tak, dokladnie tak bym to okreslil...wyglada na to ze silnik pracuje ale pompka nie pompuje...jak otwieram drzwi to w ogole nic nie slychac, wczesniej bylo slychac pompowanie przez kilkanascie sekund
Printable View
tak, dokladnie tak bym to okreslil...wyglada na to ze silnik pracuje ale pompka nie pompuje...jak otwieram drzwi to w ogole nic nie slychac, wczesniej bylo slychac pompowanie przez kilkanascie sekund
no to sie zabieram za kupowanie...dzieki bardzo za pomoc!
Pozdrawiam
Witam. Padła mi pompka centralnego zamka o nr. 8L0 862 257 K i w związku z tym mam pytanie czy mogę ją zastąpić pompką o oznaczeniu np, D,G itp. czy też musi to być dokładnie taka sama pompka? Starą pompkę rozebrałem i wirnik był rozsypany i zastanawiam się czy bawić się w naprawianie jej czy kupić inną. Proszę o jakąś radę. Zależy mi na centralnym i zapalaniu światła w środku po otwarciu, z domykania szyb nie korzystałem...
Witam. Piszecie tu że po wymiane pompki na nowa z inna literką na końcu mogą nie działac piloty.
Ja mam taka sytuacje, że rozsypała sie pompka z literka "E". Niestety nie moge takiej znaleźc ale mam dosc blisko z literka "G" z 150 pln.
Nie mam w samochodzie oryginalenego alarmu tylko seo concerto i za pomoca pilota od alarmu zamykało mi drzwi.
I to jest pytanie do was czy moge zamienic na "G"?????
Dzieki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Pogrzebałem troche i na stronie http://www.digakom.de/
sa opisy poszczegolnych wersji.
"K" nie obsługuje pilotów rodiowo moze byc sterowane jedynie za pomoca alarmu tak jak to bylo u mnie.
natomiast "G" obsługuje piloty radiowo i moze byc sterowane za pomoca alarmu.
pojawia sie rownież zdanie że "G" może byc zamiennnikiem wszystkich sterownikow 8L0....
Chyba że cos źle przetłumaczyłem.
Po wymianie z "K" na "G" działa wszystko jak na starej.
Ja miałem identyczny problem. Kupiłem pompkę okazyjnie na szrocie za 100zł. Była od A4 i oznaczenie z literką L na końcu. Miałem problem z pilotem, tzn jak zamykałem drzwi pojawiał się dźwięk jakby były niedomknięte. Strasznie mnie to denerwowało, więc wyjąłem wirnik z nowej i przełożyłem do starej pompki i wszystko działa.
Podepnę się do tematu, od kupna auta nie działa mi otwieranie z pilota, działa z kluczyka centralny, domykanie szyb. Jak się okazało poprzedni właściciel wymienił pompkę na taką z końcówką A, wygląda że od poliftowej bo ma napisane 2001r, auto mam z 98r i nie moge zakodować żadnym sposobem, ani vagiem ani podanymi sposobami na forum. Moje pytanie jest takie: czy po numerach i oznaczeniach na kluczyku można dojść jaką powinienem mieć pompkę aby działały mi piloty, dodaje zdjęcia:
oznaczenia:
http://images44.fotosik.pl/115/be79c6f7339821c6m.jpg
a kluczyk wygląda tak:
http://images45.fotosik.pl/114/a95469187ef9ddbbm.jpg
hmm, dziwne, ten post mówi co innego:
http://a3-club.net/forum/showthread....pka#post339445
jesli z A nie ma szans żeby działały piloty, i nie wiem jaka była orginalnie, to czy da się to jakoś sprawdzić jaką powinienem mieć pompke? zdjęcie kluczyka jaki posiadam dałem już 3 posty wcześniej
Po przerobieniu pompki centralnego zamka wszystko działa ok, ale przy zamykaniu auta pompka długo pracuje i w drzwiach kierowcy słychać syk uchodzącego powietrza. Jest to zapewne nieszczelność i mam pytanie czy udać się z tym do fachowca czy tak jak pompkę dam radę to sam naprawić?
jak masz umiejętności i zacięcie mechanika to dasz ;)
Pytanie dla praktykujacych, jak wyciagnac pompke.
