Połączyłem wszystkie wątki o klimatyzacji, i podwiesiłem wątek, gdyż temat jest na czasie,
Printable View
Połączyłem wszystkie wątki o klimatyzacji, i podwiesiłem wątek, gdyż temat jest na czasie,
to jest dobrze ze obroty sie podnosza, ale czemy nie właczaja sie wiatraki??
Kupiłem dziś ten odgrzybiacz Wurth, no i lipa jak na razie. Jak pisałem wcześniej rurkę włożyłem do parownika i tak jak myślałem od razu wyciekło z niej sporo tego odgrzybiacza, wiec aplikacja moim zdaniem bezsensowna. Poczekałem pół godz, włączyłem wiatraki i śmierdzi dalej jak śmierdziało...
Kumpel mówi, ze najlepsze są pianki do odgrzybiania, które sie przez nawiewy wtryskuje. A wurth jest wodnisty.
Polowa mi go jeszcze została, sprobuje wpuścić przez dziurę tam gdzie jest filtr kabinowy. A jak nie to jadę do fachowców. Mam nadzieję, że mi w nagrzewnicy nic nie zdechło. Myślę, że nie bo jak sam wentyl chodzi to śmierdzi a jak klima to już nie śmierdzi. Co wy myślicie???
Ponowie pytanie. Jaki moze byc powód ze wentylatory sie nie zalanczaja. Jezeli samochód jest zimny i stał w garazu to moga sie odrazu nie właczyc, lub jezeli srodka chłodzacego jest mało to tez moze miec na to wpływ?
jak właczasz klime to musza sie oba zalaczyc, nie wazne czy zimny czy nie. jak sie nie zalaczaja to moim zdaniem padł sterownik wentylatorów. ale na poczatek sprawdź bezpieczniki i podepnij vaga.
Ja desynfekowalem tym środkiem:
http://www.wynns.de/consumer/airco_fresh.htm
Smrodu kompletnie sie pozbylem.Kosztuje w ATU 2,99€:)
Na ebay´u 12€:p
W BMW.Ale smierdzialo gorzej niz w Audi:p
:D działa. juz nie smierdzi NIC. Wczoraj jeszcze troliło, a dzis juz nie. Polecam tego wurtha ;P
Jackq ale w końcu jak go zaaplikowałeś ?
zgodnie z instrukcja, czyli do rurki przez ktora skapuje woda ze skraplacza. z tym ze nie zadzialal od razu, po 3godz dalej smierdzialo, ale na drugi dzien juz nie smierdzi.
Zajrzalem dokladnie pod maske i nie zgadniecie co sie stalo...
Po pierwsze blad 11.7 zniknal.
Po drugie okazalo sie, ze za trzesienie samochodem byl odpowiedzialny... wentylator chlodnicy, ktory sie polamal :/. Znaczy byl juz raz klejony ale sie znow rozpadl :).
Powiedzcie mi prosze czy mozna wymienic samo smiglo? Czy musze kupic razem z silnikiem?
Pozdrawiam
z tego co ja pamiętam bo też u siebie zmieniałem, trzeba wymienić całość
Jackq trudno bylo znalezc ta rurke, potrzebny jest kanał?
Witam,
czy ktoś orientuje się jak mogę zlokalizować wyciek w instalacji klimy, byłem w serwisie nabić gaz bo słabo chłodzi i powiedzieli mi że jest instalacja nieszczelna ale oni nie zajmują się naprawą...ani lokalizacją wycieku..
kiedyś miałem podobny problem w golfie 3, i pamiętam że koleś świecił jakąś lampą chyba ultrafioletem i można było zobaczyć kropelki/pęcherzyki skroplonego gazu chyba na zielono..
czy jest jeszcze jakiś inny sposób na zlokalizowanie przecieku, czy da się uszczelnić klimę samemu czy to zbyt trudna sztuka dla kogoś bez doświadczenia..?:confused:
massiwo nie trzeba kanału. od góry mozna dojść spokojnie. rurka jest u dołu pod wygłuszeniem na scianie grodziowej. Poznasz bo jest takie małe nacięcie w macie.
ozi@ - to jakis kiepski warsztat. jedz do iengo niech uzupełnia czynnikiem z kontrastem. pojezdzij pare dni a potem jedz sprawdzic lampą ultrafiolet, wszystko wyjdzie. jak rurka pekła albo cos to mozna dorobic, przewaznie zaklady obslugujace klime oferuja takie uslugi. W norauto koszt napelnienia z kontrastem to ok 210zl ale sprawdzenie i nastepne nabicie po naprawie jest gratis. wiem bo sam to robilem jakis czas temu. mialem rurke peknieta.
