (out B)
4 - Schalter Menueführung (Enter)
5 - CAN high speed Display (high +)
6 - CAN high speed Display (low-)
7 - CAN high speed Display (screen)
8 - Türkontakt Beifahrer
9 - Türkontakt hinten rechts
10 - Türkontakt hinten links
11 - Enable
12 - Clock
13 - Data
14 - Bremslicht
15 - Waschwasserstand
16 - Rücklicht/Abblendlicht
17 - Bordcomputer links
18 - Bordcomputer rechts
19 - Bordcomputer Reset
20 - nicht belegt
21 - nicht belegt
22 - nicht belegt
23 - Tastenzweig 1 Navigation
24 - Tastenzweig 2 Navigation
25 - Tastenzweig Telematik
26 - nicht belegt
27 - nicht belegt
28 - nicht belegt
29 - nicht belegt
30 - nicht belegt
31 - nicht belegt
32 - nicht belegt
Mehrfachsteckverbindung 4-fach, schwarz, für Funkuhr
1 - Funkuhr Signal (Daten)
2 - Funkuhr 5V
3 - frei
4 - Funkuhr Masse
edit: teraz sie dowiedzialem ze sa liczniki z CAN ktore maja osobno sygnaly obrotomierza i szybkosci i ma immo2, taki powinien zadzialac w przedlifcie.
Da radywszystko zrobic - tylko checi :))
Jak jeszcze ktos bladzi to tutaj jest wiekszosc opisana: http://www.a3-club.net/forum/showthread.php?t=14826
Chłopaki chce załozyc pełen fis bo mam pół fisa i teraz pytanie moje autko to automat czy musze szukac pod automat czy dam rade normalne zegary wsadzic ..? I co jeszcze potrzebuje ..?
Zobacz na link który napisałem wyżej, z tego co kolega pisze to można zakodowac licznik na automat.
witam ja mam takie szybki pytanie te manetki beda pasowa? do tdi-ka rocznik 2000
http://moto.allegro.pl/audi-a3-s3-pr...768184494.html
tak :)
Mam A3 TDI z 2000r z cyfrowym zegarkiem i CANem. Licznik mam 1/2 FIS ale chetnie bym zmienil na pelnego. Problem w tym ze oryginalnego FISa od TDI nie umiem znalezc juz dluzszy czas i dlatego chcialem zapytac czy podejda zegary od S3. Chodzi mi tutaj czy zmiana tarcz i odpowiednie kodowania/adaptacje przy uzyciu VAGa sprawia ze stane sie posiadaczem pelnosprawnych licznikow z pelnym FISem?
S3 ma 280 km/h max, jesli twoje tarcze tez to będzie ok. Jak masz 260 Max to nie podejdzie.
Rozumiem ze nie idzie przkodowac tego by zakres predkosci zmienil sie z 280 na 260? Moze kiedys w koncu trafie zegary jakie potrzebuje ...
Co dokładnie potrzebuje do pełnego fisa ..? Mam teraz pół Fis i chce zmienic na pełen fis tylko co dokładnie potrzebuje jakies czujniki ..? Manetki i oczywiscie licznik tak.?
Przeczytaj temat od deski do deski to bedziesz wiedział ile trzeba.
Dzisiaj podłączyłem licznik z fisem,vagiem tacho wyciagnalem pin z licznika i ustawilem przebieg.
Nastepnie tym samym programem zakodowalem w imo 1 kluczyk (tymczasowo gdyż drugi aktualnie rozlecial sie i czeka na nowa obudowe) na kanale 21,uprzednio usuwając poprzednie.Problem w tym ze wszystko działa jak należy,ale do czasu az odlacze aku lub licznik-wtedy immo znów miga.
Vagiem wchodziłem na kanał 21 i jest tam ustawiona wartosc 1 (czyli taka jaka ustawilem vag tacho) ale jak zmieniam wartosc to znika mi mozliwosc wykonania testu wartosci.
Miał ktoś taki problem jak ja?
dodam jeszcze ze licznik ma immo1
ok problem rozwiązałem - immo nie dogadywało sie z ECU,wystarczyło zrobić dopasowanie i wszystko gra.Dodatkowo przekodowałem licznik i wylaczylem czujnik plynu spryskiwaczy.
pytanie, czy da rade podlaczyc licznik z fisem od angola benzyny do diesla? czytalem na forum ale jednoznacznej odpowiedzi nie ma, rozumiem ze przekodowac licznik da rade, ale co z kontrolka swiec, bedzie sie swiecic?
Na zagranicznym forum wyczytalem ze sie da przeprogramowac licznik na inny ale sa z tym generalnie duze probemy i duzo roboty, szukania odpowiednich partii pamieci itp Gra raczej nie warta swieczki dla kogos kto nie ma programatora pamieci i robi to pierwszy raz.
Kolego Elsor nie jesteś pewien to nie pisz... Nie ma żadnego problemu z montażem licznika od anglika diesla do benzyny ani w drugą stronę. Robisz kodowanie vagiem i po problemie. Ze Strikerem jesteśmy w trakcie montażu zegaru od poliftowej benzynki do poliftowego diesla :) A później poliftowa benzyna do przedliftowej benzynki :D
Sebek, Licznik FIS myśle ze masz VDO? A Stary masz jakiej firmy?
jeden i drugi vdo i oba przedliftowe
W starym masz 130 km/h na srodku? Czy 100?
