potrzeba zmiany calego softu w liczniku na opowiedni europejski i ponowne kodowanie
lub przerobienie oryginalnego softu ( wszystko zalezy od posiadanego programatora i wiedzy )
Printable View
witam czytam i nie moge znalesc odpowiedzi na moj problem (mozliwe ze slabo szukam).
Chodzi o to ze po odpaleniu silnika wszystkie wskazowki nie dzialaja (nawet nie drgna). Tak samo z podswietleniem licznika, pozostale elementy takie jak FIS i kontrolki dzialaja.
1/2 FIS
2000r.
Sprawdzalem napiecie - OK
Bezpieczniki - OK
W czym moze byc problem?
Panowie w moim A3 1.6 2002 rok z tego co twierdzi mechanik zepsuł się licznik a właściwie zegary od temp. i paliwa.
Zegar od temp pokazuje zła temperaturę cieczy ( na zegarze 90 stopni a woda w zbiorniczku gotuje się, moje podejrzenia padły na uszczelkę ale ona sama jest podobno oki)
Paliwo raz jest raz go nie ma.
Nowy licznik kosztuje 2500zł w serwisie. Czy da się taki licznik naprawić i czy ma ktoś może jakieś namiary na kogoś kto w okolicach Tychów, Katowic zajmuje się takimi naprawami?
Naprawalicznikow.pl poza tyl kup lepiej uzywke vdo i bedzie to pewniejsze
może to zabrzmi dziwnie ale co oznacza skrót vdo? :)
przeczytaj od poczatku ten temat.
Vdo to firma ktora wyprodukowala zegary, podobnie jak jaeger(magnetti Marelli) ktore Ty teraz posiadasz
Witam, zakupilem licznik z pelnym fisem i mam problem. Wszystko dziala, zaprogramowane klucze fis wskazuje itp. Problem jest w naglym dziwnym zachowaniu wskazowek od temperatury silnika i od obrotomierza. Po odpaleniu pokazuja stan po chwili. Jak wylacze zaplon to wskazowka od temp silnika pyka sobie. Moze byc to wina wsadu? Ma ktos taki wsad? Dodam tez, ze temperatura powietrza tez skacze np z 17 na 15 stopni, i dolne wskazania same sie przelaczaja. Raz wyswietla raz nie brems light a na kolegi fisie wszystko ok. Licznik to VDO 8L0 919 880 D
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
to nie soft ...
Cześć,
mam już roczne doświadczenie z licznikiem jaeger w a3 2001r. (pół fis). Byłem u lokalnego elektronika od m.in. liczników i mi przeprogramował i wymienił niedziałające silniczki. Po łącznie 5-ciu wizytach (bo zawsze coś było do poprawy ale cały czas był postęp w naprawach, nie działał także termostat więc to też naprawiłem tym razem u mechanika) udało się to ogarnąć - jednak jest małe ale - od jakiegoś czasu po ostatniej naprawie poziom paliwa się czasem nie zgadza są mniejsze bądź większe przekłamania. Wymienię je teraz.
1. Zatankowałem cały bak - licznik wskazuje około 115-120% baku.
2. Wjeżdżam do garażu wskazuje 1/2 baku - na podliczniku jest 200 z groszami km a podlicznik był zerowany na pełnym banku - tym z punktu 1-szego - 115-120% xD Idę do garażu za godzinę i przekręcam kluczyk - paliwa jest około 3/4 baku.
Elektronik podszedł wg. mnie uczciwie do sprawy i zapłaciłem na razie 150zł i za poprawki 0zł. Tylko przeprogramował.
Mówił że jak programowanie nie pomoże (bo pomaga) to pozostaje programowanie + wymiana chipa - ale pieniążki wcześniej wpłacone nie przepadają - będzie 200zł dopłaty.
I teraz prosiłbym o opinie - czy na wszelki wypadek nie wymienić pływaka czy coś w tym stylu? Bo to nie kwestia odłączenia chwilowo licznika od akumulatora - bo jak wjechałem do garażu to parę razy przekręciłem kluczykiem i wskazywało 1/2 baku a przyszedłem za godzinę i wskazywało 3/4 baku (a z garażu się nie ruszyłem).
Jak myślicie - chip wymieniać? Bo elektronik od razu mówił że max licznik mi wyjdzie 350zł także nie ma znaczenia czy robimy jedno czy jedno i drugie i tak kosztami zmieszczę się w 350zł.
Może to silniczek? I jeszcze raz silniczek męczyć? Bo wygląda na to że takjakby się zmęczył i jak dłużej jest w spoczynku to później wskazuje poprawnie.
Tak czy inaczej gdzieś prawda jest - przekłamuje stan paliwa ale nie na tyle że nie dojadę - mogę jeździć 650km/cały bak co daje 8l/100km ale wolałbym wiedzieć ile paliwa jest - wiadomo - usterka drażni - dobrze że obrotomierz, temperatura i prędkościomierz dobrze działają :)
jezeli licznik reaguje na zmiany temperatury to jak to nazywasz "chip" czyli procek motoroli jest do wymiany i programowania...
silniczek jak trzyma parametr caly czas ( co mozna Vagiem sprawdzic ) to nie ma go co zaczepiac
i zostaje 3 opcja plyty glownej ... ale to juz nie kazdy wie co i jak....
Mieto3 - jak sprawdzić silniczek krokowy VAGiem? Jakie parametry powinien mieć?
jak na tescie wskazowek chodzi plynnie i nie podskakuje oraz ustawia sie pionowo na 90 to jest sprawny
mieto3, dodam jeszcze że zmiany poziomu paliwa dzieją się jeśli samochód z rozgrzanego przechodzi w zimny i z zimnego na rozgrzany - jak stoi np. 24h zimny to dowolne przekręcanie kluczykiem nic nie zmienia w poziomie paliwa.
Jesteś w stanie mi to w jakiś sposób wyjaśnić dlaczego właśnie poziom wyświetlanego paliwa zależy od rozgrzania/obecnej temperatury silnika?
Btw. chip=procek - sorry za błąd - tak jakoś :P
tak sie wlasnie dzieje jak uszkodzony jest procesor sterujacy tym silniczkiem od paliwa, psuje sie ze starosci i wlasnie tak to sie objawia...
ja mam problen z paliwem, raz pelny raz rezerwa a nawet jak.mam 3/4 baku to pokazuje mi zero...
Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
Poszukuję wsadu do licznika 8L0 920 900A VDO 110.008.944/002 bądź informacji gdzie taki znaleźć
Panowie szukam przyczyny zżerania prądu. Auto stoi 3 dni a 4 dnia nie idzie odpalić. Dodam, że mam nowy akumulator i prąd ładowania w normie.
Możliwe, że licznik "bierze" prąd jak auto jest wyłączone?
Zauważyłem, że nie działa mi sciemnianie zegarów a potencjometr jest sprawny...
ustal jakiej firmy masz zegary
kolego mieto3 nie mogę wysłać prywatnej wiadomości bo pokazuję przepełnioną skrzynkę
sorki, że nie w temacie
Skrzypul wyciagnij bezpiecznik nr14 i zostaw autko na 4 dni ponownie. Jesli odpalisz to przyczyna faktycznie jest licznik - zimne luty dokladnie.
Ja mam pewien problem ze swoim licznikiem VDO 8L0 919 860E, wszystkie wskazówki działają bez zarzutu, ale co jakiś czas mrugają kontrolki od ciśnienia oleju i rezerwy paliwa, zawsze jednocześnie. Nie umiem sprawdzić czy odzywa się piszczek w zegarach, który normalnie odzywa się przy pojawieniu rezerwy paliwa, czy niskim ciśnieniu oleju. Pływak w baku sprawdziłem i jest dobry, czujnik ciśnienia oleju też. Robiłem logi bloków licznika i nic nie wypatrzyłem nic co mogłoby powodować takie zachowanie.
Wychodzi na to, że coś się dzieje w samym liczniku, ale nie umiem dojść co dokładnie... Macie może jakieś podejrzenia, albo ktoś już kiedyś słyszał o takim problemie? Da się to jakoś zaleczyć (zimne luty), czy może w grę wchodzi wymiana procka, lub całego licznika? Niby nic złego się nie dzieje, ale wkurza mnie to mruganie, zwłaszcza w nocy.
Ktoś ma pomysł o co tu chodzi?
Przy otwartych drzwiach - wyłączonym zapłonie skaczą wskazówki. Przy zamkniętych - nieruchomo :|
https://www.youtube.com/watch?v=T-3uoM6FbfE
Myślę że film objaśni wszystko.
Dodam jeszcze że gdy po wyłączeniu zapłonu świecą się wyświetlacze godzina/przebieg to nic się nie dzieje, zaczyna się kiedy gasną po czasie.
Dodatkowo nie wiem czy to ma coś wspólnego czy nie - nie pamięta mi nigdy daty i godziny (zawsze się kasuje i wraca do roku '98 :| To samo się dzieje z przebiegiem "Trip"
Wymiana procka w tym liczniku to raczej chyba niezbyt dobry interes, taki licznik kupisz za parędziesiąt pln (sam taki mam na sell), co ikonek, zobacz czy styki sa ok, czy nie s zaśniedziałe, np je przetrzyj jakimś papierem ściernym czy czymś, może coś nie styka i dlatego mrugają :)
Sprawdź akumulator, bo data to kwestia raczej aku..
Akumulator (BOSCH S4 74Ah) padł z dnia na dzień. Wymieniłem na EXIDE Premium 72Ah - po pierwszym ustawieniu - 2dni spokoju. 3 dzień i już koniec - data wraca standardowo do swoich wartości początkowych i przebieg tak samo (nie główny).
Ten licznik ogólnie jakiś jak by z innej parafii - skaczą wskazówki jak pokazałem, data się kasuje, przekłamania z temperaturą i poziomem paliwa. Chętnie bym wymienił na pełny FIS ale ciężko znaleźć pełen FIS polift do diesla :(
To, żeby byłdiesel wystarczy, że przełożysz tarczę ze swojego i zakodujesz i będzie gitara :)
Witam, od początku wakacji mam problem z licznikami. Mianowicie prędkościomierz nie działa a wskazówka od paliwa pokazuje co jej się akurat w danym momencie podoba. Wyczytałem iż jest to problem z licznikiem a nie z czujnikami jak mi to powiedział mój pan elektryk. Dowiedziałem się z tego tematu że mogę mieć licznik który pokaże mi spalania itp. Mam A3 8L 2000r ASV. Czy ktoś się tym zajmuje w mojej okolicy? Mieszkam w Grudziądzu.
Możesz wysłac do naprawy do użytkownika Mieto3 (poszukaj w działach komercyjnych ogłoszeń) On Tobie to naprawi :)
Witam, ja mam taki problem, że wskazówka prędkościomierza nie żyje ... kilometry bije, paliwo tak samo wszystko... tylko prędkściomierz ...
Silniczek poszedł czy co?
A ja odpialbym wtyczke od sensora na skrzyni i sprawdzil czy licznik nadal nabija kilometry jesli tak to wina wtedy bedzie na bank silniczek predkosciomierza
Test wskaźników za pomocą VAGa i już bedziesz wiedział czy to wina silniczka.
Co po przednich postów - też miałem taki problem, że akumulator był rozładowywany przez uszkodzony licznik. Wymiana procka pomogła i akumulator ożył.
witajcie jestem tutaj nowy na tym forum i tak jak w temacie mozecie mi pomoz odnosnie naprawy licznika jaeger 1/2 fis audi a3 8l 2000r.problem polega na tym ze wskazowki paliwa i temperatury pokazuja zla wartosc czyli zawyzaja i czasami jak jest cieplo na polu i w aucie to wyswietlacz jest rozmazany tzn. sie rozplywa mieliscie taki problem w swoim aucie z takim licznikiem.
Jeager miewały problemy z procesorem, wyświetlacz to raczej standard w tych licznikach, spróbuj test wskazówek zrobić jak wyżej kolega napisał.
Licznik do naprawy poczytaj o problemach z licznikiem jaeger
zauwazylem ze jak jest zimno na polu to wskaznik od temperatury jest caly czas na 90 st. a poziom paliwa jest o 1/4 baku wyzej rezerwa czyli nie tak jak powinna byc na czerwonej kresce tylko pierwsza biala kreska a jest tutaj dzial jak naprawic taki licznik jak tak to podajcie link do niego
Sam tego nie naprawisz jeżeli się na tym nie znasz - musisz go oddać do specjalisty albo szukać licznika VDO. Dodam, że koszt naprawy licznika jest dość spory: ~200-300zł za wymiane procesora i/lub 150zł za sztukę za wymianę silniczka krokowego temp. silnika oraz poziomu paliwa (razem 300zł)
Jak się dowiadywałem to sliniczek 150 zł ...
chyba sobie odpuszczę narazie, przyzwycziłem się, że mi nie pokazuje :D
Witam panowie otóż mam taki problem z moim licznikiem, wszystko działa ok poza wyświetlaczem kilometrów jak się dobrze przyjrzę to lekko go widać.
Miał ktoś podobny problem?
Od czego zacząć? Mój licznik od dłuższego czasu nie wskazuje temp. silnika. Dzisiaj miałem troszkę więcej czasu i m.in. przeczytałem ten wątek. Po zrobieniu testu VCDS licznika wskazówki ładnie pracują - wszystkie - więc sprawdziłem błędy i...
