dodam ze kontrolka zapala sie na mocno rozgrzanym silniku przy redukcji biegow na nizsze np. z 5 na 3...nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale tak wynika z moich obserwacji :( chlip chlip moja niunia chora, musze jej pomoc!!
Printable View
LeoRulez, 0,5/1000km to sporo, od wymiany do wymiany wychodzi Ci ponad 5l, a to niemało.
KarOOOOla przestudiuj ten temat:
http://a3-club.net/forum/showthread.php?t=11798 :)
Netes mam to za soba, najbardziej meczy mnie ta kontrolka cisnienia a co za tym idzie te 'branie'' oleju, jakie dzialania polecacie po kolei??
kierunek mechanik sprawdzic cisnienie i co potem?
monik ale sporo mniejszy niz przy wymianie pierscieni gdzie trzeba doliczyc praktycznie wszystko zwiazane z wyciagnieciem i rozebraniem silnika na czesci pierwsze.
W skodzie placilem w ub. roku 300 za uszczelniacze z robocizna ale nie w wawie.
Netes podjedz do mechanika i powiedz, ze przepala Ci pol litra na 1000km to wybuchnie smiechem ale faktem jest, ze to nie malo.
KarOOOOla to poki co jak dolewasz to nie musisz kupowac takiego samego oleju jaki masz zalany, moze byc tanszy aby mial ta sama klase lepkosci.
KarOOOOla mozna mieszac, nawet na butlach z olejem napisane jest czesto o mozliwosci mieszania, trzeba tylko pamietac o tej samej klasie lepkosci.
Silnika nie rozwali, jakbys dolala full syntetyka teraz to moglo by wyplukac wszystko razem z uszczelka.
netes prawda jest niestety taka, ze nawet producenci maja wyzsze normy spalania oleju niz tutaj wspomniane. Kroluje chyba opel z tego co pamietam podajac bodaj 1,6l/1kkm w astrze za norme.
W firmowym berlingo po miesiacu czasu od zakupu spadal mi stan z max do min. czyli kolo litra, a wszystko bylo wporzadku, teraz nie dolewam nic.