Większe spalanie paliwa przez odmę?
Ktoś napisał, że nawet jak się nie ma jeszcze problemów z odmą, to w końcu się one pojawią. Prawda. Tak się*stało i u mnie w 1.8 1999.
Jeździłem sobie spokojnie przez pewien czas (nawet nie wiem jak długo) z przerwanym przewodem odmy (na zdjęciu miejsce gdzie było pęknięcie zaznaczone strzałką). Oprócz tego, że pluło mi trochę olejem i musiałem uzupełniać niewielkie ubytki (na kilka tysięcy z litr) nie odczuwałem żadnych dolegliwości.
Podczas wizyty u mechanika ten dostrzegł to przerwanie i zalecił wymianę całej rury. Kupił jej zamiennik, ale ten nie pasował. Nowa oryginalna kosztuje ponad 400 zł. Na używany oryginał od Audi nie mogłem nigdzie trafić, ale znalazłem tę część od Leona 1.8. Pasowała idealnie, z wyglądu tak samo (za wyjątkiem mocowania linki), ma logo audi. Auto jeździło po wymianie normalnie, ale z nieco innym dźwiękiem (troszeczkę jakby stłumionym, ale niewiele). Różnica natomiast wyszła w spalaniu. Okazało się, że nagle auto spala o ponad 2 LITRY paliwa więcej!
Pytanie jakie kieruje do was brzmi: czy winna jest wadliwa rura odmy? Czy może przez dłuższą jazdę z przerwanym przewodem komputer "przyzwyczaił" się do podawania innej porcji paliwa/powietrza?
http://www.image-share.com/upload/2837/82m.jpg
- - - Aktualizacja postu - - -
Problem chyba rozwiązany. Odłączyłem akumulator, poczekałem 15 min, włączyłem silnik na luzie bez dotykania gazu, czekałem aż załączy się*wiatrak chłodnicy. Wtedy zgasiłem już silnik, po chwili odpaliłem na nowo i trochę przejechałem. Na drugi dzień sprawdziłem spalanie. Wróciło do normy. W drodze do pracy spaliłem już nie 10,4 a 7.7 litra.