01039 - Coolant Temperature Sensor (G2)
30-10 - Open or Short to Plus - Intermittent
co mnie jeszcze bardziej zastanowiło, gdyż niedawno wymieniałem czujnik temperatury (tzn. mechanik). czyżby znowu był uszkodzony?
Podepnę się pod temat, bo innego bardziej pasującego nie znalazłem.. Po piątkowej jeździe z imprezowiczami moja dziewczyna była zmuszona wyprać tapicerke, a w taką jak jest pogoda nie za bardzo chciało schnac, a musiałem jeszcze jechać wiec normalnie położyłem koc na siedzeniu, odpaliłem i pojechałem. Następnego dnia chce odpalić a tu tylko kręci rozrusznik, zapali i po sekundzie zgaśnie. Na liczniku wogole się nie świecą wyświetlacze godziny, kilometrów i FIS. Pewnie temu też gaśnie skoro immo jest w liczniku. Kontrolki w liczniku normalnie świecą. Przejrzałem bezpieczniki bodajże nr 11 i 15, które mogłyby być odpowiedzialne za zasilanie licznika, ale były dobre. Czy gdzieś jest jeszcze jakiś bezpiecznik odpowiedzialny za licznik? Jakieś propozycje co jeszcze mogło się uszkodzić? Kostka stacyjki? Mikroprocesor licznika? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
http://m.youtube.com/?hl=pl&gl=PL#/watch?v=wMl5Cd34C2w
Dodam jeszcze, że po włączeniu świateł światła się zapalają, ale podświetlenie licznika, przycisków juz nie..
Szukaj w tą stronęCytuj:
Dodam jeszcze, że po włączeniu świateł światła się zapalają, ale podświetlenie licznika, przycisków juz nie..
Licznik nie ma nic wspólnego z podświetleniem przycisków.
Sprawdź wszystkie bezpieczniki
Problem rozwiązany. Okazało się, że któryś lut w liczniku był do poprawy. Przelutowana cała płytka licznika w serwisie liczników
Panowie a co do wskazówek ja mam problem z temperaturą pokazuje mi w stanie spoczynku czyli bez kluczyki itp 30c po odpaleniu rosnie do 120c komp wskazuje mi po podpieciu pod vag ze temperatura jest 90-95c o co kaman? w licznikach pojawia sie błąd jaki ze brak połączenia z CAN ale to sporadyczny bład pomożecie?
No nie wiem raczej nie grzebałem a jeśli ktoś grzebał można to naprawić?:)
O na przykład teraz gdy wszystko sie wyłącz (5 min postoju bez klucza) temperatura jest poniżej 60 jak przekręce kluczyk to podskoczy najpierw na 70 potem 90 i jak sie rozgrzeje to w góre
Jaki licznik Jaeger ?
Zrób test zegarów, wskazówki zatrzymają się na 3000obr,90 stopni, 1/2 baku, 100km/h
Zdejmij wskazówkę i załóż aby było poprawnie.
Czasem uszkadza się silniczek wskaźnika temperatury, lub procesor licznika
u siebie mam Jeagera i też temperatura po zakupie pokazywała 120 stopni.Coś raczej z silniczkiem.Ustawiłem ale różnie też pokazywało.Zamieniłem miejscami silniczki od paliwa i temperatury i na razie jest ok
Ja bym raczej szukał problemu w liczniku. Tym bardziej że masz "przeskalowanie" zimny 30 a jak silnik ma 90 to masz 120 . Dodaje Ci dokładne 30C.
Jeżeli nie masz błędu na czujniku temp . Tylko te przekłamanie temp na zegarach to tak jw. ... ktoś może kiedyś już coś kombinował z licznikiem i wskazówka jest przesunięta.
A jak robisz test zegarów to dobrze pokazuje ?.Co do samego błędu na can sporadycznego to przyczyn może być wiele ale nie powinien mieć wpływu na pokazywanie temp.
Temp nie leci po Can.
Troche w bład wprowadziłem z tymi 30 stopniami tyle mi w spoczynku pokazało na komp a na zegarach 70. Skala licznika to 60 90 120, Błędu jak narazie z tą temperatura nie wyrzuca wczoraj do 2 walczyłem i czyściłem wtyczki itp.
Przy teście licznika pokazuje wskazania predkości oborotów itp dobrze tylko ta temperatura broi po przy teście zatrzymuje sie troche nad 120c spróbuje przeskalować
Wskaznik Jager 8L0 920 FX
- - - Aktualizacja postu - - -
ooo Działa dzieki za pomoc:)