Strona 42 z 97 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 411 do 420 z 966

Temat: [8L] Pytanie o termostat i ...

qba29dm
    Guest

Domyślny

Cos nie trzyma sie kupy u Ciebie: 1.temp spada podczas jazdy do 60* - termostat do wymiany, polecam Vernet Made in France, u mnie działą wysmienicie
    2.temp. idzie do 110* - nie rozumiem tego, powinien właczyć sie wentylator cos ok. 90* na pierwszy bieg
    3.wentylatory działają po zgaszeniu silnika - normalne, ale wtedy pkt. 2 nie ma sensu:/

Audrey's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2012
    Miasto
    LLE
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BLS
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Hm, może wyjaśnię dokładniej- istotny jest fakt, że te punkty nie dotyczą jednego zdarzenia, to są 3 niezależne od siebie sytuacje. Aczkolwiek z jednego dnia. Po sytuacji z pkt 2 po wyłączeniu silnika nie buczał wentylator. Czasem tylko buczy. nie wiedziałam, że to normalne, to moje początki z a3, wcześniej jeździłam zupełnie innym autem.

qba29dm
    Guest

Domyślny

Na początek wymiana termostatu Być może raz otwiera sie za wcześnie a raz przycina i stąd temp 110*

Audrey's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2012
    Miasto
    LLE
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BLS
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

O, to zacznę od tego, dzięki

EDIT: Jednak coś bylo z czujnikiem temperatury.
    Ostatnio edytowany przez Audrey - 04-05-12 o 18:29

Data dołączenia
    Mar 2012
    Miasto
    Legionowo
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AVU

Domyślny

To i ja się przyłącze
    Mój problem jest taki że mianowicie gdy jadę temp. mam 90 stopni a gdy stanę np. w korku po chwili temperatura od razu skacze w górę . Co może być tego przyczyną ?? z góry dziękuje i pozdrawiam

qba29dm
    Guest

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez BenusS91 Pokaż post
    Mój problem jest taki że mianowicie gdy jadę temp. mam 90 stopni a gdy stanę np. w korku po chwili temperatura od razu skacze w górę . Co może być tego przyczyną ??
    Termostat otwiera się przy 87*, pęd powietrza chłodzi od razu ciecz i temp. na liczniku 90* a jak zatrzymasz auto to wtedy pędu powietrza brak i włącza się wentylator i dalej jest 90* U Ciebie problem polega na tym, że nie włącza się wentylator na postoju

Sprawdź to tak: rozgrzej auto do 90* podczas jazdy, zatrzymaj się, podnieś pokrywę silnika i obserwuj czy włącza się wentylator

Data dołączenia
    Feb 2012
    Miasto
    Piekary Śląskie
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AKL

Domyślny

Witam,
    Z tego wątku wyszło mi że czeka mnie wymiana termostatu. Chciałbym zrobić to sam i tu mam takie pytanie: Jeżeli otworze ten zawór u spodu chłodnicy (po jej prawej stronie stojąc przodem do auta) to czy z układu spłynie mi absolutnie cała zawartość płynu chłodniczego? Pytam bo gdzieś indziej przeczytałem, że należy również odłączyć "giętki przewód cieczy chłodzącej u dołu chłodnicy oleju". Po prostu nie chciałbym zalać silnika G12 odkręcając poźniej już sam termostat.
    Przy okazji ta druga (dolna) śruba od plastiku pod którym ma być termostat wydaje się kompletnie niedostępna, czym to odkręcić?
    Dzieki i sorry za lamerskie pytania..

hardy's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2007
    Miasto
    Kędzierzyn-Koźle
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASZ
    Podziękował
    14 razy

Domyślny

czytam tutaj że termostat WAHLER to około 80 zł, a w pewnym nietanim sklepie widzę: WA4264.87D za 47.69 zł
    Poleci go ktoś do 1.9 TDI ASZ?
    Zużycie paliwa - Motostat.pl

Data dołączenia
    Jan 2011
    Miasto
    Płock !
    Auto
    Audi z Q
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0 TDI PD BMM (140KM)
    Podziękował
    25 razy

Domyślny

Pierwsze słyszę żeby termostat wahlera kosztował 80zł, jego cena oscyluje w granicach 40-45zł
    wg mnie rozsądne termostaty to własnie Wahler albo Ori ewentualnie Behr ale to to samo co ori tylko bez znaczka OOOO, ja bym brał Wahlera bo jakością nie odbiega od Ori a po co przepłacać?

hardy's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2007
    Miasto
    Kędzierzyn-Koźle
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASZ
    Podziękował
    14 razy

Domyślny

no w tym temacie przeczytałem że 80 zł ale przyznam że mogły to byś stare wpisy.
    Zużycie paliwa - Motostat.pl

Strona 42 z 97 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania