Znalazłem w końcu katalog wyboru. Właśnie dopasowało mi ten aku co pisałeś. Dodatkowo nie wiem czy brać pod uwagę VARTE. Konkretnie VARTA SILVER DYNAMIC 12V 63Ah 610A
Printable View
Znalazłem w końcu katalog wyboru. Właśnie dopasowało mi ten aku co pisałeś. Dodatkowo nie wiem czy brać pod uwagę VARTE. Konkretnie VARTA SILVER DYNAMIC 12V 63Ah 610A
U mnie producent przewidzial 61AH/540A. Ale, wkladam wlasnie wzmacniacz Bose i zastanawiam sie o ile "wiekszy" aku moge zalozyc. Moj mechanik mowi ze nie wiekszy niz 3-5AH. Co o tym sadzicie? Moj wlasnie pomachal mi na do widzenia...
Mysle o Bosch Silver S5 63Ah / 610A. Jakie macie opinie o tej serii S5?
Poczytalem caly watek... niektorzy chca wsadzac duzo "wiekszy" akumulator niz przewiduje producent... Niech sie nie zdziwa, ze alternator nie bedzie go doladowywal i aku powie szyko papa.
Dziwne że miałeś taki mało pojemny akumulator.
U mnie fabrycznie siedział 70Ah,zmieniłem na Varte Silver 74Ah.
Hmm
Guri, ma tez BLS z 2007roku, mial identyczny aku jak ja MOLL 61AH/540A. Dziwne, moze ktos juz wymienial. Sprawdzales po VINie? Tym bardziej, ze seryjnie nie ma takiego.
Ile ten aku Varty juz masz?
Dodano:
Nawet Dominik_m mial taki sam aku. A ma BMN 170KM.
Dodano:
Na stronie Boscha do mojego auta sa dedykowane 84Ah (szkoda ze nie dodaja ze ten jest za duzy) i 74Ah.
http://www.akumulatorybosch.pl/numer...mochodu=150977
Na stronie Centry proponuja 74Ah i 77Ah...
Mam watpliwosci czy alternator doladuje...
Mam rozpiskę z ASO co było w aucie robione + wyposażenie.
Stoi tam kod J0L "Baterry 70Ah" i taki był. Nikt go nie wymieniał. Ori Moll 70Ah.Może takie dawali do ori ksenona?
Alternator mam 140A.
Varte kupiłem pod koniec czerwca,spisuje się znakomicie.
W Etce sa dla 2007: 44AH, 61AH, 72AH i 80AH... Dziwne.
Kurde... Nie wiem czy brac aku 74Ah, alternator tez mam 140A.
ETKA Etką a życie jak widać płata figle.
Bierz 74Ah,będzie dobrze.Kupa ludzi na takie wymienia w Vagach TDI.
Czaro ja mam S5 polecam raczej :) dałem ok 380 zł ...
za 74 ? sporawo, ja w zeszlym tygodniu do 8l kupowalem, dalem 325zl.
http://moto.allegro.pl/nowy-akumulat...798187656.html
a trzyletnia centra futura powiedziala nagle papa
varty nie kupilem, choc jest w krk przedstawicielstwo i niby najtaniej, z tego co wszedzie mowia na ta chwile wlasnie bosch S5 "robi robote"
aż poszłam sprawdzić jaki mi aku włożyli w tym chorwackim ASO: Varta 72Ah
Miro, to witaj w klubie, moj prawie 4letni tez nagle powiedzial papa.
Byl seryjny Moll.
Teraz juz siedzi Bosh S5 74Ah, kupilem za 320zl.
dobrze, że na miejscu, mój seryjny padł po 5 latach
Miro racja pomyłka S5 330 zł listopad 2010r. spojrzałem właśnie na fak ... podobno bardzo ok właśnie :)
Jaki polecacie akumulator do S3 ?
