Czujesz ze włącza sie klima?? (obroty na biegu jałowym powinny "podskoczyć" )
Printable View
aby podskoczyły obroty musi włączyc sie kompresor
kompresor sie nie włancza bo nie załancza sie sprzegło klimy
sprzegło klimy nie załancza sie bo nie ma napięcia
w tym jest cały problem
nie załancza sie sprzegło klimy
klima nie pokazuje zadnego bledu
kiedys chodziła teraz nie chodzi
stało sie to w momencie jak przestało chodzic odmrazanie tylnej szyby
klima jest pełna
wszystkie bezpieczniki sa dobre
\pls o schematy elektryczne układu kilmatyzacji i układu odmrazania tylnej szyby
nie na darmo padły oba na raz
nie chce naprawiac auta metodą polskiego mechanika - czyli wymienic wszystko a na koncu naprawic co było zepsute
chciałbym jak biały człowiek:
zobaczyc elektryczny schemat od żródła 12 volt poprzez bezpieczniki przekaźniki i do urządzenia odbiorczego i tylko to naprawic, nie chce naprawiac całego auta
CZY KTOŚ MOZE WSKAZAĆ MIEJSCE NA SIECI ZE SCHEMATAMI ELEKTRYCZNYMI DO KLIMY I ODMRAZANIA TYLNEJ SZYBY? do audi a3 1999
z góry dzięki
Witam
Mam trochę nietypowe problemy z klimatyzacją.
1. Gaz nabity, olej w normie( choć przy wymianie powiedziano mi że było go za dużo !!)
2. Klima się nie włącza, wentylatory nie kręcą się.
3. Gdy samochód postoi na słoneczku i jest w środku nieprzyjemnie ciepło, po odpaleniu - klima rusza, wentylatory sie obracają, przyjemnie chłodzi ale to szczęście trwa tylko przez 3-4 minuty. I znowu wentylatory zatrzymują się, zaczyna lecieć coraz cieplejsze powietrze. Późniejsze próby uruchomienia klimy nie skutkują.
4. Vag i sprawdzenie kodem na klimatroniku nie pokazuje żadnych błędów !!!
W CZYM JEST PROBLEM ??
Proszę o poradę bo majster od klimy chce zaczynać od sprzęgiełka i mam wrażenie że metodą chybił trafił.
Pozdrawiam
Adam
adam70 sugeruje sprawdzić czujniki temperatury wewnątrz auta,
moga nie rzucać błędami, ale pokazują za wysoką temperaturę,
oraz czujnik temp zewnętrzny, ten w zderzaku, bo jeśli on pokaże za niską temp to klima się nie włączy
Jak już sie załączy klima to nie słuchać ślizgania się sprzegła na sprężarce ?
tak tylko wez pod uwage ze czujnika w zderzaku mozna nie miec i klima ma dzialac, bierze wtedy pomiar z innych czujnikow
wiem bo nie mialem takowego czujnika w 8L wogole i teraz w 8P tez nie mam !!
Na początku był błąd czujnika temperatury w desce rozdzielczej, ale po dostaniu się do niego okazało się że był nie podłączony, po podpięciu błąd w klimatroniku po 3 dniach znikł. (Był jeszcze błąd 13.7 Klapa nogi/odszraniacz, czasem blokowana ale też po 3 dniach znikł).
No ale jest tez czujnik zasysanego powietrza pod filtrem kabinowym,
Dla mnie jest coś nie halo z odczytami z czujników
Najlepiej sprawdzić VAG'iem wartości podawane z wszystkich czujników klimy,
jak sie podepniesz VAG'iem do klimy, to data blocks i tam w kanałach sprawdzasz
wazny jest czujnik ktory w 8L jest w desce przy sterowniku raddiu, pod krateczka
czyjnik na samej desce , przy szybie nie jest wazny to tylko naslonecznienie , moze byc zmostkowany, po skasowaniu bledu juz sie nie pojawi , klima bedzie dzialac normalnie
Właśnie ten pod kratką był odłączony, nawet kupiłem drugi czujnik bo jeden z mechaników powiedział że jest uszkodzony. Jednak kiedy odkręciłem środek to kabelek od niego sobie dyndał. Po podłączeniu błąd na klimatroniku znikł ale klima nie ruszyła.