Witam
Bylam w warsztacie i po nabiciu i odgrzybieniu klimy, okazalo sie ze ani wentylator ani sprezarka nie dzialaja :( Podjechalam do kilki warsztatow zajmujacych sie naprawa klimy i powiedzieli ze to napiecie chyba nie dochodzi do sprezarki. Czy ktos mial podobny problem?
Pozdrawiam
Witam, a ja mam takie pytanie. Czym różni sie sterownik klimatronik w A3 (96-00) 8L0820043B od 8L0820043D ?
Moj mechanik ustalił iż prawodpodobnie mam uszkodozny sterownik i teraz nie wiem jaki kupic na allegro. Moja A3 to 1.9 TDI (110 KM) z 1998 roku.
8L0820043B - produkowane od 09/96 - 07/97
8L0820043D - produkowane od 08/97 - 07/99
są jeszcze z literkami M, N, C, E. w gruncie rzeczy raczej niczym sie nie różnią tylko tym kiedy je wsadzali. Przynajmniej nie ma nic o zmianach.
Dzieki za odp. Rozumie że przykładowo miałem D a włoże B to bedzie dzialać ?
D od B różni sie wizualnie. Popatrz sobie na allegro.
Ja równiez mam podobny problem jak polin2. Równiez nie obraca sie kółko sprezarki i nie chodza wentylatory. Srodek nabity, klima odgrzybiona, tyle ze nie chłodzi. W serwisie tez mi powiedzieli ze to prawdopodobnie jest brak napiecia, który moze byc spowodowany przepalonym lub przerwanym jakims kabelkiem, albo jakis bezpiecznik itp. We wtorek bede u goscia który zajmuje sie klimatyzacjami i jezeli mi to naprawi to dam znac co było przyczyna.
Witam,
ja mam podobny problem.
Mianowicie nie dochodzi mi napiecie do sprzęgła klimy.
sprawdzałem na kostce pod osłoną przy bagnecie.
Ktoś wie gdzie ona dalej idzie?
A odnosinie wiatraków sprzawdź kostkę która również mieści się pod osłonką dochodzi do czegóś w rodzaju termostatu. u mnie była odpięta i nie załączały się wiatraki.
A ja mam takie pytanie. Jak wyciągnąć sterownik klimatyzacji Climatronic z konsoli środkowej ? Prawdopodobnie mam go uszkodzonego i chce w warunkach domowych włożyć drugi i sprawdzić czy działa. Wie ktoś jak dostać się do niego i wyciągnąć ?
Pozdrawiam
Wyjmujesz radio, i po bokach masz dwie śrubki, odkrecasz je,
następnie wyjmujesz popielniczke (wykrecasz kolejną śrubkę)
za popielniczką masz jeszcze 2 śrubki, i zdejmujesz całą konsole srodkową (caly ten plastik)
jak zdejmiesz o ujrzysz śrubki od panelu, je wykrecasz, wysuwasz troche klimatronic i z tyłu odpinasz 4 kostki,
i to wszystko
fir widzialem to miejsce gdzie sie wklada ten odgzybiacz. mysle ze obejdzie sie bez kanalu, ale bedzie niewygodnie :D
Bylem wczoraj nabic klime po nabiciu gosciu robli taki mnejwiecej przeglad tej klimy i okazalo sie ze jak jest wlaczona kilma to nie wlancza sie wentylator tylko wlancza sie dopiero jak dostanie wysze cisnienie on mowil ze to okolo 18 bar ale on osadzil ze to nic nie szkodzi i ze mozna z tym jezdzic. Lecz dzisaj jak jechalem (a raczej stalem w korku) okazalo sie ze po chwili postoju zacelo tak jakmy trzasc autem ja mialem wrazenie tak jak by bylo za duze cisnienie i nie mialo zaraz wywalic cos z podmaski (ale na szczesnie nic takiego sie nie stalo).
Moje pytanie brzmi tak czy faktycznie mozna tak jezdzic czy trzeba to zrobic i drugie pytanie wrazie naprawy to od razu wymieniac wentylatowy czy jednak szukac przyczyny gdzie indzej (p.s ten gosciu sprawdzal bezpieczniki i byly dobre sprawdzal tylko te co sa przy akumulatorze)
uasz, to zdradz tajemnice :)
Jaka tajemnice? :)
Mam 2 problemy z klima :
1. Coraz bardziej odczuwalna jest wilgoc jak leci powietrze z klimy ;/ myslicie ze musze rozkrecac schowek i cos tam robic z klima? Ewentualnie jesli tak, to co mam tam zrobic?