Ja kupiłem BOSCH SILVER S5 77AH 780A
Witam jestem na zakupie akumulatora, cały czs słyszałem ze centra future 72 Ah bedzie idealna do mojego samochodu i jak zadzwoniłem do jednego ze sklepów to gosć wręcz przeciwnie nie polecał jej gdyż mówił że ona wytrzyma max 1.5 roku i ma jej dużo zwrotów, więc czy może ktoś się wypowiedzieć na temat tych akumulatorów? ewentualnie jaki byłby dobry do mojej wersji? BKC 1.9 :)
PS gościu polecał aku Westa Forse nie słyszałem za bardzo o tych akumulatorach;) a centra zawsze była najlepsza w Polsce:)
Moze gosciu ma prowizje za sprzedaz ;-) popatrz co tu pisza lepiej. Sam mam co prawda 8L ale centre mam i nie narzekam.
Dokladnie. Wszyscy w kolo zachwalaja Centre. Masa tego sie sprzedaje chocby na allegro. Ale wiecej sie sprzedaje Boscha.
Futura była dobra póki nie zmienili technologii... na wapniową od tego momentu są ciągłe reklamacje i użeranie się z klientami.Jeśli ktoś chce Centrę to Plusa lub Standard.Jeśli ktoś ma dostęp to polecam akumulatory (bez reklamy) AD są w przystępnej cenie a i reklamacji zbytnio nie ma.Boscha sprzedajemy od niedawna więc się nie wypowiem-na razie brak reklamacji.
Miałem aku. Centra Futura+ 72Ah, po 2 latach zaczął się szybko rozładowywać. Nie polecam.
To i ja dorzucę swoje 3 grosze, mam centre future 77ah. Za 3 miesiące będzie mieć 3 lata i faktycznie chyba powoli się kończy. Pierwsza zima po za kupie wszystko było idealnie, 2 zima rownież kręciła ale już słabiej ale nie zdażyło się żeby nie odpalił. Teraz zbliża się 3 zima i mam przeczucię, że aku padnie. Jak tylko przyjdzie mróz i coś będzie się dziać to spróbuję jeszcze zareklamaować przed końcem gwarancji chodź wątpię, że to coś da. Generalnie z moich doświadczeń centra futura 2-3 lata i śmietnik :(
Dokładnie miałem tak samo. Pierwsza zima kręcił jak szalony. W drugą już było nieciekawie, a w połowie trzeciego sezonu aku zaczał się rozładowywać od słuchania muzyki.
to jaki zastepczy polecacie zamiast centry?
Bosch Silver S5, np 74AH
VArta i Bosch to podobno dokladnie ten sam akumulator, jeden robi dla drugiego
a np Akumulator BOSCH S4 72 Ah ?
Nie lepiej doplacic te 10-15zł do nowej generacji S5?
Po odwiedzinach w sklepie ostatecznie kupiłem Akumulator 75Ah TOPLA TOP. Sprzedawca strasznie zachwalał te jak i ukraińskie Westa Forse. Więc wziołem tą Tople TOP ;)
Co do centry futura 74Ah to moj padl po roku...
Pisząc, że padł Wam akumulator dodajcie też czy czasami nie włożyliście aku z dużo większą pojemnością niż nakazywał producent samochodu. Bo to że padł może być Waszą winą.
Jeśli alternator jest w stanie naładować ten większy akumulator, to w czym problem?
To wowczas problemu nie ma.
jest problem...