a podlaczyles stary czy nowy ?
mam taki problem... a moze to moja niewiedza...
odpalam a3, mam off sniezynke i klime... i nawiew od razu mi sam ustawia moc... z regoly ona rosnie... temp raczej sie nie zmienia, ale moc dmuchaw zaraz po przekreceniu stacyjki sie podniosi... drazni mnie troche ten dzwiek... poza tym, kiedy bawie sie temp na manualu to moc dmuchaw tez mi skacze... czy to normalne?
rozumiem tez ze funkcja auto powinna sama dopasowac temp, zarzadzic czy klima ma byc on/off oraz dostosowac moc...
prosze o wyjasnienie tej sytuacji ;)
Kolego to natularne działanie klimatyzacji w aucie, nie wiem co ty widzisz w tym dziwnego,
a śniezynka to jest tylko załączenie/wyłączenie sprężarki,
Jeśli ustawisz 19 stopni a nie właczysz sprezarki to system będzie automatycznie ustawiał nawiewy do momentu aż osiągnie zadaną temperature
Nowy( z Allegro używany) ale chyba jutro podłącze stary i sprawdzę co się będzie działo.
Hi, chcę sobie odgrzybić klimke a, że lubię dłubać przy autku chce to zrobić samemu.
Myślę o nabyciu tego środka http://www.allegro.pl/item360506039_...ji_rabat_.html
używał ktoś tego? warto, czy lepiej oddać auto fachowcom?
Jak włączam nawiewy to nieprzyjemny zapaszek wydobywa sie z kratek, coś jakby octem - zapach jak silikon z początku, a potem już wali starymi skarpetami :/
Jak włączę klimę objawy mijają i nic już nie troli ;)
Na mój gust jakieś bakteriozy sie zaległy, klima nie odgrzybiania odkąd mam autko.
Poradzcie jak Wy to załatwiacie.
Ps. z instrukcji wynika, ze srodek wpuszcza sie przez ta rurka co wykapuje woda z klimy. A kiedys słyszałem, że przez nawiewy wdmu****ą. To jak to jest?
Ja kilka dni temu bylem zmuszony uzyc cos podobnego.Placilem w ATU tylko 2,99€.Nie myslalem ze zbytnio cos to da.Jednak po zmianie fltra i uzycia tego srodka pozbylem sie kompletnie smrodu:)
Do tej pory dawalem zawsze "profesjonalnie" zdezynfekowac klime.Kosztowalo to 70€ i efekt nie byl tez lepszy niz tym sprayem.
Tym razem musialem wyjac filtr kabinowy i pryskac przez 3min sprayem prosto w wentylator zasysajacy powietrze.2sek pryskania,2 sek przerwy i tak przez 3min...
Efekt super:):)
no właśnie filtry wymieniłem, na węglowe nóweczki i nic. jutro kupie tego wurtha tylko właśnie mam obawy co do sposobu użycia. skoro klima i wentylatory maja być wyłączone a ja mam wpuścić ten płyn przez rurkę wydalającą wodę to moim zdaniem nic to nie da... wpłynie i wypłynie. to chyba lepiej właśnie przez filtr kabinowy albo przez kratki. niech sie wypowie ktoś kto używał tego środka.
Czyli gdzie to u nas (8L) trzeba bedzie wsadzic? Trzeba bedzie schowek rozkrecac czy jak?
Aha i pokazales najdrozszy, czy faktycznie jest roznica, miedzy ty, WURHT'em, a tanszymi (O wiele) odgzybiaczami??
u nas z tego co pisze w instrukcji trzeba to psiknąc w ta rurke co wychodzi z nagrzewnicy do komory silnika, z niej wykapuje woda z ukladu klimatyzacji.
nic nie trzeba rozbierac ale chyba kanal jest wskazany.
a co do ceny, sa tez te wurthy kilka zl tansze ale w tym byl opis o to mi chodzilo. ogolnie wurth to dobra firma, szkoda kasy na jakis badziew za 5zl.