Niby nie jestem laikiem a mialem problem dzisiaj bo nie moglem jej wyciagnac.
Mam boczek dzielony prostokatnie i odcialem opaske zaciskowa a pomka mi sie nie miesci zeby ja wyciagnac.
Pompka kilka razy mi dziala a raz przestaje sie odzywac wiec chcialem zobaczyc co jej dolega ale nie moglem jej wydlubac z boczka i zrobilo sie ciemno.
Jakies praktyczne porady co do wyciagania?
Ps. W boczku mam suba nokii i zmieniarke na nim.
ja mam tak samo jak ty i udało sie niejednokrotnie wyciagnac:) ale najlepiej jest odkrecic boczek tzn najpierw plastiki wzdłóz tylu a potem boczek sróbki masz pod uchwytami od mocowania siatek, i wtedy masz najlepsze dojscie bo i wezyki i kabelki sa wmiare krótkie i sztywne
Juz sobie wczoraj poradzilem, wystarczylo pozbyc sie gabki:P
Zrobilem pompke od centralnego bo jeden z wezy byl luzno osadzony na trzpieniu i gwizdal.
Przy okazji podlaczylem swiatelko w kufrze pod pompke bo tez nie mialem od jakiegos czasu i teraz wszystko banga.
Ja mam jeszcze ciekawszą sytuację z pompka centralnego. Po odłączeniu tych dwóch wężyków podłączonych do pompki, zatkaniu szczelnie "wylotu" tych dwóch wejść od pompki i naciskaniu zamknięcia/otwarcia auta pompka "pompuje" i buczy nadal ok 20 sekund. A skoro wyjśćia są szczelnie zamkniete to wniosek na to że coś z pompką jest nie tak?? Dodam tylko że wymieniałem cały silniczek wraz z wirnikiem od golfa 3 i efekt ten sam. Nie mam już pomysłu co z nią jest nie tak?? Dodam jeszcze że wszystko działa jak należy:auto otwiera się i zamyka, szyby działaja tylko te uciążliwe "buczenie" dobija
mam pytanie czy jak podmienię elektronikę z pompki z obsługą pilota i dokupię pilota to wszystko będzie działać mam juz dośc zamykania z kluczyka
Odświeżę temat.
Zamieniłem silniczek pompki bo połamały się łopatki.
Po podłączeniu zaświeciło się podświetlenie w aucie, szyby działają, alarm działa ale nie działa centralny. Pompka działa kilka sekund i się wyłącza.
Miał ktoś może podobnie?? Co może być nie tak??
Z góry dziękuję :D
Cześć Dranek,
Piszesz, że podpiąłeś pompkę z literka L ale miałeś jakieś z nią problemy z pilotem.
Czy wogle działała Ci obsługa pilotów zdalego sterowania czy samochód wogle nie reagował na wciskanie przycisków na pilocie? Czy po wymianie pompki na tą z końcówka "L" musiałes zakodować kluczyki?
witam
Czy ma ktos do sprzedania elektronike do pompki 8L0 862 257 G lub D lub innych , ktore obsługują otwieranie z pilota? Chcę w mojej pompce "L" wynienic elektronike, żeby uruchomić otwieranie auta z pilota .
Witam. Potrzebuje taką pompke:
8LO 862 257 K
Jeśli ma ktos taką na sprzedaż, chetnie kupie
tel: 663861272
gg: 5977438
http://img691.imageshack.us/img691/8869/img6213d.jpg
http://img407.imageshack.us/img407/211/img6214u.jpg
Na alledrogo znajdziesz same pompki.
Wymieniasz i działa. A czemu poucinałeś rurki?? Można było spokojnie ściągnąć i już a tak teraz będziesz musiał bawić się w łączenie.
Witam!
Wiem, że wałkowane było to już kilkakrotnie, ale jednak dalej nie mam pewności...