2. Klima dziwnie syczy, na tych najmniejszych obrotach 1-2 kreski, nie zawsze ale co jakis czas :/
Powiedz gdzie dokladnie jest to miejsce. Moze jakas fotka?
a ja Wam powiem, że mi coś głośno chodzi wentylator klimy, szczególnie na wyższych obrotach... podejrzewam o to środek CRC, którym odgrzybiałem klimę w poprz. roku - napsikałem go zgodnie z instrukcją od strony filtra kabinowego na wyłączonym nawiewie i po paru minutach włączyłem żeby odparował... moim zdaniem te pianki mogą uszkodzić nasze wentylatory, bo są nieosłonięte.
Dokładniej będe wiedział jak wymontuje wentylator i obejrze co i jak.
no to Bart, razem rozbieramy :) Zrob jakas fotorelacje, ja tez porobie fotki, damy opis i do warsztatu jest okazja wiec wykorzystajmy, hmm? :>
jasne - jak tylko się zabiorę, to pójdzie do warsztatu... póki co jednak nie mogę się zebrać z tym... ale grzyb w klimie mnie chyba pogoni :) tak czy siak po ogólnopolskim pewnie najprędzej
BartOwl, ja już dwa razy środkiem CRC odgrzybiałem i nic z silniczkiem się nie dzieje. Aplikowałem ze wszystkich stron: od filtra kabinowego w wiatraczek, przez kratki i przez rurkę do odprowadzania skroplin.
Ten otwór od skroplin jest na ściance grodziowej , bliżej prawej strony samochodu ( pasażera). charakterystyczne miejsce to na macie wygłuszającej jest wycięte półkole.Nie sposób nie zauważyć.
Mam pytanie ogólne, czy jest na forum ktoś z Legnicy okolic lub Bolesławca (dolnośląskie), kto pokazałby mi zakład gdzie zrobią mi klime ? Bo byłem już chyba w każdym zakładzie na w/w terenie i stwierdzam. NIE MA TAKIEGO CZŁOWIEKA KTÓRY BY UMIAŁ NAPRAWIĆ MI KLIME. Dolnoślązacy pomóżcie, bo zdechne w te lato. Pozdro
Noi u mnie standardowo klima niedziala wogule sie niewlancza wetylator zaradzil juz ktos cos na to bo z tego co widze to tez macie takie objawy??
Zna ktos dobry servis w Krakowie i okolicach gdzie cos na to zaradza??:(
2. Klima dziwnie syczy, na tych najmniejszych obrotach 1-2 kreski, nie zawsze ale co jakis czas :/
uasz ja miałem to samo, też dziwnie syczało w przewodach klimy okazało się ze jest porostu za mało czynnika chłodzącego, ponowne nabicie ( nie wiem czemu nie można porostu dobić tylko trzeba odciągać wszystko i nabijać ponownie myślę że jest to naciąganie na koszty ) szczelność na podciśnieniu niby ok ale po 2dniach znalazłem olej i kontrast pod zaworem rozprężnym 6N0 820 679A na wszelki wypadek zmieniłem te fioletowe uszczelki ale chyba po prostu było za słabo dokręcone teraz jest ok
jak dokręcacie zawór rozprężny, to UWAŻAJCIE - nie przesadzajcie z siłą, bo te zawory bardzo lubią pękać. Ja miałem tak, że mimo nabicia klimy wszystko zeszło mi w 2 tygodnie. Podjechałem do serwisu, koleś nawet nie wlewał kontrastu, tylko kompresorem nadmuchał instalacje, psiknął pianką na zawór rozprężny i powiedział do wymiany. 200zł poszło.
Tak więc dokręcajcie z umiarem - tam są spore różnice temperatur, znaczy się - to pracuje troche...
dzieki skwara :) ale chlodzi jak z lodowy, wiec nie wiem czy juz do wymiany;/
Pomocy jak zauważyłem u mnie wogule niezalancza sie sprzeglo co wlancza spręzarke i niekreci sie wiatrak czy ktos mial podobnie i dal sobie z tym rady?? czy to jakis bezpiecznik moze i czy ma wplyw na to ilosc gazu czy brak moze miec jakies znaczenie???
u mnie okazało sie ze nie ma przekaznika klimatyzacji (pod akumulatorem tak duza kostka do której wchodza 2 wtyczki). Teraz musze go kupic bo bez tego podobno nie właczy sie ani sprezarka ani wentylatory.