Jackq ty lepiej sprawdź czy ci coś nie siedzi w tej klimie, w wentylacji :)...bo znam przypadek że koleś sprowadził auto, strasznie śmierdziało jak dmuchał... no i okazało się że w środku był zdechły szczur... a co do tego środka, to z tego co mi wiadomo, jak byłem robić klime, to koles ten środek do odgrzybiania wpuszczał po kolei przez kratki od wentylacji, nic nigdy nie rozkręcal, wkładał poprostu głęboko wężyk i wpuszczał ten płyn
Ja musialem wlaczyc wentylacje(bez klimy) i pryskac prosto w wentylator.Tak jak juz mowilem efekt bardzooo dobry.
Z tymi srodkami trzeba uwazac. Kolega w Omedze spalil nagrzewnice, nie wiem co dokladnie zrobil tylko wiem ze po uzyciu takiego srodka juz nie uruchomil nawiewow. Moze cos zle zrobil.
Ja robiłem identycznie tylko ,że środkiem CRC. Robiłem to na zgaszonym silniku ( wentylator i sprężarka - a więc cała kliomatyzacja wyłączone). Wpryskujemy ok 0,5 tego środka i czekamy 10min. Rurka wychodzi w grodzi ,z prawej strony, u mnie nie było problemów ,żeby sięgnąć do niej od góry.Jeśli jest izolacja dzwiękoszczelna to jest na niej wycięcie pod którym znajdujemy wyjście rurki.
Po wpsikaniu i odczekaniu 10min odpalamy kliomatyzację na LO, otwieramy okna i czekamy następne 15min. Po tym zabiegu i tak jeszcze przez 2 dni w głowie się kręciło po jeździe samochodem ;)
u nas w 8l też trzeba uważać bo silnik od wentylatorów nie jest osłonięty
ostatnio jak przeglądałem aledrogo to były też takie preparaty które opróżniało się wew. samochodu na uruchomionej wentylacji z wew. obiegiem, jakiś czas miało tak sobie pochodzić, podmuchać i tyle, nie sprawdzałem tego
czy jesli z ukladu smierdzi mi tylko chwile po tym jak wlacze klime przy duzej temperaturze potem wylacze auto postoi i znowu wlacze, to uklad kwlifikuje sie juz do czyszczenia?
momo , nie , poczekaj aż będzie śmierdziało tak ,że oczy będą łzawić...
A tak na serio to Ty decydujesz kiedy i nie ma jakiegoś wyznacznika. Jedni robią to profilaktycznie co rok ,a inni jak już czują smród.
Siemano
Panowie,u mnie sprawa taka,że jak włącze klime to chłodzi,ale słabo.Na początku przez pare sekund wali ciepłym powietrzem,potem troche chłodniejszym.Ale nie jest to rewelka wcale,sprawdzałem kiedyś u wujka w Lagunie i u niego to wali zimnem jak z zamrażarki,a u mnie to ja ze starej lodówki:/
Czy to jest objaw braku freonu?
Tak , albo braku freonu ,albo sprężarka już nie wytwarza dużego ciśnienia.
Inne przyczyny do zapchany skraplacz lub parownik i ciepło jest słabiej oddawane/odbierane.
dzieki. to rozsadnie bedzie to zrobic przy okazji wymiany filtra kabionwego, bo nie bede go zmienial co 2 miesiace. oczy mnie nie pieka, w gardle nie drapie, takze jeszcze malo zyjatek w klimie.
THX,może wybiore sie jutro do jakiegoś serwisu,niech sprawdzą stan gazu a jak to nie to to potem bedę sie głowił:)Pozdrawiam
ja mam podobnie, podejrzewalam psy o oblanie samochodu ale nie.. wymienilam filt powietrza i to samo - ludzie pomozcie bo oszczedzam na klimie - nie chce sie zagazowac. smrod porownac mozna do starych zawilgoconych skarpet i sikow kocich/psich
ps pryskalam juz nawet jakies zapaszki w wyloty i nic
Możliwe że coś kapie na nagrzewnicę, jakiś płyn i stąd ten zapach. Trzeba by się dobrać i wyczyścić.
Witam,
Czy ktos mial taki blad i moze poradzil sobie z nim?
