Wychodzi na to ze padl mi termostat. Jaki najlepiej kupic i z jakimi kosztami mam sie liczyc? Czy wymiana tego na podworku jest dobrym pomyslem czy kinieczny jest mechanik?
Printable View
Wychodzi na to ze padl mi termostat. Jaki najlepiej kupic i z jakimi kosztami mam sie liczyc? Czy wymiana tego na podworku jest dobrym pomyslem czy kinieczny jest mechanik?
Dziekuje za Pomoc. W moim przypadku pomogla wymiana termostatu. wymienilem tez czujnik jak sie okazalo nie potrzebnie, i mam na sprzedaz oryginalny uzywany, jesli ktos jest zainteresowany porsze pisac meila
Witam.
Mam pro?b? o pomoc, z pewno?ci? nie dzia?a termostat, silnik nagrzewa si? do 60-80 stopni, zale?nie od tem. zewn?trznej i klimatyzacji (w??cz/wy??cz); temperatury s? zgodne miedzy zegarem a klimatronikiem (kana? 49) w zakresie temp. 60-80 stopni; gdy na zegarze jest powy?ej 80 (sporadycznie, gdy auto po trasie postoi chwil? na w??czonym silniku; jak na zegarze jest 90 to wentylatory te? g?o?niej chodz?), to i tak klimatronik maksymalnie pokazuje 81 stopni, dlatego zastanawiam si?, czy kt?ry? czujnik temperatury nie dzia?a. Dodam, ?e auto ma instalacj? LPG od ok. 9ty?. km.
Ponadto u mnie przy silniku AVU (podobnie BQF i APF) jest termostat z grza?k? 06A 121 114 , z temp. otwarcia 105, w ASO kosztuje 280z?; wygl?da tak: http://motoplatforma.com/index.php?d=produkt&id=1916
na tej stronie maja te? termostat firmy BEHR i podaj?, ?e by? stosowany na pierwszy monta?, orientuje si? kto?, czy tak rzeczywi?cie by?o:
http://motoplatforma.com/index.php?d=produkt&id=2751 koszt 175z?
tu kto? podaje, ?e na pierwszy monta? by? Vemo Germany: http://allegro.pl/termostat-audi-a3-...iza-leon-1-6-i 2507676107.html
Poza tym na ASO trzeba uwa?a?, jak zapyta?am o termostat do mojego auta podaj?c nr VIN, podali mi cen? 430z?, my?l? ?e chcieli mi sprzeda? cz??? z nr 06A 121 111 -termostat z obudow?; jednak?e na termostacie mam podany wyra?nie nr 06A 121 114 i t? cze?? mo?na kupi? osobno.
Niestety w ASO nie kupisz samego termostatu bo jest wyszczególniony w Etce jako "brak części zamiennej" i można go dostać tylko w komplecie z obudową,natomiast numer który podałaś dotyczy króćca rurowego, jak wiadow w zamiennika można go dorwać ale znowu występuje ryzyko czy będzie działał prawidłowo.
Witam
Mam silnik 1.8 AGN i mam takie pytanie czy podczas wymiany bedzie bardzo leciał płyn chłodniczy i czy potem trzeba cały układ odpowietrzać??
Podczas wymiany termostatu na pewno będzie leciał płyn więc lepiej od razu go spuścić z układu niż później w panice szukać jakiegoś pojemnika :)
Przy wymianie czujnika temperatury G62 płyn niekoniecznie będzie leciał - jeśli auto jest zupełnie zimne to uda się go wymienić bez ubytku płynu.
Dodając do przedmówcy,po wymianie termostatu należy odpowietrzyć układ, natomiast czy wymianie czujnika nie- jak zrobisz to szybko i w miarę sprawnie to będzie ubytek koło setki a nawet i nie.
Dzisiaj zaobserwowałem taką sytuacje wracając do do domu z pracy ok 15 km wskazówka od temperatury nieznacznie się podniosła (temp. na zewnątrz ok 12 stopni) jak zajechałem na parking to chwile postałem i temperatura podskoczyła do kreski przed 90 stopniami więc postanowiłem się przejechać aby się dogrzał do 90 stopni i tu nagle temperatura zamiast wzrosnąć spadła, czy jest to jednoznaczna oznaka padniętego termostatu czy może to być coś innego???