jak wrzucisz sporo większy aku niż zaleca producent to nie będzie Ci doładowywał wystarczająco na krótkich odcinkach... będzie nie doładowany.. nie doładowany aku na maksa szybciej Ci padnie
poza tym szczotki na alternatorze dostają po dupie bo będzie cały czas załączony... bo alternator jest przystosowany do mniejszego aku
Miałem troche większy aku niż zaleca producent i mojemu alternatorowi (120A) nic nie było, mimo podpięcia dość mocno pożerającego prąd CA. Pierwsze co padło, to Centra. Także NIE POLECAM i nie przekonam się, że ja ją zepsułem. ;)
wszystko zalezy co rozumiesz przez troche wiekszy
jesli producent zaleca i sam wklada do diesla w 8l 72 czy 74 to wiadomo ze jak wlozysz 77 to mu w zaden sposob nie zaszkodzisz... ale jesli bedzie to 85 lub wiekszy to bedzie/musi byc problem
plusy i minusy:)
Jeżeli z akumulatorem nie mamy żadnych problemów, to zastosowanie dużo większego akumulatora nie pociągnie żadnych negatywnych skutków (oprócz jego wyższej ceny w momencie zakupu). Wręcz przeciwnie - większy akumulator na srogim mrozie zapewni większy zapas pojemności i ułatwi rozruch. Jeśli natomiast z akumulatorem miewamy kłopoty, to znaczy że mamy ujemny bilans energetyczny w samochodzie (zakładając oczywiście, że mamy sprawną instalację elektryczną i sam akumulator) i większa pojemność akumulatora problemu nie rozwiąże. Bilans elektrycznego w aucie, zależy od wielu czynników: czy jeździmy na światłach, czy auto jest użytkowane na krótkich odcinkach czy w trasie (jak często następuje rozruch silnika), od temperatur (czy auto jest garażowane lub czy są duże mrozy), czy w aucie są dodatkowe urządzenia popierające znaczne ilości energii (system audio, elektryczne wspomaganie kierownicy, elektryczne sterowanie szybami, lusterkami, szyberdachem, fotelami, ogrzewanie lusterek, foteli itd.). W przypadku, gdy prądu brakuje nie uciekniemy od doładowywania akumulatora zewnętrzną ładowarką.
Większy akumulator teoretycznie mógłby wydłużyć okresy pomiędzy kolejnymi ładowaniami, ale istnieje ryzyko, że będzie on ciągle niedoładowany pomiędzy krótkimi przejazdami. Taki stan grozi zasiarczeniem akumulatora - straci on część pojemności.
@Miro
Ja miałem 77Ah i bodajrze 840A rozruchu, alternator 120A.
Po prostu po 3 latach bezobsługowa Centra Futura+ padła. A krótkich odcinków przejazdów miałem bardzo mało. Kiedy mocno używałem CA auto było _WŁĄCZONE_, ani razu nie doprowadziłem do rozładowania akumulatora. Po pierwszym samoistnym rozładowaniu, podłączyłem ją pod prostownik....na długo to nie pomogło.
Akumulatory mają żywotność około 4lat... 3lata to nie malo, wiec nie masz co narzekac.
U mojego brata w małyszówce jest ori z fabryki 2004 rok i jeszcze działa. Przy zakupie następnego akumulatora wybiorę na pewno Vartę bądź Boscha.
a do 8L będzie pasował S5/74Ah, pytam bo jest on obniżony w stosunku do fabrycznego, a może wziąć S4/74Ah, który już ma te 190mm wysokości, ew. S5/77Ah?
Witam muszę wymieni akumulator , w serwisie powiedziano mi że powinienem miec akumulator 61Ah/330 i mam pytanie ponieważ słyszałem różne opinie co do mocy i co do producenta , mam pytanie czy mogę wsadzic akumulator WESTA-FORCE 60Ah/530 lub WARTA 62Ah/600 ?
i jeszcze jedno pytanie gdy załącza mi się wentylator od klimy obroty wskakują mi na 1100 czy to normalne ?
61Ah mozliwe, ale 330A to slabo widze. Choc faktycznie w Etce wystepuje aku 61Ah/330A.
Ja mialem od nowosci 61Ah/540A. Choc wlasnie na wszystkich stronach producentow aku sa podawane minimum 72Ah.
byłem w serwisie ponieważ miałem problem z odpalaniem , po diagnozie na kompie powiedzieli że aku , zapytałem więc jaki mam kupić panowie powiedzieli że do mojego auta 61Ah/330A ale dziś po przeczytaniu tematu zakupiłem Centre 72Ah/680A i jest jak na razie bardzo dobrze , powiedzieli też że skaczące obroty na 1100 były spowodowane właśnie akumulatorem , niestety obroty nadal wchodzą na 1100 w momencie gdy załączy się wentylator od chłodnicy bo klimę mam wyłączoną , co może być przyczyną ?
Hmm, a moze to alternator nie laduje aku i dlatego podnosza sie obroty, bo komputer probuje dac wiecej obrotow alternatorowi by ladowal.