Dodam ze przy wlaczeniu klimy samochodem zaczyna ostro trzasc.
Z gory dzieki za pomoc
11.7 Klapa centralna, czasem blokowana
Problem z silniczkiem V70 wraz z potencjometrem G112. Tu masz gdzie on się znajduje:
http://img503.imageshack.us/img503/5585/69610342mw3.gif
Oczywiscie proponuję podpiąć pod VAGa i tam sprawdzic błędy.
Wielkie dzieki MiG25. Rozumiem, ze czeka mnie wizyta w serwisie bo samemu raczej nie dam rady tego zrobic? Orientujesz sie moze jakie to mniej wiecej koszta?
Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc.
Może wystarczy ten silniczek wyjąć i przeczyścić. często w nich zębatki pękają i wystarczy je skleić. Nowy silniczek to nie mam pojęcia ile kosztuje.
Zobacz co powie jeszcze VAG.
1J1907511D SILNICZEK ELEKTRYCZNY 389.84zł - aso skody
Na allegro sa po 50zl, uzywane po 25zl
http://www.allegro.pl/search.php?fro...ing_interval=7
Beda pasowaly?
Tylko ,że z tego błędy nie wynika ,czy to wina silniczka , czy tej klapy ,którą on przestawia. Skoro ona się blokuje (tak wychodzi z opisu) to od niej trzeba zacząć. Ja Ci tylko pokazałem który silniczek nią steruje.
Ok, rozumiem, podlacze pod VAG'a i zobacze dokladniej o co chodzi.
Dzieki za pomoc
ja też mam ten sam błąd i proszę o zdięcie te co było wcześniej bo nie mogę powiększyć, żeby zoriętować sie co i jak.
Dziekuję
Czy tez czujesz ostre drgania jak wlaczysz klime?
nie!U mnie wszytsko dobrze lata tylko błędy mam!Wszytko ok i nie mogę się z Vag-iem połączyć!
ja bylem dzisiaj u fachowca w sprawie klimy, po wcześniejszej diagnozie u innych fachowców diagnoza taka sama czyli czynnik chłodząc jest ale sprężarka daje za małe ciśnienie na układ ( nie pamiętam skali jednostek ale na pewno 5 zdaje się bar ) jeden koleś stwierdził sprężarka do wymiany hyhy (pewnie jak silnik nie pali to wymieniają taki na nowy w tym zakładzie) pojechałem do innego ta sama diagnoza, gość podłączył sprzęt wyciągnął z układu stary czynnik twierdząc ze była 1/3 nabił odpowiednia dawkę ( 765 z tego co widziałem ) odpaliłem silnik i wszystko działa, twierdził że małe ciśnienie było spowodowane brakiem odpowiedniej ilości czynnika w układzie, po nabiciu ciśnienie było 10 a ponoć sprawna sprężarka daje w okolicy 12, czyli nie jest tak źle dodał jeszcze że przy wysokiej temp. zewn. ciśnienie będzie większe a w czasie tej całej roboty było kolo 17stopni mam jeszcze pytanie czy po włączeniu klimy uruchamiają się wam obydwa wiatraki ???
PS dodam ze zapłaciłem 100zł ( olej, czynnik, kontrast ) to chyba nie dużo
Tak ,obydwa :)
a co jesli zaraz po wyłączeniu klimy w czasie jazdy zaczyna smierdziec a dodatkowo paruja szyby?? w czasie dzialania klimy wszystko ok, klima cala czyszczona i odgrzybiana pod koniec zeszłego roku(wymieniałem nagrzewnice klimy)
tez sprwdziłem swoja klime i co i nic, nie chłodzi. Mało tego jak ja włacze to obroty sie na chwile podnosza a pozniej opadaja, ale nie załanczja sie wentylatory. Sprwdziłem na tym króccu co sie nabija klime czy jest cisnienie tzn. włozyłem kawałek drucika zeby nacisnac taka membrane w srodku i nic nie syczało. Czy jezeli nie ma srodka chłodzcego to wentylatory nie beda sie obracac a moze jest jakis inny powódnp. bezpiecznik itp.
Przy włączeniu klimy obroty muszą podskoczyć,to chyba normalne.U mnie też tak jest:)