Mam problem z pompką zamka centralnego (8L0 862 257 E), działać działa (przy kręceniu kluczykiem krótko pracuje, więc szczelność raczej jest), ale czasami działa z "własnej" woli. Na zmianę zamyka, otwiera. Czasem "buczy" przez kilkanaście, kilkadziesiąt sekund czasem, najczęściej kończy na zamknięciu. Nie raz po tym nie reaguje na przycisk koło klamki drzwi kierowcy. Pompka daje o sobie znać podczas jazdy, i na postoju nawet przy zgaszonym silniku. Również często podczas uruchamiania silnika, tak więc jak obciążenie akumulatora ma się do pompki? Druga sprawa, że z miejsca gdzie się ona znajduje wylałem dość trochę wody. Pompka była zalana na jakieś 5-7 cm, tak więc styki pod wodą :/
Wysuszenie wszystkiego (złącza też) nie rozwiązały problemu, czyli można stwierdzić, że coś w niej padło? Tylko dziwi mnie przy tym, że działa wszystko, jedynie, jak już mówiłem czasami samoczynnie.
Popytam znajomych, może jakiegoś polecą. A póki co, to może jest jakiś środek który czyści zaśniedziałe, ewentualnie skorodowane styki? Ale tak co sam rozpuszcza nalot, bo nie mam jak dostać się do blaszek w wtyczkach :/ Jedynie popsikać, poczekać i wypłukać. Może nadawałby się ten preparat, który poleca MiG25 w poście:
http://www.forum.a3-club.net/showthr...rza#post483504
link do preparatu:
http://www.cooling.pl/kontakt-ipa-al...dukt,1227.html
Koledzy odświeże temat, mianowice mam problem z pompką od centralnego ,ale troche inny niz wszyscy nr pompki to 8D0 862 257 bez zadnej literki na koncu, a oryginalny kluczyk scyzoryk na trzy guziki mam i działał do wczoraj, po dłuższej trasie wszystko padło tzn, oświetlenie i zamykanie z pilota oraz od środka i podświetlenie drzwi nie działa. Zamykanie z kluczyka zamyka tylko jedne drzwi ,mechanicznie w pompce wszystko jest OK bo mam ja właśnie rozebraną na kolanach, czasem jak przekrece kluczyk w klapie bagażnika to zaskoczy i pompka sie uruchomi i zamknie ale tylko bagażnik nic innego nei reaguje, jak naciskam na pilocie to nic sie nie dzieje, juz chciałem wymienic pompke, ale tu problem ponieważ wyczytałem w tym magicznym wątku, że pompki o numeracji bez Litery na koncu nie obsługują Pilotów, a więc o co Chodzi bo nie kminie tego na jaką pompke mam to wymienic, druga sprawa too to, że mam tylko jeden kluczyk, a więc po wymianie pompki bede miał problem z zakodowaniem jeśli dobrze wyczytałem. Przeczytałem prawdopodobnie wszystkie wątki na forum odnośnie tego problemu:study:, ale nie moge znaleźć rozwiązania, Prosze o Pomoc!:-(
P.s. bezpieczniki są OK,
P.s.2 Pompka wydaje się być sucha tzn nie znalazłem żadnych oznak zalania lub śladów wilgoci.:-(
Koledzy to przynajmniej powiedzcie mi co z tym kodowaniem kluczyka po wymianie pompki, mam tylko jeden kluczyk, a ktoś napisał ze wymieniał i wogóle nie musiał kodowac więc nie kumam.
kodowac trzeba zeby pilot działał.
Możliwe, że pilot ze scyzoryka masz do jakiegoś innego modułu od centralnego takiego jak mozna kupic na allegro. Może on padł i dlatego nic nie działa. Tzreba poszukać.
