Nie jest to wina zużytych poduszek i łożysk
Printable View
Wymieniona skrzynia to teraz się bd brał za to :) .
Witam!! Czy po wymianie tulei w wahaczu trzeba ustawiać zbieżność? Pytam dlatego, że kiedyś wymieniałem ojcu w cordobie i zbieżność się posypała.
Jeszcze zapytam, czy warto wymienić na tuleje poliuretanowe?
Dzięki za pomoc. Zainwestuję w tuleje od S3 one mają taki sam numer tylko z inną literą na końcu?
Czy jest różnica w prowadzeniu auta na gumach od S3?
Różnica w prowadzeniu auta jest, jak dla mnie odczuwalna. Jest lepsza reakcja na ruchy kierownica i trochę sztywniej się prowadzi. Nie wiem dlaczego w serii nie pchali tam pełnych gum.
Witam
Kupiłem tuleje wahacza od S3. Czy da rade je wymienić samemu przy pomocy imadła? Przy okazji wymaluje sobie wahacze ;)
I druga sprawa. Czy jest jakaś różnica w prowadzeniu, amortyzowaniu dziur po wymianie poduszek przednich amortyzatorów? Mam już sporą przerwę pod talerzykiem ale nic się nie tłucze.
jak nie masz dwóch lewych rąk jak najbardziej sam wymienisz
ja niedawno sam wymieniałem właśnie tak jak piszesz przy pomocy imadła
jak będziesz wymieniał poduchy amora nie zapomnij o łożyskach
czy jest różnica ? pewnie tak
ja ci tego nie powiem bo wymieniłem komplet zawieszenia
jedynie wiem że auto powędruje do góry
tyle co masz przerwę między kielichem a talerzykiem
Jeżeli masz w miare duze imadlo, musi sie rozkrecic tak ze wsadzisz wahacz z tulejami i adapterami do wciskania - nie wal tylko w nie mlotkiem...jak juz nie raz widzialem u niektorych mechanikow :(
Musze wymienić tuleje tylne wahacza w A3 1.8 AGN i chce założyć pełne od S3 i przy okazji jak bym miał wyciągnięte wahacze to bym wymienił wszystkie tuleje i pytanie czy wszystkie tuleje są takie same w a3 jak w S3???
tak ja mam przecież budę gdzie siedział wcześniej silnik 1.6
gumy wahaczy wymieniłem od s3 i wszystko pasuje
wymieniaj :thumbright:
koledzy a jakiej firmy kupić tuleje febi, LEMFORDER, MEYLE czy może jakaś inna firma??
Lemf alvo meyle. Febi to loteria, nigdy nie wiesz co dostaniesz bo oni tylko jakos pakuja produktu...
Pakuj lemfordera
a czy jak będę wprasowywał tuleje to mogę je nasmarować smarem aby lepiej wchodziły i jeszcze jedno pytanie czy na tulejech tylnich (okrągłych) mam je od s3 są jakieś specjalne znaki żeby odpowiednio je ustawić w wahaczu pytam bo w tych zwykłych od a3 były strzałki jak je ustawić w stosunku do wahacza
dziś wymieniałem gumy wahaczy przód strona od pasażera wszystko ładnie poszło natomiast od strony kierowy już tak kolorowo nie jest przy odkręcaniu wahacza dokładnie śrubki która jest w małej tulei nagle zaczęła się obracać i nie moge jej wykręcić czy ktoś ma jakiś pomysł jak ją odkręcić???
15.04.2014
Problem rozwiązany a teraz jeszcze jedno pytanie czy po wymianie tulei przestawiła mi się zbieżność czy jest to możliwe???
Różnica jest bardzo duża! 100% na plus tylko z czego wynika?
czy z tego że stare gumy były popękane i założone są nowe nieważne jakie?
Czy z tego że założone są pełne od S3?
Osobiście nie wiem jak by się prowadził na gumach od A3 ale na gumach od S3 bajka, jakby był przyklejony do drogi. Polecam.