Jak masz 130 to przekladasz wszystkie tarcze do nowego licznika, kodujesz Vagiem i gotowe. A jak masz 100 to możesz zostawić tarcze z Anglika albo kupić Europę na alledrogo.
Tarcze na obroty co by nie było przekladasz bezproblemowo.
chłopaki da się przełożyć samą szybkę ze starego licznika? jeżeli tak to w jaki sposób?
Kupiłem licznik z pełnym fisem i chciałbym przełożyć z mojej starej szafy bez fis samą szybkę. Ten który kupiłem ma plamkę na szybie z super glue albo innego ustrojstwa :/
raczej sie nie da bo szyba jest razem z obudowa. obudowy nie przemienisz bo jest plastik inny ktory dotyka tarcz.
jedyne co ci zostaje to wyciac szybke ze starego i wlozyc do nowego ale latwo cos zwalic i potem trzeba to kleic wiec podejzewam ze bedzie gorzej wygladalo niz teraz...
Kilka postow wyzej pytalem o licznik z S3 (tez benzyna) i otrzymalem jednoznaczna odpowiedz - nie da sie przez predkosciomierz do 280km/h.
Pozniej poczytalem o tym w necie i ponoc sie da ale duzo zachodu z tym.
Jesli twierdzisz ze sie da to chetnie uderze do Ciebie na PW celem uzyskania instrukcji a pozniej na allegro celem odpowiediego zakupu licznika z S3 z FISem.
Wszystko sie da, ale trzeba miec kabel VAGDashCom albo VAG K+Can Commander albo porownywalny i trzeba wiedziec co sie robi bo mozna wiecej zepsuc niz zdzialac. Pozatym musisz wejsc w posiadanie softa do licznika a3 o tym samym hardware...
wiec lepjej kupic licznik z a3 i wszystko bedzie dzialac bez zmiany softu (tylko trzeba zrobic kodowanie VAGComem albo VCDSem albo porownywalnym)
a czy moze ktos wie jak na krotko sprawdzic licznik tzn chodzi mi o wyswietlacz fis czy ma wszystkie linnie sprawne? czy najlepiej podmienic? ale jezeli nie mam nic zrobione w instalacji fisa to czy po zalozeniu zaswieci sie fis?
Elsor co do licznika od eski to nie wiem, nie miałem takiego w ręku... Ale można spróbować kodowania :)
Co do sprawdzenia to jak podłączysz swoje kostki to zaświeci Ci się FIS i będziesz widział w jakim jest stanie
powiedzcie mi gdzie się wpiąć z czujnikiem temp? wcześniej nie miałem na wyświetlaczu temp. mam climatronika i czujnik w zderzaku. samochód z 1997 roku
niedawno kupilem licznik z S3 i bede go montował u mnie w dieselku podobno nie ma z tym żadnego problemu nie bede robił tego sam tylko bedzie mi to robił kolega Mariusz z forum on ma tak u siebie zrobione i wszystko śmiga jak powinno
Ja nic nie podpinałem,podłącz same zegary i zobacz czy pojawi sie temperatura.
Da rade!!!! Sam mam szybke z przedliftowej wersji a liczniki z polifta. I nic nie trzeba kleic rozkrecasz dwie srobki i podmieniasz.
Da rade podlaczyc kazdy licznik nawet z S3 do diesla - Pytaj kolega MIETO3
Podlaczasz tylko kostki do licznika i fis zaswiec ale wywali wieloma bledami.
W przedlifcie 5pin w czerwonej kostce
w Polifcie 29 pin w zielonej kostce
Widze ze Go zdradziles a chcial nikomu nie mowic:P
takie male ot, co da licznik z s3 w dieslu??
chyba tylko wskazowki bo tarcze i tak musisz zmienic :)
kolega pytal czy da sie zmienic szybe z licznika BEZ FIS do licznika Z FIS... cos zle przeczytales.
Wiadomo ze da rade. Jak masz bezyniaka poprostu podlaczasz i hula.
Gorzej z dieslem. Tez bedzie hulac ale wskazowka obrotow bedzie pokazywac max 5 tys obrotow a benzyniak ma wiadomo wiecej.
Tarcz nie wymienisz bo s3 ma szare a a3 czarne wiec jak to wyglada?
A jak zmienisz wszystkie tarcze to predkosc nie bedzie pasowac bo s3 ma 280 max a a3 260 wiec trzeba softa zmienic.
tez czeka mnie wymiana licznikow (predkosciomierz spalony) ale mechanior stwierdzil ze sie nie nie da bo w licznikach jest imobiliser i auto po prostu nie odpali.prawda to?
Jesli masz Pin (ktory mozna zczytac odpowiednim sprzetem) to kodujesz licznik pod twoje klucze. Radzę odwiedzić mechatronika a nie mechanika
W najgorszym wypadku wydasz 100zł na kabel i sam wszystko zrobisz.
vaga posiadam ale to czyba nie wystarczy, co?
czy moze lepiej naprawic moj oryginalny licznik?
musisz mieć kabel vag tacho lub can commandera.
jesli jest klima to jest tez czujnik od temp s przodu. Podlaczony jest z tylu panelu klimy.