Co do kodowania to jednym kluczykiem nic nie zrobisz, chyba ze masz moze ten plastikowy :)
chyba ze przełożysz sam wirnik a elektronika pozostanie stara to wtedy nie bedziesz nic kodował. przechodziłem przez to tydzień temu :)
no tak z tym że wirnik jest cały a widocznie elektronika padła, a kluczyk mam oryginalny scyzoryk hmm, a moge dorobić sobie zwykły kluczyk tylko zeby przekrecic zapłon (taki bez immo) i wtedy w drzwiach krecic tym ori zeby go zakodowac czy ten w stacyjce tez musi byc z immo ?
Witam ponownie.
No to bedzie tak: troche grzebałem z tą pompką, czyściłem styki w kostce i wogole, kiedy siedziałem w samochodzie to po otwarciu drzwi pasażera na Fis-ie pojawia się ikona o otwartych drzwiach pasażera Oraz (i co najlepsze) Kierowcy, kiedy w tym momencie zapale lampke w podsufitce to na Fisie (zamykają) się drzwi kierowcy i tak na zmiane jak gasze swiatełko drzwi sie otwierają, zapalam swiatełko drzwi sie zamykają ;/ przy kazdej zmianie stanu rzeczy słychać pstryknięcie gdzieś pod deską rozdzielcza, moim skromnym zdaniem dochodze do wniosku ze bedzie to głupie zwarcie tylko ze nie wiem gdzie jak i skąd sie wzięło, możliwe ze zwarcia już wogole nie ma a pozostał błąd który trzeba skasować by całośc powróciła do normy (wyczytałem na forum) chetnie bym odłączył aku ale nie mam kodu do radia więc już mnie to ciśnienie troche podniosło więc chyba zdecyduje sie na zakup Vag Com ehh przez ostatnie kilkadziesiąt godzin przerobiłem już możliwośc zakupu nowej pompki do centralnego, do tego możliwośc dorobienia kluczyka by całośc ładnie zaprogramować a teraz kupuje Vaga... ciekawe czym jeszcze zadziwi mnie ten Mijający Zakichany rok 2009 pzdr. ;]
zeby zakodować kluczyk wystarczy drugi nawet plastikowy :)
ja plastikowym przekręcałem zamek w drzwiach jak kodowałem pilot, który w tym czasie był w stacyjce i do tej pory działa :)
Musisz mieć swój oryginalny scyzoryk + dorobiony grot. I robisz tak: rozdzielasz swój scyzoryk na pół. Wkładasz ta (1 czesc) z transponderem -(immo) do stacyjki i włączasz zapłon. Wychodzisz z auta zamykasz drzwi. Tym dorobionym grotem przekrecasz wkładke zamka aby drzwi sie zablokowały wyjmujesz go a potem przyciskasz (drugą częscia kluczyka) -pilotem na otwieranie drzwi i juz zrobione. Koszt dokobienia grota w marketach to około 30zł. Powodzenia:)
no właśnie wiem bo czytałem temat w którym sie wypowiadałeś, więc wychodzi na to ze wystarczy dorobić u zwykłego ziomka w Tesco Kluczyk za 30 zł tylko zeby przekrecić go w stacyjce i ten właściwy można zaprogramować hmm jakieś światełko nadziei jest :P zawsze 500 zł do przodu :P zostaje jeszcze jakieś 500 :P
Zle mnie zrozumiałes. Tym dorobionym musisz zamknać drzwi przekręcając wkładke zamka. A w stacyjce musisz miec oryginał razem z immo. Jak chcesz to moge podac ci moj tel to i ci wszystko wytłumacze po koleji. PS widze ze ty masz ASZ-a czyli po lifcie. Nie jestem pewny na 100% ale tych modeli nie programuje sie recznie tylko vagiem. W dodatku jestes z moich okolic to moge ci polecic kolesia z Bytomia ktory jest dobry w te klocki.
spoko chyba rozumiem o co chodzi powiedz mi tylko czy jak rozłoże kluczyk na dwie czesci to przy grocie zostanie transponder i w drugiej czesci bede miał bateryjke zeby pilot funkcjonował dobrze rozumuje?
P.s. jeśli możesz to daj na priva namiary na tego gościa i napisz mi czy zajmuje sie strichte kluczykami czy ogólnie instalacjami w samochodach
Dokładnie tak. Przy grocie jest transponder, a w drugiej czesci jest pilot z bateria. Namiary juz podalem na priv.