- - - Aktualizacja postu - - -
Jest możliwe i warto to sprawdzić, koszt niewielki.
Walczę ze skrzypieniem w A3 wymieniłem:
- gumy stabilizatora na ori z ASO
- poduszki amortyzatora i łożyska na lemfordoery
ciągle skrzypi, pytanie czy wymiana tuleji wahacza przedniego może zredukować te skrzypienie?
Da się jakoś u diagnosty sprawdzić co skrzypi i ile to kosztuje?
mam nadzieje ze nie posądzicie mnie o archeologie :D
Bardzo możliwe że to tuleje wahacza. U mnie trochę skrzypialy przy hamowaniu. Wymień odrazu na tuleje z S3 to wytrzymają dłużej niż dwa lata ;).
Chcę kupić komplet tulei wahacza poliuretanowych.
http://www.strongflex.eu/pl/volkswag...dnia-30mm.html
I tutaj przy przedniej tulei piszę że były 30 i 45mm, która tuleja do A3?
Witam. Proszę, o pomoc. Chcę wymienić tuleje. Nie wiem jakie będą odpowiednie do quattro. Jestem zielony, jest mało info co do kupna kompletu gum do tej wesji. Możecie powiedzieć mi co mam kupić?? :confused:
elementy gumowo metalowe z rys
kup oryginal z ASO albo poliuretanowe
Dzięki. A co do poliuretanowych, to jakiej firmy polecasz?
Chłopaki szybkie pytanie, mam do wymiany tuleje wahacza, jakie wybrać? czyżby tylko LEMFORDER wchodził w grę ? - 1,9 tdi agr
podobno są jakieś przednie i tylne z przodu wahacza, ja mam do wymiany tylko te przednie. chyba że mam wymienić od razu komplet?
jeżeli tak to jakie? gdyby ktoś podał numery czy jakieś namiary to byłbym wdzięczny
edit ... POTRZEBUJĘ TAKI KOMPLET >>> http://allegro.pl/lemforder-4-tuleje...334064005.html <<< ??? :)
Biez ten komplet który podałeś w linku. Wymieniaj od razu wszystkie tuleje bo po co później drugi raz wachacz wyciągać.
Te przednie i tylne masz w komplecie na aukcji w zestawie. Bierz LEMFORDER'a. Żadne zamienniki bo szybko przywitasz sie z "gąską" ewentualnie poliuretany:D
mam pytanie gdzie można kupić tuleje poliuretanowe numer na rys 25, 26 i 27 http://www.powerflex.co.uk/resize_im...lack.jpg&w=450 tylko nie z powerflexa
Nie mam dostepu do kompa a na telefonie ciezko sie szuka stad pytanie moje. Jaka jest srednica stabilizatora w ASV ?? Mam dylemat czy 19mm czy 21mm potrzebuje gume? Jutro moge zmierzyc ale moze ktos odpisze szybciej ;)
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
wkładka gumowa 1J0411314R 19mm
Koledzy może mi ktoś pomóc w sprawie gumy na stabilizatorze przednim od strony kierowcy w S3? Jak odkręcić śrubę, którą do obejmy gumy staba jest przykręcona chłodnica wspomagania? Jedyne na co wpadłem to wyciągać przegub i wtedy się miejsce zrobić na klucz wkładając go od strony nadkola.
https://zapodaj.net/images/272ac110ff18c.jpg
https://zapodaj.net/images/9f2669ff78fd5.jpg
Pany pomóżcie bo się jeb**ny tłucze już:|
Panowie mam ten sam problem , jak odkrecic obejme od strony kierowcy ? tak jak kolega wyzej
Jakis czas temu robilem koledze z tego forum s3 apy i troche sie napocilem ,ale sie udało ,troche z kanalu ,troche od kola i poszlo
co ciekawe w moim ex s3 amk 2001r byla zwykla obejma bez dodatkowego mocowania do przewody wspomagania
czyli jednak bez demontowania innych rzeczy da sie to odkrecic . pamietasz moze jaki klucz tam najlepiej podejdzie ?
