Moja A3 z Włoch grzeje lusterka cały czas, czyli opcja 2, w ciepłe dni lusterka, szczególnie kierowcy są bardzo ciepłe, czy da się jakoś zrobić ręczne załączanie ich grzania? Bez sensu, żeby grzały kiedy nie jest to potrzebne wydaje mi się:)
Printable View
mozesz podlaczyc sie przewodami pod wlacznik ogrzewania tylnej szyby,albo dodatkowy wlacznik i przekaznik
a jest mozliwosc wlaczenia vagiem zeby grzaly tylko na srodkowej pozycji przelacznika lusterek a teraz patrze i u mnie jest wogole inaczej bo tak jak pisalem u mnie ppozniej ok 12 st zaczynaja grzac ale we wkladach mam termostaty
to masz cos nie tak bo powinno grzac przy 5*C
dokladnie jeszcze sprawdze
Batman sprawdź sobie dokładnie to grzanie lusterek bo po to są właczniki termiczne aby załaczały grzanie w określonych temp. mimo żę jak sprawdzisz na przewodach to masz zasilanie ale powyżej określonej temp. tj koło 5-8st. wyłacznik nie załaczają ich ogrzewania.
Witam
Kiedy załącza się grzanie lusterek w naszych 8L ?
Przeglądałem forum i jedni mówią że grzanie lusterek załącza się poniżej jakiejś tam temperatury.
Inny mówią że grzanie lusterek załącza się razem z włączeniem opcji grzania tylnej szyby.
Jak z tym jest na prawdę ?
Minionej zimy zauważyłem że na pewno podgrzewanie dyszy spryskiwaczy mi działa, ale żeby lusterka się jakoś odmrażały to nie specjalnie...
Witam u mnie jak włączę grzanie szyby to lustra też grzeją na 100%. Może i poniżej pewnej temp też same się uruchamiają bo coś mi się kojarzy...
Wszystko zależy jaki zastosowany masz wkład do lusterka. Jak jest wyposażony w termowyłącznik to jego włączenie następuję w temp.około 5-8 st.
A jeśli bez termowyłącznika, to lusterka grzeją cały czas, bez względu na temperaturę.
to trzeba sprawdzic ponewaz wiazka idzie od lewego slupka az do lusterek czasami jest cala pociagnieta a nie ma tylko w lusterku.
U mnie grzeją cały czas bez względu na temp. zewn. i działanie tylnej szyby.
Można to wyraźnie wyczuć dotykając wkładu, czuć dosyć spore ciepło.
to cos tam jest nie tak,nie bylo wczesniej termoregulatorow i ktos poszedl po taniosci i zalozyl zwykle maty?ja bym to na Twoim miejscu okiwal i zalzoyl z termoregulatorem
Mi grzeją jak włączę podgrzewanie szyby.
Ja też tak mam że grzeje cały czas, maty bez termoregulatorów były. Poza tym była już o tym mowa na forum.
mozesz mi to pokazac?
O tutaj:
http://www.a3-club.net/forum/showthr...ll=1#post42805
Post 3
To rozumiem, że odpalić auto i włączyć ogrzewanie tylnej szyby, odczekać 2-3 minuty i sprawdzić dotykiem czy lusterka są ciepłe ?
Czy można namierzyć jakie dokładnie mam ogrzewanie po numerze VIN lub wersji wyposażeniowej ?
(Kiedy się załącza)
?????
jak mam lusterka z termo regulatorami od ilu st prawidlowo powinny grzac wersja 2001 r
u jednych uruchamia sie przy 8*C u innych przy 5*c
od czego zalezne to
od kondycji termoregulatora
a rozumiem myslalem ze moze sa rozne wersje a powiedz mi sam termo regulator mozna wymienic czy juz caly wklady bo mi ok 12 sie juz grzeje jak dobrze pamietam i jak cenowo to wychodzi
kiedys ktos bawil sie w przeklejanie mat grzewczych,pewnie sam termoregulator tez pojdzie ale rzezba jakich malo. musisz szukac na allegro albo u Franc lub elemenateur i popytaj o ceny
Witam dzisiaj był przymrozek i lustra mi nie grzeją a3 2001r. sprawdziłem po kodzie i podgrzewania nie ma jest tylko elektryczne sterowanie luster 6xc. Wcześniej wyjąłem lewe lustro i okazało się że jest ono z mata i tym termoregulatorem kable w lusterku też są ale nie podpięte i nie ma na nich prądu (2 różowe wtyczki) na prawym lusterku też są kable ale szkło już jest bez maty i termoregulatora. Proszę o link jak to podpiąć żeby grzało bo kiedyś ktoś to opisywał ale nie mogę znaleźć.
Chyba to:
http://audi-a3.150m.com/
to mozna podlaczyc sie pod wlacznik ogrzewania tylnej szyby,dajesz przekaznik i masz jak fabryka.pociagniesz przewody do slupka lewego i prawego i musi dzialac
jesli wykorzystam ta instrukcje to bede mial grzanie pod wlacznikiem od tylnej szyby? a jak zrobic zeby bylo tak jak w ori polifcie bo mam szkla z termoregulatorami.