Dziękówka za pomoc jak coś wskóram to dam znać jak mi poszło Pozdrawiam !
witam Koledzy.
Ja ostatnio miałem problem z pompką 8D0 862 257 B, gdyż pod wpływem wilgoci spaliła mi się elektronika. Podjechałem na szrot samochodowy, kupiłem pompke od a4 o numerach 8L0 862 257 G podłączylem do auta i wszystko dziala z pilota bez konieczności ponownego programowania. centralny, szyby, domykanie szyb z kluczyka, wszystko gra ;)
a myslalem ze trzeba bedzie programowac pilot ponownie ... to normalne zjawisko ze tak sie stalo, tzn ze nie musialem tego robic ?
pozdrawiam
Wiam,
Wczoraj wymienilem pompe zamka centralnego o koncowce numeru "C" na "L".
Poprzednia byla zalana i do niczego sie nie nadawala.
Po podlaczeniu centralneho "L" [rawie wszystko dziala oprocz.....klapy tylnej.
Po nacisnieciu przycisku do otwierania klapy (przycisk na klapie) slychac tylko pstrykniecie w pompie a klapa sie nie otwiera.
Przypuszczam ze to kwestia kodowania pompy - byc moze poprzedni wlasciciel ustawil otwieranie z pilota i zablokowal klape.
Czy ktos wie jak to zmienic w VAG'u?
Ewentualnie gdzie to sprawdzic?
Dodam ze nie mam kluczyka ze sterowaniem (przyciskami), a jedynie pilot do alarmu.
To się dotyczy tego : http://a3-club.net/forum/showthread.php?t=2236
Klapa tylna to chyba +1 ,więc do obecnego kodowania dodaj jedynkę i zobacz ,czy pomogło.
dzieki, pod wieczor sprawdze czy zadziala.
Dzis rano patrzylem VAG'iem w pozycji 35- Cent.Locks, funkcji 07 i mam same zera.
Zakladam ze to sa jakies ustawienia fabryczne - czy przy nich nie powinien juz dzialac zamek tylnej klapy?
Bo z tego co wyczytalem to dopisanie +1 powoduje otwarcie klapy z pilota:
+000001 - Open rear flap (lockcylinders tail) - otwieranie kufra z pilota
probowalem dopisac +00001 i nic.
Sterownik pompy wogole tego nie lyka.
Jak wpisalem +00032 (ryglowanie drzwi powyzej 15km) to sterownik to lyknol i zapisal.
Macie moze jeszcze jakies pomysly?
Przyciski dzialaja bo slychac pstrykniecie w pompie.
Czy przewody do serwa otwierajacego ida bezposrednio z pompi centralnego czy po drodze jest jeszcze jakas kostka?
Czy to mozliwe ze pompa z koncowka "L" nie obsluguje serwa od otwierania tylnej klapy?
Moze ma ktos schemat na ktorym pin'ie w pompie zamka centralnego wychodzi sygnal do serwa otwierajacego?
A jaki masz rok auta? bo modele po lifcie miały tylny zamek zamykany elektrycznie a nie pneumatycznie.
Rok produkcji auta to 2001 ale rocznikowo jest to 2002.
Znalazlem schemat pompy centralnego z podzialem na roczniki i przed rokiem 1999 nie bylo wyjscia na serwo od otwierania klapy.
Cos czuje ze ta pompa z literka L jest ze starszego modelu.
Ma ktos moze namiar gdzie moge sparwdzic czy pompa centralna 8D0 862 257 L miala wyjscie na serwo do tylnej klapy?
Popdowiedzcie mi ewentualnie z jakimi oznaczeniami podpasuje pompa do mojego auta.
Czy ktos moze ma dojscie i moglby mi sprawdzic czy pompa zamka centralnego o numerach "8D0 862 257 L" byla montowana w autach przed czy po lifotowych?
Na pewno była w przed , bo mam sam z końcówką L