13ka
troche mala grzechotka ,troche 13 fajkowo-oczkowa i po kawalku pojdzie
tak mozna ,tylko ze ja 20lat jako mechanik pracuje i palce mam sprawne ,co nie zmienia faktu ze jest ciezko
ki3rownica skrec w lewa str. max ,drozek kierowniczy schowa sie troche w maglownicy i bedzie kapke wiecej miejsca
dzieki za pomoc i opis . w sobote bede walczyl
Witam, chcę zrobić remont zawieszenia, jednak stablizator ktoś wcześniej założył jakiś sportowy o średnicy 25 mm. I pytanie jest takie: jakie gumy mam kupić do niego? Seryjnie w A3 8L występują 17, 19 i 21 mm, 21 będą dobre czy za małe? Widziałem że w Golfie występują 23mm, może te będą dobre?
Będę zabierał się za zawieszenie przód przed lifta
Do wymiany będą sworzeń komplet
Co by wypadało wymienić przy okazji?
Chciałbym prosić o jakąś listę części bo w hurtowni będę zamawiać
Bardzo bym prosił o pomoc
@Bajkopisarz
Również właśnie będę robił remont przodu, i z rzeczy które będę wymieniał to:
-kompletne wahacze z tulejami
-sworznie wahaczy
-gumy stablizatora i blaszki je mocujące
-łączniki stabilizatora
-przy okazji również drążki kierownicze z końcówkami
Jak chcesz robić na tip-top to jeszcze możesz wymienić poduszki amortyzatorów z łożyskami, i chyba tyle.
Dzięki o takie info mi właśnie chodziło w weekend biorę się za wymianę
Skrzywiłem delikatnie wahacz i przymierzam się do założenia odlewanych z S3 podejdzie p&p z tt i S3 do a3 fl w quattro dokładnie ASZ? Czy nie ma sensu bo coś może nie podejść i będzie trzeba wymieniać więcej rzeczy niż tylko wahacze? Jak jest ze starym typem, bez problemu podejdzie do polifta? Czy muszę szukać polift.
Generalnie poza wahaczami i odpowiednimi gumami (przednia jest innej średnicy) potrzebujesz jeszcze zwrotnice i sworznie z s3/cupry ;)
Zapomniałem napisać ze chodzi o przód hehe..
Innej średnicy tzn? Sworznie i tak kupuje zawsze od S3 pod quattro :)
W zwykłych metalowych wahaczach jest tuleja 35mm w odlewanych z s3/cupra 45mm
Poniżej zdjęcie z gamy produktów strongflexa obrazujący problem:
https://www.strongflex.eu/6390-thick...ednia-30mm.jpg
https://www.strongflex.eu/pl/volkswa...553512052.html
https://www.strongflex.eu/pl/audi-s3...553512694.html
Rozumiem ze to nie problem? Śruba i tak jest ta sama? Posiadam już stronga na całym zawieszeniu żółtego ;)
Hej!
Muszę wymienić silentblocki/tuleje wahacza, wiecie może na szybko w jakich okolicach $$$ wyniesie mnie zakup ori zestawu u dilera? Muszę podjechać i sprawdzić, ale to chwile zajmuje, może ktoś już przerabiał temat :)
Poliuretany myślałem, ale szybko odszedłem od tematu po przeczytaniu paru artykułów, nie ma co przesadzać :)
szukaj z firmy LEMFORDER i jak chcesz to szukaj pełnych do S3 8L
ceny są różne w zależności od sklepu...itp
Tak, widziałem już Lemfordera, 190 zeta za pełen zestaw łącznie ze sworzniami. Nie warto nawet zaglądać do serwisu Audi gdzieś po oryginały?
EDIT: OK, już doczytałem, że Lemforder szedł na pierwszy montaż :)