Witam , mam pytanie jakie wkłady musiałbym kupić do swojego auta audi a3 2001 z lutego 1,9tdi, bo co się okazało nie grzeją, spr zdejmując szkło, że wyjście na grzanie jest a wkład nie ma wyjścia i chciałbym zamówić tylko nie wiem jakie, proszę o pomoc
masz przykladowa aukcje
http://allegro.pl/wklad-lusterka-aud...876686116.html
nie wiem ktore chcesz wymienic bo tutaj lewe jest male .
no tak ale tutaj jest napisane, że do Audi A3 96'-99' a moja jest trochę młodsza:), a wymieniać chce oby dwa:)
napisalem ze to jest przykladowa auckcja, szukaj dwoch duzych wkladow bo na aukcji jest lewe male
Ja osobiście polecałbym oryginały, ale nie wiem jaka cena. Byłem zmuszony wymienić wkłady u siebie z powodu spalonych mat. Kupiłem dwa wkłady i jakość wykonania zamienników (przynajmniej tych, które ja mam) jest bardzo słaba. Lewy wkład nie chciał się w ogóle wpiąć w silniczek, zaczepy były bardzo ponadlewane plastikiem i trochę przykrótkie, po spiłowaniu nadmiaru jakimś cudem się to wpięło, ale nie mam pewności, że nie wypadnie. Dodatkowo ten wystający plastik przy końcu nie chciał się wpasować w miejsce przeznaczone na niego w lusterku a wtyczki grzania mat były po prawej stronie (patrząc od przodu - bliżej karoserii). Po zamontowaniu obu wkładów powiększyły się szpary między krawędzią szkła a obudową, szczególnie w lewym lusterku. Po ustawieniu lusterka (muszę je mieć niemal maksymalnie odchylone na lewo) odsłonięte mam wnętrze lusterka, tzn widać, gdzie kończy się ramka obudowy od środka, nie wiem jak to opisać, a wcześniej wyglądało to normalnie. Jak następnym razem spalą się maty (a jak widziałem jak to wykonane, to pewnie szybko) to uderzam tylko w oryginał, tym bardziej, że ktoś na forum ma auto z 96 gdzie oryginalne wkłady grzeją ciągle i są niewypalone.
Odnośnie ori wkładów to pytałem w ASO i cena 216zł za sztukę :D
No to poszaleli z ceną :D Dobra, to może jednak nie będę tak szalał z tymi oryginałami. Pozostają jedynie te kiepskie zamienniki, chyba, że tylko ja tak trafiłem.
mialem fabrycznie zalozone jeden wklad bez maty , kupilem na allegro bodajze za 36 zl jakis zamiennik. sklamalbym mowiac ze grzeje tak samo jak oryginalne, ale duzo gorzej nie jest.tak wiec nie kazdy zamiennik to shit
Jeśli chodzi o grzanie, to w tych też jest całkiem ok, z oryginałem nie mam porównania żadnego niestety. Bardziej denerwują mnie szpary między wkładem a obudową i cyrki z wpięciem lewego. Pewnie co firma to inna jakość, ale ciężko o "wybór" gdy trzeba to zamówić, bo wyboru w sklepach raczej nie ma, tam też muszą sprowadzić bo tego nie trzymają takich rzeczy za dużo, wtedy niestety dostajemy co przyjdzie.
Witajcie! Miałem nie dawno kilka dni autko w naprawie klimatyzacji. Podczas odbioru auta zauważyłem,że lewe lusterko zostało wypchnięte z obudowy.Kiedy dotknąłem szybki lusterka było tak mocno gorące,że szybko odjąłem rękę, aby się nie oparzyc. Pytanie mam jaki może byc powód takiego stanu? Obecnie zdjęta jest mata grzewcza a lusterko jest zamocowane taśmą dwustronną. Pytam,gdyż nie wiem czy warto zamawiac zamiennik i czy nie powtórzy się wcześniej opisana sytuacja.Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
Samochód jest z roku 1998,przed liftem, więc myślę,że nie posiada termoregulatorów. Jak przejrzeliśmy stosowny schemat elektryczny,to wynika z niego,że podgrzewanie lusterek następuje razem z włączeniem ogrzewania tylnej szyby.Jutro sprawdzę czy włączając ogrzewanie tylnej szyby, prawe lusterko się nagrzewa. Obecnie przewody elektryczne doprowadzające napięcie są odłączone,sprawdzę także,czy dochodzi tam prąd. Myślę,że awaria lusterka spowodowana została spaleniem maty grzewczej ale to tylko przypuszczenie laika. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Witam, fabrycznie nie mam grzanych luster ale dzisiaj zdjąłem wkład od strony kierowcy i się okazało ze jest podgrzewany z termoregulatorem. Czy mogę zapodać na to stały plus i będzie samo się wyłączać? Lusterko pasażera nie ma maty wiec zamówiłem chińską na allegro i to podłącze pod grzanie szyby. Skąd wziąć plus po zapłonie na lusterko z termoregulatorem? Dodam ze wkład z grzaniem jest ori, możliwe ze przy składaniu w fabryce popełnili takiego fuckupa? Bo rok i miesiąc na wkładzie ten sam co na wszystkich gratach.
witam serdecznie.
a ja mam zapytanie z innej beczki. posiadam audi a3 8l 97, oryginalnie miałem zamontowane ogrzewane lusterka. Parę dni temu wymieniłem owe wkłady na nowe z uwagi na fakt iż lusterka na obrzeżach zrobiły się wyblakłe. Z uwagi na fakt iż nowe lusterka nie miały oznaczeń "+" i "-" podłączyłem je po prostu do wystających bolców. i teraz pytanie? bedą grzały czy nie? jak to sprawdzić? czy grzanie jest wyczuwalne ręką? i czy ma znaczenie podłączenie przewodów skoro nie było oznaczeń na wkładach ???
Proszę o jakie kolwiek info. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Komander
komander wlacz i dotknij reka . dobrze podlaczyles to zrobi sie cieple. Zakaldam ze to zamienniki , wiec beda grzaly sie dluzje.Brak reakcji , zamien miejscami przewody